Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

tiistai 7. syyskuuta 2010

Norjassa kallista ... onko?

Aina kun tulee suomalaisen kanssa puhetta siitä, että asumme Norjassa niin melkein poikkeuksetta seuraava kysymys on, että eikö siellä ole kallista?! No riippuu mihin vertaa:)

Kun 8v sitten asuimme Norjassa niin ajattelin välillä, että on. Esim. ulkonasyöminen oli meille harvinaista herkkua, koska mielestämme se oli kallista. Samoihin aikoihin Suomeen tuli Euro. Ja sielläkin hinnat nousivat. Huomasimme, että moni asia Suomessa maksoi saman verran kuin täällä Norjassa.

Mutta miten on tänään? Mielestäni Norjassa ei ole kallista kun ottaa huomioon mitä ihmiset täällä tienaavat. Esim. sairaanhoitajan peruspalkka on n. 400 000 nok vuodessa plus lisät. Se on n. 50 000e kun Suomessa ainakin minä tienasin alle 30 000e vuodessa.
ps. etelä-Norjan palkoista en tiedä, mutta ainakin täällä pohjoisessa näin...

Mielestäni Norjassa on kallista: alkoholi, tupakka, autot, sähkö, vuokrat, talot, hammaslääkäri, kampaaja...

Tämä talo jossa asumme (vuokralla) maksaisi vähän alle puoli miljoonaa euroa! n. 10v vanha talo, n.200 neliötä. Hintaan vaikuttaa siis se, että asumme Kirkenesissä. Täällä on kysyntää niin paljon, että talojen hinnat ovat melkein kaksinkertaistuneet muutamassa vuodessa. Yksi syy siihen on se, että monen vuoden tauon jälkeen täällä on avattu rautamalmikaivos ja sen myötä tänne on muuttanut tosi paljon ihmisiä. Muualla täällä pohjoisessa ei ole läheskään näin kallista. Hinnat täällä hipovat melkein Oslon alueen hintoja! Ja olemme siis tällä Jäämeren rannalla veli venäläisen kainalossa!! Myös vuokrat täällä ovat päätä huimaavia!

Sähkölaskua on tullut näin kesälläkin sellaiset 2000nok kuussa. Vaikka emme siis ole edes mielestämme käyttäneet sähköä. Se on n. 250e. Kauhistuttaa kun ajattelenkin mitä se on sitten talvella kun tätä isoa taloa pitää alkaa kunnolla lämmittämään! Myös puut ovat kalliitta.. säkki on yli 10e! Eli ehkä sähköllä lämmittäminen tulee loppupeleissä halvemmaksi ja helpommaksi?

Alkoholista ja tupakasta ei ole omakohtaista kokemusta. Paitsi, että kerran kesällä olimme baarissa ja muistaakseni kolmesta siideristä maksoin 200nok eli 25e. Ostamme alkoholit aina Suomen puolelta ja tupakkaa emme polta.. mutta pitää selvittää mitä esim. viinipullo tai tupakka-aski maksavat.. lupaan palata asiaan:)

Tuo autoasia on ollut esillä. Meillä on 2 autoa. Niissä on suomalaiset kilvet eli periaatteessa emme saisi pitää niitä täällä. Meidän olisi pitänyt maksaa meidän perheautosta joka on ehkä n. 13 000e:n arvoinen yli 10 000e veroa jos olisimme halunneet sen oikein luvallisesti tuoda tänne. No asia ratkesi kun sain työsopimuksen, jossa on päättymispäivä. Nyt saamme pitää autot... koska ne on omaan tarpeeseen emmekä aio myydä niitä täällä.. tai jotain! Mutta siis karkeasti katsottuna autot ovat täällä hurjasti kalliimpia kuin Suomessa. Tuon meidänkin auton arvo on täällä yli 20 000e eli 7-10 tuhatta euroa enemmän kuin Suomessa.

Kampaaja ja hammaslääkäriasiat yritän aina hoitaa Suomenlomilla. Muistelen 8v takaista aikaa ja silloin totesin, että nuo "huvit" ovat edullisempia Suomessa. Mieheni kävi leikkauttamassa täällä tukkansa ja se maksoi vähän alle 50e! Siis miesten hiustenleikkuu joka kesti 15 min:)

Mutta siis päivittäinen eläminen ei minun mielestäni ole kalliimpaa kuin Suomessa. Tarkoitan siis kaupassa käyntiä, vaatteiden ostoa jne. Tässä pari esimerkkiä hinnoista:

Maitolitra 1,9e
Bensalitra 1,5e
Tuore sämpylä 0,13 e kpl
Nektariinikori (n 10kpl) 2,5e
Kahvi 0,5kg 5,60e
4pkt jugurttia 2,5e
Juusto kg 10e (paisti juuri tänään oli tarjouksessa 7,50e)
Talouspaperi 4rll 3,60e
Sokeri kg 2e
Tuborg olut 10 pll 21e
Tuoremehu 1,5l 1,25e
Pepsi 4*1,5l 6,5e
Palmolive käsisaippua pumppupll 2,30e (vaihtoehto Euro shopper 1e)
4 kpl Erikaa 12,50e (tämä tuli mieleen kun juuri eilen kävin puutarhakaupassa ostoksilla) :)


Eilen kävin ostamassa syyskukat:) Harmi, ettei tulppaanin sipuleita vielä saanut!

Nämä ovat siis tämän päivän hintoja läheisessä kaupassa:) Ja laskin, että 8e on 1 nok... en ole ihan varma päivän kurssista!

Ps. Mutta pointti on siis se, että jos 2 ihmistä käy töissä täällä niin säästöön jää rahaa paljon enemmän kuin Suomessa. Sekä mieheni, että minä tienaamma täällä kaksinkertaisen määrän siihen nähden mitä Suomessa tienaisimme, joten nämä hinnat täällä eivät tunnu korkeilta:)

12 kommenttia:

 1. Eihän ne perusasiat periaatteissa ole kovin paljon kalliimpia kuin Suomessa. Mutta esimerkiksi ruoka- ja vaateostoksilla käydessä huomaa, että Suomen valikoimat ovat paremmat.

  Aina silloin tällöin panen merkille, että joistakin selvästi Suomea kalliimmista jutuista norjalaiset maksavat pyydetyn hinnan silmää räpäyttämättä, kun minä vieressä mietin, että tarvitsenko nyt ihan oikeasti tuota ylikallista tavaraa/palvelua.

  VastaaPoista
 2. Heippa Heli:)
  Se on totta, että Suomessa on laajemmat valikoimat. Vaikka nekin on mielestäni parantuneet täällä huomattavasti meidän poissa ollessa (viim.7v). Esim. silloin karkkihylly oli tosi kapoinen ja kallis.. melkein vain norjalaisia tuotteita. Nyt valinta on laajentunut ja sitä myöden myös hinnat vähän tulleet alas. Mieheni osti 1 päivä Pandan lakua kaupasta:) Karkki on muuten kallista mielestäni. Ja hyvä niin:)
  Kävin äsken kaupassa. Ostin astianpesutabletteja 50 kpl, 4 rll talouspaperia, 5 sämpylää, korin nektariineja ja maidon. Ne maksoivat 101 nok eli n. 12,50e.
  Ja sen myötä, että valikoima on kasvanut on mukaan tullut myös näitä ns. halpatuotteita (Euro shopper jne).
  Mikä olisi Heli esimerkki tuota jutusta kun kerroit, että norjalaiset maksavat mutisematta pyydetyn hinnan? Näin varmasti on, mutta nyt en keksi itse esimerkkiä.
  ps. muistatko/tiedätkö mitä viini tai tupakka täällä maksaa?

  VastaaPoista
 3. No esimerkiksi se sinunkin mainitsemasi kampaaja, jonka hinnat täällä tuntuvat olevan lähes kaksinkertaiset Helsinkiin verrattuna. Minäkin olen "säästänyt rahaa" käymällä aina Suomessa kampaajalla. Ja autot ovat kalliita, mutta aika hienoilla (eli niistäkin kalleimmilla) autoilla ihmiset näyttävät ajelevan. Autoasiassa voi kyllä tämä Bærumin näkökulma vääristää.

  Kaikenlaista muutakin pikkujuttua muistelen ihmetelleeni, mutten nyt enää muista tarkemmin mistä kaikesta on ollut kyse. Mutta en tosiaan ole juurikaan kuullut norjalaisten valittavan kalliita hintoja, vaikka joidenkin muiden maiden halvempia hintoja ihastellaankin.

  Oliskohan viinipullon hinnat 130 kr:sta ylöspäin? Varmaan löytyy vähän vielä halvempaakin. Tupakan hinnoista minulla ei ole mitään käsitystä.

  VastaaPoista
 4. Viinipulloja saa sadalla kruunulla ja tupakka-aski maksaa keskimäärin 85kr. That is why I love tax free shopping! ;)

  Olisin todella onnellinen jos ravintolat täällä olisivat halvempia, rakastan nimittäin illanistujaisia ravintoloissa mutta täällä sellaisia ei todellakaan tule harrastettua... :(

  VastaaPoista
 5. Moikka:) eli tupakka-aski vähän yli 10e ja halvimmat viinit n. 12,5e?
  I love tax free shopping too:) ja meillä on onneksi tuo Näätämö tossa 50 km:n päässä joten Suomen puolella on helppo käydä hankintamatkoilla.
  Terkkuja Baerumiin:) Me asuttiin siellä ennen, Sandvikassa! Juu siellä on porukoilla hienot biilit.. mut niin on täälläkin eli en tiedä johtuuko sijainnista vai siitä, että norskeilla pitää olla pelit ja vehkeet:)
  Ravintolat saisivat olla halvempia. Käytiin yksi ilta koko perhe aasialaisessa syömässä ja ruoka oli ihan pa**kaa! Ja lasku yli 1000nok eli 125e! Kyllä harmitti maksaa!
  Mutta nyt käytiin hääpäivän kunniaksi miehen kanssa kahdestaan uudessa Thon hotellissa syömässä. Alkuruoat ja pääruoat + yksi lasi viiniä niin lasku oli saman verran... ja silloin ei harmittanut niin kovin koska tuntui, että saimme rahalle vastinetta. Oli nimittäin tosi hyvää:)

  VastaaPoista
 6. Nytpäs sattui Minäkin oon asunu Bærumissa Sandvikan lähellä. Høvikissä.Ramstadslettassa tarkemmin. Puutarhan asunnoissa.
  Sandvikassa käytiin yleensä ostoksilla. Kuinka te viihdyitte siellä? Minulle sopii paremmin tämä pohjoinen kalstajakylä tai sitten ihan oikea kaupunki.
  Oli siellä asumisessa hyviäkin puolia. Fornebyn lentokenttä oli 3 km:n päässä ja Henie Onstad senter yhtä lähellä. Ja meren rannalle oli lyhyt matka, vaikka ei se Oslovuono oikea meri olekkaan Norjan mereen verrattuna.
  Norjan hinnat nyt ovat mitä ovat , mutta oon siihen jo tottunut. Poika osti just kalliin urheiluauton ja harmitteli että Suomessa olis maksanut reilun puolet.
  Käskin sen miettiä paljonko merikalastajat tienaavat Suomessa. Ne puolenkymmentä ammattilaista hehe.
  Kalliiseen viinanhintaanhan jotkut varautuvat omnavaraistaloudella. Mutta taitaa olla sekin yriteliäisyys vähenemässä. :) tai :(

  VastaaPoista
 7. Oho! Meillä on siis 1 yhteinen tekijä:)
  Viihdyimme Baerumissa hyvin. Ollaan Hki:n läheltä kotoisin eli se oli tutun tuntuista aluetta. Kaupat lähellä jne.
  En ole koskaan matkustellut edes täällä Lapissa ja nyt yhtäkkiä asun täällä! Toistaiseksi ollaan viihdytty hyvin, mutta hieman jännittää tuo pitkä ja pimeä talvi joka on väistämättä edessä. ps. Avletto.. missä se sinun kalastajakyläsi on?

  VastaaPoista
 8. Me kaydaan usein paikallisessa kiinalaisessa ja siella on minusta ruoka edullista: 3 ateriaa maksaa noin 400NOK.

  Oslossa kavin etnisessa ravintolassa lounaalla, eika se maksanut kolmelta kuin alle 300NOK ja meilla oli mahat taynna iltaan saakka.

  VastaaPoista
 9. No toi on kyllä halpaa! Voi kun löytäiskin hyvän kiinalaisen jossa olisi tuollaiset hinnat:) Täällä vain 1 aasialainen ja siellä aika korkeat hinnat ja sen yhden kokemuksen perusteella paha ruoka:(

  VastaaPoista
 10. Sekoilua.. eihän 8e ole 1 nok:) Vaan jaan summan aina 8:lla. Esim. 10nok on 1,25 e! Näin!

  VastaaPoista
 11. Hei! Kyllähän täällä norjan palkoilla pärjää ja jää vielä vähän sukanvarteenkin. Turistien kukkarot minua aina huolettavat, varsinkin kun on tullut itselle vieraita suomesta, on itsellä sellainen fiilis että pitäis maksaa niille erotus.
  Mutta kyllä sitä tulee usein pohdittua, että miksi ihmessä täällä kaikki maksaa enemmän, miten se on mahdollista.

  VastaaPoista
 12. Juu turistina täällä ei ole hauskaa;)
  Ottaen huomioon Norjan tulotason niin minun mielestäni hinnat ovat kohtuullisia. Suomessa hinnat nousseet, mutta mielestäni palkat ei ihan samaa vauhtia..

  VastaaPoista