Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

tiistai 28. syyskuuta 2010

Slap av

Tänään alkoi pojilla syysloma koulusta. Eli seuraavan kerran kouluun mennään sitten ensi maanantaina.
Ihan kiva tällainen pieni katko tähän syksyyn. Tosin tämä ajankohta tuntuu vähän aikaiselta. Kouluhan alkoi vasta 23.8 ja nyt jo on syysloma. Itse olimme juuri pidennetyn viikonlopun Suomessa eli nyt ei ole oikein lomafiilistä. Mutta pojat tykkäävät:)


Tässä kota joka on n. 500m:n päästä kotoamme.
Tosin tässä versiossa on kangas vähän kärsinyt.
Mutta on kiva, että täällä on metsissä tällaisia yleisiä
paikkoja joissa voi istuskella ja grillailla:)


Meidän syysloma menee varmasti ihan tässä kotinurkilla.
Nautitaan viimeisistä valoisista hetkistä. Tänään esim.
aurinko laski jo noin 17.30 ja päivä päivältä se tapahtuu aikaisemmin.Näitä lomia ja vapaapäiviä tuntuu olevan täällä Norjassa vähän enemmän kuin Suomessa. Vaikka todennäköisesti vapaata on ihan yhtä paljon kuin Suomessa. Täällä on 190 koulupäivää/vuosi.

Jouluna on muutaman viikon loma. Mutta varsinkin keväällä on paljon vapaata. Maaliskuussa on muutaman päivän talviloma. Pääsiäisen aikaan on viikon loma. Toukokuussa on pari vapaapäivää mm. 17.mai eli Norjan kansallispäivä. Kesäkuussa on joku ylimääräinen vapaapäivä ja 21.6 alkaakin kesäloma.

Mitä norjalaiset sitten tekevät lomalla? Täällä pohjoisessa tuntuu ainakin, että jokaisella on "hytte" eli mökki. Aina kun mahdollista mm. naapurimme pakkaavat autonsa ja ajavat hyttelle. Ja kun kysyn mitä he siellä tekevät niin he sanovat, että "bare slap av" eli vaan ovat:). Ihmettelimmekin talvella kun kävimme täällä, että miksi teiden varsilla on autoja "hylättyinä". Mutta nyt tiedämme. Ihmiset jättävät autot siihen ja ajavat hyttelle moottorikelkalla tai kävelevät. Harvalle hyttelle menee tie perille asti.

Usein hytte sijaitsee keskellä metsää ja siellä ei ole hienouksia, kuten sähköä tai juoksevaa vettä. Siellä vaan ollaan. En oikeasti ymmärrä mikä saa ihmiset menemään pienelle alkeelliselle mökille keskelle metsää hyttysten syötäväksi? Tai paukkupakkasilla. Ja nämä mökit eivät siis ole veden äärellä eikä siellä ole saunaa.
Suomalainen ei vaan ymmärrä:)

Ne tekevät siellä jotain mitä me emme tajua.. eivätkä kerro:) Talvella mieheni sai työkaveriltaan tekstiviestin, että terveiset hytteltä. Kuuntelen täällä ampumahiihtoa radiosta! Olen ihan varma, että siellä oli bileet.. nämä ovat todennäköisesti kaappijuoppoja tai siis hyttejuoppoja!

Eli viikonloppuisin ja lomilla pohjois-norjalaiset ovat hyttellä ja aika moni matkustaa keväällä etelään. Kanaria on kova sana kun ensimmäiset keväiset päivät saattavat olla vasta kesäkuussa:) Joku sanoi, että toukokuu on kaikkein ankein kuukausi täällä. Tuntuu, ettei talvi lopu millään. On pimeää ja kylmää. Silloin lennetään etelään!

Norjalaiset viihtyvät myös hyvin kotona. Töissäkin moni hehkuttaa, että ihanaa kun on syksy. Voi vaan sytytellä kynttilöitä ja "slap av".  Itselläni on hirveä paniikki. Pimeä syksy ja talvi tarkoittaa sitä, että tuskin tulee retkeiltyä enää yhtä paljon kuin kesällä kun oli valoisaa. Olen yrittänyt keksiä puhdetta syksyksi. Alan mm. myymään ruotsalaisia Me&I-lastenvaatteita kotikutsuilla, olen käynyt uimahallissa ja tarkoitus on liittyä paikalliseen kuntoklubiin, jossa järjestetään ohjattuja jumppia jne. Lapsille on aloitettu harrastuksia jne.

Voi kun vaan oppisi olemaan hyvällä omallatunnolla. Heittäytyä sohvalle villasukat jalassa ja vaan "slap av";)


Kun takaoveltamme lähtee ulos niin pääsee tällaiseen maisemaan.
Vähän puita, suota ja kallioita. Syksyllä paljon mustikkaa ja lakkaa:)
Tuolla vasemmalla takareunassa näkyy meidänkin talon katto:)


Ja samalta kalliolta vähän toiseen suuntaan. Kuvassa näkyy
mm. poikien koulu ja futishalli jos oikein osaa katsoa:)

10 kommenttia:

 1. Hytta on niin tuttu sana pohjoisessa. Sinnehän sitä mennään. Se tulee vastaan myös ärsyttävässä mielessä, kun ei Mehamnin kalanvastaanottoon saa ketään lauantaiksi töihin jäämään. Kaikki ovat Hyttalla. Silloinkin kun kalaa olisi älyttömät määrät meressä ja vierailevat kalastajat mieluuummin kalastaisivat lauantaitkin ja pääsisivät nopeasti kotiin kuin pitkästyisivät pohjoisessa.
  Tai no... ehkä se onkii sitä oikeaa suhtautumista työhön ja vapaa-aikaan.:)

  VastaaPoista
 2. Valtavaa miten kauniita maisemakuvia! <3
  Ja voi kateutta miten mahtava asenne siellä on ihmisillä.. kumpa sitä tosiaan osaisi joskus vain olla. Itsellänikin alkaa paniikki nousta korvista, kun tulee kylmä eikä pääse enää lenkille.. pyörällä ei uskalla ajella lapsi kyydissä, kengät luistavat niin ettei tohdi juosta.. lasta ei viitsi pitää kauaa pihalla ettei palellu. Eipä ole tullut mieleenikään olla ressaamatta moisesta ja nauttia vaan siitä että saa olla vaan.. Mutta sinne metsään en kyllä menisi hyttysten syötäväksi. Kylmään.. ilman sähköä, saunaa ja vettä. Hrrrr.. juoppojahan niiden on pakko olla ;)

  VastaaPoista
 3. Ihania maisemia siellä kyllä on ja lomia vaikka muille jakaa, ei ainakaan lapset pääse kyllästymään koulunkäyntiin, kun saavat lomailla välillä, kyllä Suomessakin saisi olla lomia usemmin. koululaiset väsyy ja opiskelu kärsii. ainakin kevättalvella se alkaa näkyä.

  Ehkä minä olen poikkeus, että ymmärrän, miksi mennään mökille keskellä ei mitään!!Minä nauttisin myös ja mökki pitää olla sellainen vastapaino tälle mukavuudelle, että en tarvitse sähköjä , ihana lämmittää puulla ja poltella kynttilöitä. siksi rakastan syksyäkin yli kaiken. Se palelu,se on vaan vaatetuskysymys, lisää taminetta päälle, niin tarkenee.

  No, sauna pitää olla kyllä mökillä!

  VastaaPoista
 4. Pitää ihan lisätä, että kun noin ihanat maisemat siellä on ja takaovelta pääsee ihanaan syksyiseen maastoon, nauti!! olen sulle ihan oikeesti kade:)

  VastaaPoista
 5. Mukavia juttuja taas! Hauska sattuma, sillä täältäkin löytyy tuore kummitäti, Oskari, sekä uusi serkkupoika :)

  Ihanat maisemat teillä siellä, oon tainnut aikasemminkin sanoa. Mahtaisinkohan itsekään osata slap av, sielläkään. En oikein osaa olla paikallaan, vaan aina löytyy jotain suurempaa tai pienempää puuhaa. Kiva että alat myydä me&I-vaatteita. Ollu meillä suuressa suosiossa :)

  VastaaPoista
 6. no tuota.. mie voin kertoa että siellä hytellä juodaan ja juhlitaan :) eli sellaista on ainakin pohjois norjalaisten mökkeily, mennään vaikka 30 asteen pakkasessa mökkiin, juodaan ja lauletaan vkonloppu :) sen lisäksi istutaan kevättalvella päivät pilkillä, nuorimman olen kuullut menevän jo 3vkon ikäisenä sinne palelemaan tunturijärvelle... :) tosiaan kylä tyhjenee heti perjantaina ja tienvarret on täynnä autoja ja kärryjä millä kelkat tuodaan, sitten sunnuntai-iltana takasin kotiin. mökkeily siellä on aika erilaista kuin meillä suomessa, vaikka kyllähän juhlita osataan suomessakin :)

  VastaaPoista
 7. Niin sellaista se on, Marsu. Ja vierailevia kalastajia vaan harmittaa, kun ei oo sen vertaa päässy piireihin , että olis mukana niissä mökkiviikonlopunvietoissa.:(
  Laivassa vaan murjotetaan ja halutaan kotiin. Joskus harvoin on jotain esiintyjiä pubissa tai hotellissa.

  VastaaPoista
 8. Heippa ja kiitos kaikille kommenteista:)
  Avletto: Olet oikeassa. Norjalaisilla on oikeanlainen asenne työhön, perheeseen ja vapaa-aikaan. Huomasin sen myös etelä-Norjassa 8v sitten. Työ ei ole se ykkösjuttu niin kuin meille suomalaisille. Suomalaiset voisivat ottaa vähän oppia tästä norjalaisten tärkeysjärjestyksestä ja vähän slap av:)
  Jellona: Juuri näin! Norskeilla on oikea asenne. Meidänkin pitäisi osata relata:)
  Liisa: Kyllä minä nautin näistä maisemista ja siitä, että minulla on mahdollisuus omalta ovelta lähteä retkille. Aivan ihanaa. Välillä kun tuolla samoilee niin miettii, että oikeastiko minä olen täällä:) Päivääkään en vaihtaisi pois ja mikään kiire takaisin Suomeen ja siihen oravanpyörään ei ole.
  Meillä oli tuollainen alkeellinen kuivanmaan mökki vuokralla 4v kun asuimme Suomessa. Minä tykkäsin siitä paikasta, mutta mieheni olisi kaivannut järveä ja venettä ym. siihen. Mutta noi hyttyset ja tää kylmyys... no ehkä se punaviini ja seura lämmittävät:)
  Teija: Luin eilen blogiasi ja huomasin, että myös teillä on ollut ristiäiset ja serkkusumaa:) Ihanaa. Mä tykkään Me&I:n vaatteista. Mun hyvä ystävä myy niitä Suomessa ja olen käyttänyt lapsilla (ja itsekin) niitä vaatteita viimeiset 3v. Jännityksellä odotan miten yksityisyrittäjyys Norjassa lähtee käyntiin.
  Marsu: Kiitti! että osoitit epäilyni oikeiksi;)
  Olisi tosiaan kiva päästä piireihin ja käymään oikein kunnon norjalaisella hytteturilla:) Kerran oltiin miehen työkaverin mökillä, mutta ihan päiväretkellä.

  VastaaPoista
 9. Minä olen oppinut nauttimaan hyttellä olosta, meillä ei ole omaa mutta miehen sukulaisten mökillä on oltu jonkin verran, sinne pitää kävellä tai ajaa kelkalla 8-10 km. Mutta en todellakaan halua lähteä sinne enkä muuallekaan mökille joka viikonloppu vaan ihan silloin tällöin! (Kyllähän siinä varmaan juopoksi tulisikin jos siellä koko ajan ravais!)

  Sitten kun mietin että millaisen mökin minä sitten haluaisin, niin tietysti rauhalliselta paikalta koskemattoman luonnon keskeltä, mutta olisihan sinne kiva päästä autolla pihaan. Ei sähköjä eikä juoksevaa vettä, mutta astianpesukone saisi kyllä olla! ;)) Ei taida ihan heti löytyä mulle mökkiä...

  VastaaPoista
 10. Hih:) Ja sellainen jarvi siihen joka lampiais sen verran, etta vois pulahtaa omalta saunalaiturilta uimaan:)
  Taa on ihan elamys asua taalla, mutta ois ihanaa jos olisi jossain etela-Suomessa mokki jossa voisi kesalla olla ja uida.
  Taalla asutaan, retkeillaan ja ollaan ja siella voisi sitten tankata d-vitamiinia talven varalle:) Sellainen møkki mulle kiitos!

  VastaaPoista