Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Fårikål

Tänään on ollut oikein syksyinen päivä. Aamusta satoi ja iltaa kohden sää vähän selkeni. Mutta syksyistä ja kylmää. Olin lenkillä ja mietin miksi ei oikein lämpene.. ja kun tulin kotiin katsoin mittaria joka näytti +3 astetta:) Kohta tulee lunta?


Puut ovat jo tiputtaneet lehtensä


Pitää varmasti haravoida huomenna. Ensilumi
tulee tod.näk jo tulevalla viikolla, hrr..

Mutta tällaisena kylmänä päivänä oikein sopiva ruoka on norjalainen Får i kål eli lammasta kaalissa:) Reseptejä siihen on monenlaisia, mutta pointti on se, että kaalit ja lammas luineen päivineen kattilaan, kansi kiinni ja annetaan kiehua hiljalleen pari tuntia. Tosi helppo ja hyvä ruoka.


Esteettisesti ei mikään houkutteleva ruoka:)
Mutta hyvää, edullista ja helppo tehdä!

Itse teen Fårikålin näin:

- iso kaali
- paketti fårikål lihaa eli lammasta pilkottuna (luut ja läskit mukana)
-porkkanaa
-suolaa
-pippuria
-laakerinlehtiä
-perunaa

Laita kaikki lihat ja kaali pilkottuna (isoja lohkoja) kattilaan. Kaada n. 4 dl kiehuvaa vettä päälle, lisää suola ja mausteet. Kansi kiinni ja anna kiehua n. 1,5h. Lisää pilkotut porkkanat ja anna kiehua vielä n. 30 min. Lisukkeena perunaa ja puolukkahilloa. Nam!


Näin ihana sateenkaari ilmestyi iltapäivällä taivaalle

Illalla tuli vielä naapurilta kutsu. "Haluatteko tulla syömään tuoretta pullaa?". No todellakin:)

9 kommenttia:

  1. Voi kun ihanat naapurit!

    Niin se vaan talvi alkaa hiipimaan hiljakseen. Olisi viela ensi viikonloppu lumetonta, niin saisin siivottua loput kamat ulkoa. Sain lopultakin aloitettua sen homman kanssa eilen ja jatkoin vahan tanaan.

    Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
  2. Oi, oispa meilläkin tollasia naapureita! Tosin ei olla kyllä itsekään paljon pullakutsuja jaeltu.. :)

    Fårikålista on jutellut joskus myös kalastajanvaimo Johanna. kaikki tällaset helpot keitto/uuniruoat maistuu meidän perheessä, ja yleensä niistä riittää vielä seuraavallekin päivälle. Kaali on muuten mun lemppariruokaa muutenkin :)

    Ai niin ja tosi kaunis muutos tuolla alempana. Kylläpä vaan makkari avartui!

    VastaaPoista
  3. Hei kaamos lähestyy joten laajenna lukupiiriäni. Tuolla aikaisemmin kirjoitit toiminimen perustamisesta, onko asia kunnossa, minulla on hieman kokemusta asiasta.

    VastaaPoista
  4. Uh, terveisiä eilisestä fårikål-pöydästä. Ei ole kyllä mun lempiruokaa, lähinnä sen takia, että varsinaista lihaa saa etsimällä etsiä luiden ja läskien joukosta :/

    VastaaPoista
  5. Hej alle sammen:)
    Kaali on minunkin lempiruoka. Harmi, että lapset eivät ole vielä innostuneet siitä. Minä ja mies syömme sitä mielellämme. Nunt: minäkin inhoan jos lihassa on läskiä/ jotain jänteitä. Mutta tässä lihassa tuo läski ei häiritse koska liha kypsyy niin pitkään, että sen rakenne on ihana. Ja luut on mielestäni sen verran isoja, että ne on helppo nyppiä pois. ps. lounasta (eilistä fårikålia) odotellessa :)

    Tuo eilinen "pullakutsu" oli yllätys. Tuli sellaiselta perheeltä jonka lapset ovat käyneet täällä leikkimässä ja meidän pojat siellä. Heillä siis ihan samanikäiset lapset (poika ja tyttö) kuin meillä. Meillä oli tosi kiva ilta. Ja oli ihana huomata, että pystyn keskustelemaan norjaksi jo vaikka mistä asiosta ja ymmärrän hyvin:) Ja kiva saada tietoa paikallisilta asukkailta mm. koulusysteemistä, tästä kunnasta, kivoista retkipaikoista jne.

    Ari: Kyllä. Tulostin netistä kaavakkeen, täytin sen ja postitin reilu viikko sitten Brönnoysundregisteriin. Sieltä ei ole vielä kuulunut mitään. Eli organisasjonsnummeria odottelen. Sen kai pitäisi olla läpihuutojuttu.. että jokaiselle hakijalle se myönnetään?? Kerro vaan kokemuksistasi.

    Tuula: Toivon myös, ettei se lumi ihan vielä tulisi. Kävin juuri aamulenkillä ja ihana aurinkoinen ja kuulas aamu (+4 astetta). Kyllä sitä talvea sitten riittää.

    VastaaPoista
  6. Nam, mitä ruokaa. Tykkään just pataruuista ja pitkään kypsytetyistä.

    Kyllä oli korot katossa lauantaina! :) Mukavaa syysviikon alkua :)

    VastaaPoista
  7. Mainio ohje pataruualle, tuota teen kyllä heti seuraavaksi, kun ostan lammasta (Australiasta tullutta). Taidan vaan pilkkoa kaalit tosi pieniksi :D ja laitan porkkanaa hämäämään vielä enemmän. Nam nam!

    VastaaPoista
  8. Olen siis vähän myöhässä, toivottavasti laitoit toimialoja tulevaisuudenkin varalle, jokainen muutos maksaa erikseen.

    VastaaPoista
  9. Hyvä Jenni, että irtiotto onnistui:)
    Eeva: Suosittelen:) Vaikka ne kaalit laittaa isoina köntteinä niin ne kyllä menee ihan silpuksi, koska toi kypsymisaika on niin pitkä. Kokeile!
    Ari: Laitoin toimialakohtaan "konsulent":) Se kattaa kaikennäköistä:) Katsotaan nyt miten nämä businekset tästä lähtee menemään. Tänään tuli se organisasjonsnummer. Eli sain toiminimen;) t. HH-klaer

    VastaaPoista