Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

perjantai 25. maaliskuuta 2011

Reviirin laajentamista???

Täällä päivänaihe on edelleen sama. Eli asunto-ongelma! Missä asumme kesäkuun jälkeen, jaa-a?!
Vuokramarkkinat näyttävät toivottomilta joten on pakko alkaa miettimään muita ratkaisuja. Mieheni on koko ajan toitottanut, että ostetaan talo. Ja minä pänkkinä takaisin, että ei varmaan osteta mitään taloa täältä.
A) hinnat ovat pilvissä! Miksi maksaa Oslon hintoja täällä helkatin hevonkuusessa?
B) Täällä ei ole yhtäkään taloa myynnissä (ei ole ollut koko vuonna) jonka haluaisin. Eikä ole kyse siitä, että olisin ronkeli vaan siitä, että kaikki myynnissä olevat talot ovat vanhoja, huonossa kunnossa/ päin persettä remontoitu ja kaikki ovat niiiiin ylihinnoiteltuja, että ei ei ei..
C) ja kolmas syy taitaa olla se, että jos päätämme nyt ostaa talon niin pelkään, että en ikinä enää saa miestäni lähtemään täältä pois:) Meille käy niin kuin niin monelle muullekin: "Tultiin vuodeksi, ollaan oltu 13v"!

Nyt alkaa olemaan siis vaihtoehdot vähissä ja pakko alkaa tekemään jotain. Muutakin kuin toivomaan sitä ihmettä. Eli kävimme pankissa ja rahoituksen puolesta talon ostaminen täältä olisi mahdollista.
Eilisessä lehdessä sitten oli ilmoituksemme: "Halutaan ostaa talo"! Ei mitään muita kriteereitä kuin se, että talon tulisi olla mielellään lastemme nykyisen koulun alueella. Ja arvatkaas mitä??? Niin... ei yhtään yhteydenottoa. Siis sen lisäksi, että täällä ei ole mitään vuokralla niin täällä ei taida olla mitään myytävänäkään! Alkaa huumori loppumaan! No ilmoitus on taas lauantaina lehdessä, mutta odotukset eivät ole kovin korkealla. Eilen jännitin. Soitin pari kertaa päivän aikana miehelleni ja kyselin oliko soittoja tullut.... "joo tämä oli jo toinen.. ja kummatkin sinulta"! Plaah!

Tässä alkaa vähitellen miettimään kuinka kovin me oikeasti haluamme jäädä tänne! Olemme valmiit tekemään kaikkemme, mutta yhteen asiaan en suostu. Ja se on se, että missään nimessä en halua, että lapset joutuvat vaihtamaan koulua taas. Oskarilla alkaa syksyllä kolmas lukuvuosi ja jos koulua vaihdettaisiin taas se tarkoittaisi sitä, että hän on ollut joka lukuvuosi eri koulussa.. ei, ei, ei... ja kun ajatus on se, että vuoden parin päästä palaisimme Suomeen niin EI! Koulun vaihto olisi taas edessä.
Toki täällä on mahdollista, että jatkaa tässä koulussa vaikka ei asu koulun alueella. Näin ainakin olen kuullut. Mutta se tarkoittaa sitä, että vanhempien pitää ottaa vastuu kyydityksistä. Eli hakea ja viedä lapset kouluun. Esim. ekaluokkalaisilla on 4 tunnin koulupäiviä, joten arki olisi yhtä ajelemista. Tämä talvi oli muutenkin raskas, emme haluaisi siihen enää enempää raskauttavia tekijöitä. Voin kuvitella mielessäni talviaamun. Olen ollut pari yötä töissä, kun tulen sieltä ajan lapset kouluun ja kolmen tunnin päästä on taas herättävä ja haettava heidät kotiin...  ja parhaassa tapauksessa eri aikaan eli kuljetusreissuja voisi tulla useampi päivässä. En tiedä olenko liian mukavuuden haluinen, mutta tuo vaan kuulostaa ihan kamalalta arjelta!

Mutta jos kuitenkin siihen päätyisimme niin asuntomarkkinat avautuisivat meille ihan uudella tavalla. Vaikka tällä meidän alueella ei ole taloja myynnissä niin kyllä tässä kunnassa varmasti olisi. Eli jos poistamme ilmoitusta tuon "mielellään Hessengin koulun alueelta"-lauseen niin luulen, että puhelin alkaisi soimaan.
Eilen ajelin ystäväni luo Jakobsnesiin. Se on pieni kylä n. 20 km:n päässä Kirkenesistä. Oikein söpö paikka meren rannalla, ilman palveluita. Tai siis kauppoja jne. ei ole, mutta pieni kyläkoulu siellä taitaa olla.


Tie (ainut tie) Jakobsnesiin:)

Luonto ja maisemat ovat kauniit.
Kaupan päällä pieni merellinen tuuli:)

Kaupan päälle tosiaan melkein
joka talossa saisi merinäköalan...

Jos on hyvä heittokäsi niin Kirkenesin keskusta
 on kivenheiton päässä:) Siis meren yli.
Autolla kun joutuu vuonon kiertämään niin matkaa
keskustaan tulee n. 20 km. Siltaa tälle välille on suunniteltu
vuosia.. ehkä se jonain päivänä tulee ja silloin Jakobsnesista
tulee suosittu asuinalue.

Jakobsnesissa talon saisi vähän halvemmalla.
Sieltä myytiin juuri ihan kiva ok-talo 1,9milj. kruunulla
eli 237 500 eurolla.

Mutta tosiaan tämä jokapäiväinen ajomatka vähän hirvittää.
Ja se miten tällainen eteläntyttö pärjäisi tuolla vähän syrjemmässä...
luulen, että tähän projektiin emme lähde?!

Ajellessani takaisin sieltä mietin sitä vaihtoehtoa. Jos muuttaisimme esim. sinne! Miten se vaikuttaisi arkeemme. Täällä Hessengissä harvoin tulee ajatelleeksi sitä missä me oikeasti asumme... täällä ihan pohjoisessa Jäämeren rannalla. Mutta tuolla Jakobsnesissa se tulee aina mieleen. Sinne kun ajaa autolla niin sen tajuaa. Ei katuvaloja. Oikealla puolella iso kallio ja vasemmalla Jäämeri. Jos vuorelta tulee "lumivyöry tai kivivyöry" niin se tulee suoraan tielle. Jos väistää vasemmalle niin ajaa jäiseen Jäämereen jne. Silloin aina tajuaa kuinka pieni sitä loppujen lopuksi on. Ja tuo on ainut tie pois Jakobsnesista. Jos se jostain syystä on poikki (lunta tiellä, rekka poikittain tiellä tms.) niin sieltä ei pääse mihinkään:) Eli siellähän sitten oltaisiin. Ja tosiaan kuljeteltaisiin lapsia tänne kouluun joka päivä kelistä riippumatta.

No pitää miettiä.... ja toivoa:) Pitäkäähän peukut pystyssä, että tässä käy lopulta hyvin! Ja minä pidän teidät ajantasalla. Hyvää viikonloppua! Täällä se menee töitä tehdessä.

ps. juuri eilisessä lehdessä oli ilmoitus, että Neidenissä (tästä 50km Suomen rajalle päin, siis paikka sijaitsee aivan Suomen ja Norjan rajalla) olisi jaossa 3 ilmaista tonttia! Kirjoitus koski juuri sitä, että miksi ihmiset valittavat, että Kirkenesissa on kallista. Jos on valmis muuttamaan täältä 50km metsään niin saisi palan maata kaupanpäälle! Meinasin jo innostua. Mutta sitten tajusin, että en ole kuitenkin ehkä ihan niin Kalamuija. Jollekin eräjormalle varmasti hyvä diili, mutta etelästä tulleelle lapsiperheelle ehkä vähän liian eksoottinen ratkaisu! Myyntipuheena oli mm. hyvät kalastusvedet, hiihtoladut jne.. Mutta siis Neidenissä!? Se on sisämaata. Siellä on aina n. 10 astetta kylmempi kuin täällä ja ympärillä sitä itseään.. eli metsää!
Eli onhan täällä mistä valita! Mitä mä valitan??? Heippa:)

6 kommenttia:

 1. No onpa harmi, etta taloasia on tuollaisessa jamassa. Vaan kuka tietaa jos soittoja alkaisi tulemaan. Pidan peukkuja!!!

  VastaaPoista
 2. Niin jos norjalaiset ovat vahan hitaita tassakin asiassa;) Toivotaan!!!!

  VastaaPoista
 3. Ikävä tilanne.... Toivottavasti jotain kuitenkin löytyy ja teidän ei tarvitsisi lähteä Kirkenesiä kauemmaksi. En minäkään ihan heti lähtisi metsään arkea pyörittämään vaikka ulkoilusta pidänkin. Pidän peukut pystyssä että puhelin alkaisi soimaan oikein kunnolla!! :)

  VastaaPoista
 4. Toivotaan.
  Tanaan oli lehdessa ilmoitus, etta joku tyttø haluaa vuokrata asunnon. Lupasi vuokranantajalle 10kg ruijanpallasta ja 10kg lakkaa "kaupan paalle":) Mitakøhan itse pitaisi luvata??? :)
  ps. tanaan oli taas meidankin ilmoitus lehdessa eika puhelin soi.. hitto!

  VastaaPoista
 5. Ohoh, kuulostaapa huonolta tuo asuntotilanne o_0 Me ostettiin talo viime kesänä täältä etelästä (Ryggen kentän läheisyydestä) ja meillä oli hintarajana 2 miljoonaa. Sillä sitten löydettiinkin suht hyväkuntoinen talo sattumalta - tarjonta oli kyllä ihan uskomattoman huonoa. Olisi lähes kaikkiin muihin tarjokkaisiin saanut laittaa miljoonan lisää remppaan. Peukut pystyyn, että teille talo löytyy!

  VastaaPoista
 6. Nunt: onnittelut hyvästä tuurista:)
  Pidetaan peukkuja myös meille:)
  Oletteko tehneet remppaa kovasti? Onko remppatarpeet täällä paljon kalliimpia kuin Suomessa?

  VastaaPoista