Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

torstai 10. toukokuuta 2012

Matpakke

Kerroinkin jo, että meillä oli tyttöjenilta viikonloppuna.
Yksi illan kuumista puheenaiheista oli matpakke:)

Täällä Norjassahan ei ole kouluruokailua, joten jokaisen on otettava omat eväät mukaan. Sama pätee työpaikkoihin. Harvoilla työpaikoilla on mahdollisuutta ostaa ruokaa, joten myös aikuiset kantavat mukanaan näitä matpakkeja.. suomeksi leipää:)

Eräs tytöistä kertoi, että hän "voitelee" 5 matpakkea joka aamu! Heillä on 3 lasta. Minä sentään selviän kahdella. Ja  tosiaan meilläkin nämä laatikot sisältävät lähinnä leipää. Lisäksi usein jugurtti. Koulusta saa joka päivä yhden hedelmän ja maitoa saa maksua vastaan.

Tosin tämä maitokin on... pojat ovat kertoneet, että usein maidoissa on päiväys mennyt vanhaksi. Ja kun siitä mainitsee niin opettaja vaan toteaa, että maistakaa.. jos ei maistu tai haise pahalle niin sen voi hyvin juoda!!! Lisäksi viime viikolla kävin tekemässä koululla yhden haastattelun. Kun menin opettajanhuoneeseen niin "paikallinen Valio" oli juuri tuonut maidot koulun aulaan. Menin yläkertaan ja kun kahden tunnin päästä tulin ulos maidot olivat siinä edelleen.. koskakohan ne pääsi kylmään? Lisäksi ystäväni kertoi, että heidän lasten koulussa on ongelma. Lapset eivät juo maitojaan... heillä on mehupullot mukana (tod.näk vanhempien laittamat) ja he kaatavat maidot lavuaariin (vanhempien tilaamat ja maksamat)!!! Ei ole kai "muotia" juoda maitoa.. tai sitten tuo vanhaksi menneet maidot eivät vaan  maistu hyvälle...





Mitä te norjassa / muualla asuvat pakkaatte matpakkeihinne?

Ja mitä te esim. Suomessa asuvat ajatteltte tällaisesta meningistä?

41 kommenttia:

  1. Samalla systeemillä kuljen Suomessa töissä, ja moni muukin. Olen kulkenut aina. Ei meilläkään ole työpaikkaruokailua tai mahdollisuutta muuhun kuin eväisiin. Ei kai se nyt niin tavatonta ole!
    Ja kyllä, maidon voi juoda, vaikka päiväys on mennyt, jollei se maistu pahalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ihan varmasti moni myøs Suomessa tekee eväsleivät töihin.
      Mutta jotenkin kun maksaa maidosta täyden hinnan ja se menee lapselle niin toivoisi, että se olisi kunnossa:)

      Poista
    2. Vaan Suomessa on onneksi se koulu- ja päiväkotiruoka. Vaikkei työpaikkaruokailua olekaan joka paikassa järjestetty. Ja ehkä osaksi sen vuoksi niin mahtavat Pisa-tulokset koulujen vertailussa. Ainakin väittävät niin täällä. Nälkäisenä ei se oppiminenkaan suju.

      Poista
    3. Ei kai se aikuiselle ole mikään ongelma, mutta ainakin minusta on hyvä, että lapset saavat kaksi lämmintä ateriaa päivässä. Ja minäkin olen kuullut tuosta mistä Tuula edellä mainitseekin, että kouluruokailu on yksi erikoistekijä, joka voi selittää Suomen hyviä oppimistuloksia. Tosin sitten kun mennään yläkouluun niin ei se ruoka kaikille maistu, vaikka sitä olisi tarjolla. Lapseni koulussa voi jopa ostaa välipalan.

      Poista
    4. Joo olin juuri tekemässä haastattelua tämän kunnan suomenopettajista ja sielläkin he miettivät noita Suomen Pisa-tuloksia.
      Mä keksin siihen heti monta tekijää, mutta en uskaltanut siellä avata suutani. (suurin osa opeista oli norjalaisia) :)

      Poista
  2. Mulla on ongelma koululaisen matpakken kanssa, kun hän inhoaa leipää... keksi sitten aina jotain muuta.

    Laktoosi-intolerantikkona tyttö ei voi ottaa mukaan edes maitotuotteita, kun ne laktoosituotteet ovat aika vähäisiä täällä kaupoissa. Juomaksi laitan mukaan joko vesipullon tai sokeritonta mehua.

    Leivon joskus pizzasnurrer ison kasan ja otan sitten pakastimesta aamulla pari sellaista ja matpakkessa ne sulaa sopivasti lounaalle.

    Vaikka koulussa annetaan hedelmää, niin joskus laitan vain erilaisia hedelmäpaloja tai vihanneksia laatikkoon. Joskus teen mukaan salaatin juustolla tai kinkulla.

    Hapankorppuja ja esim skinkeost tuubi ja veitsi ovat olleet suosittuja. Samoin erilaiset keksit ja tuorejuustopaketti veitsen kera.

    Joskus laitan sitä leipää, mutta se tulee yleensä koskemattomana takaisin. Silloin mietin, että millä se tyttö sitten elää...

    Olen uskomattoman kyllästynyt laittamaan matpakkeja. Nykyisessä työpaikassa on monella mukana rester edellisen päivän illallisesta tai salaatteja. Lisäksi voimme käydä ostamassa salaatteja, täytettyjä patonkeja jne vieressä sijaitsevan videregåenden kanttiinista halpaan hintaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi ei. Toi olisi kyllä haastavaa. En tod. tiedä mitä tekisin jos pojat eivät söisi leipää. Eikä maitotuotteet kävisi!!
      Minäkin alussa tein pizzarullia jne. Nyt on kai laiskuus iskenyt.. tosin kun kaikilla muillakin on leipää niin pojat kyllä ihan tyytyväisinä syövät sitä. Eli ei kai siitä pidä paineita ottaa:)
      Monesti mietin, että mitä niissä perheissä joissa kummatkin vanhemmat on töissä. Tulevat siinä viiden aikoihin kotiin. Mahtaa lapsilla olla nälkä.
      Meillä on lämmin ruoka jo 14-15.00 aikaan joka päivä.

      Poista
    2. Meillä ainakin tyttö on hurjan nälkainen kun tulee kotiin koulusta. No ei ole ihmekään, kun syö koulussa niin vähän... Nyt kun olen ollut tänä talvena paljon kotona, niin olen monesti laittanut ruuan valmiiksi, niin saa syödä lämpimän ruuan koulusta tultuaan. Mutta ensi talvena täytyy sitten varmaan laittaa jotain keittoja tai pataruokia valmiiksi, että voi koulusta tultua lämmittää itse.

      Poista
  3. Minä pakkasin lapsille mukaan leipää ja vihannespaloja, hyvin harvoin jugurttia. Vesipullo oli mukana ja maidon sai koulusta -ja se oli aivan kylmää ja tuoretta. Isommalle lapselle olisin laittanut varmaan jotain salaattia tms. ja nuo pizzaleipäset kuulostaa hyvältä. Lapset saivat kerran viikossa lämmin ateria ja yleensä se oli keittoa tai spagettia kastikkeella.
    Ainiin: leivän leivoin itse! Tein 3 vuokaleipää (ei tarvinnut muuta kuin sekoittaa aineet ja heittää taikinaklönde voideltuun vuokaan ja voidella leipä päältä) aina kerrallaan ja siitä riitti viikoksi meidän perheelle. Ja leipä maistui hyvälle, kun oli hiukan tuhdimpaa tavaraa kuin esim. kneippi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saivatko lapset kerran viikossa lämpimän ruoan koulussa? Vai päiväkodissa? Huippua. Edes se yksi kerta viikossa:) Mitä se oli?
      Laitahan leipäreseptisi jakoon:)

      Poista
  4. Olen kanssa kuullut, että kerran viikossa olisi sekä päiväkodissa, että koulussa lämminruoka. Vai olikohan se vain päiväkodissa?? Olin ihan järkyttynyt, kun kuulin ettei lapset saa lämmintäruokaa, edes päiväkodissa joka päivä.

    Mun vanhemmat on olleet aina molemmat töissä ja kuten sanoit koulusta tullessa oli aina nälkä, vaikka Suomessa saikin lämpimän ruuan tottakai koulussa. Meillä odotti aina joku ruoka kotona, mitä sitten lämmitin mikrossa, eli esim. kaalilaatikkoa, makaronilaatikkoa tai jotain muuta, mitä äiti teki pakastimeen isot satsit. Meillä ei siis syöty yhdessä enää illalla ruokaa, eikä olisi ehdittykkään koska olin kaikki illat harrastuksissa. En koe, että olisin jäänyt mistään paitsi, kun ei syöty yhdessä joka päivä. Sen sijaan oli kiva, ettei tarvinnut odotella vanhempia kotiin, jotta saa ruokaa.

    Musta siitäkin on täällä tosi paljon vaivaa, että pitää joka päivälle keksiä joku lämminruoka illaksi, kun lounaalla syö vain leipää. En juuri koskaan kokannut itselleni Suomessa lämmintä ruokaa töiden jälkeen, kun olin kerran syönyt töissä kunnolla. Tai sitten se oli jotain pientä ja helppoa.

    Maassa maan tavalla :) Voileivät tulevat kyllä korvista ulos näin reilun vuoden jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi, että onko päiväkodeissa lämmintä ruokaa vaihtelee hirveesti täällä. Kunnittain jopa päiväkodettain.

      Noihan se olis varmaan tehtävä jos kummatkin olisimme töissä. Makaronilaatikkoa pakkanen täyteen ja sieltä sitten lapset lämmittelisivät annoksiaan:)
      Ainut hyvä puoli tossa, ettei koulussa ole lämmintäruokaa on se, että päivällinen tulee tehtyä ajoissa. Näin ehdimme syödä koko perhe yhdessä ennen kuin harrastukset alkavat:)

      Maassa maan tavalla:) Näköjään kaikkeen tottuu:) Itse en ollut edes ajatellut tota matpakkeasiaa pitkään aikaan kunnes se tuli puheeksi tuolla tyttöjenillassa.

      Poista
  5. Tähän minäkin jään innolla odottelemaan lisävinkkejä. Meidän neiti on huono syömään leipää ja aamupalaakaan, ruoka maistuu vasta lounaan aikaan. Tämä on pelottavaa, kun päiväkoti alkaa ja pitäisi jaksaa piiiitkä päivä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minäkin:) Olisi kiva tarjota pojille muutakin kuin leipää.
      Kai sinne matpakkeen voi laittaa vaikka kylmiä lihapullia jos jotain vähän ruokaisampaa haluaa:)

      Poista
  6. Onko sinulla tietoa, että onko siinä teidän "koulumaidossa" säilöntäainetta? Jos siinä on, niin silloinhan se ei happane, vaan kun siitä tulee päiväysvanhaa, niin se tulee omituisen, vanhan makuiseksi. Suomessahan ei ole (kai?) säilöntäainetta, mutta maito on pastöroitu ja se säilyy siksi paremmin. Kyllä ainakin meillä juodaan päiväysvanhaa maitoa jos se ei ole pahanmakuista.
    -MUR-MUR-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maito on ihan samaa maitoa mitä täällä kaupoissa myydään. Purkin kyljessä näköjään lukee: homogenisert og pasteurisert. Kyllä meilläkin juodaan maitoa jos päiväys on mennyt esim eilen umpeen. Mutta jos montapäivää vanhaa koulu tarjoaa niin musta se on ihmeellistä. Ja vielä jos kylmäketju on katkennut..

      Poista
  7. Tosi kökköä mun mielestä, en tiedä miten selviäisin ilman työmaaruokalaa, saati sitten lapsoset ilman lämmintä ruokaa koko pitkän päivän.. pelkällä leivällä! Olen nimittöin juuri niin laiska eväidenlaittaja, että mutustaisin varmasti sitä pelkkää leipää :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mä olen kanssa tottunut Suomessa työpaikkaruokalaan tai ainakin johonkin kiskaan mistä voi ostaa evästä.
      Kyllä siinä oli aamuisin tarpeeksi hommaa kun laittoi itsensä ja 2 pientä valmiiksi, koukkasi päiväkodin kautta ja yritti ehtiä ajoissa töihin:)

      Poista
  8. Norjalainen lounas on ainakin minun mielestäni ihan p:stä. Minulla on nälkä lounasaikaan, mutta töiden jälkeen taas riittäisi jokin kevyempi. Teen töissä usein ison salaattiannoksen lounaakseni, kun ei sitä leipää jaksa jatkuvasti mussuttaa. Salaattiani norjalaiset työkaverit ihastelevat, että elänpä terveellisesti. Siitä ei ole kyse, vaan ihan nälästä, ja riittävästi kuitua auttaa siihen ;)

    Mutta millä Norjassa perustellaan sitä, etteivät lapset saa ruokaa koulussa joka päivä? Kustannuksillako? Minulla ei ole ensikäden tietoa asiasta, mutta ehkä jollain teistä lapsellisista on.

    PS. Suomessa aloitettiin kouluruokailu lain voimalla laajassa mittakaavassa 1940-luvulla, jolloin maa oli rutiköyhä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä alan jo vähitellen tottumaan:) En kaipaa lämmintä lounasta.. eikä taida enää meidän perheestä kukaan kaivata. Toki jos vaihtoehtona on joku lämminruoka tai leipä niin otan lämpimän.

      No en tiedä yleisellä tasolla mikä on perustelu sille ettei kouluruokailua ole. Mutta meidän poikien rehtorin kanssa olen asiasta jutellut ja hän sanoi, että olisi liian kova investointi. Kouluihin ei ole aikoinaan rakennettu keittiöitä eikä siellä ole siihen henkilökuntaa ja sitten vielä se ruoka.
      Juu tosta mekin tyttöjenillassa keskusteltiin. Köyhään aikaan sodan jälkeen Suomessa aloitettiin kouluruokailu. Ja sitten tällaisessa "rikkaassa maassa" sitä ei ole tänä päivänäkään:(

      Poista
  9. Mielenkiintoinen blogiaihe! Täytyy joskus rustata teksti samasta aiheesta, jos vaikka saisi uusia vinkkejä eväslaukkuihin:) Vaikka täältähän niitä jo löytyikin roppakaupalla.

    Täällä Hong Kongissa meidän lapset ovat koulussa 6½h joka päivä, ja mukaan täytyy pakata välipala ja lounas. Välipalaksi hedelmän paloja, mansikoita, keksejä, hyytelönappeja tms. Lounasrasioina on termoseväsrasiat, jonne lämmitän edellisen päivän päivällisruuan jämiä tai keitän pikaisesti jotakin pastaruokaa aamulla. Pysyy termoksessa lämpimänä lounaaseen asti. (Isompi saa käyttää koulussa myös mikroaaltouunia, joten hänelle ei ole pakko lämmittää valmiiksi termokseen, vaan tavallinen eväsrasiakin riittää). Jos eiliseltä ei ole jäänyt jämiä, teen sitten ruokaisempia voileipiä. Kylmänä olen pakannut myös pizzaa, hot doggeja tai lihapullia, ja silloin Mäkkärin kerta-annospakkauksissa olevat ketsupit ovat ehdottoman tärkeä mauste.
    t: Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi termosjuttu onkin hyvä:) Mutta täällä ei ole kellään lämmintä ruokaa koulussa... Onneksi tosiaan olen kotona ja pojat saavat ruoan kun tulevat koulusta.
      Ihanalta kuulostaa noi teidän välipalan raaka-aineet;) Täällä on tähän aikaan vuodesta vähän hintsusti noita hedelmiä ja marjoja.
      Hyvä Mäkkäri;)

      Poista
  10. Suomessa asuvana tuo eväiden keksiminen lapsille tuntuisi ihan älyttömän työläältä. Itse syön töissä useimmiten eväitä ja jo niiden keksiminen on ärsyttävää, onneksi aina voi sitten mennä työpaikkaruokalaan syömään (mutta se on kallista, siksi yleensä eväät). Ja kaipa sitä on aina Suomessa asuneena tottunut juuri siihen, että iso nälkä on lounasaikaan ja töiden jälkeen riittäisi pienempikin. Tosin lapsen takia on ainakin muutaman kerran viikossa laitettava töiden jälkeenkin ruokaa, jota sitten otan itselleni seuraavana päivänä evääksi (illalla en sitä syö, vaikka olisi siis juuri laitettua). Tavallisen kotiruuan lisäksi eväslinja omalla kohdallani on vaikkapa pussipuuroja, harvoin eineksiä tai leipää, salaattia ja lisänä silloin tällöin jotakin maitotuotetta esim. jugurttia.

    -kä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se työlästä onkin ja siksi se on varmasti mennytkin siihen ihan perus leipälinjalle:)
      Noi pussipuurot onkin hyvä idea:)

      Poista
  11. Ilmainen kouluruokailu on Suomen ja Ruotsin etuoikeus. Sitä muualla ihmetellään. Suomessa on menty jopa niin pitkälle, että kouluruokailu kuuluu virallisena osana opetussuunnitelmaan on osa oppivelvollisuutta eli enemmän kuin oppilaille tarjolla oleva palvelu. Suomen koulu-ja laitosruokailulla oli suuri merkitys Ruijan kalastajakylien hyvinvoinnille. Seiti tuli 60-luvulla viikottaiselle ruokalistalle ja takasi kovan kysynnän ja täystyöllisyyden(myös tuhansille suomalaisille) monissa Pohjois-Norjan kylissä.
    Minun kansakouluaikaan jouduimme viemään puolukoita koulun keittolaan. Täällä Norjassa kun pojat oli koulussa, niin voileivillä mentiin, aika usein annettiin mukaan jogurtit tai jotain hedelmää. Hedelmäpäiviä oli koulun puolesta muutaman kerran viikossa ja koulumaito niillä jotka sen tilasivat. Perjantaina koulussa tarjottiin suomen systeemistä innostuneena (Støn koulussa oli paljon suomalaisia) puuro keitto tai joku laatikkoruoka. Kotitalousoppilaat sen valmistivat.Täällä oltiin edistyksellisiä.
    Työpaikkatuokailu on laivassamme ollut aina kohdallaan (kokki kehuu itseään) Koko ajan on saatavilla voileipiä ja kahvia ja kerran päivässä lämmintä ruokaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kun sä osaat Avletto kertoa myös historiaa näille mun postauksille:)
      Onpas Stö ollut edestyksellinen pikkukylä:)
      Voin kuvitella, että teillä on ruokahuolto kunnossa siellä!

      Poista
  12. Minä olen tottunut tekemään eväät töihin mukaan täällä Usassa. Nykyisessä työpaikassani ei ole cafeteriaa. Ja vaikka edellisessä sellainen oli, ja sietä sai ostaa jos millaista ruokaa lämmintä, kylmää, isoja amerikkalaisi leipiä jne...silti useimmiten mukana oli omat eväät. Niin oli myös monella muullakin. Kaksi vuotialle pojalleni pakkaan joka aamu lounaan mukaan päivähoitoon. Yritän aina laitaa mahodollisemmin monipuolista sormiruokaa. Tosin mies osaa jo käyttää haarukkaakin. Yleensä laitan pastaa, sitä kun saan niin monenlaisena versiona (kasvis pohjaista, täysviljaa etc.)toffu nakkeja, juuston paloja, vihanneksia, hedelmän paloja, tuoreita marjoja (niitä saa kaupasta aina..tosin välillä aika arvokkaita), rusinoita..mitä vaan keksin. Annoskset on pieniä niin kuin on syöjäkin. Kaiken tämän pakkaa rasiaan jossa on kolme eri osaa yhden kannen alle. Voin toki laittaa jotain mitä saa lämmittääkin, mutta yleensä en itsekkään syö lämmintä lounasta. Hoitopaikka tarjoaa maidon, ja välipalat. Netista saa kyllä vinkkejä lunchboxin täytöön.

    Happy Mothers Day to All!! Mommy Bostonista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you:)
      Munkin matpakke-ura on alkanut USA:sta. Olin Connecticutissa auparina:) Siellä tein joka aamu matpakket perheen lapsille. Cheesesticksit ja ihanat myslipatukat ovat jääneet mieleen:)

      Poista
  13. Voihan matpakke. Vaikka vain itselleni laitan, niin ihan tarpeeksi päänvaivaa on tuottanut! Nostan siis hattua kaikille, jotka niitä laittelee useampiakin päivittäin. Yliopiston ruokalasta saisin kyllä lämmintä ruokaa, mutta kirpasee aika paljon opiskelijan pussissa semmoset 65kr päivittäin. Suomessa vedin aina vatsan täyteen koulussa, niin ei tarvinut sitten enää pahemmin kotona laiskan kokin yksin laitella ruokaa :) Nyt laitan evääksi aika lailla edellisen illan ruokia ja sitä iänikuista leipää ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllä minä suomalaisena arvostan sitä kouluruokaa! Mutta tohon matpakkejen voiteluunkin kyllä tottuu:)

      Poista
  14. Oi ja voi. Tuota en kyllä odota mitenkään innolla tuota eväshommaa.. mutta kaipa se siitä alkaa sujua. Ja kai se on parempi syödä eväitä kuin olla syömättä pahaa(?) ruokaa. Paitsi jos äiti tekee pahoja eväitä;) -m

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu tässä on mammalle haastetta, ettei tule bumerangina takaisin:) Isin eväät joskus tulevat, mutta mun tekemät ei koskaan. Missä roskiksen pohjalla sitten ovatkaan:)

      Poista
  15. Hommahan on ihan syvältä! Meillä sama systeemi Itävallassa. Tosin nyt tarhassa saa lämpimän ruuan, eli me maksetaan 65 euroa kuukaudessa ruuasta joka kyllä on tosi hyvälaatuista ja terveellistä. Mutta eväät pitää silti ottaa mukaan. Tarhassa on kaksi välipalaa. Homma kusee siinä kohtaa kun jollain toisella lapsella on suklaavanukasta, cocista, mäkkärin lastenateria yms. karkkia mukana... vaikka toki ovat kiellettyjen listalla. Nyt olen tällaisia tapauksia varten vienyt kaapissa pidempään säilyviä ruokia. Eli aina jos joku on unohtanut välipalan tai jos mukana on jotain kiellettyjen listalla olevaa tädit voivat antaa kaapista näitä terveellisempiä vaihtoehtoja, ettei muille tule pahamieli. Nimittäin meillä itkettiin aina iltaisin, että miksi KAIKILLA muilla on suklaata ja karkkeja mukana ja mulla vain perkeleen porkkanaa.

    Koulussa sama systeemi jatkuu. "jauseksi" pakataan leipää, jogurttia hedelmiä yms. Koulusta saa myös ruokaa, mutta ranskalaisista ei viitsisi maksaa... Lisäksi kouluun viedään maitoraha. Eli sitten lapset voivat ostaa sokeroitua maitoa (lue kaakaota), mansikkamaitoa tai tavallista maitoa... Mitäköhän lapset eivät ikinä ota????

    Kouluruokailu on vain ja ainoastaan investointikysymys. Täällä toki on keittiöt kouluissa, mutta ruokaa ja TODELLA epäterveellistä saa maksua vastaan, maksu kouluissa on kohtuuton joten mieluummin vanhemmat pakkaavat eväät mukaan. Koulupäivät ovat lyhyitä itsessään, mutta useat lapset saattavat jäädä iltapäivä kerhoon aina kello 17 saakka. koulut siis alkaa 7.45.
    Suomessa kouluruokailu on myös opetusruokailua ainakin ala-asteella. Siellä opetellaan hyvät pöytätavat ja lyön veikkaa, että suomalaiset lapset osaavat yhä kuoria perunan. Mikä ainakin 80-luvulla oli yksi asia mikä piti esikoulussa opetella kengännauhojen solmimisen ohella. Lisäksi usein näen kun suomalaiset lapset istuvat pöytään esim. Mäkkärissä niin lippis lähtee automaattisesti päästä. Täällähän hattua ei tajuta ottaa edes kirkossa pois.

    Asia pistää kiehumaan täälläkin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh.. onko toi totta? Kuulostaa kyllä karulta. Ja siis vanhemmat, haloo?
      Mutta matkailu avartaa;) Me jos kuka osaamme arvostaa suomalaista kouluruokailua. Jos joku sanoo asiasta pahan sanan (sitäkin kuulee) niin ei hyvä heilu:)
      Täälläkin vanhemmat saavat tilata lapsilleen maidon tai suklaamaidon. Mutta siis se valitaan ja sitä juodaan sitten koko lukukausi. Olen kysynyt että onko jollain kaakaota.. on kuulemma. Mutta maito on yleisempi vaihtoehto. (ainakin alakoululaisilla)

      Poista
  16. Evàiden teko on mullekin tuttua puuhaa.. Tuli mieleen muutama vinkki tààltà Italiasta (vinkkejà olisi kiva koota yhteen, eri kulttuureissa elàvillà voisi olla mielenkiintoisia uusia ideoita!), tààllà "kylmànà" syòtàvià evàità ovat esim:

    - (tàysjyvà)pastasalaatit (sekaan esim. paistettuja vihanneksia, tai mistà tahansa kukin pitàà. Yksi hyvà on pastan kanssa keitetyt pienet perunakuutiot ja vihreàn pavun pàtkàt, niihin voita tai oliiviòljyà pààlle, sekà halutessaan vàhàn silputtua basilikaa. Lisàksi jotakin proteiinipitoisempaa niin halutessaan. Kuitenkin lounaaksi hiilihydraattipitoiset ruoat lienevàt O.K.),
    - (tàysjyvà)riisi-, ohra-, ja spelttisalaatit, joiden sekaan voi laittaa vaikkapa joko kinkkukuutioita, tonnikalaa, tai broileria sekà herneità, maissia, paistettuja porkkanoita, papuja, jne. sekà hieman majoneesia tai esim. oliiviòljyà ja vaikka silputtua persiljaa tai basilikaa.
    - Toinen suosittu evàs on "caprese" eli mozzarellaa ja tomaattia siivutettuna, maustetaan esim. kuivatulla oreganolla, suolalla ja oliiviòljyllà, sekà halutessaan vielà tonnikalalla. Pikkuriikkinen sàmpylà mukaan (tààllà leipàà ei koskaan voidella vaan siità revitààn paloja ruoan kaveriksi).
    - Kaikenlaiset suolaiset piiraat joita voi syòdà kylmànàkin, voi myòs tehdà etukàteen esim. pakkaseen annospaloina. Taikinaa vaihdellen saa erilaisia piiraita aikaiseksi, tàytteistà puhumattakaan. Lisànà voi olla vaikka pieni salaatti tms. kasviksia.
    - Hyvin ruokaisat salaatit, esim. munakkaan paloilla (tai keitetyn kananmunan lohkoilla), tomaatilla, kinkulla, vihreillà keitetyillà pavuilla, porkkanalla, lihapullilla, tonnikalalla, juustoilla, oliiveilla, jne.
    - Vihanneksia keitettyinà ja esim. oliiviòljyllà ja ripauksella suolaa maustettuina, joiden kanssa esim. paistetut broilerinpalat tai lihapullat voisivat maistua. Hyvià vihanneksia kylmànà syòtàvàksi ovat esim. peruna, porkkana, vihreàt pavut, maissi, jne.
    - Jàlkkàri kuuluu tietysti ateriaan, itse suosin itse tehtyà hedelmàsalaattia, jonka sekaan korkeintaan luraus mità tahansa mehua (esim. sitruunamehua tai persikkanektaria).

    Kaikki riippuu tietysti siità millaisia ruokia lapset (tai aikuiset) ovat tottuneet kotona syòmààn! :) Jos salaatti ei ole tuttu juttu niin varmaan jàà sinne evàsrasiaankin koskemattomana.. ehkà? :) Tààllà ollaan etulyòntiasemassa kasvisten ja hedelmien suhteen, mutta toisaalta viljoja ei lòydy edullisesti ainakaan muita kuin valkoinen vehnà. :(

    Tsemppià kaikille evàskokeille!

    tv. E. Italiasta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihania ideoita. Mä voisin itse elää noilla:) Mutta jos totta puhutaan niin meidän pojat eivät ole tottuneet tuollaisiin herkkuihin. Meillä kyllä syödään salaattia kotona joka päivä, mutta jos paistaisin kasviksia, lorauttaisin öljyä/majoneesia päälle ja pilkkoisin papuja sekaan niin tulis bumerangina takaisin:)
      Syökö italialaiset lapset noin? Kyllä kuulostaa vähän erimeiningiltä kuin täällä Norjassa tai tuo ed. itävaltalainen meininki:)
      Mutta hyvä te. Tohon pyritään:) ps. toivoa on..en minäkään syönyt tuollaisia ihanuuksia lapsena ja nyt kyllä tykkään:)

      Poista
  17. E. jatkaa vielà listaa, kun tuli mieleen ettà yksi paikallinen evàsvinkki (alkupalanakin usein syòtàvà) on leikkele (esim. bresaola, joka muistuttaa savustettua poroa) jonka ylle levitetààn philadelphian kaltaista juustoa, jonka jàlkeen leikkelesiivu rullataan rullaksi. Sellaisten oheen vàhàn kasviksia ja pienenpieni sàmpylà.

    Lisàksi "piadina" on aika suosittu meillà, joskin vàhemmàn terveellinen. Wrap-letun kaltainen litteà leipà jolle pannaan muutama siivu leikkelettà ja juustoa, taitetaan puolikuuksi ja paahdetaan kuivalla paistinpannulla minuutti-pari molemmin puolin. Leikkaan sen sitten puoliksi ja panen rasiaan.

    Leipià meillà ei juurikaan harrasteta evààksi, ovat jotenkin kòyhià ja huonosti sulavia vatsassa. (Tai ehkà se on just se paikallinen valkoinen leipà sellaista!). :)

    t. E.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam:) Mä muutan Italiaan ja menen töihin ihan vaan siksi, että voin syödä noin ihania eväitä:)

      Poista
  18. Kurjaa ajatella, että lapset joutuvat päivän ahertamaan ilman lämmintä ruokaa! Jollain voileivällä pitäisi kasvavan ja oppivan lapsen energiansaanti turvata pitkäksi päiväksi... Lapset vielä kuluttavat paljon väli- ja liikuntatunneilla touhutessaan. Näin suomalaisena osaan nyt todellakin arvostaa meidän oivaa kouluruokasysteemiämme. Aloitteita vaan rohkeasti ja roppakaupalla eteenpäin, että sinnekin järjestetään vastaavanlainen, vauras maa kuitenkin! Asiat ei muutu, jos ei niihin puututa. Ja enshätään aloittakaa äidit nyt porukalla buumi laittaa lämminruoka sellaisiin pikkutermareihin; keittoa, laatikkoruokaa... Sanoit, ettei kenellään siellä ole käytössä tätä, olkaa rohkeita aloittajia! Ja ekoilla kerroilla jotain herkkua, joka varmasti tulee syötyä; makaronilaatikkoa, jauhelihakeittoa, kinkkukiusausta, jauheliha-perunamuusia... Anteeksi paasaaminen, mutta tuntuu vaan ihan käsittämättömältä ajatella omia pikkuoppilaitani jaksamassa koko päivää kylmillä pikkueväillä... Meillä täällä Suomessa on ilmainen hyvä ja monipuolinen kouluruoka ja välipala vielä pitkää päivää oleville.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea:) Ja varmasti toimisi. Ja vieruskaverit olisivat kateellisia ja kertoisivat kotona mitä herkkuja niillä finskeillä oli:)
      Meillä on aina lämminruoka kun pojat tulevat kotiin. Ja usein on joku kaveri matkassa. Mä aina tarjoan myös vieraille ja aina innoissaan sanovat että kyllä kiitos. Kaverit ovat saaneet meillä hernekeittoa, kalakeittoa, makaronilaatikkoa, lihapullia, fajitaksia, sushia jne. Ja aina syövät lautasen tyhjäksi ja muistavat kertoa kuinka hyvää on:) Nälkä pienillä!!!
      Pitää ottaa tämä asia puheeksi kun suomalaisten kanssa taas tapaamme. Tää ois hyvä juttu:)

      Poista
  19. Erottuisitte eduksenne! :) Edistyksellistä ja uudistusmielistä porukkaa. :)Ja ennen kaikkea lapsen etu ja paras olisi se motivaattori. Kerrohan etenikö juttu. Jaa, mutta kohtahan ne jo alkaa kesälomat, mutta syksyllä ainakin sitten lämmintä evästä viileneviin päiviin. Vaan nyt katseet ja ajatukset lämpeneviin kevätpäiviin. Aurinkoa!!

    VastaaPoista