Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

torstai 30. syyskuuta 2010

Pikavisiitti Hurtigrutenilla

Mieheni ja pojat lähtivät tänään Hurtigrutenilla Vardöhön.
Pojilla on syysloma ja mieheni pitää käydä Vardössä ja Vadsössä työnsä puolesta, joten tämä on tällainen puoliksi työ- ja puoliksi huvimatka.
Minut jätettiin rannalle ruikuttamaan, koska menen yöksi töihin:(

Vardöhän on ihan tuossa vuonon toisella puolella. Hyvällä kelillä sinne voi nähdä täältä. Mutta autotietä pitkin matkaa kertyy melkein 300km, koska vuono pitää kiertää. Lentokoneella sinne lentäisi alle 20 minuutissa ja Hurtigrutenilla pääsee 3 tunnissa.


Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi, vink!
Eli pojat menevät lautalla yli Kirkenesistä Vardöhön.
Heillä on auto matkassa, joten ajavat sitten illalla
Vardöstä Vadsöhön (50km?). Ovat siellä hotellissa yötä.
Ja huomenna sitten kiertävät autolla vuonon ja tulevat kotiin
teitä pitkin:)


Laiva tulee joka päivä n. 10.00 tuohon Kirkenesin satamaan ja lähtee satamasta 12.45.
Sen ajan kun laiva on satamassa niin siellä saa mennä käymään. Syömään tai kahville tai muuten vaan katsomaan laivaa. Menin siis saattamaan heidät ja samalla pääsin kurkistamaan minkälaista laivalla on. Tämän laivan nimi oli Nordnorge.

Hurtigruten risteily on ollut haaveenani jo pitkään. Olisi ihana seilata täyshoidossa, katsella ikkunasta upeita maisemia ja nauttia laivan kannelle porealtaasta käsin raikkaasta meri-ilmasta. Mutta... nyt kun kävin laivassa tajusin, etteivät ne ole mitään luxusristeilijöitä. Ihan tavallinen iso laiva ja hyvin vähän mitään tekemistä. Kun on tottunut esim. Silja Linen uusimpiin laivoihin niin tästä tämän päiväisestä botskista ei voi puhua samana päivänäkään. Ja ne ihmiset. Ok, nyt ei ole sesonki, mutta kun katselin ympärilleni niin keski-ikä näytti olevan siinä 80v tienoilla:) Siellä mammat istuivat ikkunapöydissä ja kutoivat villapaitaa... sinänsä sopisin hyvin porukkaan:) Jotain ohjelmaa laivalla toki on, mutta olen käsittänyt, että pääasiassa saksan kielellä.

Mietin myös miltä näistä turisteista tuntui tulla Kirkenesiin. Tänään on sateinen päivä ja kun katselin Kirkenesiä laivan kannelta tajusin, että tämä ei todellakaan ole mikään söpö satamakaupunki vaan oikeastaan aika ruma paikka!

Kun kävelin satamasta kotiin mietin, että mitä?? Olenko tajunnut yhtään mistä unelmoin? Jossain vaiheessa jopa aloin miettimään, että matkustaisimme talvella, koska kesällä se on niin kallista.
Katselin äsken hintoja. Sesongin ulkopuolella jos ottaa vain puolihoidon ja halvimman hytin niin matkaan voi päästä 700-900e/nuppi. Siis Kirkenesistä Bergeniin (5pv). Mutta jos saman haluaa tehdä kesällä kun valon puolesta maisemiakin voisi ihailla ja asua vähän paremmassa hytissä niin matkasta saisi maksaa 2500-3500e/nuppi. Hmm...

Tällä hetkellä tuntuu siltä, että jos tosiaan haaveestani tulee joskus totta niin tuo matka pitää tehdä ehdottomasti myöhään keväällä/ kesällä tai ihan alkusyksystä. Ja ilman lapsia:)

Odotan huomista innolla ja mieheni ja poikien kommenttia tästä laivamatkasta. Tosin eihän tuo 3 tunnin matka ole sama asia kuin 5 päivän, mutta kuitenkin. Vai pitääkö tässä alkaa haaveilemaan Karibian risteilystä;)


Tämä kuva on otettu netistä...
Olishan se hienoa jos säät sallisi ja olis
lottovoittaja:)

20 kommenttia:

 1. Niin , ne eivät ole mitään luxuslaivoja, siellä ei liioin ole huvituksia, jokunen ruoka-ja anniskeluravintola, tarkoitushan on näillä laivoilla keskittyä maisemiin ja useimmiten juuri eläkeläiset taitaa olla siellä tavanomainen ryhmä, ettei siellä nuoria hirveästi näy. Tarkoitus on siis tuo mahtavien maisemien ihailu.

  VastaaPoista
 2. Ja talvellahan nämä laivat eivät liikennoi sinne Geirangeriin ollenkaan, se on suljettu talvisin niin laiva kuin muultakin liikenteeltä.

  ja olen ymmärtänyt, että ihmiset näissä laivoissa eivät odota niita satamakohteita, vaan maisemat siellä vuonoissa on sitä katseltavaa.

  VastaaPoista
 3. Juu, keväällä kävimme Hurtigrutenille, mutta vaan Bergenin ja Trondheimin väli. Minä tykkäsin ihan sikana ja tahdon uudestaan, mutta koko välin.

  VastaaPoista
 4. Hurtigrute on meidän ikioma laiva. Se tuo tavarat kaikkein nopeimmin. Jos me esim jotain erikoisjuttuja nuottaamme tarvitsemme. Tunnelma on rauhallinen, positiivisessa mielessä vaimea. Matkustajina on kaikenikäisiä kaikkialta maailmasta ja jokainen tajuaa, että tälle laivalle ei sellainen örveltäminen mitä tapaa Ruotsin ja Tallinan lautoilla sovi.
  Hurtigrute connecting yli rajojen.
  Olen käyttänyt Hurtigrutea täällä ollessa kymmenkunta kertaa ja joka ikisestä reissusta olen tykännyt. Myös siitä kun laserleikatuin koskevin silmin matkustin 12 tuntia Tromssasta Sortlandiin.
  Hurtigrute buffet on oma kehumisen aihe sinänsä.
  Liisa:Sinun on ehdottomasti tehtävä se koko reissu. Ja Stokmarknesin pysähdyksen aikana kannattaa tutustua Hurtigrute museoon.

  VastaaPoista
 5. Kalamuija: On niissä luksustakin ja kovasti. En nyt muista missä laivassa, mutta sauna lasiseinillä ylimmässä kerroksessa löytyy, ja ne porealtaat. Sitten jos otat koko matkan, niin kyllä koet asiakkaiden koko kirjon. Satamissakin kerkeät käydä ihan mukavasti vaikkapa paikallisissa kahviloissa. Yläkannelta saa mukavan kuvan kulloisestakin satamakaupungista.
  Ja ne selostukset eri kielillä ovat sopivan ytimekkäitä, on vähän perillä matkan kulusta.
  Hyvät kiikarit ja kunnon kartat mukaan niin se lisää nautintoa.
  nimimerkillä hurtigrutefani vuosituhannesta toiseen

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommenteista:)
  Oli hyvä, että tällainen maasta käsin tehtävä tutustuminen on mahdollista ja että Hurtigrutenilla voi matkustaa erimittaisia matkoja. Mieheni juuri soitti Vadsöstä ja sanoi, että tuo 3 tuntia kahden vauhdikkaan pojan kanssa oli oikein sopiva Hurtigruten matka:)
  Kyllä ne maisemat ja satamakaupungit on nähtävä, mutta ehdottomasti sesongin aikana (maksoi mitä maksoi) ja ehkä ilman lapsia:) Me aikuiset jaksamme varmasti istua nenä kiinni ikkunassa ja katsella maisemia 5pv, mutta pienet lapset eivät. Ja seisovapöytä on myös yksi niistä asioista joka kannattaa tehdä ilman lasten seuraa;)
  Ehkä siirrän tätä unelmaa suosiolla vuosia (tai vuosikymmeniä) eteenpäin. Sitten mennään kun lapset ovat sen verran isoja, että voivat jäädä kyydistä:)

  VastaaPoista
 7. Haluan myös! Ei väliä vaikka siellä ei muuta tekemistä olisikaan kuin maisemien katselu ja ruokapöydän tyhjennys :) Pari kaveriani oli juuri parin päivän reissulla ja sanoivat että oli ihanan rentouttavaa , rauhallista ja kaunista. Ei tarvinnut miettiä mitään turhaa eikä stressata.

  VastaaPoista
 8. Tuu Satu työreissulle tänne ja mennään sitten yhdessä alas by Hurtigruten:)
  Ei muakaan yhtään haittais jos voisi vaan olla ja syödä:)

  VastaaPoista
 9. Minä haaveilen kovasti myös jostakin risteilystä pohjoisessa; nään sieluni silmin kylmän meren, jäävuoret ja kauniit maisemat...ja todennäköisesti tuulessa silmät vettä valuen miettisin hetken olisiko se Karibian risteily ollut sittenkin järkevämpi:) Ei vaan, haluaisin risteilylle jolla olisi mahdollista nähdä valaitakin ja jäävuoria!

  Mikä suloinen nimi kummipojallasi!

  VastaaPoista
 10. Naatuska: Valaita ja kauniita maisemia näkisit meidän Stön safarilla. Jos haluaa nähdä jäävuoria ja valaita samanaikaisesti, silloin olis mentävä huippuvuorille. Monikin eurooppalainen yritys tekee sellaiia risteilyjä.
  Itsekin sinne haikailen. Pomo on käynyt monta kertaa ja vähänkö olen kateellinen.

  VastaaPoista
 11. Joo laitetaan rahat Karibian risteilyyn ja mennaan tekemaan tuo kylmanmerenristeily Stø:sta kasin:) Mitka yritykset tekevat noita risteilyja Avletto? Siis jaavuori/valas juttuja? Sun kyydilla tullaan pyytamaan turskaa:)

  VastaaPoista
 12. Mäkin luin jostakin jokunen aika sitten näistä risteilyistä, ja miehen kanssa innostuttiin molemmat. Olispa rentouttavaa vaan lukea, neuloa, katella maisemia.. Ja just ilman sitä lasta ;)

  VastaaPoista
 13. Pitäisi tehdä oikein kimppamatka isommalla porukalla, jos vaikka tulisi halvemmaksikin. Kuka rupee puuhamieheksi?!;) Tää oli ehdotus, mutta varmasti miettimisen arvoinen.

  VastaaPoista
 14. Ei hullumpi idea Liisa! Laitetaan idea lämpiämään... :)

  VastaaPoista
 15. Minä selvitän ne yritykset, Ranskassa ja Hollannissa.
  Toisaalta jos hommaatte ison jengin nin sanon pomolle ja mennään meidän laivalla huippuvuorille. Ennen varsinaisen valassesongin alkua. Ei se oo mahdoton ajatus.

  VastaaPoista
 16. Jee te pelastitte mun päivän:) Olin yön töissä ja tuttu ja turvallinen väsypöhö päällä. Mutta tää piristi:)
  Joo Teija, laitetaan Oskarit narikkaan ja lähdetään merille:)
  Mä olen niin mukana!
  Koskas valassesonki alkaa eli mistä vuodenajasta nyt puhutaan? Oikeesti tää homma pitää laittaa vireille. Avletto: Kuinka monta päätä on iso jengi? Jee kalamuija lähtee reissuuuun!

  VastaaPoista
 17. Jee!!! Alkaa kuulostaa hyvälle!!

  VastaaPoista
 18. Mulla on nyt koko viikonloppu valastouhuilua niin voin oikeasti selvitellä siinä sivussa kuvioita.Meidän valassesonki alkaa toukokuun 15. Kovasti mietimme sesongin pidentämistä ja tehostamista ja laivoille lisäkäyttöä.

  Yksi hieno mahdollisuus teille olisi valmisteleva risteily meidän Leonoralla täällä Vesterålenissa.
  Leonora juttuja löytyy valassafarin sivuilta www.arcticwhaletours.com kun menee sinne blogin heinäkuun kuvioihin.

  Yksi mahdollisuus arktisiin risteilyihin on lentää huippuvuorille ja retkeillä siellä paikallisilla aluksilla.

  Joka tapauksessa tarttee useita kymmeniä ihmisiä koko laivan ja miehistön vuokraamiseen,että hinta olisi kohtuullinen, mutta ei se mahdotonta ole.

  Sitten yksi vetäjä joka kokoaa porukan ja toiveet ja sitten alkaa matkan räätälöinti. Hollantilaisilla on näitä purjelaivaristeilyjä myös. Kokenut miehistö vie ryhmän ja opettaa purjehtimaan. Ne tekevät pitkiäkin matkoja.
  Mahdollisuuksiahan on siinäkin, mutta useimmiten hintaan se tyssää.

  Kootkaa ekaks ryhmä ja tulkaa kesällä tänne valaisiin ja vuonoristeilyille vanhoihin saariston kalastajakyliin, niin saa esimakua.Voisin sponsoroida oman opastukseni blogi-ihmisille niin tulis hieman edullisemmaksi. Siis olisin ilmaiseksi töissä , säästäisivät mun palkan :)

  Ja on täällä muutakin nähtävää kuin valaat
  Sitten jatkossa samalla ryhmällä tai miks ei uusiakin mukaan voisi mennä sille pitkälle reissulle. Olisi merikelpoisuus tullut testattua. Tai siis että miltä se tuntuu ihan avomerellä oikeassa laivassa, ei missään autolautassa.

  Jos ajattelee kaikkein edullisinta risteilyä Atlantilla, niin se olisi ilman muuta Smyrill Linellä Bergenistä Islantiin. Pysähdys Fär saarilla ja mahdollisuus käydä Shetlannissa.
  Siellä Islannissahan vois olla vaikka viikon.

  Oikeat laivajutut on aina selvästi kalliimpia kuin lentomatkat, mutta onhan niissä hohtoa. Ja yleensä kerran eläessään sitä sellaisen tekee.

  Tässäpä näitä vinkkejä.

  VastaaPoista
 19. Kiitos Avletto ideoista. Mä olen mukana ja mieskin innostui. Kesällä lapsetkin saisi varmasti hoitoon niin tällainen retki järjestyisi.
  Niin pitäisikö reissu tehdä ennen tota valas sesonkia eli ennen 15. toukokuuta vai ensin toteuttaa tuo kesäinen tutustuminen paikkaan ja opaskierros by Avletto? Onko kesällä mahd. päästä teidän laivan kyytiin ja merelle?
  Myös tuo Syrill Linen risteily olisi houkutteleva. Luin juuri ihanan lehtijutut För saarista ja siellä oli ihania islanninhevosia ja hyvää sushia:) voi ei.. tästä on pakko tehdä totta!
  En kyllä lupaa, että jaksan alkaa ryhmää kokoamaan jne. Ja tuskin tästä blogiporukasta noin isoa porukkaa kokoon saa... eli miten pitäisi edetä?

  VastaaPoista
 20. Tuommoisesta Hurtigruten -reissusta olen minäkin haaveillut! Miehelle olen jo puhunut että sitten mennään kun lapset ovat kyllin isoja jäämään kotiin. Nyt kun omaa aikaa ei kahden alle 4-vuotiaan kanssa ole juuri lainkaan, tuntuisi ylelliseltä kun sitä aikaa olisi yllin kyllin: saisi vain olla, katsella ihania maisemia ja lukea tai vaikka tehdä niitä käsitöitä.

  Ekaa kertaa blogissasi muuten, mukava uusi tuttavuus!

  Kati

  VastaaPoista