Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

tiistai 22. tammikuuta 2013

*suomalainen-ruotsalainen-norjalainen*

Selvitystä tuohon eiliseen:) Kun väitin, että suomalaisessa, ruotsalaisessa ja norjalaisessa sisustuksella on eroja. En tosiaan ole mikään sisustuksen ammattilainen, mutta kiinnostunut siitä kyllä.

Nyt menin ihan sillä silmällä kiinteistövälittäjien sivuille, että nopeasti saisin kokoon pienet kuvakollaasit tyypillisestä suomalaisesta, ruotsalaisesta ja norjalaisesta kodista. No se ei tietysti ole helppoa. Mutta sen verran tein, että valitsin jokaisesta maasta sellaisen vähän paremman kaupunginosan, jotta saisin suht "samanlaisia" koteja haarukkaani.

Ensin norjalaisille sivuille. Oslon kalliiseen kaupunginosaan. Helppoa... heti löytyi edustuskelpoisia ja valoisia koteja. Mutta tyypillinen norjalainen koti? Se ei ollut niin helppoa. Mutta tällaisia kuvia otin mukaani. Eli norjalainen panostaa sisustukseen, kodit ovat mielestäni kodikkaita, ei mennä niin viimeisen päälle muodin mukana vaan kodeissa on tod.näk jo kauan suvuissa olleita kalusteita.

 
Lautalattiaa (ei maalattua?), isoja puuhuonekaluja, tummia tekstiilejä...
kodikasta <3


Sitten ruåttalaisiin. Helppoa, helppoa... jo kiinteistövälittäjien sivut on tehty niin, että sivuilla on helppo hurmaantua. Jos asunto on sisustettu/stailattu hienosti niin kyllähän sen haluaa nähdä livenä. Kuvia katsellessa tosiaan huomio kiinnittyy ruotsalaiseen designiin, Ikeaan ja ihaniin väreihin. Tuolla täytyy asua onnellinen ruotsalaisen näköinen perhe.. mäkin haluun:)


Ruotsalaista... ikeaa ja designia. Jopa suomalaista sellaista.
Juu ja joka kodissa on oma String-hylly;)
Valoisaa. Ihanaa. Pisteet kuvaajille/stailaajille..
vai onko ruotsalaiset vaan niin tyylitajuisia?Sitten meidän pikku-Suomi. Ei enää niin helppoa. Vaikka aloitin Punavuoresta. Ero edellisiin oli huima. Siis pitkä miinus kiinteistövälittäjille. Kuvat asunnoista on pääasiassa pimeitä ja huonolaatuisia. Asunnot näyttävät pimeiltä! Ja tulee sellainen olo, että suomalainen ei panosta sisustamiseen vaikka on varaa asua kalliilla alueella. Joten siirryin Töölöön... sama juttu. Muutama edustava koti, mutta samat amatööri valokuvaajat asialla. Ei ole tainnut kiinteistö-Kaisa ehtiä joka kotiin.... No hypätään Kulosaareen. Ei ihan helppoa sielläkään.. no joitain poikkeuksia lukuunottamatta. Jos talo maksaa yli 4 miljoonaa niin kyllähän se näkyy sisustuksessakin, mutta ei mitään tajunnan räjäyttävää. Minkälainen on tyypillinen suomalainen sisustus? Ei selviä tällä leikillä. No mutta jos menen Tapiolaan? Sieltä on pakko löytyä niitä sisustuslehdissä esillä olevia artek-koteja.. ja löytyi. Mutta ei niin helposti kuin luulin.

Suomalaista. Tummia kuvia (joita en valinnut tähän),
tunkkaista.... perintöhuonekaluja ja Artekia:)
Aloin oikein kiinnittämään kiinteistövälittäjien kuviin.
Vanhoja mieshenkilöitä... vaihtoon!!!
Varmasti hyviä myyjiä, jotka osaavat asiansa,
mutta miten olisi jos vaikka joka firmalla olisi valokuvaaja?

Tyyliäkin alkoi löytymään kun siirtyi Kulosaareen. Merenrantatalo
joka maksaa reilusti yli 4 milliä (kuva oik. ylh).
Tyypillistä Tapiolaa.. 60-luvun koti ja takuuvarma Artek-sisustus.
(kuva oik. alhaalla)
Ja suomalaisilla nettisivuilla törmäsi yllättävän usein 
kohteeseen josta ei ollut kuvia sisältä (apua.. ton täytyy
olla niin hirvee pommi, ettei ne ole kertakaikkiaan ole voineet
ottaa kuvia kämpästä!!) tai sitten asuntoja, jotka olivat tyhjillään.
Se on tietysti hyvä ostajaa ajatellen, näkeepähän mitä on ostamassa, 
mutta kyllä kivalla sisutuksella saisi varmasti myytyä kohteen helpommin?


Ennen kuin muutimme tänne Norjaan olin töissä Helsingissä.
Työni puolesta pääsin koteihin, joissa ei ollut pikkurahasta puutetta.
Näin upeita koteja. Sellaisia joita en tiennyt olevan edes olemassa.
Kiitollisia ja kivoja asiakkaita. Mutta senkin opin, että
raha ja onni eivät välttämättä asu samassa talossa.
Paljon yksinäisyyttä, mutta kauniita koteja.

Eihän kaikkien tarvitse olla intohimoisia sisustajia!
Tiedän monta nättiä kodikasta kotia joiden asukkaat eivät
tosiaan harrasta sisustamista. Mutta nyt tällaisesta aiheesta postasin:)


6 kommenttia:

 1. Olen bongannut että Etuoven sivuilla on nykyään inspiraatio-osasto, vähän kuin ruotsalaisilla :) http://kuluttaja.etuovi.com/crometapp/product/realties/common/public/inspiration/inspiration.jsp?portal=eo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpäs onkin. Muistelin, että tuollainen jollain firmalla oli, mutta en löytänyt mistään. Kysyin mieheltäkin, että onko tuollaista Suomessa vai olenko nähnyt unta niin tulimme siihen tulokseen, että unta se on ollut:D Mutta hyvä!!! Mutta jos noita sivuja vertaa esim. ruotsalaisiin http://bo-laget.se/oversikt.php niin ihan samaan eivät ole pystyneet:)

   Poista
 2. Höh, minä jo innnostuin ja melkein luulin otsikon perusteella, että sieltähän tulee joku niista suomalainen , rutsalainen ja norjalainen tarinoista. Vaikkapa se kun suomalainen ruotslainen ja norjalainen kilpaili kuka on tarkin ampuja...;) Oikeesti hienoja on lukaalit kateellisten katsella. Minä tyydyin sisustuspuolella pysyäkseni tänään kunnostamaan sodanjälkeisen ajan puisia turskanmätitynnyreitä. Oon ihan varma että siinä olis sisustushitti. Ne on jännän tummansiniseksi maalattuja ja sitten se maali on 5o vuodessa navetan vintillä sopivasti patinoitunut ja lohkeillut ja vanteet ruostuneet antiikisiksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ne on hyviä vitsejä... mut ku ei muista yhtään.
   Hei tossahan on businessidea. Alat kauppaamaan noita turskamätitynnyreitä:)

   Poista
 3. Oli mukava postaus:) Olen kiinnittänyt samaan asiaan huomiota, että suomalaiset asunnonvälityskuvat ovat surkeita. Ehkä se johtuu myös ihmisistä, jotka päästävät ottamaan kuvia, eivätkä välitä siitä, mitä kuvissa näkyy. Niin paljon tavaraa, roinaa, suomalaisilla esillä, kun Norjalaiset kuitenkin tuntuvat piilottavan turhan rojun niin, että kokonaisuus näyttää siistiltä.
  Minun tuntemat norjalaiset eivät pidä männystä sisustuksessaan. Valkoinen tuntuu olevan niin trendi, että plääh. Kaikkea maalataan tai laitetaan kiertoon, jos ei väri miellytä eikä maali viuhu. Norjalaiset rakastavat isoja moduulisohvia ja isoa sohvapöytää, sekä pastellivärejä :D Hassuja nämä kunkin näkemykset, eikö :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo toi pisti itsellänikin silmään, että rojut on esillä ja esim. kylppäreissä pyyhkeet rumassa ryntyssä kylpyammeen reunalla. Meille on ainakin aina kuin ollaan asuntoa oltu myymässä korostettu sitä, että turha roina piiloon niin että pinnat ovat siistit. Eikä tulis mieleenkään jättää märkää pyyhettä johonkin rynttyyn:)
   Juu täälläkin on selvästi tuo "valkoista pensseliä" buumi. Puuta on ja siitä tykätään, mutta nyt vähän muista maista jälkijunassa on tullut tämä "kaikkivalkoiseksibuumi":) Kyllä mä olen täällä Kirkkoniemessäkin päässyt nätteihin koteihin ton mun me&i työn kautta. Nuorilla ihmisillä on nuorekkaita koteja.. mutta on ne silti eri tyylisiä kuin tukholman keskustan kodit:) Niin kuin varmaan töölöläinen ja inarilainen koti eroavat toisistaan:) Joo moduulisohvia on ainakin huonekalukaupat täynnä. Mulla sohvakuume, mutta eihän noi roikaleet mahdu tällaiseen normaalikokoiseen kotiin;)

   Poista