Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

maanantai 10. tammikuuta 2011

Asenteenmuutos?

Kävin tänään kirjastossa lueskelemassa lehtiä. Ilokseni huomasin, että sinnehän ilmestyy myös Norjan suomalaisille tarkoitettu sanomalehti Ruijan Kaiku. Tarjolla oli kaksi viimeisintä numeroa. Aloin selaamaan lehteä ja mitä? Siellä oli juttu suomalaisista bloggaajista, jotka kirjottavat elämästään Norjassa! Ja juttu myös Kalamuijasta! Lyhyt esittely kuka olen ja mistä näkökulmasta kirjoitan. Ja analyysi siitä minkälaista tekstiä kirjoitan ja miksi blogini on saanut niin paljon lukijoita lyhyessä ajassa. Hitto kun lehteä ei saanut ottaa kotilainaan. En tarkalleen muista mitä siinä sanottiin, mutta itselleni tuli sellainen olo, että olenko liikaa arvostellut norjalaisia ja  kehunut suomalaisia:) Miten täällä ei mikään toimi, miten Suomessa kaikki toimii niin loistavasti, miten norjalaisiin on vaikea tutustua jne.

Artikkeli ei ollut negatiivinen, mutta itselleni tuli olo, että olenko oikeasti kirjottanut liikaa norjalaisista/Norjasta negatiiviseen sävyyn ja spekuloinut asioita vähän kapeilla kiikareilla?

Ensin tuli sellainen olo, että nyt pitää ryhdistäytyä ja alkaa avarakatseisemmaksi! Alkaa elämään maassa maan tavalla ja alkaa syömään turskaa! Mutta... sitten tajusin, että olen ollut täällä niin vähän aikaa. Kaikki on uutta ja outoa. Ja monet norjalaisten tavat, ruoat jne. ovat vaan niin erilaisia mihin olen tottunut. Ehkä on hyvä, että kirjoittelen huomioitani tänne ja kun monen vuoden päästä lueskelen tekstejäni ja samalla nautiskelen leverpostei-leipää mustan kahvin kanssa voin nauraa itselleni?! Nyt minua ihmettyttää nämä norjalaiset ja heidän tavat. Samoin koko lappielämä on minulle uutta. Pohjoisin paikka jossa olin käynyt ennen muuttoamme tänne oli Rovaniemi! Nyt kun lähdemme etelään lähdemme Rovaniemelle!

Ymmärrän kyllä jos blogia lukiessa tulee olo, että haloo! Mitä ihmettä toi kalamuija oikein luulee?!
Mutta luotan, että harva norjalainen lukee blogiani:) Ja jos lukee niin onnittelut! Du er flink! Nimittäin harva norjalainen osaa suomea:) Lukijat ovat lähinnä suomalaisia. Joko Suomessa asuvia suomalaisia tai ulkomaille muuttaneita. N. 70% blogini lukijoista on Suomesta. 25% Norjasta ja loput lueskelevat Yhdysvalloista, Itävallasta, Venäjältä, Britaniasta, Saksasta, Ruotsista, Belgiasta, Sveitsistä jne. käsin.

Kaikki ne jotka ovat joskus ulkomaille muuttaneet varmasti tunnistavat tämän ilmiön. Oma maa mansikka, muu maa mustikka! Ok, on varmasti moukkamaista kertoa kaikkia mielipiteitään ääneen! Kun aloin kirjoittamaan tätä blogia se oli täysin suunnattu ystäville jotka jäivät Suomeen. Ja vähitellen tajusin, että tätähän lukevat muutkin. Ja se on mukava asia. Nyt lupaan parantaa tapani. Lupaan, että tulossa on myös positiivisia postauksia. Täytyy oikein miettiä mitä hyvää täältä voisi kirjoittaa;)

1) Luonto täällä on upea ja sitä arvostetaan. Norjalaiset ulkoilevat paljon.




2) Me suomalaiset voisimme oppia hieman norjalaista asennetta mitä tulee työntekoon. Norjalaiselle perhe, vapaa-aika, harrastukset, mökki jne. ovat tosi tärkeitä. Töissä käydään jotta voidaan ylläpitää näitä asioita. Työstä ei oteta hirveetä stressiä, sinne ei mennä jos ollaan kipeenä... eli norjalainen ei luule olevansa korvaamaton työpaikallaan.
(tosin norjalaiset voisivat oppia myös meiltä tässä asiassa... kultainen keskitie?) Kolikolla on aina kaksi puolta..





3) Palkat ovat korkeammat kuin Suomessa. Tätä kautta on mahdollista asua vähän paremmin kuin Suomessa, matkustella enemmän jne.



4) Lapsien tekoon kannustetaan (erilaisilla tuilla ja säädöksillä)



5) Täällä on lupa vain olla ja "kuussailla". Eli iltojen ei tarvitse täyttyä harrastuksista, vapaaehtoistoiminnasta jne. jotta olet jotain.



6) Jne, jne...

Hei, mutta mitä hittoa? Enkö minä ole jollain tapaa käsitellyt kaikkea tätä jo blogissani?
Useinhan se on niin, että silloin kun kaikki hyvä on ympärilläsi et näe sitä. Mutta luulen, että jonain päivänä kun muutamme takaisin Suomeen tulen ikävöimään täältä Norjasta ja ennen kaikkea Norjan Lapista monia juttuja:)

ps. Olemme saaneet ihania uusia kavereita. Niin suomalaisia kuin norjalaisia. Meidät on otettu tosi hyvin vastaan. Täällä pohjois-Norjassa tunnutaan tykkäävän suomalaisista. Melkein kaikilla on sukulaisia Suomessa tai ainakin he ovat lomailleet Suomen puolella.

18 kommenttia:

  1. Voi vitsit että siellä on kaunista, jylhää ja ihana meri!
    Ollaan muutamia kertoja päästy käymään pohjois Norjassa, tosin viime kerrasta on muutama vuosi. Silloin oltiin isolla porukalla asuntovaunun kans. Hiukan hirvitti välillä ne kapeat vuono tiet ja pitkä vaunu perässä!
    Kylmää oli, vaikka oli heinäkuu, mutta ne vuonot ja vuoret. En varmaan väsyisi koskaan niitä katselemaan. Norjalaisten pihat ovat kauniita ja talot myös. Haluaisin niin uudestaan, mutta kun tämän katraan kanssa mikään ei suju helposti.
    Sen takia hankimme hieman pohjosen tuskaa helpottamaan ns. puolimatkan krouvin, elikkäs mökin Kuusamosta :) Sielläkin on luonto kaunista, mutta se lapin karuus ja jylhyys valitettavasti puuttuu. Ajomatka sinnekin on meiltä hulppea, joten kauemmas lappiin tässä kohtaa mökkiä on edes turha haaveilla, juuri lapset jaksaa sen päivän istua autossa, ja itse edes ajaa..
    Mutta pääseepähän välillä sinnepäin nauttimaan maisemista ja ihailemaan vapaana virtaavia koskia. Lapset osaavat myös nauttia siellä olevasta luonnosta ja poroista :)
    Kiva kuulla sinun elämästä siellä, hieman erilaista, kuin keskiverto suomalaisen :))

    VastaaPoista
  2. Ma olen jalkikateen huomannut, etta ensimmainen vuosi meni todellakin kaiken ihmettelyyn ja vertailuun, kuinka Suomessa kaikki vaan on niin paljon paremmin. Noin kolmen-neljan vuoden jalkeen tuli suuri arsytys Suomea kohtaan ja kaikki arsytti siella kaydessa. Noin kuuden vuoden jalkeen tunsin kotiutuneeni nykyiseen kotimaahani, vaikka toki vielakin olen ulkopuolinen kuitenkin. Tosin oman lapsen saaminen tassa maassa on taas muuttanut perspektiivia. Nyt, 11 vuoden jalkeen tunnen itseni nakymattomaksi turistiksi Suomessa kaydessani. Tarkkailen ihmisia ja tapoja, tunnen oloni ulkopuoliseksi. Eli kylla se siita :)

    VastaaPoista
  3. Tunnistan nuo ajatukset asennoitumisesta Norjaan ja norjalaisiin. Puolitoista vuotta on takana, mutta edelleen riittä kaikenlaista omituista ihmeteltäväksi ;)

    Ruijan Kaiku pitäisi nyt jostakin saada käsiin. Nettilehtikin niillä näyttää olevan, mutta se vaatii tilauksen...

    VastaaPoista
  4. Sun blogisi on just loistava tällaisenaan, enkä usko että kukaan ajattelee sun kirjoittavan negatiivisesti Norjasta vaan siitä, mitä teidän elämä on siellä. Vingun ja valitan mäkin harva se kirjoitus siperialaisesta elämästäni! Silti siellä jotkut jaksaa käydä lukemassa.

    Sun blogisi on ihan mielettömän hyvä, älä vaan muuta sitä. Blogi muuttuu sun mukanasi ei sen mukaan mitä joku lehti siitä kirjoittaa. Ajattele, olet päässyt lehteen!!!

    VastaaPoista
  5. Vautsi, kiva varmaan huomata olevansa lehdessä! Joo, mä oon samaa mieltä, sun blogi on just hyvä näin. Kirjotat suoraan ja räväkästi, tääl on kiva käydä lukusilla!

    VastaaPoista
  6. Grattis! Kult at du har fått mediaomtale. Jeg syns at du skriver utrolig bra og du får absolutt ikke forandre stilen din... c",)Hilsen fra et Karmøy i skitvær

    VastaaPoista
  7. Heippa!

    Älä liikaa muuta kirjoitustyyliäsi! Se on tämän blogin suola kun kirjoitat myös negatiivista joskus. Useimmiten kirjoituksesi ovat kuitenkin iloista ja tyytyväistä oman elämän kerrontaa.

    Jatka samaan malliin, kiitos =)

    VastaaPoista
  8. Oi täällähän on käynyt kuhina:) Kiitos kaikille tsempistä! Nukuttuani yön yli olen taas tarmoa täynnä:)
    Jaana: Ei tähän maisemaan ja kauneuteen toto. Sitä jaksaa katsella aina vaan. Yksi ilta kävelin töihin ja taivaalla upeat revontulet. Olen etuoikeutettu, että saan olla täällä. Olen blogiasi lukiessani miettinytkin missä mökkinne on. Se on ihana!
    Couscous: Hyvä kuulla. Toivoa siis vielä on;) Apua.. alkaako Suomi ärsyttämään? Argh! Tämähän voi muuttua mielenkiintoiseksi:)
    Heli: Etsi Ruijan Kaiku. Jos en väärin muista niin se oli marraskuun lehti. Se lehtihän ilmestyy n. kerran kuussa. Ei ainakaan joulukuun numero ollut.
    Eeva: Kiitos:) Jatketaan samaan malliin:)
    Teija: Kiitos! Ja hyviä vointeja sinulle. Pitääkin käydä blogissasi kurkkaamassa oletko jaksanut postata. Ei paineita:)
    Lykkebo: Tusen takka:) Jeg hoper att allt er bra der nede:)
    Anonyymi: Kiitos. Yritän pitää mielessä:)
    Kiitos kaikille!

    VastaaPoista
  9. Minusta on hyvä kuulla, ettei se ulkomailla olo aina ole niin ruusuista. Toisethan antavat aina sellaisen kuvan, että kaikkialla muualla on paremmin kuin koti-Suomessa. Mutta löysithän sinä paljon myös hyviä puolia sieltä Norjasta. Ja mm. tuosta sairaana töissä olosta, pitäisi meidän täällä ottaa oppia. Ei se kruunu siitä kirkastu, vaikka töissä käy sairaana ja tartuttaa kaikki muut.

    VastaaPoista
  10. Aloin miettiä, että oletko muka valittanut Norjan kummallisuutta tai vertaillut sitä Suomeen. En ollut koskaan tuolla ajatuksella nimittäin blogiasi lueskellut. Ja pienen pohdinnan jälkeen olen edelleen sitä mieltä, että kirjoitat kivasti ja iloisesti. Tietysti me lukijat haluammekin kuulla mikä Norjassa on uutta ja erilaista. Ei kai se ole mitään ikävää vertailua tai Suomen ihanuuden hehkutusta. Jatka samaan malliin siis! :)

    VastaaPoista
  11. Kiva kuulla:)
    Jatketaan samaan malliin siis. Toki voi ideoita ja postaustoiveita laittaa. Mielläni otan asioista selvää:)

    VastaaPoista
  12. Aika huisia huomata olevansa lehdessä!!!
    Tämän erusteella mä kyllä muuttaisin norjaan. Aika ihanalta kuulostaa :D

    VastaaPoista
  13. Pitipä tulla vastavierailulle ja tulen muuten toistekin :)
    Ihania maisemia olet saanut vangittua, (vaikkei kamera niin hyvä olisikaan kuten mainitsit) fiilis on ihan loistava!
    Nyt en ehtinyt kaikke kahlata, mutta seuraavalla kerralla lisää..

    VastaaPoista
  14. Kalamuija. Sinulla on asenne kohallaan. Tuot maahanmuuttajaperheen elämää, arkea ja juhlaa ansiokkaasti esiin.
    Moni saa blogisi kautta hyvän kuvan Norjaan muuttaneen lapsiperheen taivalluksesta.
    Nämä meidän norjansuomalaisten blogit antavat oikein monipuolisen kuvan eri puolilla maata eri elämäntilanteissa olevien suomalaisten elämästä.
    Samalla ne ovat erinomainen opas mahdollisille tuleville muuttajille. Ja meidän keskinäinen keskustelupalsta.
    Saa hieman syvyyttä omaan oloonsa kun seuraa muitten touhuja.
    Ruijan kaiun voi tilata osoitteesta
    Ring vårt kundesenter på telefonnummer (+47) 78 45 67 00.
    Kotisivuja ei ole. Lehdessä on päätoiminen päätoimittaja ja lisäksi avustajia.
    Siinä käsitellään muitakin asioita kuin pelkästään Ruijaan keskittyviä.
    Totean vielä, että olen viihtynyt hyvin blogisi seurassa, vaikka jotkut kosmetiikkaa ja vaatepuolta käsittelevät postaukset eivät ole ihan päallimmäisiä kiinnostuksenkohteita.:)
    Omaa bloggailuani(olen varsin tuore kirjoitelija minäkin) olen miettinyt myös niinkin, että jos tänne tulee edes muutama käypäläinen tai joku muuttaa pysyvästi, silloin ei raapusteluni ole mennyt hukkaan.
    Keep on Writing kalamuija ihan samalla linjalla vaan.

    VastaaPoista
  15. Emilia: Voi suositella:) Ihan samanlaista arkea täällä eletään kuin kotona Suomessakin, mutta hieman eri maustein. Ja kotiinhan pääsee aina takaisin:)
    Pepi: Kiva kun kävit:) Toivelistalla on uusi kamera. Syksyllä olin menossa jo kuvauskurssillekin, mutta en ehtinyt hommaamaan uutta kameraa ennen sitä. Enkä ole vieläkään. Olen aina ottanut kuvia kovasti ja nyt kun kaikki on uutta ja ympärillä hieno luonto ja maisemat niin otan entistä enemmän. Ja harmittaa kuvien huono laatu. Joka johtuu huonosta kamerasta, mutta vielä enemmän tästä amatööri kuvaajasta;)
    Avletto:Uskon myös, että blogeistamme on hyötyä muuttoa tänne Norjaan suunnitteleville. Vähän esimakua mitä tuleman pitää (ehkä?). Ja ihanaa tosiaan että meitä on ympäri Norjaa:) Harkitsen Ruijan Kaiun tilaamista. Niin ihanaa se kveeninkielikin:) ps. jatka säkin samalla tavalla:)

    VastaaPoista
  16. Sitähän ollaan siis ihan julkkisbloggaaja:) Minä olen kokenut blogisi ainoastaan mielenkiintoiseksi enkä suinkaan negatiivisia asioita korostavaksi...aloin vaan ajattelemaan että kuinkahan negatiivisena ihmiset minun blogiani mahtavat pitää, natisen siellä kuin vanha oven sarana:)

    Kaikkiallahan on hyviä ja huonoja puolia, ehkä expattina sitä joskus enemmän kiinnittää huomioita niihin niin sanottuihin huonoihin tai outoihin sillä monesti tilannekin on aluksi vähän outo. Ja rehellisesti sanottuna, niin paljon kuin esim. Venäjälläkin on mielenkiintoista ja hyvääkin niin kaikenmaailman typeryyksiäkin löytyy eikä niitä aina onnistu kehumaan edes valehtelemalla!! Eikä tarvitse...

    VastaaPoista
  17. No niinpä Naatusta:) Luin juuri uuden postauksesi ja meinasin pissata housuun... mä voin maksaa sulle vähän jos otat päivänasu kuvan:)

    VastaaPoista
  18. Minusta on ihanaa lukea muiden Norjassa asuvien suomalaisten samansuuntaisia (ärsytys)kokemuksia kuin mitä itse olen havainnut. Ei näitä asioita norjalaisillekaan voi puhua, ottavat nokkiinsa! Ja käytännön asioita on hyvä lukea omalla kielellä, varsinkin kun tuo oma mies on ilmavoimien armaassa huomassa ja sillä on vähän huono käsitys siitä, miten siviilien yhteiskunta toimii ;)

    VastaaPoista