Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

torstai 16. syyskuuta 2010

Suomalainen ruoka, sitä hakee kauempaakin:)

Yes, nyt on jääkaappi täynnä suomalaista ruokaa:) Käytiin näyttämässä meidän myynnissä olevaa autoa tuossa rajalla (Näätämö) ja samalla tietysti poikkesimme rajalla olevaan K-kauppaan.
Tästä meiltä ei ole kuin reilut 50km Suomen rajalle ja aina välillä käymme Suomen puolelta hakemassa ruokaa.


Harvalla on näin hienot maisemat kauppareissulla:)

Neidenelv eli Näätömöjoki... lohen kalastus on ohi tältä syksyltä.

Autokaupoista ei vielä varmuutta. Tämä oli taas tällainen perinteinen tapaus. Ostaja joka on soitellut minulle asuu Vuokatissa, mutta onneksi "vaimonsiskonpoika" on töissä tässä rajalla, joten ostaja halusi, että tämä "sukulaismies" koeajaa auton. Tyytyväisen oloinen oli ja nyt odottelen jännityksellä puhelua Vuokatista... mutta jo jotain oppineena.. en edes luule, että se puhelu tulee tänään;)

Mutta siis tuohon ruokajuttuun:) Vaikka Norjassa ei ole niin paljon kalliimpi ruoka kuin Suomessa niin silti jotenkin veri vetää tuohon suomalaisen ruoan "hamstraukseen". Esim. nyt on helpottunut olo. Tiedän mitä ruokia aion tehdä viikonloppuna. Lisäksi on rahkaa, kermaviiliä, sokeroimatonta mehukeittoa jne. Ja pakastin täynnä suomalaista leipää, karjalanpiirakoita ja valmiita piirakkapohjia! Kasvikset ja hedelmät eivät aina Näätämössäkään ole hyviä. Mutta nyt ostin ison kasan suomalaisia tomaatteja ja porkkanoita:)

Kaupassa käynti ja ruokien suunnittelu täällä Norjassa tuntuu välillä haastavalta. Kaikkia raaka-aineita joihin olemme tottuneet ei saa kaupoista tai ne ovat loppu tai tosi huono laatuisia. Tuntuu, että meny pyörii makaronilaatikon, spagetin, nakkikeiton ja kanaruokien ympärillä. Kaupoissa ei ole lihatiskejä ja tuoretta kalaa saan vain kalakaupasta joka on auki ma-pe 11-16.00.

Ostin myös hieman herkkuja:) Jacky makupalat lapsille ja meille aikuisille Fazerin suklaata ja Turkin pippureita:) Ihanaa! Huomenna alkaa viikonloppu ja kaappi täynnä hyvää ruokaa ja kaikilla vapaata. Flott <3


"Ribbe" eli siankylki (onko se suomeksi noin?)
Aina kun käy Näätämössä pitää ostaa lämmintä Ribbeä:) Se on niin hyvää.
Aluksi ihmettelimme tätä touhua.. pöydät täynnä porukkaa imeskelemässä
jotain, sitten kerran maistoimme ja ymmärsimme miksi! Kjemppegod!

Ps. Tajusin muuten tänään, että meillä on mieheni kanssa täällä paljon enemmän kahden keskeistä aikaa kuin Suomessa. Lapset ovat päivät koulussa ja jos mies on menossa iltavuoroon tai on vapaapäivällä niin mehän saamme olla ihan kahdestaan monta tuntia... hih;)

Nyt on jääkaappi täynnä suomalaisia herkkuja.. tai ei nyt ihan:)
Meilläpä on tällainen perhemalli. En tiedä onko tämä yleistä
Norjassa, että jääkaappi on tällainen aikuisen ihmisen mentävä?
Veljeni joka myy keittiöitä Suomessa kertoi, että joku norjalainen tavaran
toimittaja oli tarjonnut heillekin tällaista.. eli ehkä se on?
Aika usein on olo, että "meillä ei ole mitään jääkaapissa" :)

9 kommenttia:

 1. Moi..Voi apua miksi löysin sun blogin juuri tänään, juuri tänään vannotin etten muuta takaisin Norjaan koskaan.. Mutta noi kuvat ja fiilikset saa taas tunteen valloille :) Asuin neljä vuotta Båtikassa ja nyt Suomessa opiskelemassa menee kolme vuotta. Kirkkoniemessä olen käynyt pojan tekemässä, aina mietin muuttoa sinne kun siellä sentään olisi muutama kauppa jne. Ehkäpä kesätyö siellä olisi taas virkistävä muistutus miksi sieltä lähti kaamosta ja valoa karkuun.
  Marsu

  VastaaPoista
 2. Ooo kyseinen kauppareitti on tuttu, samoin Neiden ja juurikin tuota ribbeäkin on tullut maistettua ja hyvää oli. Kun majailin Utsjoella viime kesänä meillä oli tapana käydä Tana Brussa ostoksilla kun sieltä sai kaikkea mitä ei suomen puolelta taas saanut heh. Ne katkaravut ja savustetut kalaerikoisuudet varsinkin veti puoleensa.

  VastaaPoista
 3. Hih Marsu:) Vannomatta paras:) Tiedän tunteen. Oikein missään ei ole hyvä. 7v sitten muutimme Norjasta Suomeen kun Norja oli ihan pyllystä... no nyt olemme taas täällä:) Näin se menee. Sen "virheen" kun kerran tekee, että kotimaan tomut jaloistaan rapistaa niin se on menoa sitten. Ja nyt toin lapsenikin tänne.. niistä tulee varmasti samanlaisia "kodittomia" haahuilijoita ja maailmanmatkaajia ...
  Kirkenes on hyvä paikka.. juuri sopivan kokoinen ja kuitenkin ihan tuppukylä:) Mä en tiedä kaamoksesta mitään...
  Mila:) Noin se menee.. kaipaa aina sitä mitä ei ole saatavilla:) Tässä 3:n maan rajalla on hyvä olla.. ;)
  ps. ehkä olen vähän pöllö kun kaipaan suomalaisia ruokia ja olen vähän rajoittunut näiden paikallisten "herkkujen" suhteen. Mutta lukekaa Avletton kommentit viimeiseen postaukseeni.. siinä vähän esimakua siitä mitä "herkku" täällä tarkoittaa:) No ehkä mä opin?

  VastaaPoista
 4. Sinulle on kirsikkajuttu minun blogissa:)

  VastaaPoista
 5. Voihan Avletto:) Kiitos kauniista sanoista. Nyt olen täällä ihan, että häh.. miten mun tulee nyt toimia?
  Kjemppe kiva yllätys;)

  VastaaPoista
 6. Juu en voi sanoa kaamoksesta muuta kuin anna itsellesi aikaa. Eka menee ihmetellessä, toinen alkaa jo väsyttää ja mulla ainakin se oli tosi raskasta aikaa.Kuten myös se kesän auringonpaiste klo 2 yöllä.. mutta kuten sanottua, sinne taitaa kuitenkin kaivata takaisin... ;)

  VastaaPoista
 7. Mä tykkäsin tosta kesästä. Valoisuus on jees:) Kunhan on kunnon pimennysverhot, että saa nukuttua.
  Kaamosta odotan... kammolla!

  VastaaPoista
 8. Me täällä etelässä käydään joskus ostoksilla Ruotsissa. Sieltä saa kaikenlaista, mitä suomalaisnäkökulmasta puuttuu norjalaisesta ruokakaupasta. Iloinen yllätys oli löytää esim. Fazerin hapanleipää. Harmi vaan, että meiltä on rajalle vähän enemmän kuin 50 km...

  VastaaPoista
 9. Mekin tehtiin sitä kun asuttiin Baerumissa:) Ainakin karkkia, lihaa ja siideriä hamstrattiin;)

  VastaaPoista