Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

torstai 17. tammikuuta 2013

Kouluruokapohdintaa....

Taas "matpakke"-asiat ovat ajankohtaisia.

"sitten ku mä meen kouluun ni mä haluan matpakken, jossa on
hepan kuva"...

Opettajalta tuli muutama päivä sitten viestiä sähköpostiin, että "Huomio.. lapsille tarpeeksi ruokaa matpakkeihin! Kun maha on täynnä ruokaa niin opiskelukin sujuu paremmin". No ihan varmasti. Ekana tietysti tuli huoli, että apua... ei kai tämä nyt vain koskenut meitä. Ja heti kun lapsi tuli koulusta niin eikun tenttaamaan, että onko ruokaa ollut liian vähän ja oletko mennyt kertomaan siitä opettajalle;)

Mutta siis... kyllähän sitä aina miettii mitä sinne boxiin laittaa ja kuinka paljon. Ja aika samoilla aina mennään. Leipää, jogurttia ja joku hedelmä/kasvis. Nykyään myös mehua. Ennen otimme koululta maidon maksua vastaan. Mutta kun maito jäi usein saamatta (esim. 2 ekaa viikkoa aina kesäloman ja joululoman jälkeen takkuavat.... ja välillä muutenkin) niin kyllästytti. Maksaa nyt jostain mitä ei edes saa. Ja sitten vielä se kun tajusin, että "paikallinen valio" tuo nuo maidot siihen koulun käytävään ja siitä sitten joku nostaa ne kylmään kun muistaa (usein siis monta tuntia huoneenlämmössä) niin päätimme, että ei. Laitamme lapsille juotavaa mukaan ja kotona sitten litkimme maitoa niin, että päivittäinen annos tulee varmasti täyteen.

Mutta siis, että liian vähän ruokaa.. ja nälkäisiä lapsia koulussa. Ei hyvä. Mutta kun muistelen omaa kouluaikaani niin kyllä nälkä on aika päällimmäisenä mielessä:) Varsinkin jos oli maksalaatikko, veripalttu tms. päivä. Näkkärillä mentiin ja usein kyllä iltapäivällä oli jäätävä nälkä. Täällä kun on tämä matpakkesysteemi niin lapset voivat iltapäivälläkin napata sieltä jotain jos nälkä yllättää.. siis jos jotain vielä on jäljellä.

Toinen asia miksi tämä aihe on nyt pinnalla on Kulkurikoulun tehtävät. Oskari on siis siinä etäkoulussa ja hänellä on luokkakavereita ympäri maailmaa. Heille tuli tehtävä, jossa pitää kertoa oman maan/koulun kouluruokailusysteemistä. Oikein innolla odotan, että oppilaat saavat tehtävän tehtyä niin pääsen kurkkimaan miten muualla syödään. Minulla kun ei ole kokemusta kuin näistä kahdesta maasta... Suomesta, jossa on järjestetty kouluruokailu ja Norjasta, jossa vanhemmat pakkaavat lapsilleen leivät matkaan ja lämpimästä lounaasta ei ole kuultukaan.


Mitä matpakkeen... joka aamuinen dilemma.
No leipää, sitä ne muutkin syö:)

Nykyään myös mehu... koulumaidosta kun joutuu
maksamaan ja usein se jää saamatta, on vanhaa tai 
ainakin kylmäketju on katkennut.

Täällä olemme oppineet syömään erilaisia leivänpäällisiä.
Juuston ja leikkeleiden lisäksi on paljon hyviä sulatejuustoja,
majoneesipohjaisia salaatteja jne.

Glotta pitää huolen, että Papu ottaa eväät mukaan.
"Muista syödä kaikki.. ja jos kesken loppuu niin
älä vaan kerro opettajalle"!


Täällä taas takana normaali aamu...
pojat kouluun, siinä kohtaan iskä tulee töistä ja menee
nukkumaan ja me yritetään keksiä Glotan kanssa tekemistä.

Ihana kun ei ole kiire mihinkään..
mutta jos ihan rehellisiä ollaan... alkaisin olemaan jo aika valmis töihin.
Jos olisi mieleinen työpaikka, kivat työkaverit jne. niin 
nyt olisi ehkä se aika kun hyppäisin taas siihen ruljanssiin.

Mutta kun ei ole..
niin jatketaan työhakemusten lähettelyä ja hitaista aamuista nauttimista.

Hyvää torstaipäivää kaikille <310 kommenttia:

 1. Meidän lapset kävivät täällä Usassa viisi vuotta yksityistä (kristillistä) koulua, jossa ekana vuonna oli lämmin kouluruokatarjoilu, mutta piti tuoda raha kouluun, ja maksaa päivittäin. Ja vaikka välillä oli ihan suht terveellisiäkin ruokia, yleisesti ottaen ruoka oli hot dog/pizza/taco-tyyliiin. Silloin yleensä lapset ostivat aterian 1-2 kertaa viikossa, muutoin pakkasimme lounaan ja välipalan mukaan. Ja ne neljä vuotta kaikille neljänä päivänä + välipala viitena. Perjantai oli pizzapäivä koulussa.

  Se oli kyllä yhtä tuskaa!!! Kouluun piti lähteä ajamaan 7:20, ei koulubusseja, ja sitä ennen saada neljä lasta ja taapero lähtökuntoon, ja lounaspussit valmiiksi. Kaikki ei tykännyt kaikesta, ja niin minä tunnollisena äitinä pidin huolta, että kaikki saivat ruokaa, jota söisivät... Olikin hankalaa, jos joku tuli hoitamaan lapsia, kuka muu tuollaisia muistaa???

  Yhden vinkin annan (varmaan kyllä sinullekin tuttu:), yksi pojistani kun ei tykännyt leivistä, niin ostin thermos-pullot, joihin sitten aamulla tulikuumaa keittoa tai risottoa, juustonuudeleitä yms. Se auttoi.

  Nyt pidämmekin kotikoulua, ja teinit oppii myös kuinka ruokkia itsensä :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu noinhan se olikin Jenkeissä:) Olen ollut au pairina Connecticutissa ja niiltä ajoilta jo matpakke tuttu juttu. En muistanutkaan, mutta totta. Sielläkin oli pe pizzapäivä eli silloin ei otettu eväitä matkaan.
   On toi ollut aika rumba sulla! Uskon, että osaat arvostaa nykyistä tilannetta. Tosin on sekin varmasti rankkaa kun lapset ovat koko ajan kotona ja itsellä opetusvastuu. NOstan hattua:)
   Toi juuri... kaikki ei tykkää kaikesta. Niin kuin noista kuvistakin näkyy niin Oskarilla ja Papullakin on erilaiset matpakket:) Mutta kahden lapsen kanssa ton vielä hanskaa:)

   Poista
 2. Plääh matpakke... joka aamuinen ongelmanpoikanen. Pitäisiköhän kokeilla tuota Sennien ruokathermosta. Näin joskus japanilaisessa kaupassa Oslossa myös erikoisen ruokathermosmatpakken, jossa oli osiot erilaisille ruuille (riisille, lihalle jne). siinä olisi ideaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä:) Tosin siihen on niin tottunut, että ei sitä juurikaan ajattele. Mutta varmasti luxia sitten joskus jos Suomessa asutaan eikä tarvikaan miettiä illalla, että onko aamulla tarpeeksi leipää kaapissa ja jotain sen päällekin.
   Niin joo toi termos. En ole minäkään kokeillut. Kysyin lapsilta joskus, että mitä jos laitan jotain lämmintä mukaan, mutta eivät innostuneet. Pitäisi... ehkä siitä seuraisi se, että muutkin alkais ottamaan lämmintä lounasta mukaan kun yhdellä on hyvältä tuoksuvat herkut:)
   Mutta meillä on lämmin ruoka kun lapset tulevat kotiin. Joka päivä syödään viimeistään kolmelta.

   Poista
 3. Matpakke sucks. Meillä tulee välillä ruokaa takaisinkin vaikka yritän juurikin laittaa sellaista evästä mistä tykkäävät. Turhauttavaa. Miksi, oi miksi täällä ei ole kouluruokaa:/ -m

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei tule enää ruokaa takaisin... tai mistä minä tiedän laittavatko sitten roskiin koulussa kun olen kotona kovistellut, että kaikki pitää syödä:)
   Niinpä... miksi täällä ei ole kouluruokaa? Mutta eihän täällä ole lämminlounaskulttuuria. Eihän kukaan töissäkäään syö lämmintä ruokaa päivällä. Mutta hyvä se olisi!! Aletaan vaatimaan;)

   Poista
 4. http://neverseconds.blogspot.co.uk/

  Tässä loistava blogi tutkittavaksi! Ihan aluksi tämä brittityttö kuvasi ja kommentoi omia koululounaitaan, sittemmin koululaiset ympäri maailmaa on lähettäny kuvia ja selostanu oman koulunsa systeemiä. Huippu!

  Inga

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. Enpä ole tiennyt tuosta blogista:) Pitää mennä kurkkaamaan:)

   Poista
 5. Englannissa on myos "packed lunch" systeemi.Kouluruoan voi ostaa.Maksaa vahan alle kolme euroa per paiva.Kylla Suomen koululaiset on etuoikeutettuja kun saa ilmaiseksi hyvaa ruokaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Suomessa on asiat hyvin tämän asian suhteen:) Luinkin tuosta yllä mainitusta blogista postauksia... ja siellä myös kuvia Englannin kouluruoasta. Ei sekään nyt niin hirveen terveelliseltä näytä jos tämä ainainen leivän syöminenkään ei ihan kaikkia terveyskriteereitä täytä:)

   Poista