Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

maanantai 24. helmikuuta 2014

Sädehoito ja sen eteneminen

Sädehoitoa on nyt takana 3 viikkoa ja jalka huutaa hoosiannaa! Mua varoiteltiin. Yleensä iho kestää hoidot hyvin muutaman ekan viikon ja sitten... näin kävi minullakin. Jalkapohja on tulessa, tuntuu, että siellä on iso vesikello. Tänään soitin lääkärille. Tämän päivän sädehoito peruttiin ja huomenna lääkäriä tapaamaan.
Töistä jouduin jäämään pois viikko sitten. Työssä kotisairaanhoidossa joudun kävelemään paljon ja se ei tehnyt hyvää jalalla. Nyt makaa sängyssä koipi kohti kattoa ja mietin... miltä räpylä näyttää ja tuntuu 3 viikon päästä!? Ai kamala.Mutta sädehoidosta pikkasen. Meilahdessahan pitää käydä joka arkipäivä kuuden viikon ajan. Minun tapauksessani.

Hoidot alkoivat hyvin. Ensimmäisellä viikolla sain aina auton parkkiin oven eteen, hoidot olivat ajallaan eli jos aikani oli kello 10.30 niin se oli myös 10.30. Henkilökunta oli mukavaa, koko toimenpide kesti noin 10min per kerta ja jalassa ei ollut tuntemuksia.

Toisella viikolla sama juttu, mutta taksikuskit alkoivat ottamaan päähän. Syöpäklinikan edessä on noin 20 autopaikkaa ja noin puolet olivat taksien valloittamia. Kuski itse oli tupakalla talon edessä tai aulassa lukemassa lehteä. Myöhästyin pari kertaa, koska en saanut autoa parkkiin. Mutta se ei haitannut. Joku jo aulassa ollut potilas oli otettu tilalleni ja minä pääsin seuraavana. Homma toimi, taksikuskit saivat pari "oksennusta" päällensä ja jalka voi hyvin.

Kolmas viikko alkoi ja jalka oli turvoksissa ja ihan eri värinen kuin toinen. Jäin sairauslomalle. Sen viikon maanantai oli välipäivä koska sädehoitokonetta huollettiin. Tästä syystä seuraavankin päivän hoito peruuntui. Koneet reistailivat. Ajoin Meilahteen turhaan. Eivät soittaneet, koske toiveikkaina odottivat, että kone lähtisi käyntiin. Hoito peruuntui ja siirtyi hoitojakson loppuun eli maaliskuun puoliväliin. Eli minulle tuli 4 päivän tauko sädehoidosta (vkl+ 2 peruuntunutta hoitoa koneen toimimattomuuden vuoksi). No kolme sädehoitoa sain tuolla viikolla ja viikonloppuna sitten jalka alkoi oirehtimaan oikein kunnolla. Nyt olisi alkanut 4.viikko, mutta oli pakko soittaa lääkärille. On tunne, että jos menen säteitä ottamaan niin koko jalka halkeaa kahtia. Katsotaan mitä lääkäri sanoo huomenna. Mutta nämä hoidothan vain siirtyvät eteenpäin jos niitä ei nyt voida tehdä. Ainakin luulen niin.

Mutta siis kaikkineen hoidot ovat menneet yllättävän hyvin. Olen saanut jonkin verran itse vaikuttaa mihin aikaan päivästä hoidot ovat. Ja saanut sovitettua ne yllättävän hyvin tähän meidän arkeen. On se aina 1,5-2 tuntia per reissu, mutta jotenkin vaan kaikki (lastenhoidot) ym. ovat onnistuneet. Olen myöhästynyt pari kertaa, mutta saanut hoidon silti eli henkilökunta on kyllä joustavaa. Autopaikkoja Meikussa voisi olla enemmän tai taksikuskeja vähemmän ;) Nyt selvittelen saanko jotain kulukorvausta noista matkoista. Jotkuthan kulkevat taksilla pitkiäkin matkoja hoitoihin päivittäin eli enköhän minäkin jotain saa kun omalla autolla päivittäin siellä käyn ja parkkimaksuja makselen?

Syövän hoidon maksuista voisin kertoa vähän. Potilaallehan syövän hoito Suomessa kunnallisella puolella ei maksa paljoakaan. Poliklinikka maksu on hieman alle 40e / kerta. Niitä tässä on tullut aika monta (ehkä 6-7), leikkauksiahan minulle on tehty 2 (toinen poliklinisesti eli siitä tuli pkl-maksu ja toimenpidemaksu ja toisella kerralla olin yhden yön sairaalassa ). Oiskohan kuluja tullut noin 100e / leikkaus, sädehoito maksaa 8e/ kerta ja tietysti matkakuluja tulee päälle. Mutta olen maksanut tästä kaikesta noin 500e.

Ihan eri asiahan on jos alkaa laskemaan miten tämä sairastaminen / sairauslomilla oleminen on vaikuttanut tuloihini. Minähän tein myyntityötä jossa palkka perustui pitkälti provikoihin vuoden vaihteeseen asti. 2 kuukauden sairauslomat jotka joutuivat leikkauksista vaikuttivat palkkani kovastikin. Kun sain kuulla, että sädehoidot aloitetaan ja lääkäri puhuin 6 viikon sairauslomasta minun oli tehtävät päätös. Sanouduin irti myyntityöstä.

Eli kaikki te jotka olette edelleen terveitä niin suosittelen teitä ottamaan vakuutuksen joka tällaisissa sairastapauksissa / elämäntilanteissa teitä jeesaa. Perheelleni tämä on ollut taloudellisesti haastavaa aikaa. Toivon, että nämä hoidot saadaan pian päätökseen ja pääsen palaamaan töihin ja normaaliin elämään.

29 kommenttia:

 1. Toivottavasti iho paranee pian. Hirveesti nyt vaan proteiinia nassuun! Lykkyä pyttyyn loppuihin hoitoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mama D:) Juu totta. Protskua pitää nyt syödä. Paistaiskohan toi husband pikku pihvit?

   Poista
 2. Edelleen toivotan voimia koko teidän perheelle <3
  Sä olet kyllä ollut uskomattoman urhea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Urhea ja urhea... tänääkin lähdin itkien lääkäriltä kun jalka ihan sökönä ja lääkäri vain sanoi, että ei toi ole edes paha vielä. Jatketaan ainakin niin kauan kunnes iho menee rikki... siis nyt jo jalassa olo, että "halkeaa" kohta ja nyt vaan jännitän, että oikeestiko se joku päivä halkeaa!? Olo ei ole urhea.

   Poista
 3. Hurjasti tsemppiä ja jaksamista jatkoon! Ei sitä osaa edes kuvitella kaikkea mitä asiaan liittyy...käytännönasioita, tunteita, jne..... Tsemp!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitä voikaan eikä teidän tarvitsekaan, jotka ette ole joutuneet tätä läpi käymään. Kiitos tsempistä.

   Poista
 4. Helpolla olet päässyt! Itselläni on ollut 3 syöpää, joista ensimmäinen vuonna 1999. Em. vuonna sain sädetystä 7 viikkoa eli 35 kertaa. Noista kerroista onnistui ajallaan maksimi 10 kertaa, loput oli mitä oli. Jos ei koneet toimineet, oli muita teknisiä ongelmia ! 2:n muun syövän kanssa mentiinkin jo sytostaattihoidoilla, joiden aikataulut piti, mutta suonet ei.
  Mielestäni syövän hoito on lähes ilmaista, enkä ole kuullut kenenkään joutuneen konkurssiin niistä kustannuksitsa, joita hoidosta koituu.
  Matkakustannuksista saat tietoa Kelalta, korvaus ei itsestään selvää.
  Eikä se parkkihalli nyt niiiiiiiiiin kaukana rakennuksesta ole, etteikö sieltä jaksaisi rauhassa askeltaa. Paranemista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, pakko kommentoida.
   Aika inhottavaa sanoa, että ehlpolla olet päässyt. Kukaan ei pääse helpolla. Jo sana syöpä on niin kamala. Minulla tuttavani sairasti rintasyöpää, mutta hänen hoitonsa poikkesi taas toisen tuttavan hoidosta siten, että tältä ensimm. tuttavalta ei esim. lähtenyt hiuksia. Pahinta mitä tämä toinen syövän sairastanut sanoi, että "sähän olet päässyt helpolla, kun minulla oli sitä ja tätä ja tukkakin lähti" jne.
   Ei toisten hoitoja ja oireita ym. voi vertailla. Ei se varmasti ole helppoa kenellekään. Mutta harmittaa tuommoinen vertailu vakavilla asioilla. Asioilla on niin montaa puolta, emme me tiedä kaikkia taustoja ja sitä tuskaa ja surua mitä sairaudet aiheuttaa. Jokainen on yksilö ja kokee asiat juurikin niin syvästi ja omakohtaisesti, että ei siinä parane vähätellä kenenkään sairauskertomusta.

   Terv. Kahvi Kaneli

   Poista
  2. Minä jatkan Kahvi Kanelin ajatusta. On totta, että esim. sytostaattihoidot ovat todella rankkoja, ja niissä on monien vakavien sivuvaikutusten riski. Jos tätä vaihetta ei tarvitse syöpähoidoissa käydä, siitä voi olla iloinen. Minulla on sukulainen, joka sanoo, että hän pääsee helpolla ihosyöpähoitonsa kanssa, minustakin tämä on totta, ja toinen sukulainen, joka melkein kuoli hoitojen vuoksi, kun kävi läpi 3 leikkausta vuoden aikana, sytot, vasta-ainehoidot ja sädehoidon. Hoitojen rankkuutta lisäsi herkkyys monille lääkkeille. Hän ei päässyt meidän kenenkään mielestä helpolla.
   Syöpäsairaus on kuitenkin aina jollain tavalla rankka, koska siihen liittyy niin paljon epävarmuustekijöitä, joista liene yksi suurimmista on uusimisriski. Se, miten tämän kokee, riippuu omista resursseista ja elämäntilanteesta.
   Ei kait varsinaisista hoidoista suuria taloudellisia tappioita tule, mutta jos joutuu olemaan pois töistä yli vuoden syövän oireiden ja hoitojen takia ja miettimään sairaseläkettä, kun kudospoistot ovat niin suuret, että ne vaikeuttavat työntekoa, niin sitten kyllä puhutaan jo suurista taloudellisista menetyksistä, Tähänkin vaikuttaa sairastuneen ikä ja elämäntilanne.
   Juu ja perin inhimillistä on se, että vertaa omia kokemuksia toisten kokemuksiin. Aina en syntymästä liikuntarajoitteisena jaksaisi kuunnella ihmisten flunssavalituksia...
   Tällä kertaa anonyymisti

   Poista
  3. Kiitos tytöt:) tai pojat.. mistä minä tiedän. Puitte ajatukseni sanoiksi. t.kalamuija

   Poista
 5. Peukut pystyyn, että iho paranee pikaisesti, että pääset jatkamaan hoitoja. Tuollainen viivästyminen tuntuu varmaan niin turhalta kaiken keskellä.
  Tsemppiä! Tsemppiä! Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hoitoja jatkettiin tänään. Katotaan miten jalka sen kestää. Kiitos tuhannesti tsempistä:)

   Poista
 6. Hengessä mukana täällä pohjoisessa! T:Henkka ja Maukka/Oulu

  VastaaPoista
 7. Eikä tuollaiset tauot vaikuta hoidon lopputulokseen?
  Tsemppiä sinulle ja toivotaan, että loppuhoidot menevät hyvin♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä. Alussa kysyin saako muutaman päivän tauon pitää ku olis yks lomareissu jo tilattuna niin kuulemma ei. Mutta sitten kuitenkin tulee tällaisia 4pvn taukoja. Mutta eihän sille minkään voi jos kone ei toimi jne. Eli toivottavasti ei vaikuta.

   Poista
 8. Voimia, tsemppiä ja hännän heilutuksia. Kiitos kun jaksat pitää meitä täällä ajan tasalla ja onneksi on se kevätaurinko pian kyytikaverina, eikö? Isot terkut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään kevätaurinko näyttäytyi pitkästä aikaa ja kyllä sillä on voimaannuttava vaikutus :)

   Poista
 9. Meikäläisen rintavarustus on vähän samaa tyyliä.
  Vasen uloke on suht. normaali (kuin se nyt 51-vuotiaalla on) mutta oikea rinta ja kainalo punoittaa, kutisee ja aristaa.
  Sädehoidot päättyivät mulla jo reilu viikko sitten mutta tuntuu kuin em. oireet olisivat vasta nyt oikein iskeneet tosissaan. Prosessi on siellä käynnissä edelleen.
  Jostain luin että voi kestää todella pitkään, ennen kuin iho palautuu entiselleen kunnolla, jos koskaan.
  Ei kai auta muu kuin odottaa ja toivoa parasta.

  Koita jaksaa Kalamuija ja varmasti jaksatkin!
  Aurinkoisin tsemppiterkuin Merja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts... voin vain kuvitella. Toiv rauhoittuu pian ja sitten se on sinun kohdalta ohi. Onnea siitä <3 Mullakin pahimmat oireet alkoi su iltana, viimeksi sädehoidossa olin pe. Eli tulee viiveellä noi tuntemukset. Tänään sain taas satsin ja toistaiseksi jalka suht ok.
   Lääkäri sanoi tänään, että saattaa joutua jatkamaan mun saikkua kuukaudella... eli voi olla, että kun hoidot loppuu niin kestää kk että voin taas käyttää jalkaa normaalisti! No ei se ihme ole. Varmaan kaikki kissaa pienemmät elävät olennot on tosta jalasta kuolleet pitkäksi aikaa.
   Kiitos Merja <3 Hyvää jatkoa sinulle

   Poista
 10. Toivoisin suhteellisuutta! Suomessa onneksi kaikilla on varaa sairastaa. On maksukatot ja niin edelleen. On hurjaa, että joku laskee sairastamiselle hintaa. Teitä on kuitenkin kaksi työssäkäyvää ja sosiaaliturvan piirissä olevaa aikuista. Toivottavasti jalka kestää hoidon loppuun! Ja muuten hienosti onnistunut leikkausjälki, jalkahan on kuin sitä ei olisi leikattukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivanaivanaivan... Laitoin tuon rahajutun tuohon kun se ihan varmasti jotain lukijaa kiinnostaa. Ja jalkahan on kuin uusi. Tuntuu myös siltä.

   Poista
  2. Niin kiinnostaakin, ja asiallista tietoa olet laittanut. Kyllä sitä vaan eri asioille tulee laskettua hintaa, ainakin silloin jos rahaa ei ole ihan miten paljon tahansa tuhlattavaksi. On helppo sanoa, ettei laske hintoja, raha ei ole tärkeää eikä sillä ole väliä - jos sattuu itse omistamaan sitä niin ettei oikeasti mitään väliä olekaan. Missään tapauksessa blogikirjoituksesta ei puuttunut suhteellisuus. Kummallista, miten erilaisten silmälasien läpi ihmiset lukevat ja maailmaa tarkastelevat. Erittäin hyvä ja asiallinen ja kiinnostava kirjoitus siis. Ihmeellisiä kommentteja olet saanut!

   Poista
 11. Matkat kannattaa kirjata ylös Kelan lomakkeeseen vuoden alusta asti. Matkakorvaukset on lähemmäs 300e, joten kyllä niitä hetken saa kerätä, ellei pidemmältä reissaa. Mutta ei sitä tiedä, mitä lääkärireissuja vielä loppuvuodesta tulee. Siihen saa siis kerätä kaikki "terveysmatkat" :) Tsemppiä hoitoihin! Tuttu paikka minullekin tuo Klinikka. Mielestäni hoidot on olleet aika edullisia, vaikka meidän perheen arki on sairauteni myötä muuttunut aivan täysin toiseksi kuin mitä se ennen sairastumistani oli. Tulot on pudonneet, mutta tuntuu, etten ole oikeasti joutunut luopumaan mistään (paitsi terveydestäni, nyyh). Mikään rahallinen menetys ei minulla siihen verrattuna tunnu missään. (Olemme täysin keskituloisia, pienet lapset ja asuntolaina.) Pankkikin ymmärsi joustamalla lainoista. Vielä kerran tsemppiä ja kiitos mahtavasta blogistasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ... Tarkoitin tuossa ylempänä omavastuuosuutta, joka on lähemmäs 300e. Miten noin epäselvästi kirjoitinkin. T. Sama

   Poista
 12. Kiitos ja tsemppiä myös sinne. Niin on meidänkin elämä muuttunut täysin. Mekin ollaan jouduttu olemaan pankkiin yhteydessä. Mutta totta, terveyden jos saan takaisin niin nämä rahaongelmat on pieni riesa.

  VastaaPoista
 13. Tsemppiä Hanna tosi paljon!!!!!

  Anne

  VastaaPoista