Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

perjantai 24. elokuuta 2012

Sairaanhoitajana Norjassa

Minulle tulee jonkinverran yhteydenottoja. Yleensa toisessa paassa on suomalainen nainen. Sairaanhoitaja tai lahihoitaja joka olisi halukas lahtemaan Norjaan tøihin. He haluavat tietaa lisaa. Lahinna miettivat ... uskaltaako:)
No kylla uskaltaa. Ei nama norjalaiset elavaltaan syø:) Ja meista suomalaisista tykataan. Ainakin taalla pohjoisessa.
Aina paasee takaisin Suomeen jos tuntuu silta. Eli rohkeasti vain jos vahankaan mieli halajaa:)

Fiiliksia viime yølta...
 
Heraakø kysymyksia?
Oletko miettinyt ulkomaille tøihin lahtøa?
Oletko ollut? Miten meni?
 
Itse suosittelen. Olen toista kertaa reissussa ja kummatkin kerrat ovat olleet kannattavia. Monella tavalla. Se miksi lahdin Norjaan oli vahan sattumaa. Mutta en ole katunut.
 
 

15 kommenttia:

 1. Moikka! Itse olen nyt sen verran saanut asiaa vireille, olen Vacantin kanssa asioinut Lähettänyt sinne cv ja muita tietoja. Autorisaation haku nyt seuraava homma. Tammikuulla aikaisintaan olisin aloittamassa. Kirkenes on juuri listalla ykkösenä mihin olisin hakeutumassa. Lähinnä mietityttää kaikki käytännön asiat. Kuten verokortin hakeminen. Onnistuu ilmeisesti netin kautta? Sitten se Norjalainen henkilötunnus ja pankkitilin avaus. Kuinka ihmeenlailla saan ne hoidetuksi, kun en tosiaan sitä Norjaa osaa vielä ja missä vaiheessa nuo hommataan, sielläkö vasta?. Mitä muita asioita pitää tehdä? Kun asuu vain osan vuodesta Norjassa, eli tekee keikkatyötä siellä, niin miten on kaikkien osoitteiden, väestörekisteriin pitääkö sinne ilmoittaa jotakin ja ym.. En tiedä osaatko näihin kaikkiin vastata kysyn silti:) sitten on vielä sekin, kun yritin jonkun saada mukaani lähtemään täältä suomesta, mutta en tunne ketään jolla sellainen elämäntilanne että voisi lähteä, muutoin halukkaita olisikin, mutta pienet lapset saavat jäämään suomeen. Onko siis suomalaisia kuinka siellä kirkenesissä? Mietin vain että jos yksin sinne tupsahtaa vieraaseen maahan, voi tulla tukalat paikat aika pian. Kuinkas harrastusmahdollisuus kirkkenesissä? Kuntosalia/ryhmäliikuntatunteja? Entäs mitäs palveluita sieltä löytyy? mitäs luulet siitä että pystyisinköhäntehdä vanhainkodissa ainakin aluksi töitä kun en sitä Norjaa puhu, ruotsia jotenkin. Paljon kysymyksiä... Kiitos jos jaksat vastailla!! Onkos työt lähteneet hyvin käyntiin?? :)
  T:Suvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa:) No sinullahan onkin paljon kysyttävää:) Kaikkeen en osaa vastata, mutta toiv. tätä lukee sellaiset ihmiset jotka osaavat eli pliis auttakkee:)
   Hankalan tästä tekee sen, että itse olen aina tullut pysyvästi tänne Norjaan eli vak. asuin paikka ollut täällä ja olen maksanut veroni tänne.
   Mutta juu.. tarvitset kyllä henk.tunnuksen, tilinumeron jne. Ja ne saat kun tulet tänne.
   Eli aloitat siitä, että saat tuon norjalaisen henk.tunnuksen, koska sen tarvitset kaikkeen. Skatteetaten on se paikka josta saat henkilötunnuksen. Samasta paikasta tilataan myös verokortti. (ja sinne ilmoitetaan myös muutto tietosi) Pankkitili on helppo avata sitten kun sinulla on tuo henk.tunnus.
   Jos asuu yli puolivuotta vuodesta Norjassa niin silloin maksat käsiittääkseni verot tänne Norjaan. Muussa tapauksessa Suomeen. Korjatkaa joku jos olen väärässä...
   Sinuna aloittaisin nyt norjankielen opiskelun. Itse aloitin etelä-Norjassa työt ja aluksi käytin englantia. Mutta esim. vanhainkodeissahan ei potilaat yleensä puhu englantia. Eli mitä enemmän osaat kieltä sitä helpompi on alkusi täällä.
   Täällä asuu paljon suomalaisia. Eli sitten kun täällä olet niin saat apua kyllä asioiden hoidossa / tietoa paikoista mistä löydät mitäkin jne. Mutta työpaikallasi tuskin on suomalaista joten norjankielen taito on tarpeen. Tosin tänne tulee paljon ihmisiä Afrikasta/ itäblokin maista jne. ja he eivät osaa sen vertaakaan kuin me suomalaiset koska meillä kuitenkin jonkinmoinen ruotsin ja englannin taito on olemassa. Eli pärjäät ihan varmasti, mutta helpommaksi teet alun itsellesi jos viitsit kieltä päntätä jo etukäteen:)
   Kirkkoniemi on kiva paikka. Täällä on kaikki palvelut ja harrastusmahdollisuuksiakin aika paljon. Esim. punttisali jossa ohjattuja jumppia, hyvä uimahalli, upea luonto, iso jalkapallohalli, hyvät ladut jne. Kulttuuriharrastuksia ei niin laaja valikoima, mutta kyllä niitäkin löytyy.
   Tule käymään Kirkkoniemessä niin moni asia hahmottuu sinulle:)
   Mun työt on lähteneet hyvin käyntiin:) Tosin yötyö on aika raastavaa.. palautuminen yövuoroista vie aina aikaa. Mutta muuten kaikki ok.
   Mielelläni autan sinua. Ja tänne Kirkkoniemeen on hyvä tulla kun täällä on paljon suomalaisia ja meillä on hyvä yhteishenki täällä:) Asukkaita on n. 10 000 ja olen kuullut, että heistä suomalaisia jopa 1000.. en kyllä usko, että niin paljon, mutta paljon kuitenkin:) Tsemppiä kielen opiskeluun. Jos työpaikan saat täältä niin kaikki muut asiat hoituvat varmasti. Nyt vaan kieltä lukemaan ja työpaikkaa hakemaan:)

   Poista
  2. Hei

   Olisin kiinnostunut sairaanhoitajan töistä Kirkkoniemessä alk. heinä-elokuusta 2014. Haluaisin kysyä tarkempaa tietoa siitä mistä voin kysyä töitä, asunnosta, kielestä ja paljasta. Ystävällisesti saijah@windowslive.com Pystyisitkö laittamaan viestiä :-)

   Poista
  3. Esim. työpaikkojen yhteystiedot olisivat hieno juttu. Minulla on autorisointi prosessi pyörimässä eteenpäin. Kiitos etukäteen, jos vain jaksat laittaa postia :-D Yst. saijah@windowslive.com

   Poista
 2. Kiitos rohkaisevasta viestistä! Pitää tosiaan aloittaa nyt se Norjan opetteleminem. Onneksi tässä on vielä aikaa..:). No minä yritän saada täälä asiat niin valmiiksi kuin pystyy ja loput sitten sieltä käsin.. Hahhah tuntuu jotenkin niin koomiselta, että minä joka olen ollut aina vähän arka tuollaisissa asioissa kun yksin pitäisi toiseen maahan lähtä, niin saan päähäni jotain tällaista. Itseasiassa kimmokkeen sinne lähtöön sain työkavareiltani, jotka monet olleet norjassa. Suosittelivat kovasti. Elämäntilanne on sinne lähtöön nyt tsi ei sitten moneeen moneen vuoteen. Pitäisi kuitenkin lapsiakin saada lähitulevaisuudessa jos luoja suo. Isäntähään en sinne saa :) sinun blogin kautta olen saanut paljon tietoa sieltä suunnasta kiitos siitä! Kuulemisiin kun taas jotain uutta..:)))
  T:Suvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos on ollut jotain hyøtya:) Aikaa sinulla on eli ei kun hommiin:) Asunnon saaminen taalta saattaa olla haastavaa. Jos tulet vuokrafirman kautta niin ne tod.nak auttavat. Jot tulet itseksesi niin tiedan, etta minun tyøpaikallanikin tarvitaan lisaa tyøvuomaa joten voin auttaa siina:) Ai sinulla on tyøkavereita jotka ovat olleen Norjassa. Ala puhumaan heidan kanssaan norjaa ja pyyda heita auttamaan tekemaan norjankielisen tyøhakemuksen:) Suosittelen todella, etta tulet kaymaan ennen kuin aloitat. Voit laittaa jo aluille asioita taalla ja naet mihin olet tulossa. Tammikuussa on pimeaa ja kylmaa:) Voi tulla sellainen olo, etta mihin sita on tultu. Yrita puhua miehesi mukaan, kylla han taalla viihtyisi:)

   Poista
 3. Heipsan! Yritän nyt vähän katsoa että mitä tuo Vacant tarjoaa, kjn pitäis kuitenkin saada avustusta noihin matkoihin ja asumiseen. Jos itse hommaa paikan niin täytyy tietysti kaikki itse maksaa :) mutta laitetaan korvan taakse. Teet yövuoroja? Niitä olen itsekin ajatellut. Minkä kokoinen vanhainkoti se on missä olet? Paljonko potilaita? Valvotaanko yksin? Mitä kuuluu työnkuvaan? Onko kirkkoniemessä monta sairaala tai vanhainkotia? Taas liuta kysymuksiä, Sorry!!:)
  T: Suvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vacant ei ole mulle tuttu. Moni kunta maksaa myös muuttorahan ja mahd starttirahan. Ainakin jos sitoutuu pidemmäksi aikaa.
   Mä teen 60% työviikkoa. Vain yövuoroa. Olen pienessä yksikössä. Meillä yhteensä 13 potilasta ja 2 yökköä. Aloitin paikassa jossa mulla oli yksin 20 potilasta plus vastuu koko talosta=/ ei kiva. Mutta nykyinen työ ok. Rauhallista:D täällä on 1 sairaala ja näitä kunnan vanh.koteja muistaakseni 3. +kotihoito.

   Poista
 4. Tämä vacant kustantaa matkat ja asumisen. itselläni oli tarkoitus työskennellä periodeissa. Eli muutama viikko siellä ja vapaat suomessa. Kuinks paljon siellä on mahdollista tehdä ylitöitä? kuulostaa kivalta tuo paikka missä olet. Ei mikään iso yksikkö. kuinkahan tuo palkka asian kanssa? Tapaavatko kysellä palkkatoivetta? Vai onko teillä sielä joku listapalkka? Onko muita etuisuuksia? Joulukuussa ei makseta veroa,oliko muuta? :)))
  Täälä ei järjestetä Norjan kielikurssia ainakaan nyt. Yritän siis jotenkin opetella nyt tuota kieltä... Hahhah minä ja mun huono kielipää..
  Alnaako päästä jo työrytmiin?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylitöitä ei kunta suosi. Jos teet 100% virkaa niin ylitöitä ei anneta. Kallista. Mutta sitten voi tehda esim sairaalalle keikkaa jos on viela energiaa:)
   Toi mun työpaikka on kiva. Mulla on periaatteessa 3 potilasta:)
   Kyllä palkkaan voi vaikuttaa, mutta en tiedä jos firman kautta tulet. Mä olen aina tullut suoraan työnantajalle ja itse neuvotellut palkat ja edut.
   Joulukuussa ei makseta veroa. Ja kun ja jos olet alle 2 v niin verotus on kevyempi. Ja se on muutenkin kevyempi kun täällä pohjoisessa ollaan:)Uimahallissa saadaan käydä ilmaiseksi (jos on kunnalla töissä).
   Minäkään en ole mikään kielinero, mutta norjan olen oppinut. On helppo kieli:)
   Kohta taas töihin. Mullahan alkoi työt 2:lla yövuorolla, nyt oli vapaat ja tänä iltana taas töihin. 2 yötä edessä. Kyllä mulla kestää palautua... kun on perhettä ja meteliä niin ei saa nukkua niin hyvin työvuorojen jälkeen. Tänään tuntuu, että pääsee normirytmiin niin pitää taas lähteä yöksi töihin. Ja viikon päästä on sellainen 2yötä töitä, yks vapaa, 4 yötä töitä.. hyi jo etukäteen! Siitä tulee huono olo.

   Poista
 5. Jeps! Nojoo näillä tiedoilla pääseekin jo pitkälle!! Kiitosta vaan! Jaksuja vaan sinne ja eiköhän se työrytmi sieltä taas löydy. Oudoksesta varmaan taas totuttelemista..on tuo Glotta sitten suloinen tyttö!
  T:Suvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kylla se løytyy:) Kiva jos oli apua. Ja jos paatat tulla kaymaan niin ota yhteytta. Tai viimeistaan sitten kun tyøkuviot ym ovat valmiit ja olet tulossa:)
   Glotta on niin søpø. Nytkin olen tøissa ja hirvea ikava kun katsoo naita kuvia:( Onneksi alkaa vapaat:)

   Poista
  2. moi!!! Ilman muuta otan yhteyttä, jos sinne suunnalle vain suinkin pääsen, sitä toivon kovasti!! Olisiko sinulla sähköposti tms.. Johon voisin ilmoitella jos pääsen sinne suunnalle. Voisin kysellä muutakin, mitä en ehkä viiti kaikkea täällä jakaa..=))
   Mukavia vapaapäiviä!!!
   -Suvi-

   Poista
  3. Laita viestia juhahi@netti.fi
   Vi snakkes:)

   Poista
 6. Tackar! Kirjoittelen varmaan ensi viikolla. Mies ollut nyt kk saksassa ja saapui vihdoin käymään suomessa, joten nyt täytyy vaan keskittyä siihen..:)) kuullaan!!

  VastaaPoista