Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

maanantai 10. joulukuuta 2012

norjalaiset pikkujoulut eli julebord

Meillä oli lauantaina miehen työpaikan pikkujoulut paikallisella hotellilla. Oli oikein onnistunut ilta. Ensin olimme miehen työkaverin kotona istumassa iltaa. Meitä oli siellä 7 + Glotta:) Kun tuli aika siirtyä hotellille niin toimme Glotan kotiin ja ystäväni tuli tänne lastenvahdiksi.

Minulla ei ollut mitään odotuksia illan suhteen. Olen ollut muutaman kerran ennenkin norjalaisissa pikkujouluissa ja ne ovat aika samanlaiset kuin suomalaisetkin. Hyvää ruokaa ja paljon juomaa:)
Ja norjalaista jouluruokaakin olen syönyt jo monta kertaa eikä se ole niin ihmeellistä, että olisin sitä innoissani odottanut.

Mutta eikö ne parhaat hetket tule juuri silloin kun niitä vähiten odottaa? Meillä oli tosi kiva ilta ja TOSI hyvää ruokaa:) Ajattelinkin, että kerron teille vähän norjalaisesta joulupöydästä:)

Tämä on ainut kuva jonka muistin illan aikana ottaa:)
Alkupalapöydässä oli sushia!!! Olin niin positiivisesti järkyttynyt,
että otin puhelimella kuvan.. tästä se syöminen alkoi. 
Illan aikana tuli syötyä ihan liikaa!
Lautasella myös munakokkelia ja paikallista herkkua
eli kuningasrapua. Niin ja kylmäsavulohta, joka oli ihan mielettömän hyvää!

Kotona tietysti jokainen norjalainen laittaa oman näköisensä joulupöydän. Olen käsittänyt, että päivällä syödään "kylmäpöytä" eli esim. kaloja (graavilohi, kylmäsavustettu, silliä), munakokkelia/keitettyjä munia, jauhalihapihvejä, makkaroita, erilaisia pasteijoita (maksa jne.), erilaisia majoneesipohjaisia salaatteja (esim. waldorfinsalaatti), sinappikastiketta ja tietysti LEIPÄÄ:)




Illemmalla sitten syödään lämmintä ruokaa eli ribbeä (possua jonka pintaläski on paistettu oikein rapeaksi, luu mukana), pinnekjøttia ("lammasribbe"), julepølssea (makkaraa), lipeäkalaa, jauhelihapihvejä, hapankaalia, muhennettua lanttua, perunoita ja ruskeaa kastiketta.


Pinnekjøtin mausta en pidä, mutta nyt löysin ribben:)
Tällä kertaa se oli taivaallisen hyvää. Tosin se 
hyvänmakuinen kova kuori jäi ikävästi hampaiden väliin:)

Jälkiruoaissa norjalaiset ovat huippuja. Ja jouluna pöydässä on seitsemää sorttia:) Mutta päällimmäisenä tulee mieleen norjalainen riskrem eli riisipuuro johon on sekoitettu kermavaahtoa. Sen kanssa tarjoillaan yleensä mehukeittoa. Se on aivan ihanaa:) Toinen ihana jälkiruoka on multebærkrem eli lakkoja ja kermavaahtoa sotketaan yhteen ja ne tarjoillaan yleensä sellaisesta jäätelötötterön tapaisesta keksistä, siis se keksitötterö täytetään sillä vaahdolla;) Mieheni ehdoton suosikki on karamellpudding eli sellainen munakermapudding jonka päälle on karamellisoitua sokeria (onko näin?). Mutta yhtälailla piparkakut, suklaa, pähkinät, hedelmät, sipsit, luumut, glögi jne. kuuluvat norjalaiseen jouluun:) Ja marsipaania nämä rakastavat. Sitä on suklaan seassa, taikinoissa (esim. kransekake), kakkujen kuorrutuksessa jne. 

Vas. karamellpudding ja oikealla riskrem:)



Juomapuoli on aika samanlainen kuin Suomessa. Olutta ja viinejä. Ja erikoisuutena akvaviitti. Se on maustettua viinaa (n. 40%) joka on kypsytetty pitkään isossa tammitynnyrissä. Sitä naukkaillaan alussa ja välissä ja lopussa.. lauletaan ja skoolataan:) Ja kahvi tietysti. Kahvia norjalaiset juovat paljon. Mustana:) Töissä olen huomannut tämän, mutta nyt esim. tuolla pikkujouluissa oli koko ajan kahvitermari siinä pöydässä ja sitä juotiin pitkin iltaa.



Minun mielestäni norjalainen jouluruoka on vähän samantapaista kuin suomalainenkin.
Possua, lanttua, pottua... graavia kalaa... ja riisipuuroa ja pipareita:)
On erojakin, mutta kyllä norjalaisessa joulupöydässä tulee ihan kotoinen olo ja 
vatsansa saa varmasti täyteen.

Unohdinko jotain?
Kommentoikaa ja kysykää.
Kertokaa omia julebord-kokemuksia:)

ps. kuvat netistä.






19 kommenttia:

  1. Joulupöydässä ei ole sekä ribbeä että pinnekjöttiä, se on joko tai -ainakin yleisesti ottaen. Jos jouluna on Ribbeä niin usein pinnekjöttiä syödään uutena vuotena, näin siis omien tuttujeni luona :D
    Ystävieni perheissä ei ole päivällä kovin kummoiset eväät, mutta joulupäivänä ja välipäivinä sitten. Ja tuo kylmäpöytä enemmän uutena vuotena.
    Jälkiruoat ovat ihania. Ja just nuita hilla-kermavaahtohärdelleitä, luumuvaahtoa tai marenki-luumukakkua jne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ok. Mä olen ehkä vain kerran ollut norjalaisessa kodissa syömässä. Muut kerrat jossain pikkujouluissa jossa on noutopöytä ja kaikkea tarjoillaan kerralla:) Juu toi lakkakerma on niin hyvää:) En välitä niin hirveesti lakasta muuten, mutta lakkahillo ja tuo multebærkrem ovat ihania!

      Poista
  2. Ainiin ja ne kokemukset ja kommentit. En pidä norjalaisesta jouluruuasta. Kauhean köyhää. Ribbe on ok, mutta minusta se on jotain juhannusruokaa enemmänkin ;) Ainut mistä pidän on jälkkärit. Olen ollut työpaikkojen, suomiseuran jne. julebordissa ja kokemukset kivoja. Joissakin on ollut maukkaammat eväät ja aina muistan mainita ruuan olevan herkullista. Syöhän sitä :) Paras oli kuitenkin julebord, jossa syötiin kunnon pihviä! Paras! Ja ei niin traditionaalinen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai et:) Nämä tämän vuoden pikkujoulut yllätti. Ei ollut köyhä pöytä:) Päinvastoin. Mutta ymmärrän mitä tarkoitat. Itse kaipaan aina rosollia ja herneitä:)Mä rakastan pihviä, mutta jouluna haluan jouluruokaa. Voisin syödä sitä aina viikon putkeen:)

      Poista
  3. Nälkä tuli näitä kuvia katsellessa! Musta tuntuu, että mä sopeutuisin Norjaan hyvin...ruoka ainakin maistuisi ;D

    Ihanaa tämä joulunaika, kun saa luvan kanssa syödä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu kyllä mä tykkään norjalaisesta joulupöydästä:)
      Saako.. kiitos:) Mulla on syömisestä aina vähän huono omatunto. Kun laittaa ribben suuhun ni se rasva on heti mun jenkkakahvassa:)

      Poista
  4. Nälkä tulee, ja nimenomaan tuon eka kuvan sushia/mereneläviä katsellessa. Ne on mun juttu.

    Tuota hilla/kermavaahtohässäkkää voi kokeilla joskus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin tykkään merenelävistä. Vuosi vuodelta enemmän. Olisikin ihan fiksua syödä vain niitä niin olo olisi
      hyvä vielä ruokailun jälkeenkin:) Nyt tuli syötyä 4 kierrosta... ja olo oli sen mukana:)

      Poista
  5. Mä taas haluaisin tota riisipuurokermavaahtohässäkkää, nam :P Se siis on kylmä jälkiruokako? Onks se vähän niinku jotain Risifruttia, mitä saa kaupasta? Kyselee herkkuhanuri Titti )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei sä herkkuhanuri saat sitä:) Lupaan tehdä jouluna. Se on niin hyvää:)Se on kylmäjälkkäri. Vielä parempi kuin riisifrutti:) Se on siis ihan mehukeittoa joka on tehty tavallisesta sekamehusta.

      Poista
  6. Täällä joulupöytään kannetaan myös monesti rakafisk (yäk, ei maistu mulle).

    Olen joutunut olemaan aika useasti hotellien noutopöydissä kurssien ja koulutusten vuoksi, myös joulun alla ja syön useimmiten kylmiä kalaeturuokia ja sitten noita ihania jälkiruokia ;). Ja kyllä maha täyttyy kaikista herkuista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kuullutkaan rakafiskista. Mitäs se on? Ja tiedätkö mitä on Vossakorv? Jotain pølseæ kai?
      Toi olisikin järkevää jos pidättäytyisi vain noissa alku- ja jälkiruoissa:)

      Poista
  7. Kokeilin tuota taannoista koirankeksi-reseptiäsi juuri. Jauhoja piti laittaa enemmän, ehkä tuo kupillinen oli mun lähteiden mukaan liian iso, 2.5dl. ?
    Nyt taikina näyttää pullataikinalta. Suomentaisitko pitääkö taikinan siis olla kylmässä yön yli ennen leipomista?
    Ja mites valmiiden säilytys?
    Suurkiitos.
    Joululahjoja teen omalle ja suvun koirille :)
    Sani

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka:) Itse kun teen ruokaa niin laitan kaikkea summamutikassa... mutta jauhoja siis lisään niin kauan, että taikina on sellainen "joka pysyy" palloja ja irtoaa kipon reunoista. Tänä talvena olen leiponut noita useaan otteeseen ja taikina on tainnut olla joka kerta erilainen. Kerran lurahti ihan liikaa eikä taikina pystynyt edes "syömään" sitä kaikkea. Mutta leivoin piparit silti ja oli hyviä. Ja helppo leipoa. Joinain kertoina sitten takina on sellaista pullataikinasta vähän jämptimpää ja senkin kauliminen ja leipominen onnistuu. Samoin yrttejen kanssa voi soveltaa. Laitan vähän kaikkea mitä kaapista löytyy oreganosta basillikaan jne. Ja hyviä on. Maistuvat sellaisen oikein hyvän pizzan reunoilta:)
      taikinaa ei tarvi seisottaa kuin n. 5min ennen leipomista. Mutta valmiita pipareita sitten ritilän päällä vähintään yön yli. Jotta kuivuvat hyvin. Tosin ainakin nämä minun piparit ovat olleet kyllä aina niin kuivia jo kun tulevat uunista, että voiko siitä enää kuivua;) Mutta olen tehnyt noin. Ja jos puhtaaseen kuivaan purkkiin / sellofaanipussiin säilöö jäähtyneet piparit niin luulen, että säilyvät hamaan tappiin:)
      ps. onnekkaita sun eläinystävät:)

      Poista
    2. Hyvä kun laittaa ruokaa ja hoitaa vauvaa tässä samalla niin tulee vähän kirjoitusvirheitä:)
      Mutta siis taikina on hyvä kun se pysyy yhtenä pallona ja kerran mulla lurahti jauhoja niin paljon, että taikina ei enää imenyt niitä, mutta taikina onnistui silti ja oli tosi helppo kaulia ja saada muotilla irti alustasta:)

      Poista
  8. Suuri kiitos vastauksesta :) Saa oma colliemme olla sitten koemaistajana ennen kuin pakkaan muille mitä jää ;)
    Ja hyvä että saakin leipoa jo tänään ja sitten vasta ovat yön yli, paremmin sopii aikatauluuni näin päin.
    Blogisi on muuten tosi kiva. Itsekin olen sairaanhoitaja ja välillä haaveilen Norjaan lähtemisestä. Tosin kun lapsista 3 on jo teinejä niin eipä taida onnistua ;) Terveydenhoitajan töitä sijaisena Suomessa teen, koulutus myös siihen siis.
    Sari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerro sitten miten kävi:) Muutaman koirakaverini täällä toimi koemaistajina. Mutta he ovat kuulemma muutenkin kaikkiruokaisia joten tykkäsivät näistäkin:)
      Kyllä se onnistuu. Pistä onnistumaan;) Ja mullakin on täällä kavereita, jotka ovat tulleet kun lapset ovat lähteneet maailmalle ni ehkä sitten?

      Poista
  9. Rakfisk...yleensä taimenta joka on hapatettu! Ja tuoksu sen mukaista. Ennenhän sitä tehtiin paljonkin kodeissa mutta nykyään taitaa olla parempi ostaa vakuumipussissa kaupasta, on turvallisempi vaihtoehto. Saattaapi tuo botulismibakteeri jyllätä kun kalaa hapatetaan kuukausikaupalla.

    VastaaPoista