Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Stressi ja sen hallinta

Olin tänään koulutuksessa. Työpaikallani järjestettiin 2 tuntia kestävä koulutus aiheesta "Stressi ja sen hallinta". Kouluttaja oli NAV:sta eli "paikallisesta Kelasta".

Koulutus oli mielenkiintoinen. Oli kiva kuulla mitkä asiat näitä norjalaisia hoitotyöntekijöitä stressaa jne.
Suomalaisilla ja norjalaisilla on minun mielestä aivan erilainen työmoraali. Tai arvomaailma. Norjalaiselle koti, perhe, harrastukset, ystävät, mökki jne. ovat tärkeitä. Työssä käydään, jotta saadaan rahaa. Suomalainen on ylpeä työstään ja kova tekemään töitä. Onhan suomalaisellekin tietysti koti ja perhe jne. tärkeitä, mutta myös työ on tärkeä. Töistä ei olla pois helpoin perustein ja työ imee monesta suomalaisesta mehut niin, ettei sitten kotona/vapaa-ajalla tahdo jaksaa muuta kuin palautua töistä. Näin ainakin monella minun tuntemallani ihmisellä.

Itse teen yötyötä ja enemmän sääntö kuin poikkeus on se, että puhelin soi aamulla 6-7.00 aikaa ja joku kahdeksesta aamuvuorolaisesta soittaa, että on kipeä. Ainakin yksi. Kynnys olla poissa töistä on matala.

Mutta tänään selvisi hyvin, että miksi. NAV:n täti korosti sitä, että teillä on oikeus ottaa "omaalomaa" joka on siis palkallista jos teistä tuntuu siltä, että tarvitte sitä. Tätä omaa lomaa voi ottaa 3 kertaa vuoden aikana ja max. 8 päivää kerrallaan.. eli voit olla töistä pois ilman lääkärin todistusta tuon 24 päivää vuodessa. Ja hän sanoi, että ei silloin tarvi olla peiton alla.. voi hyvin lähteä kaupungille eikä kenelläkään ole oikeutta kysyä/ihmetellä sitä, että miksi et ollut töissä, mutta nyt pyörit täällä kaupungilla! On tärkeä levätä kun sitä tarvitsee. Ettei pala loppuun:)

En tiedä kumpi ompi parempi?! Suomalainen malli jossa töihin mennään melkein pää kainalossa ja oman jaksamisen rajamailla vai tämä norjalainen vähän rennompi meininki. Ehkä kultainen keskitie olisi hyvä:)

Muutenkin mielestäni nämä norjalaiset ottavat töissä aika lunkisti. Vastuuta ei haluta ottaa, helposti jaetaan hommia muille/jätetään seuraavalle vuorolle, pidetään pitkiä kahvipausseja, ei täytetä varastoja vaan jätetään kivoja yllätyksiä seuraavalle joka tarvii jotain jne. Esim. monesti yövuorossa meinaan ottaa joltain potilaalta verensokerin, mutta yllättäen liuskat, neulat tai tufferit ovat loppu. Joten ei kun alakertaan hakemaan.. ja minä olen siis yksin 20 potilaan kanssa ja päivävuorossa on aina yllin kyllin porukkaa.

Tästä tulikin mieleen tämä miehitys... Esim. meillä on 20 potilasta ja aamuvuorossa on 7-8 hoitajaa (1sh, pari apuhoitajaa ja loput kouluttamattomia assistentteja) ja iltavuorossa on 4-5 ihmistä. Jos Suomeen vertaa niin mielestäni täällä on hyvä miehitys. Ja aamulla kun joku soittaa, että on poissa niin minun tärkein tehtävä on kaivaa hoitajien puh.numerot esiin ja alkaa soittelemaan sijaista. Auta armias jos en sitä tekisi ja heidän töissä olevien pitäisi hoitaa tämän yhden poissa olevan työt... huh!

Mutta mistä tänään siis koulutuksessa puhuttiin? Siitä stressistä. Ihan samoista asioista ihmiset stressaantuvat täällä kuin meillä Suomessakin. Liikaa työtä, liian vähän aikaa jne. Mutta yksi asia tuli myös vahvasti esille. Norjalaisia stressaa ja harmittaa hirveästi, että joutuvat tekemään töitä ulkomaalaisten kanssa. Meidän työpaikallakin siis vain 30% on norjalaisia ja muut ovat mistä ovat. Ympäri maailmaa. Ja norjankielen taito voi olla hyvinkin heikko. Paikallisia harmittaa, että he joutuvat tekemään töitä meidän ulkomaalaisten kanssa joilla on eri kulttuuritausta ja huono norjankielen taito. Ymmärrän sen kyllä. Esim. meidän afrikkalaiset assistentit olivat syöttäneet iltariisipuurot asukkaille kylmänä, koska kukaan ei ole heille kertonut, että se on ruoka joka yleensä lämmitetään jne. Lisäksi tulee paljon väärinymmärryksiä kieliongelmien takia jne.

Norjalaiset olivat vahvasti sitä mieltä, että meidän ulkomaalaisten tulee puhua koko ajan norjaa kun olemme töissä vaikka osastolla sattuisi olemaan toinen ihminen joka puhuu samaa kieltä.. ymmärrän tämänkin tavallaan. He haluavat, että me opimme nopeammin ja he haluavat ymmärtää mitä puhumme. Mutta jokainen joka on ollut ulkomailla töissä ymmärtää myös tämän toisen puolen. Jos joskus harvoin on työvuorossa ihminen joka puhuu sinun äidinkieltäsi niin on mielestäni aika luonnollista puhua hänen kanssaan äidinkieltä. Ja monesti se on järkevääkin.. jos toinen on ollut vaikka paljon kauemmin ja kertoo talon käytäntöjä/tietoja potilaasta tms. Eipähän tule niitä väärinymmärryksiä...

Mutta siis vaikeita asioita. Tuliko teillä mitään mieleen? Kertokaa omia kokemuksianne.

13 kommenttia:

  1. Tähän asti käynyt vain lukemassa blogiasi (joka on aivan ihanan eläväinen ja usein tuntuu kuin olisi paikalla itsekin, kiitos siis kun tänne kirjoittelet!) mutta nyt on pakko kommentoida. Kuulostaa ihan uskomattomalta nuo vahvuudet teillä töissä. Meillä ihan tavallisessa Suomalaisessa vanhainkodissa jos olisi aamuvuorossa 8 työntekijää hoitamassa 20 potilasta/asukasta niin todella äkkiä puolet sais siirron muihin tehtäviin. Meillä se vahvuus on 4 arkiaamussa ja viikonloppuisin aamussa 3 ja illassa aina 3.

    Ajatuksena tuo 8 työntekijää olisi luksusta mutta käytetäänkö se aika oikeasti potilaisiin/asukkaisiin? Jos käytetään niin Norjaan haluan viimeistään sitten kun siirryn hoitajasta hoidettavaksi

    VastaaPoista
  2. Työmoraali tosiaan tuntuu olevan täällä vähän erilainen kuin Suomessa. Ja sitä vastuuta ei todellakaan haluta ottaa. On huomattu...
    Edeltäjäni (suomalainen) töissä sanoi pyytäneensä lisää hommia, kun joutui turhan usein pyörittelemään peukaloitaan. Sitä eivät norjalaiset, vastaavaa työtä tekevät ole tehneet. Ahkerin/kiireisin firman työntekijöistä näyttää olevan ruotsalainen, jolle on siunaantunut jopa kaikenlaista vastuuta vuosien varrella.
    Itse esitin eilen pomolle, että voisin ajankulukseni tehdä vähän "arkistonsiivousta", joka mielestäni helpottaisi joitain päivittäisiä toimintoja. Sitä kukaan ei tee systemaattisesti, ja ikivanhoja asiakastietoja kummittelee milloin missäkin. Sain luvan, mutta aika yllättyneeltä pomo näytti. ;)

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoisia pointteja...en ollut kuullutkaan tuollaisesta omasta lomasta ihan lain puitteissa. Täällä sitä otetaan ehkä maanantaisin kun viikonloppu on venähtänyt:) Ei tietenkään voi yleistää mutta kyllä "pikkukiskat" ym. saattavat olla auki silloin kun joku on vaivautunut paikalle!

    Ihanaa, siellä on jo ollut rapsakoita pakkasia...täällä ilma on ihan ankea. Toivottavasti saadaan maa valkeaksi pian niin valaistuu kaupunkikin!!

    VastaaPoista
  4. Heippa Riina ja ihanaa, että kommentoit nyt:) Ja toiv. myös jatkossa:)
    Eikö olekin uskottoman hyvä miehitys ja sitten vielä kehdataan valittaa, että on kiire ja ottaa pultit jos yökkö ei ole soittanut sijaista jos yksi on joukosta poissa! Ja ei tosiaan tota aikaa käytetä pot.hoitoon (VALITETTAVASTI). Jokaisella hoitajalla on siis n. 3 "pystyyn autettavaa" potilasta ja sitten vaikka puoliksi jonkun kanssa vastuu huuhteluhuoneesta. Eli pari koneellista pyykkiä pesevät ja viikkaavat kaappiin. No ok. Aamuvuoron aikana tarjotaan 3 ruokaa: aamupala, sitten parin tunnin päästä kahvi ja sitten 13.00 lounas (joka on päivän ainut lämmin ruoka). Eli aamuvuorolla aika paljon tota "tarjoilua". Mutta toikin on minusta älytöntä, että tossa välissä on toi kahvi.. no maassa maan tavalla. Iltavuorossa hoitajat laittavat vanhukset sänkyihin jo 19.00 aikoihin, jotta itse saavat katsoa lempisarjat telkkarista jne. (no nyt yleistän, mutta näin aika pitkälti on). Viimeinen ruoka (leipä ja juoma) tarjotaan jo 18.00. Eli vanhukset ovat ilman ruokaa ilta kuudesta aamu yhdeksään! Ja talo täynnä diabeetikoita! Ja minulla eli yököllä on kivaa... vanhukset heräävät puolenyön aikaan koska ovat menneet nukkumaan jo seitsemältä ja ovat nälkäisiä. No mikä siinä muu auttaa kun tarjoilla leipää keskellä yötä:) Mutta näin vaan täällä missä minä olen... ja tämä on vain minun mielipide:) Jos oikeesti haluat Norjaan töihin niin tervetuloa. Suosittelen, kaikesta huolimatta:)
    Heli: norjalainen ei tosiaan menisi pyytämään töitä lisää jos on hiljaista:) Ei, ei, ei:)
    Naatuska: Omaa lomaa saa ja suositellaan otettavaksi:) jottei tuu bönari:)
    täällä on taas tänään ollut aivan mahtava ilma. -5 astetta, aurinkoa ja paljon lunta:)

    VastaaPoista
  5. Heippa hei, tämä on sellainen asia joka minua on rieponut jo pitkään - varsinkin kun olin ensimmäisessä työpaikassani täällä Norjassa, eli tehtaassa töissä. Norjalaisten 15 minuutin kahvitauot venyivät yleensä lähemmäksi 25minuuttia, lounaalta sentään osasivat palata lähes ajallaan.

    Meidän muiden (minun, parin ruotsalaisen ja ison puolalaisjoukon) ahertaessa norjalaiset käyskentelivät ympäri tehdasta, jutustellen ja tehden töitä toisella kädellä. Varsinkin osastolla, joka oli naisvailtainen, oli kamalaa olla, sillä yllämainittujen lisäksi työilmapiiri oli TODELLA huono. Akat kyttäsivät toisiaan ja osasivat olla todella piikikkäitä ja ikäviä toisiaan kohtaan.

    Minut huomioitiin aloittaessani ystävällisesti, mutta arvostus laski, koska en osannut puhua norjaa. Kielen opittuani mammoista tuli kuitenkin hieman mukavempia. Miesten kanssa ongelmia ei ollut.

    En muista kovinkaan montaa onnellisempaa päivää kuin se kun kuulin saaneeni töitä nykyisestä työpaikastani, sillä tiesin, että tehdaspesti olisi ohitse. :)

    Suomalaisten työmoraalin voittaa ainoastaan puolalaiset. ;)

    VastaaPoista
  6. Joo naisvaltaisilla aloilla tuo ilmapiiri taitaa usein olla huono. Olen huomannut tämän Suomessakin. Kuppikuntia, selkään puukotusta jne. Voi meitä naisia:)
    Puolalaiset ovat kovia tekemään töitä. Kun olin etelä-Norjassa töissä niin siellä oli paljon polskeja:) Heillä oli vaan tosi huono kielitaito ja kun eivät puhu edes englantia. Mutta tietysti oppivat jos pitään ovat.

    VastaaPoista
  7. täällä suomessa oli hiljattain puhetta jonkinlaisesta hoitolaitosten laatututkimuksesta, josta nostettiin esiin juuri tuo pitkä ruokailun väli illan ja aamun välillä. Hyvä niin, toivottavasti tähänkin asiaan keksitään joku järkevä ratkaisu. "Yöpalan" tarjoaminen ei ole niistä se paras, mutta käytäntönä kyllä. Ja erityisryhmäthän (kuten diabeetikot) pitää aina ottaa huomioon. Minkälainen esimies siellä on, jollei potilaista huolehdita ammattitaidolla ja ihmistä kunnioittaen? Joku kalanperkaajako?
    Kyllä keräisin itselleni hankaluuksia ja stressiä jos olisin siellä töissä. Minun oikeustajuni ja työmoraalini ei kestä alkuunkaan moisia juttuja. Oikein tuntuu, että kusiaispesään sorkkasit tällä postauksella.

    VastaaPoista
  8. Joo, ei tämä mitään "herkkua" ole työskennellä norjassa.. Tohon ns rasismiin olen itsekin törmännyt täällä. Kun aloitin työssäni en puhunut paljoa norjaa, lähinnä englantia. Norjalaiset naistyökaverit sanoivat, etteivät puhu englantia ja kaiken perehdytyksen sain norjaksi. Noh minun kannalta parempi, opimpa kielen nopeasti. Mutta ei mennyt kauaa kun kuulin kyseisten naisten puhuvan esim. asiakkaiden kanssa englantia... Ja nyt sit kun kieli on jo aika hyvin hallussa ja olen vastuu tehtävissä niin jotkut työkaverit "eivät" muka ymmärrä minua kun kehoitan tekemän jotain tai annan palautetta.. Ja nuo sairaslomat.. Kun norski ottaa omaa lomaa monta kertaa on se ihan
    okei ja kukaan ei sano mitään. Mutta jos ulkomaalainen on saikulla niin se ei sit olekkaan ihan okei. Kerran olin itse saikulla selkäkivun takia 2päivää ja pomo puhui selän takana, että jos jatkan tolla linjalla ei tule minusta vastaava. Kerran olin flunssassa ja pienessä kuumeessa töissä sanoi pomo minulle että ota särkylääkettä.. Että onneksi täällä on sentään hyvää palkka :D

    VastaaPoista
  9. A: tuollainen laatututkimus jos tänne tehtäisiin niin varmasti koko laitos lakkautettaisiin! On tästä vanhainkodista kirjoitettu paikallislehdessä ja kaikki tietävät, että hoidon laatu ei ole huippua.
    Esimies on vaihtunut moneen otteeseen viime vuosina, kuulemma. Enkä ihmettele yhtään. Kukaan ei jaksa tuota. Mahdoton tehtävä saada homma toimimaan kun kaikki asiat ovat päin mäntyä.
    Mä kävin tänään sen koulutuksen päätteeksi vähän siellä yläkerrassa. Puhumassa meidän osastonhoitajan kanssa sekä koko talon pomon. Kun aloitin täällä päätin, etten ala pelastamaan tätä laitosta (ja saamaan vatsahaavaa). Olen yhdessä työpaikassa sitä yrittänyt ja sain näpeilleni. Mutta en voi vaan katsoa tätä touhua. Joten tänään puhuin suun puhtaaksi... saa nähdä mitä seuraa:( Mutta ihan asiaa ja asiallisesti asian esitin ja hyvin se otettiin vastaan. Mutta odotan innolla seuraako siitä mitään.
    Marju: Juu toi on niin tuttua. Norjalaiset ovat kovia sanomaan: "sinun pitää puhua norjaa, sinun pitää soittaa itse legevaktille jne" jotta opit. Tekisi tosi hyvää näille ihmisille mennä vähän itsekin ulkomaille töihin niin tajunta vähän laajenisi. Mutta ymmärrän ton tavallaan.. ollaan Norjassa töissä puhutaan norjaa, mutta esim. toi että eivät muka osaa puhua englantia tai eivät muka ymmärrä sinun norjaasi..huh, hun.
    Ja noi "omatlomat" ovat ihan norjalaisten etuoikeus. Tosin yksi norjalainen tuli silloin etelä-Norjassa mulle sanomaan, että tiedätkö, sinulla on oikeus olla sairauslomalla kun vielä viikkoa ennen kun synnytin esikoiseni olin töissä:) ps. mikä säälittävintä. Nämä esim. afrikasta tulleet ovat omaksuneet tosi hyvin tämän norjalaisten toimintamallin. Ovat kovia pitämään puoliaan, kovia sairaslomailemaan jne. Maassa maan tavalla. Finski ei vaan pysty:)

    VastaaPoista
  10. Juu, sama tahti jatkuu siellä edelleen näköjään..Holmenkollenilla oli joskus suomalaisia raksamiehiä töissä komennuksella, norjalaiset kolleegat sanoivat vetävänsä heitä turpiin, jos ei työtahti hidastu :) Joutuvat omien pomojensa edessä huonoon valoon, kun suomalaiset paiskivat töitä liian nopealla tahdilla heihin verrattuna.. Onpa teillä siellä osastolla ruhtinaallisesti henkilökuntaa! Meillä täällä 20-24 asukasta (riippuu periodilaisista)Aamussa usein 2 hoitajaa + 1 apuhenkilö, joka voi olla joskus oikealta ammatiltaan kaikkea metsurista leipuriin! Illalla 2 + 1 "hyppyläinen", joka viilettää koko talossa. (Hoiva+palveluasunnot)Joskus on niin uupunut olo, ettei mitään rajaa :(

    VastaaPoista
  11. Hih:) Niin norskit joutuvat tosiaan huonoon valoon kun suomalaiset vähän tekevät hommia:) Jos nämä paikallisetkin keskittyisivät tuohon työntekoon työpaikoilla niin tilanne olisi ihan toinen. Välillä ovat ihan vihaisia kun on oikeesti töitä.... tekis mieli sanoa, että tämän takia te täällä olette ja tästä teille maksetaan palkka!
    No teillä on kyllä huono miehitys! Tää on niin ristiriitaista.. täällä hyvä miehitys ja hyvä palkka. Siellä toisin päin:( Voimia!

    VastaaPoista
  12. Meidän osasto (Palmroth siis) on kuulemma koko Steen og Strømin huvitus ja nälvinnän kohde, kun on täynnä suomalaisia jotka eivät osaa kunnolla norjaa, pukeutuvat oudosti (kaikilla jokin muu koulutus kuin myyjä, emmekä ole muoti-ihmisiä) eikä meitä ihan hirveästi kiinnosta kuppikuntailla muiden kanssa. Minua itseäni ei jaksa edes haitata se, etteivät naapuriputiikin tytöt edes tervehdi - vaihtorahaa osaavat sitten kyllä tulla pyytämään kun eivät itse viitsi mennä pankkiin. Pomo ottaa mieluummin töihin "kielitaidottomia" suomalaisia kuin laiskoja norjalaisia.

    VastaaPoista
  13. Hyvä Palmroth:) Vetäkää tunteella. Ja juuri niin: ei laiskoja norjalaisia:)
    Mä huomasin, että siellä missä on kodinsisustusjuttuja niin siellä oli paljon tai ainakin pari venäläistä naista töissä... siitä niiden aksentista ei voi erehtyä:)

    VastaaPoista