Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

keskiviikko 5. joulukuuta 2012

*aamuihin vauhtia*

Meillä lähti tänävuonna vähän mopo käsistä näiden joulukalentereiden kanssa.
Tällä kertaa pojat halusivat ehdottomasti Lego-kalenterit. Kyllä kääntyisi vaarivainaa haudassaan jos kuulisi, että nykyään joulukalenterista joutuu maksamaan n. 35e/kpl! Itselläni oli aina lapsena sellainen muutaman markan suklaakalenteri. Ja ai, että se oli tärkeä!



Kaikista kivoin joulukalenteri poikien mielestä on kuitenkin äidin tekemä kalenteri;)
Piilotan sukkiin illalla pienet suklaat, lelut tai lapun jossa lupaan jotain.... näin siis niinä iltoina kun huomaan, että ou nou.. aika juoksee enkä ole hommannut mitään kalenteriin:) Esim. eilen kirjoitin lappuun, että "illalla isot pirtelöt". Pojat olivat intona ja juuri äsken tekivät itse itselleen tosi hienot suklaapirtelöt:)




Tietysti myös Glotalla on oma kalenteri. Oli pakko! Paikallisessa "tarjoustalossa" oli alessa Hello Kitty joulukalenteri ja miehen kanssa olimme kummatkin sitä mieltä, että tottakai, pitäähän Glotalla olla.... hohhoijaa.. tuleeko Glotasta lellikki?? Eipä pojilla ollut joulukalentereja kun he olivat 1v! Olemme huomanneet, että monet muutkin "periaatteet" ovat ropisseet romukoppaan.. ollaanko me liian vanhoja vanhemmiksi, vai onko se se, että Glotta on tyttö, vai se että monen vuoden jälkeen meidän talossa on vauva vai mikä... me kaikki 4 lellutamme ja lällytämme häntä... taidamme järjestää itsellemme vähän ongelmia tulevaan?!

MUTTA YKSI HUONO PUOLI JOULUKALENTERISSA ON...
SEN AVULLA TOSIAAN HUOMAA MITEN AIKA JUOKSEE!
NYT ON JO 5.12... PITÄISIKÖ NIITÄ JOULULAHJOJA ALKAA MIETTIMÄÄN???

ps. se Singerihän toimii!

17 kommenttia:

  1. Mulla on perinteinen norjalaistyyppinen kalenteri Maijalla. Tosin laitan siihen paketin joka aamu, eikä ne roiku valmiina kaikki vielä. Ihan vaan siitä syystä, etten ole ostanut 24 lahjaa vielä... Pieniä tarpeellisia ja tarpeettomia lahjoja suklaasta hammastahnaan (kumpi noista on tarpeeton???) :).

    Hyvää itsenäisyyspäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kumpikaan:) Suklaata ihminen (varsinkin nainen/naisen alku) tarvii ja suklaan syönnin lomassa hampaiden harjaus on ihan perusteltua:) Juu en mäkään ole 24 lahjaa hankkinut. Pitääkin tänään taas ostaa kaupasta jotain pientä.
      Hyvää itsenäisyyspäivää sinnekin. Onko teillä norja-suomiseuralla jotain häppeninkiä tänään?

      Poista
  2. Meillä kans pojilla Star Wars kalenteri O:lla ja S:lla Lego city kalenterit.Onx teidän kalenterit sit ostettu sieltä?Meidän maksoi jotain 24€kpl.Meillä miehen täti ja setä joka vuosi ostaa 200-300€ jutut joulukalenteri sukkaan molemmille että pääsivät paljon helpommalla kun pojat halus noi lego kalenterit.Idea mun mielestä katoaa kun kalenterista löytyy kalliita juttuja.
    Mä olen laittanut nyt joulusukan lastenhuoneen oveen roikkumaan ja siellä on kaikille kolmelle jotain pientä tai yhteistä.
    Ja tän tontun kukkaro on huomattavasti laihempi kuin edellisten joulujen.Tänään tuli suffelit ja muumi tikkarit.Eilen yks 1€ maksava pikku muumi kirja jne.
    ja siks toiseks ei ne ole yhtään kaivannut mitään arvokkaampaa.Niin ja on niillä säästöpörssin halpis suklaakalenterit ne on myös "Roution täti" ostanut.Lyytillä kans oma:)Tottakai! Me lähdetään tänään käymään naapuri maassa ilman lapsia.Hitsit miten sitä osaa ollakkaan ilman muksuja liikenteessä pää pyörii varmaan kuin pöllöllä:)Yleensä rattaat ja ipanat vieressä.
    Meillä pojat toivoo Ninjago legoja ja Beyblade jutskia joulupukilta.Hyvää itsenäisyyspäivää teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho.. mistä tuollaisia tätejä ja setiä saa;)
      Juu ei munkaan mielestä kalenteriyllätysten tarvi olla kalliita, päinvastoin. Meillä on ollut pienet tonttusuklaat, pienet kylpyvaahdot, yksi aamu oli uudet pipot ja sitten on näitä lappuja silloin kun äiti ei ole muistanut hankkia mitään:)
      Joo täällä noi kalenterit vissiin maksaa vähän enemmän kuin Suomessa. Tai Papun kalenteri joka näkyy tossa oik. ylänurkassa oli 299nok eli sen 35e, mutta toi Okkun oli 199nok. Meinasin pyörtyä kun käänsin ton 299 euroiksi!
      Oi hyvää matkaa teille!!! Ois niin ihana päästä johonkin kahdestaan. Meinasin jos toivoisin joulupukilta jotain sellaista, mutta taitais olla mahdoton toteuttaa. Se olis vaan paljon kivempi lahja kuin taas lisää roinaa...
      Hyvää itsenäisyyspäivää:)

      Poista
  3. Meilläkin on tuolla isommalla ekaa kertaa lego-kalenteri :) ja sitten pienemmän omaisuutta on taskukalenteri, jossa tähän asti on ollut hyvin pieniä juttuja, mutta tuntunut riittävän :)) (johtunee siitä että tää äiti ei tunnu ehtivän taas mitään).
    Hei, mä laitan tuohon yllä olevaan s.postiin (?) viestiä, ensi kesää liittyen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ei lapset odota mitään isoa... me aikuiset vaan luullaan niin:)
      Laita viestiä:)

      Poista
  4. Ihanat kalenterit !
    Meillä on myös norjalaiseen tapaan pakettikalenterit ( tällä hetkellä puuttuu 3 pakettia kummastakin) ja jopa 16-vuotiaanikin sen vielä halusi. Suklaata, sukkia, sormikkaita, huulirasvaa, heijastimia, pieniä meikkejä yms. Nuorimmainen ainakin pomppaa sängystä jo aikaisin pakettia avaamaan, ihan kivaahan se !

    VastaaPoista
  5. Joo ei ole ollut nyt joulukuussa ongelmia saada lapsia ylös sängystä:) Mun norjalainen työkaveri kertoi, että hän tekee kanssa vielä 16 tytölleen joka opiskelee toisella paikkakunnalla kalenterin (tyttö haluaa) ja joka su kun tyttö lähtee koululle niin hän pakkaa 5 pakettia mukaan:) ps. tytöille on varmasti vähän helpompi keksiä näitä lahjoja. Tänään pyörin kaupoilla ja tytölle olisin keksinyt vaikka mitä:)

    VastaaPoista
  6. Miksi me "tervepäiset" aikuiset luodaan lapsille tarpeita? Ruokitaan niitä ja täytetään kaikki toiveet?
    Aivan sairaita hintoja. Ajatelkaa nyt!

    Kukas se maailmassa opettaa ne kullanmurut sietään pettymyksiä, sillä niitäkin tulee kyllä vastaan? Kotona sekin taito olisi keveintä oppia.

    Ja kuinka te pärjäätte, jos/kun tulette takaisin Suomeen? Näillä palkoilla ei törsätä noin. Norjankin kova elintaso on kupla (kuten oli Suomenkin) ja se kupla poksahtaa lähivuosina päätelleen säästöpaineista julkisella sektorilla. Entäs sitten?
    Vai tanssitaanko niin kauan kun soitetaan? Itketään sitten yhdessä.
    Ajattelee mummeli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on mummeli. Juuri eilen keskustelin ystäväni kanssa asiasta. Mutta sitten tulimme myös siihen lopputulokseen, että se vanhanajan tyyli, että lapsia ei kehuta (etteivät vaan ylpisty) ja että he kokevat pettymyksiä jo lapsina... pitääkö se niinkään mennä? Kyllä niitä pettymyksiä tulee ihan varmasti valmistautuu niihin tai ei. Ja vahva hyvän itsetunnon omaava lapsi/ihminen ne yleensä kestää.
      Nyt eletään tätä päivää. 9/10 lapsesta saa toivomansa joulukalenterin. Mutta kyllä meidän lapset päivättäin auttavat täällä kotona kodinhoidossa, vauvanhoidossa, hoitavat koulun hyvin. Tämä oli "palkka" heille hienosta osallistumisesta arkeen.
      Kun tulemme Suomeen niin hankimme varmasti kalenterit jotka meidän silloiseen tulotasoon sopivat:)
      Hyvää itsenäisyyspäivää:)

      Poista
  7. Ööö, ne ihan samat saakelin Lego-kalenterit on Suomessakin _tosi_ monella lapsella, siellä ne vaan maksavat muutaman euron vähempi. Meillä lasten yhteisestä joulukalenterista tulee välillä pieni suklaa ja välillä kimalleliimaa, kynsilakka, piparkakkumuotteja tai jopa CD-levy. Varmasti tulee maksamaan, mutta entäs sitten? Kaikki ovat juttuja, jotka hankkisimme enivei, nyt ne vaan tulee kalenterista.

    Kyllä ne kullanmurut silti joutuu pettymään monessa muussa asiassa. Varmasti on jollain hienompi fillari tai äiti säätelee tietokonepeliaikaa vaikka kaverikin saa pelata paljon enemmän. KAIKKIA lasten toiveita ei varmasti kukaan pysty täyttämään, ne toiveet kun lisääntyvät/kasvavat/muuttuvat koko ajan, ihan niinkuin meillä tervepäisillä aikuisillakin. Ugh. Olen puhunut;) Ihanaa joulun odotusta kaikille! -m

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi ihania tyttöjuttuja teillä kalenterissa:)
      tuossa mummelin kommentissa oli kyllä ihan pointtiakin. Mutta mulle tuli sellainen olo, että tuo on hyvin suomalainen ajattelutapa. Lapsia pitäisi valmistella tuleviin pettymyksiin ja murehditaan jo etukäteen, että mitä sitten kun kaikki meneekin pieleen jne. No ymmärrän toki. Ajat ovat muuttuneet ja meillä kaikilla taitaa olla vaikeuksia pysyä perässä.
      Ihanaa joulunodotusta sinnekin:) Ja hyvä marttaystäväni. Mä en ainakaan aio tuntea huonoa omaatuntoa näistä harvoista hankinnoistani. Me jos jotkut kierrätämme tavaraa ja vaatteita, teemme käsillämme jne. Kyllä ne on ihan muut blogit jossa niitä kulutusjuhlia vietetään;)

      Poista
  8. Just Just mummelin kommentille :/ Ensinnäkin ne Lego kalenterit on lähes yhtä kalliita Suomessakin! Ja onko se tämän asian pointti? Tulotaso Norjassa on korkeampi -HURRAA meille, mehän elellään kuin Kroisokset ikään!- Se, että on ottanut rohkean askeleen lähteä vieraaseen maahan töihin ja asumaan, vaatii rohkeutta ja pitkää sinniä. Sinäkin voit kokeilla. Kyllä fiksu ihminen osaa suhteuttaa menonsa kulloisenkin tulotason mukaan, että ei sinun tarvitse varmaankaan olla niin kauhean huolissaan. Sinä voit rauhassa huolehtia ihan omasta elämästäsi ja asioistasi -ajattelen.
    Ja tiedäthän, että ne legot on hirmuisen kehittäviä! Sorminäppäryys ja hahmottamiskyky paranee ;)

    Kirjoitustyylistäsi päätellen et muuten ole mummeli-iässä :)

    K

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hulluksihan tässä tulisi jos muuttaisi aina kruunut euroiksi... saatikka sitten, että joku kääntää ne vielä markoiksi;) Juu pikavippiä en lähtisi ottamaan, että lapsille joulukalenterit saan!
      Ja niin kuin jo aikaisemmissa kommenteissa on tullut ilmi, että me aikuiset vaan oletamme, että lapset tarvitsevat kallista ja hienoa... ehkä he siis taas joku päivä kun joutuvat tyytymään partiolaisten kuvakaleteriin (joka meiltä myös löytyy ja on hieno) niin kestävät tämän pettymyksen.
      Hyvää joulunodotusta kaikille:) Otetaahan iisisti:)

      Poista
  9. Mielenkiintoinen viestiketju täällä :) heh Itselleni tulee aina joulukalentereista mieleen oma lapsuus. Ja aina ilman suklaa- tai saati tavarakalenteria! Varaa olisi varmasti ollutkin, mutta vanhemmillani nähtävästi pettymysarvot. Ja traumat jäi. Vahvasti on piirtynyt mieleen se, ettei minua tai toiveitani nähty perheessä kovin tärkeinä. Välit vanhempiin ovat edelleen etäiset... Tuskin nyt pelkästään joulukalenterin takia, mutta yleisesti en kokenut lapsuuden perheessäni tulleeni arvostetuksi, ja tämä joulukalenteriasia toi asian konkreettisesti esille. Lapsillasi on ihana äiti, joka arvostaa lapsiaan ja heidän iloaan! Mukavaa joulunodotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi:/ Miehelläni on vähän saman tyyppisiä muistoja lapsuudesta. Vanhemmat olivat opettajia ja juuri suklaakalenterit/kauko-ohjattavat autot olivat pannassa. Eikä sielläkään kyse ollut siitä, ettei olisi ollut rahaa vaan vanhemmat ehkä katsoivat, että ne eivät ole tarpeellisia tai kehittäviä tai jotain. Ei hän siitä mitään traumoja saanut, mutta kyllä hän on siitä moneen otteeseen maininnut;) Hyväähän vanhemmat ovat vain tarkoittaneet, mutta kyllä lapsella jää mieleen jos joulusta toiseen toivoo jotain lahjaa eikä sitä ikinä tule. Mutta tämä on varmasti tuttu tunne/muisto meistä monelle.
      En itsekään kyllä aio toteuttaa poikien joululahjalistaa jossa on 15 toivetta:) Mutta joitankin tärkeimpiä sieltä on kiva hankkia. Sen lisäksi sitten niitä kehittäviä juttuja ja villasukkia;)
      Mukavaa joulunodotusta myös sinne:) ps. ostatko itsellesi nyt aikuisena joulukalenterin? Jos et niin ala ostamaan. OIkein sellainen gourmet kalenteri jossa jotain yli hyvää suklaata:)

      Poista
  10. Tein kummitytölle ja siskolleen plärättävän joulukalenterin, jossa on joka päivälle runo (joka vielä suht hienosti rimmaa jäljellä olevien päivien kanssa!). Sehän olis varmasti jo sellaisenaan riittänyt mutta halusin sitten vielä joitain yllätyksiä sinne lisäillä ja niinhän siinä kävi, että aika arvokashan siitä tuli. En edes lopullista summaa uskaltanut laskea :D

    Mutta kyllä mulle kuitenkin se tytsyjen ilo on tärkeintä. Ei se lapsi kuitenkaan niin ajattele, että onpas muhun nyt pistetty paljon rahaa vaan ilahtuu ihan yhtä lailla tulee sieltä sitten ne dvd tai itse tulostetut värityskuvat. Kyllä lapsillakin sitä arkea on ihan riittämiin, ettei se elämä nyt muutenkaan yhdestä joulukalenterista ihan pilallehemmotelluksi mene.

    Ja itellä on periaatepäätös etten aio tytölle hankkia mitään älyttömän kalliita juttuja, mutta haluan kuitenkin, että kaikki ois jotain mieluista silti. Joskus voi pistää vähän isommalla rahalla ja joskus sit taas pienemmällä. Ja ensi vuodeksi tyttöjen joulukalenteri on askartelukalenteri eli hintaa ei tule ollenkaan, jos vaan maltan olla viitseliäs ;)

    VastaaPoista