Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

lauantai 14. toukokuuta 2011

Lauantaihommia

Tänään on ollut touhukas päivä. Aamuksi olin sopinut treffit ystävän kanssa satamaan. Sovimme, että jos on hyvä ilma tapaamme satamassa ja lähdemme katsomaan Kirkenesiä turistin silmin. Olen monesti miettinyt (ja täälläkin pohtinut), että miltä esim. Hurtigruten matkustajasta tuntuu tulla Kirkenesiin. Satama on tosi ruma, reitti keskustaan... hmm kun olisi Venäjällä ja eipä tuo kaupungin keskustakaan mikään kaunis paikka ole. Nyt päätimme leikkiä turistia ja lähdimme kierrokselle. Tosin olosuhteet olivat aivan liian hyvät ja epätyypilliset eli täällä paistoin aurinko koko päivän ja asteitakin oli parhaimmillaan +13. Tässä vähän kuvasatoa reissultamme:


Tänään satamaan tuli Trollfjorden niminen laiva.
Se on tietääkseni Hurtigrutenin hienoimpia ja uusimpia
laivoja.

No niin ja n. kilometrin mittainen kävelymatka
kohti keskustaa voi alkaa:)
Itselläni ei ole hirveesti kokemusta maailman satamista,
mutta jos Helsingin, Tukholman tai Tallinnan satamiin vertaa
niin onhan tämä vähän ankea näky. Vai?

Oho.. jalkakäytävä päättyi, mutta siitä vaan piennarta pitkin ylös:)


Keskustaa tai viitoutusta ei näy, mutta
kyllä sen keskustan täytyy tällä suunnalla olla:) Aika
rumaa, jos kaarrettaan tuosta seuraavasta vasemmalle?

Kannatti. Täällä on ihan söpöä.
Paikallisia taloja, mutta ei edelleenkään viittoja
miten keskustaan pääsee.

No löytyihän se! Ja siellähän oli ihmisiä ja musiikkia!
Kansantanssiesityksiä ja hyvä boogie!
Jo kaksi epätyypillistä asiaa samalle päivälle:
aurinko ja se, että kerrankin näytti siltä,
että Kirkenesissä on elämää:)Keskusta ja sen kävelykatu. Siellä olikin
sitten vähän hiljaisempaa, koska kaikki
ihmiset olivat kerääntyneet katsomaan
tanssiesityksiä tai olivat luonnossa nauttimassa
upeasta ilmasta.

Monet katujen nimet on merkitty sekä
norjaksi että venäjäksi.

Venäläisten merimiesten "kerhotalo"
Siellä olisi kiva olla kärpäsenä katossa
ja kuunnella juttuja:)

Amfi eli kauppakeskus

Kaupungin puistoalue;)
Viihtyisä eikös vain?


Keskusta on lähellä merta ja "kaunis satamamaisema"
on aina läsnä.

Tämän täytyy olla vanha...
saksalaisten tekemä kenties?

Ja paluu satamaan. Siitä
Kirkenes on kätevä, että siihen kyllä
ehtii hyvin tutustumaan sen 3h:n aikana mitä
laiva on satamassa:)

Toinen päivän tärkeä juttu oli asuntonäyttö. Vaihteeksi. Mutta tällä kertaa kyseessä oli vuokra-asunto. Ajattelimme, että vielä viimeisen kerran yritämme ja laitoimme viikonlopun lehteen ilmoituksen, että haluaisimme vuokrata talon tai asunnon. Myöhään eilen illalla tuli tekstiviesti: " Talo vuokrattavana. Remontoitu. Soita hinnasta". Ja mehän soitimme. Se kuullosti hyvältä. Juuri tältä alueelta kun halusimme, 3 makuuhuonetta, remotontoidaan parhaillaan. Hintaa mies ei osannut puhelimessa sanoa, mutta sovimme treffit täksi päiväksi. Olimme ihan intona: " Olisiko tämä nyt Se?? Vihdoin!!". Mieheni muisteli, että sillä kadulla on pari aika rähjäistä ja pientä taloa. Ja kun saavuimme paikalle niin yllätys yllätys tämä yksilö oli juuri se kaikkein pienin ja rähjäisin:) Tyypillistä! No menimme sisälle ja katsoimme paikat. Pinnat oli remontoitu kivasti ja sisältä talo näytti ihan kivalta ja kyllähän me sinne sopisimme juuri ja juuri. Mutta säilytystilaa/autotallia ei ollut ollenkaan ja oikeesti talo on niin ruma, että en kyllä ehkä kehtaisi kellekään kertoa, että asumme siinä;) Ja tontti hoitamaton ja muutenkin ankea. Ja hinta 12 000nok eli 1500e. Se on ihan käypä hinta täällä ja onhan heillä mennyt hirveesti rahaa remonttii... mutta silti. Ei sitä uutta kotia tainnut vieläkään löytyä:( Ja jos tuohon päädymme, en taida edes täällä sitä "muistaa" mainita myöhemmin;) Harmi, ettei ollut kameraa mukana!


Mutta niin kuin sanoin täällä on paistanut aurinko koko päivän. Ja vielä huomisellekin on luvattu hyvää ilmaa! Söimme ensimmäisen kerran ulkona ja kohta alkaa Euroviisut:)

5 kommenttia:

 1. Tajuttomat vuokrat siellä :-( Kivoja postauksia ollut :-) Aurinkoista keväänjatkoa!

  VastaaPoista
 2. Siis mitä kiskurihintoja ne siellä oikein vetää!!! Käsittämättömiä vuokria. Narvikissa ei ole noin korkea vuokrataso vaan hyvinkin linjassaan. Mutta taitaa sillä seudulla tosiaan olla myyjän ja vuokraajan markkinat!
  Kirkenes on kohentanut kovasti paljon ulkonäköä esim. keskustassa sitten vuosituhannen vaihteen kun asuimme siellä. Kovasti on tullut lisää kauppoja jne. Kävimme siellä tosin viimeksi muutama vuosi sitten... eli ehkä siitäkin on vielä kehitytty. Pohjois-Norja on yleisesti tuollaista seutua, että pientareet ja pihat voivat olla kovinkin rähjääntyneitä. Äiti sanoo aina, että esim. Tana Bru on ihan samassa kuosissa kuin -60 ja -70 luvuilla :D ja jotenkin uskon sen.
  Hassu muisto taas omasta lapsuudesta. Itselläni on muistikuva kuinka norskit ajeli Inarin läpi hienoilla Volvoilla isot kattoboxit katolla...kun taas veli sanoi, että meidän lapsuudessa ne ei todellakaan ajalleet millään Volvoilla vaan hikisillä Datsuneilla. Ja kun tarkemmin mietin niin se oli oikeasti aikaa köyhää aikaa vielä Norjalle silloin.

  VastaaPoista
 3. Norjassa taitaa olla aika vaihtelevaa tuo vuokrataso. Me ollaan joskus maksettu 18000/ kk homeröttelöstä, joka vei terveyden. Eiä talossa edes ollut mitään vikaa, hyvä norjalainen talo, jos paikallisilta kysyi.

  VastaaPoista
 4. No olipa hintaa asunnolla. Mutta sehän täällä on ongelma kun avasivat tuon kaivoksen niin kaikki nostivat asuntojen hintoja on sitten vuokra tai omistusasunto.
  Kiva katsella noita kuvia varsinkin kun itse tuota reittiä kuljen melkein päivittäin. Ja ajattelen itsekin aina kuinka likasta ja sottasta kaikki on,ei siis mitenkään kaunista katseltavaa turistien silmin :)
  Ja tämä kylä on aivan samanlainen kuin 10v. sitten, keskustaan ei ole tullut mitään uutta-samat kaupat kuin silloinkin. Toria ovat kyllä kesällä pitäneet siistinä ja siellä jopa nauttinut istuakin suihkualtaan äärellä aurinkoisina päivinä :)
  Mutta onnea teille asunnon metsästykseen ja nautitaan aurinkoisista päivistä....

  t.Leena

  VastaaPoista
 5. Taalla on hinnat pilvissa. Ja tosiaan talot huonokuntoisia, mutta niin kuin joku kirjoitti norjalaisten mielesta ihan jees ja hyvia taloja! Teimme tarjouksen yhdesta talosta ja kyselimme kuntotarkastuksen peraan niin myyja oli ihan etta mita? Mika kuntotarkastus. Eli talo pitaa ostaa siina kunnossa kun se on ja reklamointimahdollisuus myyjan suuntaan on 5v. Eikø olisi jarkevampaa tsekata etukateen onko talo ok? Jalkikateen tallaisia asioita on vahan vaikea hoitaa enka tieda, etta jos jotain løytyis niin miten se hoidettaisiin. Eli ei oikein uskalla mitaan ostaa tai ainakaan myøhemmin myyda eteenpain:)
  Olen itse Lohjalta kotoisin. Sekin on harvinaisen ruma kaupunki, mutta ei se edes 80-luvulta nayttanyt talta kuin taalla nayttaa. Eli pienta tuunausta tama Kirkenes kylla vaatisia.
  Nyt virittaytymaan kisastudion tunnelmiin ja heijaamaan Suomi voittoon:)

  VastaaPoista