Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

maanantai 13. syyskuuta 2010

Työyhteisö

No niin. Olen ensimmäisen kerran elämässäni valvonut 4 yötä putkeen:) Tästä se lähtee. Nyt on sitten viikon vapaa. Sitten 3 yövuoroa ja taas viikon vapaa. Tuo on se rytmi, jota tulen tekemään.


Kuva työpaikan ikkunasta kello 4.30 aamulla. Se on ihana hetki kun tajuaa, että ulkona alkaa tulemaan valoisaa. Taitekohta.. toivoa on siis, että aamu ja aamuvuorolaiset tulevat sittenkin:) Kun viikko sitten valvoin ekan yön aurinko alkoi nousemaan jo ennen neljää... aamu aamulta se tapahtuu myöhemmin. Viikossa jopa tuon puolituntia myöhemmin.. kohta se ei sitten nouse ollenkaan!

Normaalisti osastollamme ei ole kuin 1 hoitaja yövuorossa. Mutta minä vaadin, että saan jonkun sinne kanssani näin aluksi. Ensimmäisenä yönä kanssani oli norjalainen sairaanhoitaja, 2. ja 3. yö apunani oli venäläinen perushoitaja ja tämän viimeisen yön seuraa minulle piti ruotsalainen perushoitaja.

Olen siis töissä vanhainkodissa. Siellä on vain 30% työntekijöistä norjalaisia. Muut ovat tulleet kuka mistäkin. Kun aamuvuoroon tulee 7 hoitajaa/assistenttiä niin siinä tod.näk on 7 eri kansalaisuutta edustettuna. Monen kirjavaa väkeä:) Olen uutena tulokkaana yrittänyt jutustella kaikkien kanssa ja luonnollista on, että kerromme mistä olemme ja miksi olemme täällä kaukana pohjoisessa Jäämeren rannalla jossa auriko ei laske kesällä eikä nouse talvella:)

Eräänä päivänä tein töitä kongolaisen hoitajan kanssa. Kun kysyin miten he ovat eksyneet tänne niin hän sanoi: "Vi viste ikke":) eli he eivät todellakaan tienneet mihin tulivat:) Mutta ovat olleet täällä jo vuosia ja tuntuvat viihtyvän!

Virolainen hoitaja myönsi suoraan, että rahan takia. Hänellä on asunto Tallinnassa ja jos hän tekee 5v töitä täällä niin hän saa asuntonsa maksettua. Hän ei viihdy ja ikävöi kotiin, mutta on päättänyt olla tuon 5 vuotta!

Venäläinen hoitaja kertoi, että hän on kotoisin ihan tästä läheltä. (niin mehän asumme 10km päässä Venäjän rajasta). Eli pimeys ja kylmyys on tuttu juttu. Erona vaan, että täällä on asunnoissa sähköt, vesi ja lämmintä. Hän tuli lastensa kanssa ja on löytänyt norjalaisen miehen. Hän viihtyy hyvin ja käy kotona kun on pidempi vapaa töistä.

Ruotsalaisella hoitajalla oli vähän samat motiivit kun virolaisella. Hänellä on asunto etelä-Ruotsissa ja hän tekee rahaa täällä. Pidemmillä vapailla hän käy kotonaan. Hän on juuri tavannut kivan pojan täällä pohjoisessa ja viihtyy hyvin.

Tässä muutama esimerkki miksi ihmiset tulevat tänne kauas pohjoiseen tekemään töitä. Moni ulkomaalaisista asuu aika pienissä/edullisissa asunnoissa, säästävät rahaa ja ovat jossain vaiheessa lähdössä pois. Harva on tullut koko perheen voimin. Jotkut (esim. tuo ruotsalainen tyttö, muutama suomalainen jne.) asuvat tämän vanhainkodin yhteydessä. Talossa on osa, jossa on 5 huonetta tällaisia ihmisiä varten, jotka ovat tulleet tekemään vähän keikkaa tai eivät ole vielä löytäneet omaa asuntoa. Nämä ovat halpoja huoneita ja sen vuoksi hyvin kysyttyjä.

Meillä on perjantaina Höstfest. Kiva mennä tutustumaan ihmisiin ihan vapaa-ajalla ja kuulla lisää tarinoita:)

ps. lopetin tosiaan aamulla valvomisen. Nukuin muutaman tunnin ja lähdin takaisin työpaikalle.
Meillä oli sairaanhoitajien kokous joka on pakollinen kaikille sairaanhoitajille ja se pidetään kerran kuussa. Huh, huh... paikalle oli vaivautunut 5 ihmistä. Kirosin miksi vaivauduin väsyneenä ja kurkkukipuisena... Mietimme mm. että miten voisimme taata, ettei lääkehuoneen hyllyillä olevat lääkkeet ole vanhoja... sitten joku keksi, että pitää olla "lääkehuonevastaava" joka pitää huolen, ettei päiväykset mene yli ja että lääkkeitä tilataan ajoissa lisää. Wau! pps. mietin kokouksessa, että oikeestiko tämä talo on toiminut tässä paikoillaan jo kymmeniä vuosia, huoh!

3 kommenttia:

 1. Mielenkintoisia analyysejä työntekjöistä vanhainkodissa. Onko sinulla käsitystä millaiseksi teidän varttuneet kokevat olonsa. Onko hoitajlla aikaa olla siinä heidän lähellä jos tarvitsee ja osaavatko kaikki riittävästi norjan kieltä, että siellä olevat tuntisivat olonsa turvalliseksi ja voisivat jakaa arkeansa henkilökunnan kanssa.
  Haastava tuollainen kansainvälinen joukko.
  Minulle on tullut tosi hyvä kuva norjalaisista sairaalapalveluista ja muistakin. Niin että jos puitteet ei aina ole niin hyvät kuin esim Suomessa, hoitajilla on ainakin aikaa.

  VastaaPoista
 2. Mukava kuulla Norjan työolosuhteista. Onko siellä miten paljon paremmat nuo palkat kun Suomessa? elintaso kuitenkin aika korkea ja kallista asuminen.

  VastaaPoista
 3. Totta Avletto! Haastavaa tällainen kansainvälinen joukko! Ja olen aistivinani, että ne muutamat norjalaiset jotka jostain syystä jaksavat tuolla vielä töitä tehdä ovat aika kypsiä tilanteeseen:( Harmi, etteivät norjalaiset tunne tätä ammattia tarpeeksi "seksikkääksi" ja näin ollen norjalaisia hoitajia ei riitä joka paikkaan.
  Olen ollut tuolla töissä nyt vasta toista viikkoa eli ole ehkä vähän jäävi sanomaan mitään... Mutta ihan varmasti he (ja omaiset) olisivat onnellisempia jos talossa olisi enemmän henkilökuntaa joka osaisi heidän omaa kieltään luontevasti.
  Aikaa hoitajilla mielestäni on.. mutta en tiedä käyttävätkö he sitä oikein. Siis siihen, että keskustelisivat asukkaiden kanssa tai pitäisivät kädestä silloin kun joku sitä kaipaa. Pelkän aamuvuoron aikana on "kolme kattausta" eli aamupala, kahvi ja päivällinen. Itse tein pari aamuvuoroa ja tuntui, että olin tarjoilija...
  Itse olen käyttänyt täällä 2 kertaa päivystävää lääkäriä. Ensimmäisen kerran viikko sitten kun lapsellani oli korvatulehdus. Pääsimme heti sisään (lauantai-ilta kello 21.00)! ja 5min myöhemmin potilas oli tutkittu ja meillä oli resepti kädessä ... ja se oli ilmaista! Tänään kävin itse päivystyksessä. Sama juttu taas. Heti sisään lääkärin huoneeseen. Hän otti nieluviljelyn (pika sellaisen) ja kun vastauksen saaminen kesti 5 min niin ehdimme jutella kaiken näköistä. 10 min sen jälkeen kun olin sairaalaan astunut niin olin sieltä ulkona diagnoosin kanssa:) Tämä maksoi n. 30e. Mutta hyvä Norge!
  Liisa: blogissani on kirjoitus "Norjassa kallista.. onko?". Siellä vastaus kysymyksiisi:)

  VastaaPoista