Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

tiistai 23. marraskuuta 2010

Mitä Norjassa kannattaa tehdä... Lapsia ;)

Oskari 8 vuotta sitten :)

Lukijat ovat kyselleet useasti mitä Norjassa kannattaa ostaa jne. Siitä olenkin kirjoittanut postauksen jo aikaisemmin. Mutta mitä Norjassa oikeesti kannattaa "hankkia" on lapsi:)
Sen tajusin jo silloin 9v sitten kun täällä viimeksi asuttiin. Aloin odottamaan esikoistani ja tuntui, että etuja ja tukia tulvi ikkunoista ja ovista.. vielä kauan lapsen syntymän jälkeen kun asuimme jo takaisin Suomessa.

Mutta tässä muutamia perusteluja miksi täällä jos jossain kannattaa vakavasti harkita vauvan yrittämistä:

-Ystäväni on Oslossa yöhoitajana. Kun hän oli raskaana hänelle järjestettiin tapaaminen pomon ja kätilön kanssa 3 kertaa raskauden aikana. Kerran joka raskauskolmanneksella. Kätilö kartoitti hänen työtehtävänsä ja kertoi mitä hän sai tehdä ja mitä hän ei ehdottomasti saanut tehdä. Hän olisi ollut oikeutettu vaihtamaan yövuorosta päivävuoroon jos olisi kokenut tarvetta siihen (mutta olisi silti saanut saman palkan kuin yövuorosta). Hän valitsi kuitenkin yötyön edelleen. Joten hänelle järjestettiin niin, että osastolle tulee toinen hoitaja puoleksi tunniksi yöllä jolloin hän itse saa levähtää (mm.nukkua). Lisäksi hänen vuokseen osastolle olisi pitänyt tilata tähän tarkoitukseen oleva nojatuoli joka on tarkoitettu raskaanaolevalle eli tukee hyvin alaselkää ja lantiota. Tämän projektin tarkoitus on vähentää raskaanaolevien sairauspoissaoloja ja sen se on kuulemma tehnytkin.
Näin ainakin Oslossa:) Täällä on myös mahdollista olla esim. 25% tai 50% sairauslomalla. Itse hyödyin tästä kun olin raskaana. Tein vain 75%:sta työviikkoa ja jaksoin olla töissä ihan loppuun asti. Mielestäni tämä käytäntö voitaisiin ottaa myös Suomessa käyttöön. Moni raskaana oleva ei jaksa tehdä täyttä työviikkoa, mutta jo pienellä kevennyksellä voisivat jaksaa hyvinkin olla töissä paljon pidempään. Mielestäni myös mielenterveyspotilaat voisivat hyötyä tästä.

-Äitiyspäiväraha lasketaan 10 viimeiseltä kuulta ennen laskettua-aikaa. Tämän voi valita niin, että joko valitsee 80% palkan ja 58viikkoa vapaata tai 100% ja 48 vk vapaata. Itse otin silloin 9v. sitten tuon 80%:n palkan ja vuoden äitiysloman. Ja tunsin huonoa omaatuntoa kun joka kk tilille ilmestyi enemmän rahaa kuin jos olisin Suomessa tehnyt täyttä työviikkoa vaikka olin oman lapseni kanssa kotona:)
Äidin pitää aloittaa äitiysloma 3vk ennen laskettua-aikaa ja jatkaa sitä vähintään 3vk lapsen syntymän jälkeen. Loppuvapaan vanhemmat saavat jakaa keskenään.
Isän on otettava vähintään 11vk isyyslomaa kun äiti on töissä tai opiskelee. Jos isä ei halua/voi olla pois töistä niin sitten ne 11 vk tippuvat pois.

-Äitiysloman jälkeen kun lapsi on 1-3 vuotias niin silloin saa ns. kodinhoidontukea 3333 kr (n.417e) kuukaudessa riippuen siitä onko lapsi päivähoidossa vai ei. Jos lapsi on hoidossa täyspäiväisesti niin tuki tippuu kokonaan pois, jos puolipäivähoidossa niin saa puolet summasta jne.

-Lapsilisä on 979 kr (122e) kuussa, sama kaikista lapsista. Täällä Finnmarkissa sitä korotetaan 300 kr/lapsi/kk eli Lapin lisää tarjolla :)

-Päivähoito: Päiväkoteja on joko yksityisiä tai kaupungin omistamia. Periaatteessa kai(?) suunnilleen samat maksut molemmissa.  Päivähoitomaksu on tuloista riippuvainen, jos maksaa korkeimman mukaan= 2330kr + ruokaraha n.200kr (yht. 316e). Seuraavasta lapsesta saa 30% alennuksen ja sitä seuraavista 50%. (Näin ainakin Oslossa tällä hetkellä). Ja Oslossa on esim. tällä hetkellä joissain kaupunginosissa sellainen hanke, että yrittävät saada kaikki ulkomaalaiset lapset päiväkotiin ennen koulun alkua ja tämän vuoksi päiväkotimaksu on puoliteltu kaikilta. Esim. ystävänikin maksaa päiväkotimaksua vain 1165kr kuussa eli n. 146e kokopäiväpaikasta. Ruokaahan päiväkoti/koulu ei tarjoa vaan lapsilla pitää olla omat eväät mukana. Tuo ns. ruokaraha on joka päiväiseen leipäsiivuun jonka päivähoitopaikka tarjoaa lapsille. Lisäksi kerran viikossa on ns. lämminruoka joka on usein esim. vohveli, tomaattikeitto tms.

Tässä nyt näitä valtion/kunnan takaamia etuuksia:) Lisäksi mm. kaupat ottavat lapsiperheet huomioon:

-Esim. halpojen vaippojen muodossa. Norjalaisen tutkimukseen mukaan Kiwi-kauppa on nyt halvin vaippaparatiisi. Sieltä saa Libero vaippapaketin (24-30vaippaa riippuen vaipan koosta) 12kruunulla eli 1,5 eurolla!
Halpaketjujen vaippoja kuten First price vaippoja saa vielä edullisemmin: Iso paketti vaippoja maksaa 4,90kr eli 0,60e! Näitä löytyy mm. Kiwistä, Menystä tai Ultrasta. Ystäväni on hamstrannut näitä vaippoja yläkerran varaston täyteen:) Hänellä on pieni lapsi ja lisäksi hän aikoo viedä niitä myös Suomeen veljenstä perheelle. Eräs päivä hän oli mennyt Rema 1000:iin. Kauppa sekin. Ja oli ollut vähällä pyörtyä. Siellä oli nimittäin ollut suomalaisia Muumivaippoja ja paketin hinta 4,90kr eli tuon 0,60e paketti. Ja taas lähti muutama paketti vaippoja matkaan:)
Lisäksi vauvanruoka on tällä hetkellä halpaa. Esim: Kiwissä on myös vauvanruokapurkkien hinnat puolitettu. Ja lisäksi on tarjous ota 2 maksa 1. Näin ison purkin hinnaksi jää  6kr eli n. 0.75e. Aloitussoseita, pienen purkin saa parilla kruunulla eli n.25 sentillä.
Tämä on kauppojen tapa yrittää haalia asiakkaikseen lapsiperheitä. Ja puhutaan, että tämä hurja hintakilpailu kestäisi ainakin vuoden vaihteeseen asti.

ja Papu reilut 5v sitten:)
Voi kun voisi kelata aikaa takaisin
päin.. ja vähän nuuhkaista <3

16 kommenttia:

 1. Lisäksi on olemassa "imetysvapaa". Ystävälläni on n. vuoden ikäinen lapsi ja hän saa lähteä joka aamu yövuorosta olikohan se 1h tai 1,5h aikaisemmin kotiin koska hänellä on pieni lapsi jota hän imettää. Ja palkan kanssa .. tietenkin:)

  VastaaPoista
 2. Huh, mikä lapsiperheiden paratiisi! Yks Kiwi tuohon kulmalle ei olis pahitteeks :) Älyttömän halpoja vaippoja juu, mahtaako täältä ees kympillä saada?? En muista kyl enää missä hinnoissa tarkalleen oli. Nojoo, nythän pitäis suosia tietty noita kestovaippoja, jos tarkkoja ollaan ;)

  VastaaPoista
 3. Oijoi, kyllä saa kateellisena lukea noista eduista, etenkin tuosta äitiysvapaan pituudesta ja silloin maksettavista tukirahoista...Eikä nuo työhön tulevat helpotuksetkaan huonoilta kuulosta, täällä kun jotenkin tuntuu olevan mentaliteetti, että raskaus ei ole sairaus ja työtahdin pitää pysyä samanlaisena kuin normaalitilassakin. Kotihoidontuki ei sitten olekaan suhteessa niin kamalan paljon enemmän Suomalaiseen vastaavaan verrattuna, ehkä n. satasen enemmän (muistaakseni).

  Minkälainen Norjan syntyvyys lienee verrattuna Suomeen? Ovatko nuo edut lisänneet "lapsentekoa"? Ja miten nuo äitiysloma+rahat määräytyisivät, jos vaikka muuttaisi raskaanaollessa Norjaan :D

  -äiti itsekin

  VastaaPoista
 4. "Eli siis iso liberopaketti mitä suomessa myydään maksaa täällä tällä hetkellä 23kr eli vajaa 3 euroa. Suomessa se on 10euron tietämillä"... tässä suoralainaus mun vaippa-asiantuntijalta;) Kiitos Salla:)
  ps. totta toi kestovaippajuttu. Niiden tilasta tässä maassa en tiedä. Ovatkohan yhtä yleisessä käytössä kuin Suomessa? Eikö äitiyspakkauksessakin ole niitä nykyään. Äitiyspakkaus on muuten huippujuttu (vain Suomessa). Muistan, että ostin sen silloin kun asuttiin täällä koska en ollut oikeutettu siihen silloin. Me&I kutsuilla on ollut täällä siitä puhetta... kaikki suomailaiset äidit tuntuu tekevän samoin. Eli ostavat äitiyspakkauksen Suomesta:)

  VastaaPoista
 5. Äiti itsekin: Juuri tuo äitiysvapaan pituus+ korvaus ovat tosi hyvät täällä. Ainakin vauvan eka vuosi turvattu hyvin:)
  Samoinhan se täällä on.. tuskin työkaverit antavat armahdusta sen vuoksi, että olet raskaana. Joten norjalaiset jäävät helposti s-lomalle heti kun testi näyttää plussaa. Työkaverini ihmettelivät minua kun olin töissä loppuun asti:) Sanoivat minulle: "muista sinulla on oikeus olla sairauslomalla:)".
  En osaa sanoa mitään tuohon syntyvyyteen.. täytyykin ottaa selvää:) Lupaan palata aiheeseen!
  Enkä ole varma tuosta äitiysrahan maksustakaan jos muuttaa raskaana ollessa tänne. Tuon "hyvän edun" saa jos on ollut 10kk ennen laskettua-aikaa töissä Norjassa. Muissa tapauksissa se varmasti lasketaan tapauskohtaisesti. Minimipäivärahasta en tiedä.. selvittelen senkin:)

  VastaaPoista
 6. Juu, kestovaippoja tulee ainakin yks, ellei parikin nykyään äitiyspakkauksessa. Niillä käydään kauppaa ihan; kestoilijat ostaa niiltä, jotka käyttää vaan kertiksiä. Itse en tiedä, mitä meillä käytettäisiin, jos toinen vauva tulis? Jotenki oon tullut tietosemmaksi kaikenmaailman eko/myrkky-yms. asioista, Oskulla oli kyl ihan kertikset aikanaan käytössä.

  VastaaPoista
 7. Silloin kun meidän poika syntyi, oli äitiysloman pituus Norjassa vain 3kk. Olin töissä Ullevålissa ja hän sai paikan sairaalan hlöstön lasten päiväkodista. Silloinkin oli "imetysvapaata", eli kävin töiden lomassa välillä imettämässä :)Enkä ainakaan muista, että olisi tarvinnut niin kovin kiirehtiä takaisin työmaalle...

  VastaaPoista
 8. Teija: Yllätys, että tostakin on keksitty huuto.net busines:) No ei vaan. Hyvähän se on, että ne jotka niitä käyttävät saavat ne käsiinsä. Mutta eikö tarkoitus olisi, että niitä kokeiltaisiin?
  Meillä oli kanssa kertakäyttövaipat käytössä. Oli se ero kyllä hirvee.. siis roskien määrän. Asuttiin silloin ok-talossa niin sen oikein huomas. Roskien määrä varmasti tuplaantui:( Mutta luulen, että jos 3. lapsi tulisi niin kertakäyttövaipat olisivat käytössä taas...
  Irmeli: Kuinka vanha poikasi olikaan nyt? Parikymppinen? Ihana toi imetysvapaa.. äiti lähtee nyt lypsylle ja palaa kun palaa:) Mutta kiva katko työpäivään. Saa nähdä hetken lasta ja saa vähän kevyemmän olon;)

  VastaaPoista
 9. Hei hyvä infopaketti! Kiitos! Ei sillä että tulisi juuri nyt tarpeeseen mutta olen miettinyt että mitenköhän hommat menevät täällä sitten kun joskus... :)

  VastaaPoista
 10. Joo ihan joka sanaan ei kannata luottaa:) Mutta tonne pæin:)
  Yksi asiavirhe ainakin tuli: eli aidin pitaa olla ollut viimeisen 10kk:n aikana ennen laskettua-aikaa 6kk tøissa. Ja naista tuloista lasketaan tuen suuruus.
  Jos aiti ei oo ollu tøissa ennen synnytysta niin han saa kerta korvauksena 30000kr lapsen synnyttya. Eli n. 3750e.

  VastaaPoista
 11. Todella mielenkiintoinen tuo viimeinen info eli "jos äiti ei ole ollut töissä ennen synnytystä, hän saa kertakorvauksena 30000kr".

  Hyvä infopläjäys asiasta! Mutta sen verran tarkentaisin, että tämä äitiyslomaetuus koskee ainoastaan todellakin vain niitä, jotka ovat olleet täällä Norjassa töissä ennen laskettua aikaa tuon 6-10kk. Me muutimme Norjaan, kun lapseni oli 2kk. Tarkoittaa sitä, että saamme VAIN lapsilisän. Ei mitään minimiäitiysrahaa. Joten siinä mielessä huvittavaa, että kun lapsemme täyttää vuoden, niin mullahan "tulot" monikertaistuvat, kun lapsilisän päälle pamahtaa tuo norjalainen "kodinhoidontuki", jota saa siis 1-3-vuotiaasta lapsesta.

  Sellaisen näkökulman kyllä vielä lisäisin, että ainakin itselleni on ollut tosi yllätys, kuinka "kotiäitivastainen" maa Norja on. Siis eihän täällä mitään kotiäitiyttä tunneta, vaan meininki on täysin se, että 1-vuotiaana lapsi tarhaan, ja äidit takaisin töihin. Ja kun perheeseen syntyy uusi vauva, niin ei puhettakaan, että isompi sisarus olisi kotona vaan tarhassa. Ei täällä todellakaan ole mitään puistoilu-hiekkalaatikkoelämää eikä juuri edes niitä puistoja... kaikki lapset kun ovat tarhassa! Norjaan verrattuna jopa Suomessakin on aivan toisentasoinen kotiäitikulttuuri, siis tarkoitan, että se on paljon yleisempää Suomessa hoitaa alle 3-vuotiaita lapsia kotona kuin täällä.

  VastaaPoista
 12. At this moment I am going to do my breakfast, later than having
  my breakfast coming again to read other news.

  Here is my web page ... psn code generator

  VastaaPoista
 13. When I originally commented I clicked the "Notify me when new comments are added" checkbox and
  now each time a comment is added I get several e-mails with the
  same comment. Is there any way you can remove me from
  that service? Many thanks!

  My webpage; candy crush saga hack

  VastaaPoista
 14. I think that what you published made a lot of sense. But, think about this,
  suppose you composed a catchier post title? I ain't suggesting your information is not good., but suppose you added a post title to possibly get a person's attention?

  I mean "Mit� Norjassa kannattaa tehd�... Lapsia ;)" is a little plain.

  You should look at Yahoo's front page and note how they create news titles to grab viewers interested. You might add a related video or a pic or two to grab people excited about everything've written.
  Just my opinion, it might bring your website a little livelier.


  Feel free to visit my page: dragon city hack - Www.youtube.com -

  VastaaPoista
 15. Hi there, I discovered your blog by the use of Google while
  looking for a comparable topic, your site came up, it seems good.

  I've bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, just was alert to your blog thru Google, and found that it's really informative.
  I am gonna be careful for brussels. I'll appreciate should you continue this in future. Lots of people shall be benefited from your writing. Cheers!

  Feel free to visit my site: Psn Code Generator

  VastaaPoista