Lueskelen täällä tuoreinta Ruijan Kaiku lehteä aamukahvin kanssa ja silmään osui juttu joka käsitteli tätä asiaa.
Artikkelissa käsitellään meidän pohjoismaalaisten kulttuuritaustoja ja ajatusmaailmaa. Ja siinä tullaan ihan samaan lopputulokseen kuin mihin itse olen tullut. Eli esim. me suomalaiset ja norjalaiset olemme loppujen lopuksi aika erilaisia.
Usein ihmiset olettevat, että on ihan sama asua Suomessa tai Norjassa. Olemme niin lähekkäin ja niin samanlaisia. Itse olen lähinnä sitä mieltä miten voimmekin olla niin erilaisia kun tosiaan olemme pohjoismaalaisia molemmat:)
Norjalainen ja suomalainen vaan ajattelee niin eritavalla. Ja kommunikointi.. sanat ja sanonnat tarkoittavat meille eri asioita. Ehkä työpaikoilla tämä näkyy mielestäni selvimmin. Asennoituminen työhön on erilaista. Lehtiartikkelissakin sanotaan, että suomalainen on velvollisuudentuntoinen ja norjalainen ylpeä.
Menttaliteettimme näkyvät mm. suhtautumisessa kieltoihin:
Ruotsalaiset: Kaikki mikä ei ole sallittua on kiellettyä.
Norjalaiset: Kaikki mikä ei ole kiellettyä on sallittua.
Tanskalaiset: Kaikki kielletty on sallittua.
Suomalainen: Kieltoja kunnioitetaan!
JUURI NÄIN SE ON:)
Paaseeko tuota Ruijan kaikua lukemaan netissa? Vai onko se pakko tilata?
VastaaPoistaTuo on niin totta! Minulla oli ystävän kanssa pieni keskustelu aiheesta siinä vaiheessa, kun olimme asuneet Norjassa 5 vuotta. Hän oli puolestaan tehnyt töitä Ruotsin puolella, mutta asunut koko ajan Suomessa jne. Sanoin, että olen jo vieraantunut suomalaisista asioista. Hän ei voinut käsittää asiaa muuta kuin työ kautta. Hän ajatteli olevansa myös niin kovasti ulkosuomalainen vaikka arki pyöri Suomessa ja pystyi mm. kommunikoimaan joka päivä suomeksi kaikista asioista. No mutta, päätin, että moista puheenaihetta en aloita enää koskaan muiden kuin toisten ulkosuomalaisten kanssa, jotka ovat oikeasti olleet samassa tilanteessa.
VastaaPoistaKulttuurierot ovat käsin kosketeltavat :D Se näkyy ihan kaikessa. Töissä ja vapaa-ajalla. Norjassa töissä otetaan rennosti, kotona ja vapaalla otetaan rennosti. Suorittamisen käsite on vieras. Jos menee liian rankaksi ja koosailulle ei jää aikaa niin sitten vähennetään jostain kohti (nousevat sairaslomatilastot esim.). Suomessa tai suomalainen Norjassa ottaa kaiken tosissaan. Pitää näyttää ja pystyä kaikkeen. Ei uskalleta myöntää virheitä eikä oteta vastaan edes rakentavaa palautetta. Kotona suoritetaan ja ei koosailla kun ei ehditä :D
Molemmissa hyvät puolensa, mutta toooosi erilaisia olemme.
Ruotsalaiset ovat varmasti välimallia tuossa kahden maan puristuksessa :D
Ainiin ja norjalaiset eivät kestä oikein minkäänlaista arvostelua omasta maastaan systeemeistä tms. Ainut missä yleensä ovat samaa mieltä niin se, että rahaa pitäisi käyttää enemmän koulujen, päiväkotien, urheiluhallien ja uimahallien jne. kunnostamiseen. Mutta se, että kysyy miksi siivousrättejä säilytetään jääkaapissa sen sijaan että ne pestäisiin keittolämpötilassa ja sen jälkeen kuivattaisiin... mutta ei niiden pitää olla kosteita ja sen takia ne pesun jälkeen laitetaan jääkaappiin! taas pitkä lista jonnin joutavaa jorinaa :D
Minä huomaan eron puhetavoissa siinä, kun töissä käännän markkinointitekstejä norjasta suomeksi. Norjalaisessa tekstissä on niin paljon superlatiiveja muita ylisanoja, että jos ne kääntäisi aivan kirjaimellisesti suomeksi, kehuminen menisi ihan överiksi meikäläisen mittapuun mukaan ja lopputulos olisi jotakin epäuskottavan ja huvittavan väliltä.
VastaaPoistaJa oletko huomannut, että jokaisessa tuotteessa on Norjan lippu?? Kaikessa mahdollisessa. Ja -ekte norske vare- lukee kaikessa :)
VastaaPoistaHeia! Löysin blogisi tänään. Ja hymy nousi huulilleni, kun huomasin niin monta "yhteistä" asiaa. Kuten se leivän syönti...hillolla :-).
VastaaPoistaOlen asunut vasta 2kk Norjassa, Lyngenissä, mutta viihdyn todella hyvin. Työyhteisö on niin positiivinen ja kannustava, että eihän siellä voi muuta kuin viihtyä. Ja tietenkin ihmetellä joitain asioita. Mutta: maassa maan tavalla tai maasta ulos...