Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

torstai 7. kesäkuuta 2012

Kirppu

Me oltiin Glotan kanssa tänään 6kk neuvolassa. Täällä Norjassa kaikki puolivuotiaat käyvät ensin terv.hoitajalla punnituksessa ja muissa mittauksissa, sitten lääkärin tarkastuksessa ja sen päälle vielä fysioterapeutilla. Onko Suomessa näin?

Glottalla oli kaikki hyvin. Tosin edelleen hän on missin mitoissa:) 6720g ja 68cm. Mutta kasvaa hyvin omalla käyrällään. Ja fyysisesti oikein flinkki tyttö:)

Tänään olimme myös babytreffeillä tuossa naapurissa. Me ja 4 muuta äitiä vauvoineen. Vauvat ovat kaikki suht samanikäisiä (+/- 1kk). Ja se on niin ihmeellistä....

Jokainen on niin erinäköinen, eri kokoinen ja kehityksessä niin eri vaiheessa. Nämä laiheliinivaavit joihin Glotan lasken olivat selkeästi liikkuvaisempia (ja ehkä siksi laiheliineja):)

Yksikin pikku äijä oli niin vikkelä.. hyvä ettei kontallaan hyppinyt:) Tosi hellunen tapaus! Ja ikää siis 5kk. Toinen saman ikäinen isäntä sitten taas tyytyi vain makailemaan selällään ja nauttimaan täydestä mahastaan.. välillä hän vähän kuin vahingossa kääntyi mahalleen ja hirveä ähinä kun pää ei vaan pysynyt ylhäällä ja muutenkin olo oli epämukava:)

Osalla oli hampaita toisilla ei. Glotta oli eka joka oli muuttanut nukkumaan toiseen huoneeseen tosin vähän joka toinen oli suunnittelemassa muuttoa. Kaikki äidit olivat vielä kotona, mutta suunnittelivat töihin paluuta heti kun äitiysloma loppuu (kun vauva 8-12kk).

Se on ehkä suurin ero Suomeen. Minusta tuntuu, että Suomessa on aika yleistä jäädä kotiin hoitovapaalle. Harvoin kai alle 1 vuotiasta hoitoon viedään? Mutta täällä se on vähän niin kuin itsestään selvyys. Siihen vaikuttaa varmasti "kotihoidontuen" pienuus.. mutta ei se Suomessakaan iso ole. Tämä raha on ehkä se joka erottaa suomalaisen äidin norjalaisesta. Itse olen valmis tulemaan toimeen pienemmälläkin summalla, jotta saan hoitaa vauvaa vielä hetken kotona, mutta täällä se tuntuu olevan toisin.

Sitä en tiedä mistä he meinaavat hoitopaikat vauvoilleen saada. Tässä kunnassa on huono tilanne.


Joku joskus täällä blogissa kyseli, että miten tämä neuvolajuttu täällä menee.
Täällä siis terv.hoitaja tulee kotikäynnille kun vauva tulee sairaalasta kotiin.
Sitten 6 viikkoisena käydään terv.hoitajalla ja lääkärillä.
3 kuukautisena on taas aika terv.hoitajalle ja silloin tulee rokotuksia.
5 kuukautisena sama juttu.
6 kuukautisena on siis terv.hoitaja, lääkäri ja fys.terapeutti niin kuin meillä oli tänään.
8kk ja 11kk vanhana käydään taas terv.hoitajalla.
12 kk sitten on taas terv.hoitaja ja lääkäri ja silloin tulee rokotteita.
15 kk terv.hoitajalle (rokotus)
18kk terv.hoitaja tarvittaessa.
2 v. terv.hoitaja ja lääkäri.
4v. terv.hoitaja.

PS. Muistakaa. Meillä me&i:lla on alkanut kesäale.
Esim. tuo body ja potkuhousut jotka Glotalla on kuvassa on
nyt hyvässä alessa:) Ihanaa materiaalia ja monen pesun jälkeenkään
ei näy mitään pesun merkkejä! Taattua laatua:)

10 kommenttia:

 1. Siro tyttö! Sie varmaan pyörtyisit jos kertoisin meidän neidin mitat tuossa iässä. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enkä pyörtyis:) Just yhden hyvän ystävän kanssa viestittelin. Hän kertoi, että heidän tytöt tuossa iässä n. 10 kiloisia. Vaihtelee näköjään hirveesti tuo paino tuon ikäisillä vauvoilla. Mutta esim. ystäväni on langanlaiha ja hänen tyttönsä ihan "normaalipainoisia" nykyään:) Ja minä sitten taas olen ollut tuollainen pikkukirppu myös.. but not anymore;)

   Poista
 2. Meidän mini on kanssa tuollainen liikkuva laiheliini, jännä nähdä kun mennään takaisin Norjaan miten likka on käyrissä kehittynyt :)

  Noissa neuvolahommissa on muuten kunnittain hienoisia eroja. Nuo sinun mainitsemat käynnit ovat varmaankin ne viralliset, mutta me käytiin ainakin aluksi paljon tiheempään (melkein viikoittain), ja nyt sitten taas reissujen takia hieman harvempaan. 6kk käyntikin on vielä käymättä vaikka likka juuri täytti 7kk... Mutta noin kerran kuussa me käytiin 2-5kk välillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä ovatkö nämä mitkään viralliset käynnit. Mutta aikankin tässä kunnassa näin.
   Mekin käytiin yksi ekstrakerta tuossa välissä juuri tuon vähäisen painon takia.
   Koska olette tulossa takaisin Norjaan? Hyvää kesää:)

   Poista
 3. Lapsettomana en ymmärrä mitään noista neuvolakäynneistä, mutta tuo fysioterapiakäynti kiinnostaa. Mitä siellä tehtiin? En tiedä onko täällä suomessa sellaista, mutta voisin kuvitella että resurssipulassa fys.terapeutille ei pääse, ellei sille ole jotain erityistä syytä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näin mäkin vähän epäilin. Täälläkin tämä on suht uusi juttu. Esim. 10v sitten kun Oskari syntyi täällä niin ei silloin kyllä mitään automaattista fys.terapeutti aikaa ollut.
   Vauvaa pidettiin siellä ohuella patjalla lattialla. Selällään ja katsottiin jostaako jalat mahan päälle ja ottaako varpaista kiinni (vatsalihaksia kai tässä tarkkailtiin). Sitten mahallaan ja leluja laitettiin vauvan sivulle.. "stabiliteettia" katsottiin. Kovin kehui kun Glotta pystyy "leikkimään" vähän niin kuin kyljellään eikä kaadu siitä selälleen vaan pystyi pitämään itsensä ihan tasapainossa vaikka asento oli aika outo;) Ja sitten vauva makasi selällään ja hänelle annettiin puulelu ja katsottiin miten pitää sitä käsissään.. pitääkö yhdessä kädessä jne.
   Ainakin tällaisia asioita:)

   Poista
 4. Me käytiin Hennin kanssa tosi tiheään neuvolassa alkutaipaleella, kun oli painonkehityksessä hienoisia ongelmia. Suomessa ei ole fysioterapeutin käyntiä, muuten tahti on Suomen neuvolassa suhteellisen sama.

  Kyllä täälläkin valtaosa menee töihin samantien, kun äitiysloma loppuu. Trendi lienee kuitenkin se, että monet koittaa kitkuttaa sillä vähän päälle 200 e tuella.
  Norjassa lapset laitetaan kyllä hoitoon samantien, kun äitiysloma loppuu ja isommat lapsethan ovat hoidossa, kun vauva on kotona -yleisimmin näin. Kun kulutuksen määrä +mökit, talot, autot, etelänmatkat, opintolainat painaa päälle niin tokihan se on töihin mentävä ettei tipu tasolta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu toi on muuten totta, etta sisarukset on hoidossa vaikka äiti vauvan kanssa kotona. Ei ihme että päiväkodit on täynnä:)
   Niin tosiaan.. pitäähän lainat saada maksettua:)

   Poista
 5. Kiitos, oli mieleinen postaus :) Meidän aiemmassa asuinkunnassa Suomessa, jossa olin töissä terveydenhoitajana, meidät "koulutettiin" tarkkailemaan mainitsemiasi asioita, joita fysioterapeutti on Glotalta katsonut. Jos jotain havaitaan, laitetaan herkästi lähete fysioterapeutille eikä tarvitse lääkäriä erikseen konsultoida. Tämäkin voi olla kuntakohtaista. Pitäisikin lähestyä Sortlandin terveydenhoitajaa omien lasten osalta...

  VastaaPoista
 6. Meillä ei kyllä ollut mitään fysioterapeuttia 6kk kohdalla ja tästä on meillä siis nyt vuosi. Olen kyllä rampannut neuvolassa melko usein tarkistusmittauksissa, sillä meilläkin on melkoinen hippiäinen täällä. En kyllä itsekään mikään kovin isokokoinen ole ja ensimmäinenkin lapsi on aika siroa tekoa, joten en ainakaan itse ole ollut asiasta kovin huolestunut. Eikä minusta siellä neuvolassakaan mitään paineita asiasta ole otettu tai asetettu. Onneksi :)

  VastaaPoista