Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

tiistai 5. huhtikuuta 2011

Våren er på vei...

Täällä mennään edelleen tosi keväisissä merkeissä. Joka aamu viimeisen parin viikon ajan olen herännyt auringonpaisteeseen. Se on ihan kummallista. Kesällä ei ollut koskaan aurinkoa kahta päivää peräkkäin ja nyt se sitten paistaa koko ajan:) No en valita. Hienoahan se vaan on!


Täällä ollaan jo vähän hankittu kevätjuttuja ja
pääsiäinenkin on jo tullut tähän taloon...


Kylvetty siemeniä ja jos vanhat merkit paikkansa
pitävät niin mitään elävää näistä ei koskaan tule:)
Kerran sain chilin ja herneen kasvamaan, mutta
silloin meillä oli lasitettu parveke.


Pajuun en ole täällä törmännyt.
Ehkä ne eivät menesty näin pohjoisessa???
Mutta koivunoksatkin käyvät paremman puutteessa:)



Mieliala on siis korkealla jos huomioon ei ota tätä ärsyttävää asuntotilannetta. Nyt kun pari mieleistä asuntoa on löytynyt niin ahdistus rinnassa kasvaa. Täällä on todella myyjien markkinat eli näitä kahta ihanaa kotia haluaa niin moni muukin. Ja tuntuu, että paikallisella taksmannilla ole mitään moraalia:) Hän on siis herra joka käy arvioimassa myyntiin tulevat asunnot silmämääräisesti ja antaa oman näkemyksensä asunnonarvosta...

Toinen näistä kiinnostavista taloista on ok-talo. Ja siinä ei taida olla muuta ongelmaa kuin se, että hinta näyttää nousevan pilviin. Oikeesti kohta aletaan puhumaan puolesta miljoonasta eurosta. Kyse on siis siitä pienehköstä punaisesta talosta josta täällä kuvankin julkaisin pari postausta sitten.

Toisen asunnon ongelma on se, että se on rivitaloasunto ja näin ollen siis taloyhtiö. Ja täällä Norjassa nämä asiat menevät vähän erilailla kuin Suomessa. Tämä asunto on juuri sellainen "andel" josta kaikki varoittelevat.
Tämä tarkoittaa kiteytettynä sitä, että yhtiölainasta voi luistaa tietyillä ehdoilla jolloin laina napsahtaa muiden osakkaiden maksettavaksi. Ja me emme vasta maahan tulleina oikein tiedä onko tämä ihan todellinen ongelma ja riski.. vai enemmänkin joku norjalaisten mörkö. Siinäkin taloyhtiössä on kuitenkin yli 100 asuntoa ja jokaisessa niissä joku asuu eli joku näitä kuitenkin ostaakin:) Ja taloyhtiö on ollut pystyssä vuodesta 1954 eikä ole tähän päivään mennessä mennyt konkurssiin:)
Jos jollain lukijoista on "oikeaa" tietoa tästä asiasta niin kommentoikaa ihmeessä!!! Olemme kahlanneet läpi Forbrukerrådetin nettisivuja ja siellä onkin hyvin tietoa asiasta, mutta että ei vaan mikään jäisi huomaamatta;)

Pää on pyörällä, hermo kireällä ja parisuhde voi kaikkea muuta kuin hyvin... voi kun tämä asuntotilanne nyt ratkeaisi johonkin suuntaan. Saisi mielenrauhan ja voisi alkaa lukemaan sisustuslehtiä sillä silmällä.

Nämä kaksi asuntoa ovat ihan erilaisia. Tämä ok-talo on 13 v. vanha puutalo ja se on vähän sellainen, että se pitäisi mielestäni sisustaa vähän romanttisemmin... Tämä rivitalo on rakennettu 50-luvulla, mutta remontoitu ihan lähiaikoina aika moderniksi eli sinne toimisi sitten vähän toisenlainen sisustaminen... Kumpi se näistä on vai ihan joku kolmas???? Argh!

Puisen ok-talon sisustus voisi olla jotain tällaista:)
Tämä on ehkä enemmän minua, mutta kyllä nykyään selkeä
ja modernimpi tyylikin kiinnostaa...

Rivitaloasunto voisi olla jotain tällaista:)
On se hyvä, että nyt etsitään vain kämppää!
Vatsahaavahan tässä tulisi jos vaikka talo pitäisi rakentaa.
Tänään haluaisin puisen pitsihuvilan ja huomenna jämerän kivitalon:)

5 kommenttia:

  1. Hei vaan! Teillä riittää pähkäiltävää :) Hurjat on kyllä hinnat siellä suunnalla! NArvikissa ei kyllä joutunut tuollaisia summia pulittamaan, kun asuimme siellä. Nyt tosin ystävät ovat myymässä pari v vanhaa taloaan ja takst on lähes 3 miljoonaa NOK. Siitä huomaa, että hinnat ovat nousseet sielläkin. Toisaalta Norjassa saa kyllä omansa takaisin. Velkaiset ihmiset ottavat aina lisää velkaa ja haluavat omistaa talon, mökin, veneen, pari autoa jne. ja siihen vielä muutaman sadan tonnin opintovelat :D

    Hessengissä on ihania taloja, kuolasin niitä silloin, kun asuimme siellä. Me asuttiin Sandnesissa. Siihen aikaan Hessengin talot olivat suht uusia.

    Olen muuten lähdössä kesätöihin Norjaan :) LÄhdemme seikkailemaan lasten kanssa, mies tulee lomalla sitten seuraksi. Ihanaaaaaa! Tätä on odotettu. Sukulaiset tosin pelkää, että sinne me taas jäädään :)

    VastaaPoista
  2. Joo hinnat ovat nousseet ja nousevat nakøjaan edelleen. Toiv. aikoinaan saadaan omamme takaisin. Eihan siina mitaan riskia olisi jos tuon tietaisi varmasti:) Lainaa taalla tuntuu saavan helposti.
    Jep norskeille pitaa olla pelit ja vehkeet;)
    Hessengissa on ihania taloja. Mutta niin on Sandnesissakin nykyaan. Se on toinen alue mika meita kiinnostaa. Varsinkin se alue lahella laskettelumakea. Kaunista:)
    Mihin pain Norjaa lahdette? Jos tanne pohjoiseen niin tulkaa ehdottomasti kaymaan vanhoilla kotikonnuilla. Tarjoan kaffet;)

    VastaaPoista
  3. Ilmeisesti tullaan sinne suunnalle, mutta ei kuitenkaan Kirkenesiin. Kerron sitten lisää, kun asiat ovat täysin selvät. Jotenkin veri vetää Nordlandin puolelle ja odottelen sieltäkin vastausta vielä. Oslon hylkäsin, vaikka työtarjous mainio olikin. Mutta kiire se on pääkaupunkiseudulla mikä tekee työstä stressaavaa, joten pohjoisen tyttö pohjoiseen!

    En usko, että otatte riskiä kuitenkaan.

    Ja mikäli meidän auton nokka suunnataan itä-Finnmarkiin niin tullaan käymään :D Ehdottomasti!

    VastaaPoista
  4. Kalamuija täällä on kaikki kaksi peukkua pystyssä ja sormet ristissä, toivottavasti kaikki menee hyvin tarjouskisan kanssa!! Jee jee!! :)

    VastaaPoista
  5. Ekaterina: Kiva:) pohjoisen tyttø paasee taas pohjoiseen:)Tervetuloa kaymaan. Kerro sitten lisaa tasta kesatyøsta:)
    Satu: Taalla on kanssa peukut pystyssa ja pelottaa. Mutta asioilla on tapana jarjestya. Jos ei tata asuntoa saada niin sitten joku toinen...

    VastaaPoista