Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

sunnuntai 12. syyskuuta 2010

Kalamuija.. mikä hiton kalamuija?

Moni on kysynyt miksi nimeni on kalamuija ja joku varovasti tiedustellut, että saako sinua kutsua kalamuijaksi:) Siitä vaan! Sain nimen Facebookissa kun tänne Norjaan muuton jälkeen fb-päivitykseni taisivat viitata aika usein kalastukseen tai retkeilyyn. Aina oltiin "på tur" tai kalassa:)

Nyt olemme asuneet täällä n. kolme kuukautta. Ja täytyy sanoa, että edelleen lähden mielelläni kalaan tai retkelle. Eilen olin retkellä, tänään olimme koko perhe retkellä jne. Tämä luonto täällä vaan on niin mahtava. Vai johtuneeko siitä, ettei täällä ole juurikaan muuta tekemistä? :)



Pari viikkoa sitten törmäsin paikallisella kirppiksellä erääseen puolituttuun. Olimme samalla työpaikalla vuosia sitten. Oli pakko pysäyttää hänet. "Moi! Mehän ollaan tavattu ennenkin. Tosin ihan jossain muualla". Hän oli ystävänsä luona Ivalossa ja he olivat lähteneet tänne rajan toiselle puolelle päiväretkelle. Ystävä kertoi, että hän on miettinyt muuttavansa Norjaan. Ja samaan hengenvetoon totesi, että eiköhän täällä viihtyisi kun kerran tykkää kalastaa niin kovin. Kerroin, että minäkin olen hurahtanut kalastukseen. Hän kysyi: "Onko tullut isoja?" Vastasin: "Isoja? Mitä isoja?". Hän katsoi minuun hölmistyneenä ja korjasi: "kaloja!". Hih... kaloja. Pitääkö niitäkin saada kun kalastaa:) Tajusin, että olen kyllä kalastanut paljon, mutta saalis on ollut pienenlainen. Enkä ole edes tajunnut murehtia sitä. Että tällainen kalamuija:) Ei ehkä nimensä veroinen, mutta henkeen ja vereen kalamuija kuitenkin:)

ps. Kävimme tänään iltalenkillä koko perheen voimin. Löysin uuden lempitalon:)

Ihana...


... ikke sant?

7 kommenttia:

  1. Heh... kyllä, joku on varovasti tiedustellut! ;) Mutta tuossahan sulla on ihan iso vonkale. Isompi kuin mitä minä olen ainakaan koskaan saanut saaliiksi!

    VastaaPoista
  2. Joo joku varovasti tiedusteli;)
    *ala kerro kenellekaan.. mut toi oli tan kesan isoin kala.... eika niita montaa tullut muutenkaan* ;)

    VastaaPoista
  3. Talo on hieno ja turska iso noin
    järvikalstusvehkeillä saaduks :)
    Kyllä tuosta jo keiton tekee. Tai en iohann tiedä isommalle perheelle. Muuten. Niitä tosi isoja kaloja saa jos lähtee meidän kylän kalastajien matkaan opastetuille retkille niille vakiopaikoille.(Støn kalastajakylän mainos :)

    VastaaPoista
  4. Täytyypä lähteä oikealle kalaretkelle:) Milloin alkaa sesonki? Milläs sinne Stöhön pääsee täältä idästä parhaiten?
    Me ei tehty tosta turskasta ruokaa. Onko se niin että turskan kaula pitää heti katkaista kun sen saa ja päästää veret ulos? Ei olla tehty vielä turskasta ruokaa.. ei kuulu suosikkeihin:) Ja taimen joka kuuluisi niin niitä ei olla saatu kuin muutama ja nekin aika pieniä. Seitä saatiin ja sitä leivitettiin ja paistettiin, mutta aika kalapuikolta maistui:)

    VastaaPoista
  5. Turska muuten on oikein laitettuna TOSI HYVÂ KALA.Se vaan on usein aliarvostettu, varsinkn meidän suomalaisten keskuudessa.
    Meilläkin suurin osa suomalaisista ei tykkää turskasta tänne tullessaan, mutta kunhan ovat saaneet maistaa oikealla tavalla laitettua niin kyllä mieli muuttuu.
    Verestys on tärkeää.
    OHJE:
    Sopi myös harrastelijoille.
    1. Kala on heti verestettävä kun se on saatu (Kurkku poikki)
    2.Kalan on saatava vapaasti vuotaa kuiviin vedessä. Silloin kaikki veri lähtee pois. Lihaksiin ei tule happoja (Ei mene hapoille, uoleva kala ei stressaannu)
    3.Sitten se on on suolistettava melkein sitä mukaa kun on verestynyt.
    4. Huuhdottava kunnolla. Siinä ei maku kärsi vaikka käyttää reilusti vettä. Jotkut hemmetin kuuluisat suomalaiset tv-kokit pyyhkivät aikoinaan kalan talouspaperilla, kun niitten mielestä se maku oikeasti kärsi huuhdottaessa. Jos kala ei ole puhdas vaan mahanesteitä ja limaa on lihassa niin kyllä se heikentää laatua.
    5. Kala on jäähdytettävä kunnolla, saatava lämpötila laskemaan mahdollisimman nopeasti muutamaan asteeseen. Aina sen verran voi kuljettaa jäähilettä tai kylmäkalleja ja kylmäastioita mukana. Tai termospusseja ja pienempiä juttuja maastossa.
    Sanomalehtikin käy.

    Siis verestys suolistus huuhtominen jäähdytys mahdollisimman nopeasti.
    Silloin jäähtynyt kala säilyy aika pitkään hyvänä. Päiviä.Kunhan kylmäketju ei katkea.
    Huonosti käsitellyn kalan laatu heikkenee yllättävän nopeasti.
    Minä olen niin otettu kalan laadusta, kun näkee usein huonolaatuista kalaa luovutettavan.
    Sitten lievästi sanottuna kyrsii, kun ne saa saman hinnan kuin me jotka teemme kaiken viimeisen päälle.(Sen verran kehun taas itseäni)
    Toivottavasti saamme pian sen seurattavuusjärjestelmän . Jokainen laiva myy kalansa omalla nimellään ja kipparin kuvalla varustettuna.
    Niin , että palaute tulee oikeaaan osoitteeseen.

    Tänne pääsee lentämällä. Harstad Narvik on 3 tunnin ajon päässä. Tietysti Busseilla. Ja Hurtigrutelle Sortlandiin 1 tunnin päässä. Omalla autolla kannattaa tulla Hettan kautta Kiirunaan. Kiirunasta on meille 6 tunin ajo, niin auttaa hahmottamaan.
    Maaliskuu on hyvä aika vierailla valassesongin ulkopuolella . Silloin turskakausi on kiihkeimmllään.
    Tässä näitä kommentteja nyt olikin heh :)

    VastaaPoista
  6. Kalasesonki on oikeastaan koko vuoden. Parhaiten tulee kalaa talvella, miellyttävintä on kalastaa lämpimillä ilmoilla kesällä.
    Minusta hienointa on turskan pyyynti maaliskuussa.Siis jos ajattelen vapavehkeitä.
    Ammattilaisten paras kausi on silloin kun on kylmää tuulista ja sateista sekä pimeää.Vähän aiemmn talvella.
    Nytkin nähtiin että hyvällä säällä , auringonpaisteella ja tyynellä ilmalla ei saatu kaloja. Sitten eilen ja tänään äärioloissa (Tuuli ja kaatosade) tuli huippusaalis.

    VastaaPoista
  7. Kiitos Avletto:) Oikein hyvät ohjeet turskastamiseen! Täytyy mennä kalaan (meillä on aika varma turskapaikka täällä) ja jos saalista tulee niin kyselen sinulta sitten ohjetta millä TURSKASTA SAA HYVÄÄ:)
    Ehkä me näemme vielä. Yksi syy miksi otin tuon työn on se, että minulle maksettiin hyvä starttiraha. Ja olen päättänyt että käytän sen Hurtigruten matkaan:) Juuri tuollainen 3 päivän reissu olisi kiikarissa. Ajankohta voisi olla se maaliskuu:)
    Olen huomannut, että tuolla säällä on väliä.. silloin kun on hyvä ilma kalastaa saalis on ollut pieni ja huonolla ilmalla on tullut enemmän.. ihan tällaisella kalamuijan kokemuksellakin:) Kiitos tyhjentävästä vastauksesta:)

    VastaaPoista