Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

maanantai 12. syyskuuta 2011

Sopuli... lemen :)

Mä nauran täällä. Luin kaksi viimesintä postaustani enkä voi muuta. Edellisessä uhkun tahdonvoimaa ja päättäväisyyttä. Uhoan, että olen vaikka lipputangon nupissa tai syön heinää seuraavat 3kk. jotta saan Glotan terveenä ulos. Ja seuraavassa postauksessa kuvaan rasvaa tihkuvaa hampparia ja ihmettelen, että miksi sokerit heittelevät! Haloo:) Antakaa anteeksi. Mä olen NIIN raskaana:) Ja kiitos kun, ette ole kommentoineet. Lukijoita on taas käynyt melkein 300 eikä kukaan ollut niin tuhma, että olisi huomauttanut, että hei... tässähän ei ole mitään logiikkaa:) No tänään olen taas palannut ruotuun. Wokki on muuten hyvä ruoka. Täyttävä, terveellinen ja mun verensokerit tykkää siitä.


Kokoisekseen tyypiksi sopulilla on aikas
hyvä itsetunto... räyh!

Mutta tuo ei ollut siis tämän päivän aihe. Vaan nämä helkutin "lemmenit" eli sopulit.
Kun näin ekan sopulin kesällä olin ihan, että wau. Ihana pieni hamsteria muistuttava eläin. Ja täällä se kulkee ihan yksin ja söpöilee. Mutta sitten näitä lemmeneitä alkoi vilisemään joka paikassa. Retkillä kun oltiin törmättiin niihin jatkuvasti. Eläviin ja kuolleisiin. Mietin, että onpas eläin. Kova itsetunto kun rähisee ihmisille vaikka on siis hamsterin kokoinen. Ne siis oikeesti sähisee ja kovistelee jos satut menemään niiden apajille ja ne säikähtävät. Saattavatpa kuulemma kuollakin siihen kun oikein ärisevät.. sitä en ole nähnyt kyllä vielä.

Sitten näitä söpöläisiä alkoi näkymään ihan katukuvassa. Niitä siis vilistää ihan joka paikassa ja paljon. Puhutaan sopulivaelluksesta. Tämä sopulikanta kesti hyvin kesän yli ja nyt syksyllä niitä vaeltaa täällä ihan valtoimenaan. Ne eivät halua olla laumassa ja lähtevät liikkeelle kohti harvempaan asuttuja seutuja.

Varsinkin retkillä metsässä niitä näkee, mutta toinen sesonki on jos lähtee autolla liikkeelle pimessä. Itsekin olen liiskannut vahingossa jo monta sopulia. Kadut ovat täynnä "sopulilättyjä" ja lisäksi muut eläimet tappavat niitä. Kissa raukoilla on hirveä sesonki ja ne laihtuvat ja jäävät autojen alle sopuleita pyydystäessään. Myös koirat tykkäävät niistä.. myös tämä meidän hoitokoira. Sisäisesti ja ulkoisesti. Eikä tuohon ripuliin auta "sopuli päivässä kuuri". Jos hän ei syö sopulia päivässä niin hän ainakin piehtaroi kuolleen sopulin päällä ja ottaa ihanat aromit matkaansa.


Polut ja rannat ovat täynnä kuolleita sopuleita.
Ja teillä on "sopulilättyjä":(

Eli minä olen siis todella täynnä sopuleita. Ja joku sanoi, että jos ne kestävät hyvin talven yli ja tämä lisääntyminen jatkuu niin ensivuosi voi olla vielä "mahtavampi" sopulivuosi! Eikä ja yök!

13 kommenttia:

  1. Ehkä kukaan ei ole kommentoinut sinun postauksiasi epäloogiosuudesta siksi koska ne ovat elämantilanteeseesi huomioon ottaen just loogisia :)
    Sopuleita ei meillä rannikolla näy, mutta sen verran ne vaikeuttivat elämäämme, että alkukesästä merikihut olivat sopulien mässäilyssä tuntureilla eivätkä meidän ja safarilavieraiden ilona Andan majakkasaaren lunneja ryöväämässä.
    Kiukkuinen sopuli on varmaan inspiroinut Gustav Vigelandia tekemään sen kuuluisan Sinnataggen patsaansa.
    Luulen , että voit olla näiltä sinnataggeneilta rauhassa ensi vuonna. Sen verran paljon niitä on kuulemma ollut liikkeellä, että toinen samanlainen vuosi tuntuis mahdottomalta.
    Koeta kestää :)

    VastaaPoista
  2. Oi ku kiva taa sinun blogi!! :-) Oot tosi hyva kirjottaan, naureskelin taala ittekseni ku luin tuota sopulipostausta..

    VastaaPoista
  3. Niin kuin Avletto sanoi, niin ehkäpä nämä epäloogisuudet kuuluvat "taudinkuvaan" (vaikkei raskaus mikään tauti olekaan ;).
    Täällä etelässä ei sopuleita näy, enkä ole itseasiassa tainnut nähdä sellaista missään koskaan. Eikä tässä meidän nykyisessä naapurustossa taida olla mitään muitakaan pikkuelukoita, kun kissat eivät ole tuoneet ensimmäistäkään saalista kotiin tänä kesänä.

    VastaaPoista
  4. No iiik! Liiskattuja sopuleita.. toisaalta alko kyllä naurattaakin, kun kuvittelen sopuleita ketarat pystyssä siellä täällä... :D Yhdyn tuohon edelliseen, joka sanoi, että osaat kyllä kirjottaa niin hyvin!

    Joo, tykkäsin uudesta me&i-mallistosta, varmaan enemmän kyl täl kertaa niistä äitien vaatteista :) Ja vauvoille oli söpöt ne veluuripöksyt, joissa tassua ja taskua. Mun kaverilla on kutsut vielä loppukuusta, luulen et severi saa jotain sieltä.

    Ja juu, ei tää vauva-arki IHAN aina oo niin kivaa, mitä blogi antaa ymmärtää. Mut useimmiten kuitenkin. Pelkäsin etukäteen, koska Osku oli aikast vaativainen aikoinaan... Hey, kohtahan teilläkin jo pienokainen on talossa, ihanaa! <3

    Teija Kelorannasta (en jostai syystä pysty kommentoimaan omilla tunnareilla näihin blogeihin, joissa ei erikseen ponnahda sitä kommenttiboxia??)

    VastaaPoista
  5. Hehee, ei tullut mieleen kommentoida, koska olen ihan yhtä "häilyväinen" (enkä edes raskaana :D). Ihan kamalia nuo sopulit, yäh!

    VastaaPoista
  6. Kiitos olette ihania kun ymmärrätte näitä mun "taudin oireita" paremmin kuin minä:)
    Avletto: en tiedäkään tota patsasta. Ei varmaan löydy Vigelandsparkenista:) Pitää googlata.
    Joo noi sopulit on kai tän pohjoisen kirous. Vaikka nytkin on ollut valtava vaellus ja "tod.hyvä" sopulivuosi niin ei kai ne sentään Rovaniemeä alemmas ole tulleet? Mutta esim. kun Ivalossa olimme n. kk sitten niin siellä niitä kyllä oli ihan yhtä paljon kuin täälläkin. Jostain luin, että ovat sukukypsiä jo 3 vkon iässä... eli ei ihme, että niitä riittää. Ja ne poikivat monta kertaa vuodessa ja saavat kerralla 5-7 poikasta!!! Tehokkaita:)
    Heli: täällä olisi teidän kissoille hommia:) Oltiin siellä Ivalossa niin se mökkikylän pitäjä kertoi huolestuneena kun naapurin kissa on ihan anoreksian partaalla kun ei ehdi syödä. Niin siis ei ruokaa eikä ne syö niitä sopuleitakaan. Ottavat kiinni, tappavat ja tuovat emännälle näytille:) Yök.
    Näitä sopuleita on tosiaan pannukakkuina sekä ketarat pystyssä... joka paikassa!
    Teija: mulla sama ongelma. En pysty kommentoimaan niin kuin ennen, en edes tänne omaan blogiin. Pitää valita anonyymi tai joku URL juttu... en tiedä mitä on tapahtunut. Juu noi vauvojen plyysipöksyt tassun kuvalla ovat olleet tosi suositut. Viimeksi tänään toimitin yhden tilauksen niistä eteenpäin:) On söpöt! Olin siis me&i vaatteiden kanssa paikallisessa "äiti-lapsikerhossa" ja sain pitää yhden asiakkaan 2kk vanhaa tyttövauvaa sylissä. Oli niiiin söpö. En meinannut antaa takaisin! En malta odottaa... tänään tasan 3kk laskettuunaikaan:)

    VastaaPoista
  7. Avletto: Ai sen vihaisen pojan nimi on Sinnataggen? Olenhan minä hänet tavannut monta kertaa:) Mistä tuli mieleen, että Vigeland sai idean sopuleista:)

    VastaaPoista
  8. Hih, Hanna sun blogi on ihan huippu =)

    Käyn edelleen lukemassa vaikka kommentit jääkin vähiin.

    Tsemppiä!

    T.Riikka H

    VastaaPoista
  9. Meidän koirat tappoivat pari vuotta sitten Utsjoella sopuleita ihan liukuhihnameiningillä. Tromssassa ei onneksi ole näkynyt sopuleita. Kuulin, että Suomessa saa 65e sakon jokaisesta tapetusta sopulista. Aika älytön juttu ottaen huomioon kannan laajuuden! Tsemppiä hoitokoiran kanssa samoin kuin ruokajuttujen :)

    VastaaPoista
  10. Kiva kuulla susta Riikka:)Miten menee? Oletko tøihin palannut? Pelaatko viela?
    Saana: siis saa sakot jokaisesta tapetusta? Siis jos tahallaan tappaa? Koira/ihminen? Ma olen ajanut aika monen paalta:( Siis vahingossa tietenkin ja koira kylla ottaa hengen pois kun tilaisuus tulee. Ja tosiaan kun ottaa huomioon miten paljon niita on...
    Koiran kanssa menee hyvin samoin ruokien. Eilen oli eka paiva kun sokerit eivat kertaakaan olleet yli 7 kun mittasin:) Alan oppimaan:)

    VastaaPoista
  11. Tuli vaan mieleen tuosta sinun kuvasta. Voihan olla että se Gustav humalapäissään Knut Hamsunin kanssa iltaa viettäessään sai idean ikuistaa sukulaispoika kiveen. Kostoksi kun kylässä käyneen kuvataiteilijan inspiraatio katosi perheen kullannupunn kiukutellessa vanhemmilleen.
    En oikeasti tiedä onko Vigeland nähnyt sopuleita tai tavannut kiukuttelevaa poikaa.

    VastaaPoista
  12. Kiitos kiitos ihan hyvin menee..
    En ole vielä palannut töhin vaan lähdin opiskelemaan tai lisäkoulutan itseäni. Tai sanottaiko päivitän ammattitaitoani ;)

    Pikku Ukkeli on kolme päivää hoidossa niin saan tehtyä kouluhommia sillä ei siitä muuten tulisi mitään.

    Enpä oo nyt pelaillut muutenkun kaveriporukalla sählyä. Ei oikein aikataulullisesti sovi ja noi polvet on mitä on :/

    Hieno homma että sokeriarvosi pysyvät aisoissa niin voit olla lopunkin raskauden kotona etkä sairaalassa.

    Jaksuja <3

    Riikka

    VastaaPoista