Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

maanantai 18. lokakuuta 2010

Tahtoo talviunille

Oli varmasti oikea aika muuttaa tänne pohjoiseen kesäkuussa. Tähän asti olen pystynnyt hämäämään itseäni. Täällähän on ihanaa! Päivääkään en vaihtaisi pois.

Pari viikkoa sitten tajusin sen ensimmäistä kertaa: talvi on tulossa ja siitä talvesta tulee piiiiitkä! Lisäksi siitä tulee tod.näk pimeä ja kylmä.

Päivä lyhenee silmissä. Edelleen valoisaa on n. 7-17.00, mutta marraskuussa se kaamos sitten alkaa. Eikä aurinko nouse ennen tammikuuta. No sen pimeyden vielä kai kestää... toivottavasti on paljon lunta joka tuo valoa. Ja onhan täällä katuvalot ja kodeissa lamput. Alan ymmärtää norjalaisia jotka tykkäävät "kuussailla ja vain slapp av"! Eihän täällä talvella voi paljon muuta tehdä!

Sanovat, ettei täällä Kirkenesissä ole niin kylmä talvisin. Auki oleva Jäämeri vaikuttaa ilmastoon. Mutta kävimme täällä tämän vuoden tammikuussa ja muistan elävästi, että mittari näytti -30 astetta. No kylmä ja kylmä.. riippuu mihin vertaa. Mietin vain minkälaisia varusteita tässä pitää alkaa hankkimaan, jotta me etelänasukit pärjäämme tämän tulevan talven yli???

Ja sitten on tuo talven kesto. Sen pituuteen ei voi vaikuttaa lampuilla eikä pukeutumisella. Jos tämä talvi nyt sitten alkoi ja se loppuu toukokuussa niin huh, huh. Kevättähän täällä ei kuulemma ole. Näin moni väittää ja mieheni allekirjoittaa sen asuttuaan täällä jo viime kevään. Kun laitoin kuvia pojista Vantaalta t-paidat päällä, hän vaan kuittasi, että "nauttikaa, täällä sataa räntää vaaka tasossa".

Tänään juttelin fudishallilla erään paikallisen rouvan kanssa. Puhuimme kaikesta ja sitten keskustelu vei tähän säähän ja tulevaan talveen. Kysyin onko hän asunut täällä aina ja minkälainen tämä talvi nyt sitten oikeasti on? Hänen mielestään se on ihana! Niin siis hän on paikallinen.. eli ei muusta tiedä!
On kuulemma aivan ihanaa kun voi vaan sytytellä kynttilöitä ja lämmittää taloa, sitten kun on lunta lapset voi hiihtää ja kun on kunnon talvikamppeet niin kyllä ulkonakin voi välillä olla... niinpä niin.
Ja ensimmäisena adventtina on kuulemma tässä meidän lähiössä oikein mukava perinne eli koululle tuodaan joulukuusi jonka valot sytytetään ja ne palavat koko tämän pimeän kauden ajan ja se on muutenkin oikein mukava juhla.

Että kai tässä pitää alkaa odottamaan ensimmäistä adventtia ja sen jälkeen kesää... mielummin kyllä käpertyisin peiton alle ja heräisin kun ulkona on valoisaa ja lämmintä:)

ps. uskon kyllä, että siinä helmi-maaliskuussa on ihan kivaa. Jos on lunta ja kevätaurinko paistaa niin onhan täällä hienoa! Hyvät mahdollisuudet hiihtää, lasketella, moottorikelkkailla ja pilkkiä. Mutta tämä loka-tammikuu ja sitten taas maalis-toukokuu saisivat mennä nopeasti!

pps. ja toivon myös, että jonain aamuna herään niin norjalaistuneena, että osaankin yhtäkkiä nauttia siitä, ettei mitään voi/tarvi tehdä. Ja etten tunne siitä huonoa omatuntoa!


Kirkenes talviasussa:)


Sanovat, ettei täällä tuppaa luntakaan yleensä niin kauheesti
satamaan, mutta tammikuussa kun kävimme sattui olemaan
tällainen tilanne, ettei bussipysäkin tolpatkaan tahtoneet näkyä!?

NYT MENEN NUKKUMAAN.. JOS MINUSTA EI KUULU NIIN RUKOUKSIINI ON VASTATTU JA OLEN ALKANUT TALVIUNILLE. KUINKA IHANAA OLISIKAAN HERÄTÄ KEVÄÄLLÄ NÄLKÄISENÄ JA LAIHTUNEENA???
Miksi en ole karhu???

8 kommenttia:

  1. Talvi noin pohjoisessa on varmaan melkoinen kokemus ensimmäisellä kerralla. Kävin viime joulukuussa Bardussa, eka kertaa ikinä niin pohjoisessa. Kaamos oli mielenkiintoinen näky - keskipäivän valo tai valon puute tai melkein-valo. Sitä oli jotenkin vaikea kuvailla... Pakkastakin oli reilusti, mutta paikka onkin sisämaassa ;)

    VastaaPoista
  2. Minä olen mestari pelkästään olemaan ilman minkäänlaista huonoa omatuntoa. Sitäpaitsi se oleminen on hauskaa :) Varsinkin kun on myrsky.
    Pitäisi laatia sinulle olemisen ohjeet.Onhan oleminen osa kaamosajan elämistä, että kyllä se norjalainen on oikeassa.

    VastaaPoista
  3. Heli: Totta. Eka kerta on varmasti kokemus. Nyt ei ole kuin muiden hurjia tarinoita ja oma pelko. No sittenhän sen näkee. Toivottavasti voin keväällä todeta, ettei se niin paha ollutkaan!
    Avletto: Onneksi sä tulet meidän iloksi tänne kesken pahinta kaamosta. Voit sitten opettaa noita olemisen ohjeita:) Kiva nähdä! ps. sä nyt oot muutenkin niin norski noiden leivänpäällisten ym. muiden kanssa. Ehkä mäkin 10v päästä?

    VastaaPoista
  4. kaamos on ihana ja kamala. muistan kuinka sai hyvällä omallatunnolla nukkua 3h päikkäreitä ja 12h yöunia kun on pimeä ja nukuttaa,melatoonin tuotanto huipussaan ;)
    masennan hieman sinua lisää kertomalla että båtikassa ei ollut ennen joulua kunnolla lunta, siellä on liukasta, harmaata, pimeää ja vettä sataa... sitten ehkä joulun seutuun maa saa pitempään kestävän lumen... Båtikassa aurinko tuli sit helmikuun alussa ja siinä pari kuukautta on ihanaa, sitten alkaa se ikuinen kevät joka kestää seuraavaan syksyyn.
    Olen yrittänyt suomalaisille toitottaa norjalaisten sanontaa: ei ole huonoja kelejä, on vain huonoja vaatteita! eli siellä asuessa oikea vaatetus on kaiken a ja o :) kunnon goretex puku minne mahtuu tarvittava määrä vaatetta alle, kunnon lämmin alusasu ja tietty kansallispuku eli toppahaalari talven pakkasille ;)
    tavallaan olen kade sinulle kun saat edes olla siellä ihmisten keskellä jotka ei valita säästä...arvaa vaan minkälaista täällä on kun vettä sataa ja kamala kun tuli valkoinen maa ja .....valivalivali ;)

    VastaaPoista
  5. Just tuollaista on Båtsfjordissa mitä Marsu kirjoittaa, mutta on se paikka kovasti muuttunut:Ei oo sitä suomalaisinvaasiota kuin aikoinaan.
    Hyvän kuvan pohjoisen kalastajakylän arjesta saa filmistä heftig og begeistret. Enää ei ole paljon jäljellä niistä tunnelmista, kun filetuotanto on ajettu niin alas.
    Kalamuija: Ei kannata uneksia karhuna olosta , lue vaikka tämä runo täällä osoitteessa:
    http://morgenstjerna.blogspot.com/2010/09/metsastyksesta.html

    VastaaPoista
  6. Kiitos Marsu tsempistä;) Turha odotella siis lumia vielä?! Vaikka se eilinen paikallinen rva kyllä pohdiskeli, että kyllä se lumi kohta tulee... no sitäpä ei kukaan tiedä. Pitää vaan jännityksellä odottaa:) Vai 3 tunnin päikkärit ja kunnon yöunet päälle. Kyllä kiitos. Jos tohon pystyn niin talvihan menee nopeasti.. melkein kun talviunilla:) jes.
    Pelkään vaan, että illat tuntuvat tosi pitkiltä. Pojat tulevat koulusta 12-14 aikaan... ja jos tosiaan torkkuu illalla niin luulen, ettei unta riitä yölle. Ja olen nyt jo huomannut, että tekisi mieli jättää iltalenkki väliin ja vaikka leipoa jotain hyvää kuten pizzaa... kauheeta taistelua... jos annan periksi niin tästä talosta tulee keväällä ulos 10 kg isompi kalamuija!
    On mullakin murheet!
    Avletto: Stakkars bamse! Ei ole karhun olo ja elokaan aina herkkua, mutta nyt kyllä ahdistaa kalamuijaakin aika lailla.

    VastaaPoista
  7. En tiedä mitä teen, jos joudumme työn perässä joskus muuttamaan pohjois-Norjaan... se muutaman viikon visiitti talvi-Bodødon riitti minulle kaamoksesta - ja silloin sentään oltiin vastarakastuneita, ja sisätiloissa riitti "touhuttavaa" :P

    VastaaPoista
  8. Arikin tuolla ylempänä kirjoitteli, että moni lapsi on saanut alkunsa kaamoksen aikaan. Kai tää täytyy sitten ottaa siltä kantilta;)

    VastaaPoista