Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Lammelår

Eikö pääsiäisen pidäkin olla rauhoittumisen aikaa? Täällä se on ainakin ollut.
Huominen on vielä pyhäpäivä ja näin ollen pojilla vapaata koulusta, kaupat kiinni jne. Odotan tiistaita:) Normaalia arkea.
Meidän pääsiäinen meni ihan kotona. Itse olin kipeä ja aika on todella tuntunut pitkältä. Onneksi meillä oli vieraita. Muuten olisimme varmasti sammaloituneet sohvaan kiinni.
Lauantaina kaupat oli hetken auki. Lähdimme porukalla kaupunkiin, mutta mitä? Kävelykatu oli aivan kuollut. Ravintolat ja kahvilat kiinni. Jokunen urheilu-ja ruokakauppa vain auki.
Onneksi kadullamme sattuu asumaan muutama epätyypillinen norjalaisperhe. Heillä ei siis ole hytteä (mökkiä) ja näin ollen hekin olivat kotona. Lapsilla on siis leikkiseuraa:)

Jos syksyllä kauppojen pakastealtaat olivat täynnä Fårikål-lihaa ja sitä oli vähän niin kuin pakko tehdä niin nyt pääsiäisen alla kauppojen mainokset ja pakasteet ovat olleet täynnä Lammelår-lihaa. Eli olihan minunkin otettava riski ja valmistettava elämäni ensimmäinen pääsiäislammas:)
En ole mikään lampaanlihan suurin fani, mutta tämä oli todella hyvää!

Estettisesti ei mikään kaunis näky, mutta
maku oli loistava:)

Lammelår:
- lampaan reisi (onko suomeksi näin?)
- 20 valkosipulin kynttä (tehdään lihaan puukolla reikiä ja upotetaan sinne)
-1 dl öljyä
-suolaa, pippuria, kuivattua rosmariinia ja timjamia
-paistipussi

Uuni n. 180 astetta ja annetaan olla niin kauan, että mittari näyttää 75 astetta.
Peitetään pyyhkeellä ja annetaan vetäytyä hetki.

ps. Lammelårin ohjeita oli lehdet ja netit täynnä ja jokainen oli erilainen.
Tämä on minun ja anopin versio ja oikein onnistunut sellainen.
Tuoreita yrttejähän täältä on melko mahdoton saada. Ja me teimme tämän
paistopussissa, mutta sen voi valmistaa ilmankin.

Mehukas eikä yhtään villasukan makua :)

1 kommentti:

  1. Hyvä Kalamuija. Kyllä sinussa on kovasti ainesta norjalaisen ruokakulttuurin jatkajaksi kun niin innokkaasti kaikkea paikallista kokkailet.

    Norjalainen lammashan EI MAISTU villasukalle.Ne kun saavat laiduntaa niin monipuolisella laitumella missä on korkeuseroista johtuen aina uutta ruohoa ja erilaisia yrtti ja rohdoskasveja naposteltavana.Ja karitsat teurastetaan syksyllä.
    Lihaan tulee ihan toisenlainen aromi kuin pelkillä alavilla pelloilla laiduntaviin. Islantilaiset tajuavat markkinoida matkailijoille omaa lammastaan Mountain Lamb nimisenä.
    Kohta päästään maistamaan vaihteeksi toisenlaista lammasta. Suolattu lampaanliha kun on kansallispäivän perinneruokaa.
    Hyvää toista pääsiäispäivää sinne itään.

    VastaaPoista