Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

maanantai 20. syyskuuta 2010

Tahmea maanantai

Plaah... tänään alkaa taas 3 yön valvomisputki! Ei uskoisi, että olen ollut töissä vasta pari viikkoa:)
Tänään on ollut tosi tahmea päivä. Yök. Eilen menin tahallani mahd. myöhään nukkumaan, jotta tänään väsyttäisi ja saisin nukuttua mahdollisimman pitkään.

Uni ei meinannut tulla millään. En tiedä mikä valvotti. Ajatukset? Nyt menen siis ensimmäistä kertaa yövuoroon niin, että olen yksin osastolla ja samalla vastuussa koko talon potilaista.

Juuri eilen olin retkellä kokeneemman kolleegani kanssa ja hän kertoi vähän totuuksia. Mm. työhaastattelussa minulle sanottiin, että jos tarvitset yöllä apua jonkun potilaan kanssa niin pyydä viereiseltä osastolta. Eilen kolleegani kertoi, että juupa juu.. arvaa tulevatko? Ja jos tulevat niin eivät ainakaan mielellään ja tietyt tyypit eivät tule vaikka kuinka pyytäisit.

Osasto jolla olen on 20 paikkainen eli siellä on 20 paljon apua tarvitsevaa potilasta. Melkein jokaisella on vaippa ja osa tarvitsee apua mm. kyljen kääntämisessä kun eivät itse pysty. Ja osastolla on tosi raskaita potilaita (isoja ja jäykkiä). Illalla mietin, että miten saan heidän vaippansa yksin vaihdettua? Ja tarviiko minun?? Saanko hankalan ihmisen maineen jos menen vaatimaan toiselta osastolta apuja kun kerran jotkut muutkin yöhoitajat pärjää ilman apua osastollamme? Muilla osastoilla on siis 8-10 potilasta.

Lisäksi mietin kaikkea "oppimaani". Olen tehnyt vuoroja erilaisten hoitajien kanssa ja jokaisella on tietysti omat tapansa ja rutiininsa. Esim. yöhoitajan pitää yöllä pestä potilaiden pyörätuoleja. Pesin niitä erään hoitajan kanssa ja hän käytti pesuaineena ihan tavallista suihkusaippuaa... siis sellaista joita me käytämme oman ihomme pesemiseen. Kyllä minä Suomessa olen oppinut, että esim. pyörätuoleille niin kuin muillekin esineille sairaalassa/vanhainkodissa on omat pesuaineensa. Mutta hän vaan sanoi, ettei kukaan ole hänelle kertonut millä ne tulee pestä niin hän on aina pessyt tällä. Hyvä tuoksuhan siitä tuli:)

Tämä eilinen retkikaveri kertoi, että kun hän oli vuosi sitten tullut tänne niin hän oli ihmetellyt monia juttuja. Ja puhunut niistä ääneen. Kerran yhden jutun yhteydessä esimies oli sitten sanonut, että "sinulla on 1kk:n irtisanoutumisaika". Eli viesti oli kai ollut, että jos ei kelpaa niin pakkaa tavarasi... ihme touhua kun miettii, että täällä on kova pula sairaanhoitajista!

Tämä pistää vähän miettimään, että mitä tässä pitäisi nyt tehdä? Olen vähän sen tyyppinen ihminen, että puhun asioista ja epäkohdista ääneen. Enkä aina ole varma onko se kannattavaa... Eli teenkö nyt tätä työtä oman selkäni kustannuksella ja pesenkö pyörätuoleja ruusunhajuisella bodyshampoolla vai nostanko kissan pöydälle? Hmm.

Talossa on muitakin epäkohtia joita olen huomannut. Olen siis ennenkin ollut Norjassa vanhainkodissa töissä eli nyt ei ole kyse pelkästään Suomen ja Norjan välisistä eroista. Jotenkin tuntuu, että olen tullut työpaikkaan jossa toimitaan vähän vanhanaikaisesti ja jos jotain uutta ehdottaa niin ei käy.. täällä on aina tehty näin ja tullaan aina tekemään. Esim. jos yöllä annan lääkkeen jollekin potilaalle niin joudun kirjaamaan sen kolmeen eri paikkaan (juu ja ei.. yksikään niistä ei ole tietokone)! Kun Suomessa on aina opetettu, että monin kertainen kirjaaminen on turhaa. Jne, jne:)

Tällaista tänään. No toivotaan, että yö menee hyvin ja kohta onkin jo torstai ja lähdemme viikonlopuksi Suomeen:) Pitäkäähän peukkuja!

4 kommenttia:

 1. Peukut pystyyn! Hyvin se menee :) Kuulostaa kyllä aika oudolta tuo suihkusaippualla peseminen... ja muukin. Onko sieltä naapuriosastolta sitten pitkä matka, vai mikseivät tuu mielellään apuun?

  VastaaPoista
 2. Suu kannattaa avata silloin jos asiat eivät suju mielestäsi oikealla tavalla! Silloin saa ainakin itse hyvän omatunnon kun on yrittänyt korjata asian. :)

  Ainakin siihen asti kunnes joku sanoo sinulle samanlaisen "1kk:n irtisanomisaika"-kommentin...

  VastaaPoista
 3. Joo,epäkohtiin kannattaa puuttua ja asiallinen palaute kannattaa aina antaa heti.Ottaa tavaksi alusta lähtien. Se on reilumpaa työnantajaakin tai pomoja kohtaan.
  Niinkuin Emmi sanoi, silloin on itse tehnyt parhaansa ja saa rauhan.
  Vaatii kyllä aika paljon uskallusta uudessa työpaikassa, niinkuin nyt sinunkin tilanteessa.
  Energiaa työ-öihin.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kannustuksesta:) Ja terkut sorvin aaresta! Taalla sita ollaan kaannelty 18 mummelia ja pappaa yksin. Viereisella osastolla on tøissa juuri se hoitaja joka ei kuulemma tule auttamaan vaikka polvillaan pyytaisi. Ei sielta pitka matka ole.. taitaa vaan olla periaatekysymys!
  Huomenna onkin sopivasti osastotunti (eli taas pitaisi vapaapaivana raahautua tyøpaikalle). Ja tastataan ei ole mitenkaan tiedotettu, huomasin vain lapun seinassa kun tulin vuoroon.
  Mutta sehan on hyva paikka avata suu. Toivotaan, etta siella on muitakin yohoitajia paikalla.
  Yleensa toimin juuri noin eli puutun epakohtiin ja sanon niista asiallisesti. Mutta kun olen jo eritahoilta kuullut, etta vaikka kuinka keskustelee ja antaa palautetta niin mikaan ei muutu ja tosiaan meilla on toi 1kk irtisanomisaika;)
  Ja ehka tama vieras kielikin saa "araksi". Kun ei osaa esittaa asioita ehka sitten ihan oikein jne. Mutta kylla. Kylla aion puhua esimieheni kanssa kun tilaisuus tulee. Tuskin ne tanne mulla assaria palkkaa, mutta jos edes tilaisivat desinfektioaineita:)
  Hyvaa yøta!!! 2,5 yøta ja sitten viikon vapaa:)

  VastaaPoista