Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

keskiviikko 15. syyskuuta 2010

Spekulaatiopäivä:)

Nukuin viimeyönä huonosti... kyllä se, että valvoo 4 yötä putkeen vaikuttaa väkisinkin normaaleihin yöuniin. Nukuin katkonaisesti ja aamulla olisi väsyttänyt. Lähetin lapset kouluun (he menivät ekaa kertaa itse kouluun, matkaa n. 1km, miten REIPPAITA!) ja menin takaisin sänkyyn, mutta hra nuohoojapa päättikin tulla juuri silloin! Eli eipä tarvinnut nukkua!

No nyt on hiljainen talo ja aikaa ajatella asioita:) Olen ehtinyt jo hyvän ystäväni kanssa chattailla aiheesta "miehet ovat urpoja" ja tällä kertaa ei puhuttu omasta miehestäni:) Mietin vaan miksi elämän pitää olla aina välillä niin h****n hankalaa?!

Tämän lisäksi sain viestiä työpaikalta, että tänään olisi kokous kello 13.00. Mitä h****ä?  Juuri ma oli kokous johon raahauduin vaikka kaiken järjen mukaan minun olisi pitänyt olla kotona nukkumassa. Taas tänään (vapaapäivänä) pitäisi istua siellä? Ja pe on höstfest! Ei kuule näin norjalaiset! Minulla on nyt vp ja suunnitelmissa mennä kirjastoon lasten kanssa joten "det går ikke nå, sorry"!

Lisäksi olen ehtinyt tekemään jo autokauppaakin. Siis minä joka en ymmärrä autoista mitään:) Meidän kummatkin autot ovat olleet myynnissä jo aika pitkään ja nyt tästä toisesta on tulossa oikea hintakilpailu:) Mutta sen vaan sanon, että autokauppa lappalaisen kanssa on kuin...
Ensinnäkään he eivät ole ikinä ostamassa autoa itselleen, vaan mummolleen, veljelleen tms. Ja kun kaikki on jo selvää niin tulee viesti: "soitin muorille, hän olikin ostanut auton viime viikolla"! Just!
Ja se, että hitaasti hyvää tulee taitaa olla täällä enemmän kuin totta. Voi sitä vääntöä! No mutta huomenna olen menossa näyttämään autoa Näätämöön ja todella toivon, että tämä autojobbarin homma olisi sen jälkeen osaltani ohi. Huoh!

Sitten on vielä yksi asia jota täällä pohdin. Olen nyt hurahtanut tähän blogien ihmeelliseen maailmaan. Netti on täynnä blogeja ja ne eivät lukemalla lopu. Mutta... uutena tulokkaana toivoisin, että jokaisessa blogissa olisi etusivulla se laatikko jossa kerrotaan kuka blogia kirjoittaa ja mistä aiheesta ja ehkäpä vielä jotain muutakin.. on siis vaikea välillä päästä kärryille mikä on blogin "THE juttu".  Joissain blogeissa se ei selviä vaikka yrittää mennä sinne ihan alkuun ja aloitta sieltä (siis vuosien takaa). Ja vaikka minulla nyt onkin tätä luppoaikaa, niin ei kuitenkaan niin paljon, että ehtisin lukemaan kaikkia blogeja alusta loppuun. Ja välillä blogissa olisi hyvä kirjoittaa, esim. että: "niin tosiaan olen 33v nainen ja kirjoittelen elämästäni ja perheestäni jne. täältä pohjois-Norjasta". Koska luulen, että muitakin meitä aloittelijoita on ja moni hyvä blogi jää bongaamatta tämän takia, ettei vaan ole aikaa ja halua alkaa kahlaamaan kaikkia blogeja alusta loppuun.
Eräässä blogissa mm. perheen koiran nimi oli ihan normaali ihmisen nimi. Lueskelin blogia ja ihmettelin, että miten tuo nainen kestää miestä joka nukkuu pöydän alla jne. kunnes tajusin, että kysehän on viattomasta lemmikistä:)

No mutta tällaisia tänään. Oikein piristävää keskiviikkoa kaikille! (onhan tänään keskiviikko?!) Ha det!

11 kommenttia:

  1. Ensinnäkin. Ruijan mentaliteettiin täytyy tottua. Ei parane ärsyyntyä jos asiat eivät suju kovin jouhevasti. Tai siis nopeasti. Eivätkä ihmiset osaa päättää.
    Se leppoisuus ja usein kiehtovaa, mutta saattaa oikein pedantteja ihmisiä kovastikin nvaivata.
    Esimerkki. Täällä Støssä joudumme odottamaan korkeintaan muutamia kymmeniä minuutteja saaliinluovutusta, ja kaikki sujuu tehokkaasti.
    Mehamnissa on usein kyse tunneista, että on sun vuoro. Se ärsyttävän hyväntuulinen kaveri ilmestyy laiturille ja venyttelee ja juttelee kaikenmaailman asiat ja on kauheen tuttavallinen, mutta ei sillä kyllä kiire ole.
    Sitten jos niiltä kysyy että koskas on meidän vuoro, niin vastaus on jotain ..Får se, vi har det ikke så travelt..og vi får det til :) ...
    Ei siinä oo kysymys että ehkä meillä olis kiire. Ne vaan tekee kaiken omaan leppoisaan tahtiin.
    En uskonut ennen ensimmäistä reissua, kun kippari valisti Ruijan tavoista.
    Vähän samanlaista jahkailua se on kuin Savossa pahimmillaan. Mutta ihmiset näyttävät olevan hyvinkin tyytyväisiä.
    Mehamnin kaupassa, siinä ainoassa, kun kysyy jotain ja sitä ei oo ja ne sanoo, että pitäis varmaan sitten tilata., niin on varmaa että ei ne tilaa. Jos et oo erikseen sanonu että tilaapa sitten sitä.Kerran kysyin, että onkos teillä tuota käsipyyhepaperirullaa, niin se kaveri vastas ettei oo mutta se teline kyllä olis myynnnissä.Tapahtui ihan oikeasti Mehamnin Coopissa.
    Kymmeniä hauskoja esimerkkejä, niinkuin että kalanvastaanotto ei ollutkaan lauantaina auki, ne vaan sanoi, ettei kaloja oteta vastaan, kun ei kukaan oo kalassa, kun kaikki on mökillä, kun se riekonmetsätyskin alkoi hehhee.

    Että rauhallisesti vaan sen autonmyynnin kanssa ja hommaa kaikki Honningsvågrevyenin dvd:t
    Minulla on joku kauhee Mehamn trauma, kun se paikka aina tulee kaikissa yhteyksissä mieleen.
    Tuota "miehet on urpoja" toteamusta en viitsi kommentoida:)
    Valvomisesta johtuva rytmin sekoaminen oli mullekin alussa aika raju juttu, mutta yllättävän äkkiä siihen tottui.
    Nyt elän ilman minkäänlaista vuorokausirytmiä.

    VastaaPoista
  2. Päätin kun tänne muutimme, että en stressaa mistään. Olemme jo kerran asuneet Norjassa ja opin, että asiat eivät vaan hoidu niin kuin Suomessa. Kun 1. kertaa tulimme piti kaikki pankkitilit, puhelinliittymät, sos.turvatunnukset jne. hankia. Meinas itku tulla. Suomessa kun menet Kelaan niin siellä tiedetään aina kaikkeen vastaus ja jos he lupaavat esim. soittaa sieltä sinulle huomenna niin he myös soittavat.. luulin, että samankaltaisissa toimistoissa toimitaan noin täälläkin. Mutta ei.
    No mihinkäs meillä kiire täällä valmiissa maailmassa:)
    Mehän tulimme hakemaan stressitöntä elämää ja eikö se tarkoita kiirettömyyttä mm;)
    ps. tein muuten ekaa kertaa elämässäni tänään Får i kålia:) Hyvää oli. Oikea syksyruoka:)

    VastaaPoista
  3. Eiks oookkii ,ihan mahtava.Norjalainen karitsanliha on niin hyvää.Laitoitkos hieman porkkanaa sekaan ja söittekö keitettyjen perunoiden kera.
    Siinä on niin monia eri versioita olemassa.

    VastaaPoista
  4. Juuri näin tein:) Ja pari laakerinlehteä. Ja jotkut väittää, että se on seuraavana päivänä vielä parempaa:) Onneksi jäi iso satsi huomiselle myös. Myös mieheni tykkäsi vaikka ei ole kaalin ystävä.

    VastaaPoista
  5. Laakerinlehti just. Se on parempaa useana päivänä. Melkein olis lähettävä itsekin ostoksille, niin sais kauden ensimmäisen lammaskaalin tehtyä.
    Muita must ruokia täällä ovat tästä eteenpäin Fiskekaker ja lipeäkala sesonki alkaa lokakuussa. Pinnekjøtt noin marraskuussa. Mølja tammikuussa.Suolattu lammas itsenäisyyspäivän aikaan. Rømmepuuro juhannuksena.Oottekos kaikkia jo maistaneet ?

    VastaaPoista
  6. Hih kun nauratti tuo viimeinen kappale...jotenkin kerkesin jo nähdä silmissäni miehen nukkumassa pöydän alla:)Ja kait osa varmaan joskus onkin...

    "Miehet ovat urpoja" teemasta voisi puhua vaikka päivän, eikä sen tosiaan tarvi olla omakaan!! Hauskaa vapaapäivän iltaa!

    VastaaPoista
  7. Juu Avletto! Fiskekakereita on maistettu.. no jaa. Kalakaupasta jos ostaa suoraan lämpimästä niin ihan jees, mut en ihan näe että itse niitä täällä lapsille lämmittelisin. Haluaisin kyllä, olis helppo ruoka. Harmi kun lapset eivät saa koulussa ruokaa. Siellähän oppisivat syömään kakereita, bollereita ja buddingia:) Pitää yrittää... Lipeäkalaa en ole vielä tällä reissulla maistanut (on trama.. yritän vaikka jouluna), Pinnekjött on hyvää ja Möljasta en ole kuullutkaan. Römmegröt on jees, mutta vielä parempaa on jouluna se riisipuuro-kermavaahto-mehukeitto yhdistelmä:) Lupaan olla kuuliainen norski ja maistaa kaikkea:)
    Naatuska: Sain jo tänään toisen puhelun joka koski "miehet ovat urpoja" teemaa. Onko tänään Suomessa joku Urpojen päivä tai jotain;)
    ps. olin juuri iltalenkillä ja kuulin ihania vauvauutisia <3

    VastaaPoista
  8. Mølja on kututurskan sen skrein tuloon liittyvä mystinen perinneruoka. Turska perataan , maksa ja mäti otetaan talteen.
    Meidän alueen ohjeissa, joka on siis se oikea maksa paloitellaan ja ne palaset keitetään pienessä vesimäärässä kattilassa. Siitä tulee kastike.
    Mäti pussit maustetaan ja pakataan talouspaperiin tai folioon. Keitetään puoli tuntia (kypsäksi)

    Turskapalaset (nahkoineen) kypsennetään jäähtyvän veden menetelmällä = Kattilassa paljion vettä, maustettu reilusti suolalla, hieman etikkaa. Kun vesi kiehuu otetan kattila pois liedeltä ja turskapalat pistetään veteen. Annetaan hautua kannen alla 20 min kypsäksi.

    Lisukkeina perunaa ja paistettuja pekoniviipaleita, tai oikeastaan suolaläski on parempi.
    Tarjoillaan siististi sommiteltuna annoksena kuumalta lautaselta.Maksakastiketta voi kaataa turskan ja perunoittenn päälle,pekonit ja suolaläskit ovat kalojen vieressä, mädistä on kalvo poistettu ja se on kiekkoina siinä sivussa. Puolukkahillo on se salaatti lautasella:)

    Juomana olut ja huom. punaviini ei valko on suositeltava.Tai tietysti muutkin virvoittavat juomat on sallittuja.
    Alkuryyppy jos sitä harrastaa on dansk akevitt tao gammeldansk täälläpäin.Ehkä islantilainen brennivin myös

    VastaaPoista
  9. No voihan Mölja:) Eksoottisen kuuloinen resepti. Täytynee joskus maistaa jos sitä saa jostain ravintolasta tms. tilata. Kuulostaa niin haastavalta prosessilta, että en itse ehkä alkais tekemään. Pidätkö itse siitä?
    Käytiin juuri Näätämössä. Nyt on jääkaappi täynnä suomalaista ruokaa:) Saavat lapsetkin viikon verran kotoisen makuista ruokaa. Pienemmän paino tippunut täällä jo yli kilon (ja on hoikka olemassaan):( ps. äidin paino ei!?

    VastaaPoista
  10. Joo mølja on minun herkkua, vähintään viisi kertaa kaudessa on syötävä.Meillä on kipparin kanssa se perinteinen rytmi, kilpavarustelu, kun toinen on syöny jotain tästä perussetistä toinen tulee perässä.
    Mølja on sen verran raskas juhlaruoka , että se on nautittava niin, että seuraavana päivänä ei tartte mennä töihin. Omega kolmea tulee niin iso annos että ramaisee :)
    Tulikos ostettua gotleria tai hk;n sinistä tai lihapiirakoita. Ne on minun suomijuttuja ruisleivän lisäksi.
    Tietysti joulun jälkeen on tullut ostettua alennuskinkkuja Pellosta

    VastaaPoista
  11. HK:n sinistä ostin:) Isompi pojista tilasi Camping-makkaraa. Se on meidän yhteinen nuotioherkku, mutta Näätämössä sitä ei ollut. Taaskaan!!!
    ps. ymmärrän... Mölja ja sen huuhteluaineet kuulostavat aika raskailta herkuilta! Anna mä arvaan... omegan liian isosta kerta-annoksesta tulee myös päänsärkyä??

    VastaaPoista