Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

lauantai 25. joulukuuta 2010

Joulupäivä ja PORO

Joulupäivä on ihana päivä:) Joulun hössötys on ohi eikä ole kiire mihinkään. Lapsilla on puuhaa ja kaapit ovat täynnä ruokaa. Täällä pohjois-Norjassa on ollut oikein kivat joulukelit. Pieni pakkanen, paljon lunta ja kaunis kaamos:)



Tänään meillä kävi ruokavieraita. Suomalainen tuttavapariskunta Vadsöstä eli tuosta vuonon toiselta puolelta. Olivat onnellisia kun saivat kunnollista suomalaista jouluruokaa.



Kun viimeksi olin Suomessa kävin syömässä sushia Sushi Sanissa Munkkiniemessä. Paikan omistaa "Suomen japanilaisen keittiön grand old man" eli Kimmo Jylhä. Tämä on yksi lempisushipaikoistani Suomessa. Tällä kertaa siellä oli jotain uutta, nimittäin myynnissä kirjoja! Ja tarkemmin katsottuna kirja jonka nimi on PORO. Jylhä yhdessä kolmen muun ruokaa ja Lappia rakastavan miehen kanssa (Markus Maulavirta, Hans Välimäki ja Tero Mäntykangas) oli koonnut kirjan, jossa kerrotaan poroista/ poronhoidosta ja joka sisältää paljon poroa sisältäviä ruokaohjeita.  Poromies Hannu Lahtela kertoo kirjassa, että ongelma on se, että esim. ravintolat haluavat ostaa vain poron fileetä, mutta mitäs sillä loppuruholla siis tehdään?



Tässä kirjassa on ihania ruokaohjeita joissa käytetään vaihtelevasti poron eri osia. Pippuripihviä poron ulkofileestä, porosushia sisäpaistista, poronmaksa-tataki, grillattua poronsydäntä, poromiehen käryä, koparakeittoa poronsorkista jne. Aika eksoottisia reseptejä siis:)

Mutta tämä kirja oli hyvä lukea ja toivottavasti saan maistella myös sen avulla tehtyjä herkkuja. Minä olen eteläntyttö, jonka mielestä porot ovat lähinnä ärsyttäviä tyyppejä, jotka hyppivät auton eteen ja aiheuttavat kolareita. Tai se hyvä raaka-aine, josta tehdään käristystä. Porot ovat monelle elinkeino ja erittäin vahva vetonaula, jos ajattelee esim. matkailubisnestä. Ihmiset matkustavat kaukaakin vain sen takia, että näkevät poron livenä. Pieni ongelma on tietysti se, etteivät useat turistit  voi  syödä poronlihaa, koska eihän Petteri Punakuonoa voi syödä:)

Tiedätkö mikä on: Kesukka, maakkanas, mutsikki, räkkä tai valkko? Minä tiedän nyt:)

3 kommenttia:

  1. Hyvää Tapania eli hevosmiestenpäivää mihin tuo valkko sopii paremmin kuin lautaselle ;

    VastaaPoista
  2. Koskaan en ole poroa kokannut, mutta ehkäpä sitä voisi kokeilla. Kaupan pakastealtaasta löytyy poroakin, mutta saako täältä etelästä mistään tuoretta lihaa??

    VastaaPoista
  3. Olen paljon ostanut käristelihaa, myös pakastealtaasta sekä tuoreena. Sekä puolikkaan poron suoraan Suomen Lapista. Ai että siitä tehtiin apetta jos jonkinlaista! Sisäelimiä siinä ei ollut. Kyllä käristys maistui ihan eriltä, kun itse oli vuollut sen lihan jäisestä paistista! Ja miten hyviä olivat poron jauhelihapihvit - nam nam!!

    Suometuttuani tilaan taas deliporolta kotiinkuljetuksen :)

    VastaaPoista