Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

torstai 6. lokakuuta 2011

Arki ulkomailla

Tuo viikon kestänyt kysely tuossa sivun oikeassa laidassa on päättynyt ja suurin osa (60%) lukijoista toivoi postausta aiheesta "arki ulkomailla". Niin... onpas helppoa:) Sitä en tiedä minkälaista muiden arki on ulkomailla, mutta voin vähän spekuloida sitä mitä meidän perheen arki on ollut tämän 1,5 vuoden ajan täällä Pohjois-Norjassa.

Itse olen muuttanut 3 kertaa ulkomaille. Ensimmäisen kerran 20 vuotiaana, muutin Jenkkeihin au pairiksi.
Toinen kerta oli n. 10v sitten kun muutimme mieheni kanssa työn perässä Etelä-Norjaan, jossa asuimme 1,5 vuotta ja nyt tämä kolmas kerta sitten. Sen voin sanoa, että joka kerta se on helpompaa:) Tai en tiedä. Ainakin tämä toinen muutto tänne Norjaan oli helpompi, koska meillä oli jo kaikki käytännön asiat kunnossa ja osasimme puhua maan kieltä. Käytännönasiat vievät aina aluksi aikaa ja energiaa. Pitää etsiä töitä, avata pankkitili, hakea maan sos.turvatunnus, avata puhelinliittymät jne. Se on yllättävän energiaa vievää puuhaa. Ja me siis asumme Norjassa. Lähellä Suomea... pohjoismaassa. Jossa ainakin luulisi olevat suht samanlaiset käytännöt kuin Suomessa. Muistan miten 10 v sitten taistelimme näiden asioiden kanssa. Miten voi olla vaikeaa esim. avata puh.liittymä!! Huh, huh.. kun ei ole asunut ennen maassa, sinulla ei ole sos.turvatunnusta eikä aikaisempia luottotietoja tässä maassa niin pienestäkin asiasta voi tulla iso. Mutta kaikki asiat kyllä lopulta järjestyivät. Malttia tarvittiin ja nyt toisella kerralla (melkein) kaikki asiat hoituivatkin sitten vähän jouhevammin:) Mutta mietin niitä jotka muuttavat Aasiaan tai Venäjälle tms. Miten tällaiset asiat siellä hoituvat??? En halua edes ajatella.

Alkukommellusten jälkeen tulee ehkä jonkinmoinen "honeymoonvaihe". Kaikki on uutta ja outoa. Toki tulee myös väsymys. Muulla kuin äidinkielellä toimiminen ja työskentely vie voimia. Mutta sen jaksaa kun kaikki on uutta ja jännää:) Näin ainakin meillä kävi. Tämä on parisuhteelle rankkaa aikaa. Esim. ekalla Norjan keikalla mieheni ei heti löytänyt töitä ja se aika oli vähän... rankkaa. Ja siihen väsymys ja keskeneräiset asiat päälle niin soppa oli aina silloin tällöin valmis:)

Tämän 3. kerran erilaiseksi teki se, että nyt meillä oli jälkikasvua mukana. Eli kaikki asiat tuli ajateltua lasten kautta. Ja pelko siitä, ettei lapset sopeudu, ei opi kieltä jne. oli suuri. Ja kun kaikki nämä huolet osoittautuivat turhiksi niin tajusimme, että jes. Kaikki on hyvin. Lapset voivat hyvin ja viihtyivät, joten me aikuisetkin voimme hyvin ja viihdyimme. Nyt ei mietitty ja stressattu turhista vaan yritettiin nimenomaan saada se ARKI pyörimään ja sehän onnistuu kai missä vaan. Arki on arkea:)

Mutta minkälaista meidän arki on täällä pohjoisessa? Tekisi mieli kirjoittaa, että arki on samanlaista kaikkialla. Ja niin se tavallaan onkin. Aamulla on herättävä, työt ja koulut pitää hoitaa, ruokaa pitää hankkia ja tehdä jne.jne. Päivät vaan kuluvat. En tiedä oliko arki Kehä 3:n sisäpuolella rankempaa kuin täällä, mutta oli se ehkä vähän erilaista.

Ulkomaille kun muuttaa niin sinulla ei ole sukulaisia, ystäviä, harrastuksia jne. lähellä, jotka "vievät aikaasi". Työ pitää hoitaa, mutta vapaa-aika on vapaa-aikaa. Siitä yllätyimme kuin viimeksi täällä Norjassa asuimme. Ei ollut sovittuja menoja ja velvollisuuksia. Oli enemmän aikaa itselleen.. ja toisillemme. Ja niin se oli tälläkin kertaa. Mutta yllättävän nopeasti arki alkaa muistuttamaan sitä samaa arkea joka meillä oli. Harrastuksia aloitetaan, ystäviä saadaan.. ja taas sosiaalinen elämä alkaa olemaan vilkkaampaa. Mutta väitän edelleen, että nykyään meillä on enemmän aikaa olla perheenä ja olla mukana lasten harrastuksissa jne. kuin ennen.
On ollut mahdollisuus tavallaan aloittaa kaikki alusta. Voi itse valita mihin hommiin ryhtyy.... virheistä oppineena. Haluaako täyttää illat harrastuksilla jotka alkavat tietyllä kellon lyömällä jne.

Mutta arki on arkea niin kuin sanoin. Päivät kuluu hyvin arkisissa puuhissa. Ja se, ettei niitä sukulaisia / ystäviä jotka "veivät aikaasi" ole läsnä.. niin eivät he ole myöskään täällä auttamassa meitä:) En muista milloin viimeksi olisin ollut mieheni kanssa kahdestaan ulkona syömässä/leffassa tai olisimme olleet esim. yötä kotona niin, etteivät pojat ole täällä. Kaikki tehdään yhdessä. Joka on ihanaa... ja kamalaa:) Olen kyllä ihan varma siitä, että tämä 1,5 vuotta on tehnyt hyvää meidän perheelle. Mutta kyllä me mieheni kanssa välillä keskustelemme siitäkin, että onko meillä nykyään liikaa aikaa olla yhdessä:) En tiedä...

Arki olisi helpompaa jos siitä saisi suoriutua omalla äidinkielellä. Minulla on päivittäin tilanteita jolloin ajattelen, että kuinka helppoa tämä olisikaan suomeksi. Esim. tänään olen hoitanut 2. työhöni liittyviä asioita ja käyttänyt aikaa siihen asiaan varmasti tuplasti enemmän mitä siihen olisi mennyt omalla äidinkielellä. Harmaista hiuksista puhumattakaan! Myös kulttuurierot (niin kuin olen täällä blogissani kertonut) ovat yllättävän suuria vaikka vain täällä naapurimaassa asummekin. Suomi on Suomi... Norja on Norja. 2 eri maata, 2 eri kansaa.... mutta maltilla ja huumorilla asiat yleensä hoituvat.

Myös tämän nykyisen asuinpaikan sijainnin takia arki on ehkä vähän erilaista. Täältä on pitkä matka ihan mihin vaan:) Kun asuimme pääkaupunkiseudulla saatoimme lähteä välillä viikonlopuksi Tampereelle tai hypätä laivaan ja käydä Tukholmassa jne. Mutta täällä tällainen ei toimi. Pitäisi osata ennakoida ja se ei ole vahvimpia valttejani. Jos extempore johonkin haluat niin no way! Viikonloppuhaave hotellilomasta voi vaihtua makuuhuoneen maalaamiseksi... niin kuin juuri taannoin kävi:) Minulle sanottiinkin alussa, että täällä ei voi asua/viihtyä jos ei hyväksy näitä välimatkoja. Ja näin se varmasti on:)

Ja onhan elämä 10 000 asukkaan lappalaiskylässä erilaista kuin Helsingissä. Mutta tämän Kirkenesin vahvuus on kyllä se, että täältä saa kyllä mielestäni ihan kaikkea mitä tarvitseekin. Ei ehkä enää kello 16.00 jälkeen.. tai ei ehkä juuri tänään.. mutta periaatteessa. Eli emme asu missään ihan keskellä metsää:)

Mitäs vielä? Arki ulkomailla.. aika laaja aihe. En osaa nyt muuta kirjoittaa. Mutta jos teillä tuli jotain mieleen niin kysykää ja kommentoikaa alla olevaan boxiin. Tosin tiedän, että moni ei voi niin tehdä (minä mukaan lukien). Boxi ei toimi niin kuin pitäisi! Mutta yrittäkää. Tai ottakaa sähköpostilla yhteyttä niin vastailen jonkun postauksen yhdeydessä:) juhahi@netti.fi

ps. olen myös kiinnostunut kuulemaan muiden arjesta ulkomailla. Millaista se on tosiaan maissa jotka poikkeavat suuresti Suomesta jne:)


T. Kalamuija (raskausarvet) ja Glotta:)

Minua kyllä varoitettiin mitä kaamos voi tuoda tullessaan;)
Synnärit ovat kuulemma täynnä tähän aikaan vuodesta...

4 kommenttia:

  1. Mietit tuossa miten käytännön asiat luonnistuisivat Venäjällä. Helposti :D Passi mukaan ja sait puhelinliittymän, prepaidin toki. Talon liittymällä sai soittaa PIetarin sisäiset puhelut ilmaiseksi. Toki meillä oli se etu, että asunnossa oli kaikki sähköt, vedet jne. samassa laskussa kuin vuokrakin, joten ei tarvinnut availla mitään. Vesipullojen tilaus hoitui hyvin ja vodkalle tuoksahtavat ukkelit toivat 4 vesitonkkaa ovelle kerran samana päivänä kuin olimme tilanneet.
    Meillä tuli aikoinaan Norjassa personnr. kahdessa päivässä ja sen jälkeen sai avata tilit jne. Mutta halusimme Canal digitalin ja sen kanssa oli hankaluuksia, koska luottotietoja ei ollut :D

    VastaaPoista
  2. Jenkkiarjessa asioiden hoitaminen vie aikaa, varsinkin jos asioi jossakin virastossa yms. Mutta aika harvoin sellaista kuitenkaan tarvii tehda, puhelimessa se aika menee useimmin. Uskaltaisin vaittaa, etta ei se normaali arki kauheasti poikkea asuitpa missa pain hyvansa. Ruokaa on tehtava, pyykkia pestava yms. Tuo on ehka totta, etta perheena tulee vietettya enemman aikaa yhdessa, kun ei ole niita isovanhempia tai sukulaisia lahella. Lapset paasevat joskus yokylaan kavereiden luokse, mutta harvoin. Me kaytetaan YMCAn lastenhoitopalvelua kerran kuukaudessa eli lapset saa olla lauantai-iltana 5.30-12pm hoidossa ja vanhemmat paasee kahden kesken iltaa viettamaan,taa maksaa $15/lapsi. Satunnaisesti maksullista lapsenvahtia kaytetaan.

    VastaaPoista
  3. Kiitti arkipostauksesta. Tuo minua ihmetyttää kun siellä idässä kaupat menevät kiinni niin aikaisin. Täällä ne on auki kello kymmeneen , lauantainakin kahdeksaan.
    Virastopuoli hieman tökkii, totta. Se arjessa ärsyttää eniten. Nytkään ei verotus mennyt toisellakaan kertaa oikein. Soittamalla on vaikea saada ihmisiä kiinni. kukaan ei oikein tiedä kenellä se just sinun asia oli hoidossa.
    Suomessa virkavaltaisuus makkarantekotaito ja oluen paneminen kehittyivät kun olimme suurempien alaisuudessa. Tulokset näkyvät yhä :)
    Koulu- ja työmaaruokailun puuttuminen on Suomen kasvatille kans melkoinen sokki.
    Arjessahan on paljon hyviä asioita, niitä jotka ovat paljon paremmin kuin lähtömaassa. mutta jos niitä liikaa luettelis niin saattais joku suomenkielen taitoinen norjalainen vaikka ylpistyä.Kerrottakoon nyt kuitenkin kotipolttoisen helppo saat..... ei kun oikeesti pienessä kylässsä integroituminen on helppoa, joukkoliikenteessä täällä pohjoisessa on leppoisa tunnelma. Pienissä potkurikoneissa varsinkin ja hurtigruten luksusliikkumatapa on niiin rentouttava.
    Yksi kalastajakylien arkeen liittyvä asia on heterogeeninen biletys ja ns. nachspiel. systeemi. Tarkoittaa sitä, että jatkoilla on kaikenikäistä ennalta-arvaamatonta porukkaa esim Mehamnissa. Harmittaa vieläkin, kun en päässyt miille synttäreille Topcoattia kattomaan .

    VastaaPoista
  4. Ihana masu! Minä keskityin siihen :) NAV:n paperit tulivat muuten vihdoin ja kaikki on ihan kunnossa. Vähän kaverit tosin varoittelivat että jos papereita ei ala kuulua kannattaa käydä NAV:ssa, muutamilla ihan "oikeilla" norjalaisilla on ollut pientä paperisotaa viranomaisten kanssa...

    VastaaPoista