Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

tiistai 14. syyskuuta 2010

Lapset viihtyvät Norjassa

Kun muutimme tänne Norjaan niin lapsilla oli selvästi jonkinlainen "honeymoon"-vaihe. Niin kuin meillä kaikilla:) Mieheni oli ollut täällä jo aikansa ja me muut Suomessa odotimme, että kouluissa alkaa kesäloma, jotta pääsemme muuttamaan.

Ihana uusi talo odotti meitä täällä ja mikä parasta ... sen pihassa trampoliini:) Kesällä meillä oli paljon aikaa olla yhdessä. Kalastimme ja retkeilimme paljon. Meillä kävi paljon vieraita ja normaali arki oli kaukana. Isompi lapsista sanoi kerran pyöräretkellä: "Täällä Norjassa on kiva asua. Täällä tuoksuukin paremmalle kuin Suomessa".

Sitten alkoi koulu. Se pelotti ja jännitti (ainakin meitä aikuisia). Mutta koulu on mennyt paremmin kuin odotimme. Vaikka lapset eivät juuri puhu norjaa niin he ymmärtävät jonkin verran. Pienemmällä on lyhyet oppitunnit ja paljon puuhailua koulussa. Hän on viihtynyt hyvin. Isommalla on pidemmät oppitunnit ja hän välillä sanoo, että ne tuntuvat pitkiltä. Mutta tänään kun kysyin asiasta hän sanoi, että ei ne enää tunnu:) Hän vain totesi, että pitää katsoa mitä vieressä oleva tekee niin tietää mitä pitää tehdä. Juuri näin! Hyvä pojat!Oskari 8v:
"Suomessa olisi kivempi asua kuin Norjassa, koska siellä puhutaan suomea. Tosin norjalaistenkin kanssa voi leikkiä eikä yhteistä kieltä välttämättä tarvi. Opin kyllä kohta norjan kielen. Yksi päivä meidän piti koulussa kirjoittaa 3:n parhaan kaverin nimet niin minä kirjoitin: Otto, Teemu ja Joonas.
Täällä on kiva asua, koska meillä on isompi koti ja trampoliini. Kalastaminen ja retkillä käyminen on kivaa. Suomessa on hyvä, että koulussa saa lämpimän ruoan. Siitä tulee täyteen. Täällä Norjassa taas on lyhyemmät koulupäivät. Välillä olisi kiva käydä esim. Mc Donaldsissa, mutta täällä ei ole sellaisia. Jos meillä kaikilla olisi vapaapäivä ja saisin päättää mitä tekisimme, niin matkustaisimme Legolandiin Tanskaan. Kun olimme Suomessa lomalla minulla oli ikävä kotiin tänne Norjaan. Aion asua Norjassa 5 vuotta." <3
Edvard 5v:
"Suomessa olisi kiva asua, koska siellä on Linnanmäki. Mutta tykkään asua Norjassa. On kiva käydä retkellä ja hyppiä trampoliinilla. On kiva, että kouluun saa ottaa omat eväät niin voi valita mitä syö. Jos saisin valita mitä vapaapäivänä tehdään niin me matkustaisimme Suomeen. Aion asua Norjassa 1 vuoden."Kalamuija ikuisesti 19v:
"Viihdyn Norjassa hyvin. Tämä tänne tulo oli ihan oma valinta ja olimme jo vuosia puhuneet, että ehkä vielä jonain päivänä palaamme Norjaan. Ajattelimme kyllä aina, että tuo siirto pitää tehdä ennen kuin lapset menevät kouluun. En tiedä miksi olimme jumittuneet ajattelemaan noin. Nyt kuitenkin olemme täällä ja lapset käyvät normaalisti koulua. Olen ylpeä miehestäni. Hänellä on hyvä työ täällä ja hän pärjää siinä hyvin.
Itse saan tehdä lyhennettyä työviikkoa joka mahdollistaa sen, että saan olla lasteni kanssa enemmän. Ja energiaa jää muullekin kuin työnteolle. Jos saisin päättää mitä tekisimme yhteisenä vp:nä niin toivoisin aurinkoista ilmaa ja pakkaisin reppuun eväät ja lähtisimme retkelle. Jos olisi koko viikonloppu vapaata (ja rahaa) niin lentäisimme Altaan tai Hammerfestiin viikonlopuksi. Jos olisi viikko vapaata ja paljon rahaa, lähtisimme Hurtigruten risteilylle:) En kaipaa Mc Donaldseja ym. mutta ulkona syöminen voisi olla halvempaa. Haluaisin löytää tallin jossa on Issikoita tai Norjan vuonohevosia ja päästä ratsastamaan. Samoin haluaisin liittyä paikalliseen kuntoklubiin ja sen aion tehdäkin. Lisäksi haluaisin, että kohta eläkkeellä oleva mummu muuttaisi meille ja opettaisi meidän pojille koulujuttuja ja olisi lapsenvahtina, jotta me voisimme mieheni kanssa lähteä joskus kahdestaankin johonkin. En tiedä kuinka kauan olemme täällä. Sen näyttää tuleva talvi... (onko se niin pitkä ja kylmä ja pimeä?) ja se miten lapset viihtyvät koulussa. Mutta luulen, että vähintää n. 2v. Jotta kaikki oppisimme norjan kielen hyvin. "

Mieheni ei ole nyt kotona. Mutta luulen, että hän vastaisi, että viihtyy hyvin. Aikoo ollaa täällä hamaan tappiin ja rakentaa talon jne jne... Mutta häneltä ei kysytä;)

7 kommenttia:

 1. Hurtigruten risteilyllä me kävimme keväällä, oli aivan ihana reissu, Geiranger oli aivan upea kokemus.

  Mukavaa että olette viihtyneet siellä, se on pääasia.

  VastaaPoista
 2. Tuntuu olevan sellainen ote , että kyllä te hyvin integroidutte.
  Kunhan vaan sitten kysyt sen miehen mielipiteitä. Niissä pesänrakennusasioissa ei passaa paljon toppuutella. Ei kaikilla miehentapaisilla sellaisia ominaisuuksia ees oo :)

  VastaaPoista
 3. Hih:)
  Liisa: anteeksi tyhmyyteni, mutta ensin tuo Geiranger ei sanonut minulle mitään. Googlasin ja aaaahhh... mitkä maisemat:) Huh. Tuo on pakko nähdä livenä.
  1 iso syy miksi otin tuon minulle tarjotun työn vastaan oli melko iso "starttiraha" jonka he lupasivat. Ja kun paperia allekirjoitin niin ajattelin: "tämä mahdollistaa meidän koko perheelle Hurtigruten kokemuksen". Ja sen me aiomme myös tehdä!
  Avletto: Kiitos vinkistä. Välillä (yleensä aina) on niin vaikea asettua miehen asemaan. Miehet ja naiset ovat niin erilaisia (anoppi opetti):) Mutta ehkä totta. Ehkä en toppuuttele. Jotenkin vaan vähän pelottaa. Me lähdimme tänne vähän niin kuin karkuun hektistä elämää ja jos sitä nyt alkaa taloa laittamaan pystyyn niin ressihän siinä tulee:) No katellaan. Mieheni on hitaan puoleinen eli turhaan tässä ehkä pelkään...

  VastaaPoista
 4. Kiva kun kävit kommentoimassa, niin löysin tänne! Sulonen Oskari sielläkin :) Luin samalla istumisella kaikki postaukset läpi, ja olen ihan haltioissani! Itsekin tykkään retkeillä lapissa, meillä on mökki kylläkin "vaan" Pyhätunturin korkeudella. Ihanat maisemat siellä ja kaikki marja, yms. saaliit.. Näyttää ja kuulostaa ihan luksukselta! Vaikka uskon, että yksinäistäkin välillä on, ainaki ensalkuun. Nauttikaa olostanne, ja ehkä se talvi ei ookaan niin pitkä ja pimeä?

  Jään seurailemaan :)

  VastaaPoista
 5. Moi Teija:) Toivossa on hyvä elää:) Ei.. kyllä kaikki jotka täällä ovat talvia viettäneet väittää, että se on ihan ok. Kun on lunta ja tähtiä niin ei kai se niin pimeetä ole? Ja pitää vaan ostaa kunnon talvikamppeet.
  Teillähän noita mökkejä on:) Kelorantahan on ihan jossain muualla kuin Pyhällä?
  Kiva kun jaksoit lukea:)

  VastaaPoista
 6. Ihania nuo muksujen kommentit! Teillä siis porukka muuttaa Norjasta takaisin Suomeen hieman eri aikoihin... :) Mistä päin muuten muutitte sinne pohjoiseen?

  VastaaPoista
 7. Joo tulee kalliiksi kun pitää 4 muuttoa tehdä:) Muutimme tänne Vantaan Kartanonkoskelta.

  VastaaPoista