Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

lauantai 27. elokuuta 2011

"Toast Skagen" Finnmarkkilaisittain :)

Joo tästä blogista ei ole tulossa ruokablogi, mutta taas kerran postaus koskee ruokaa:)
Jos en olisi sairaanhoitaja olisin varmasti keittiöalalla. No en ole.. mutta olen kova syömään ja tykkään hyvästä ruoasta:)

Täällä pohjois-Norjassa on yksi erikoinen raaka-aine. Se on Kuningasrapu. Sitä on merenpohjat täynnä. 
Se on aikoinaan Venäjältä Varanginvuonoon merivirtojen mukana tullut rapu. Sitä ei jostain syystä kuitenkaan ole pyytää, mutta nyt saimme tätä rapua eräältä ystävältä ja nyt sitä on sitten meidänkin pakastimessa.

Jos ravun pyydystää oikeaan aikaan siinä on tosi paljon syömistä. Sen jalat ovat täyttä lihaa. Olin kerran Pykeässä Kuningasrapuretkellä ja siellä meille tarjottiin vaaleaa leipää ja rapua. Yhdestä ravun jalasta tuli täytteet yhteen leipään:) Vähän eri meininki kuin perinteisissä rapujuhlissa:)

Eli saimme Kuningasrapua ja vielä ohjeen miten sitä voi nauttia. Tänään mieheni oli kokkaillut meille ihanan iltapalan kun tulin töistä:) Keitellyt ravut ja tehnyt ihanan täytteen ja tuoretta patonkia. Vähän niin kuin Toast Skagen, mutta ei sinne päinkään:)

Ravun jalkojen valmistus:

8 Kuningasravun jalkaa
5 litraa vettä
200g merisuolaa
2 rkl sokeria
(12 min keittoaika)
runsaasti tuoretta tilliä keitinveteen lopuksi.
Nopea jäähdytys

Finnmark toast täyte:
2dl ranskan kermaa
1 dl majoneesia
punasipuli silppua
tilliä
sitruunan mehua
mustapippuri
Lisää lopuksi ravun liha:)

Tarjoile paahtoleivän tai tuoreen vaalean leivän kanssa!

ps. ystäväpariskuntamme järjestää joka vuosi elokuun viimeisenä viikonloppuna rapujuhlat Meri-Teijossa.
Nyt on jo toinen vuosi peräkkäin kun emme pääseet paikalle:(
Eli ne ovat juuri nyt!! Senkin takia oli hyvä syödä tänään rapuruokaa ja muistella monia kivoja rapujuhlia joissa olemme olleet mukana. Huomenaamuna olen kyllä onnellinen, että vietimme rapujuhlat täällä kotona emmekä siellä.. mutta nyt.. olisi niin kiva olla mukana. Toiv. teillä on hauskat rapikset, taas ;)



4 kommenttia:

  1. Vaikuttaa herkulliselta. Ilman muuta kahden viikon päästä kipparilta salaa kokeilen :) Ihan tuolla tavalla en olekaan tehnyt. Laivassa teemme laivan ohjeilla. Elikkä ekaks keitetään 21 min suolasokerivedessä. Sitten valmistaan lämpimät voileivät kaasuhellan uunissa.
    Lisukkeena majoneesia (ei lett) ja sitruunaviipale.

    VastaaPoista
  2. Ei toikaan huonolta kuulostaa:) Tama mun on tallainen gourmetversio.. ei lett;) Onko teilla aina rapua tarjolla vai mihin aikaa vuodesta sita pyydatte. Muistan kun eras kalastaja kertoi, etta kun ravut vaihtavat kuoren niin sen jalkeen menee aikaa etta rapu "tayttyy". Eilinen rapu oli vahan laiha eli ei varmasti ihan parhaaseen mahdolliseen aikaan pyydetty, mutta hyvan makuinen;)

    VastaaPoista
  3. Ei me varsinaisesti pyydetä, saadaan sivusaaliina silloin kun ollaan Gamvikin edustan matalikoilla Ruijassa. Ne pitäis heittää pois,niitä ei saa lain mukaan luovuttaa kalanvastaanottoon kun ravunpyyntioikeus on varattu pienemmille laivoille.
    Minä en ole tottunut ruokaa haaskaamaan joten otan jalat talteen tietoisesti Norjan kalastuslakia rikkoen.
    Joo ravun lihaisuus vaihtelee kuoren vaihdon tahdissa, mutta ei läheskäan niin paljon kuin muilla ravuilla (Taskurapu, peikkorapu, suomalainen jokirapu)

    VastaaPoista
  4. Noitten jälkeen ei kyllä paljoa viitsi suomalaisia pikkurapuja kaivella ;-). Hyvää on! Ensi kesäksi on jo paikka tiedossa mistä niitä ehkä saa itsekin pyydystettyä.

    Sanna

    VastaaPoista