Hävettää ihan myöntää. Minulla on 3 lasta
enkä ole koskaan käyttänyt kestovaippoja!
Mutta parempi myöhään kuin ei silloinkaan:)
Pari ystävääni antoivat minulle heidän lapsien
vanhoja kestovaippoja ja tänään olen siis
tutustunut tähän kestovaippojen ihmeelliseen maailmaan...
On kuorta, villaa,
harsoa, paperia jne.
Olen vähän pihalla vielä.
Mutta jo päivän 3. vaippa
käytössä ja vielä hymyilyttää.
Ämpärit ja etikat hankittu !
Mies pitää vielä "kouluttaa";)
Oletko sinä käyttänyt lapsillasi kestovaippoja?
Kertokaa kokemuksia ja mielipiteitä!
Mietin mm. sitä, että mites matkoilla?
Käytättekö silloin kertakäyttövaippoja vai
miten toimitte???
Hjelp :)
Esikoisella kaytin kestovaippoja ja pidemmilla reissuilla kertiksia,melkein koko vaippaian. Lieko ollut sen ansiosta, etta oppi helposti kuivaksi. Tytar ei jostakin syysta tykannyt kestoista lainkaan ja en jaksanut hanta niilla kiusata kovin montaa viikkoa. Nykyisilla vaipoilla ei ollenkaan niin vaivalloista, kuin luulisi.
VastaaPoistaMä peukutan sulle kyllä ihan kympillä! Itse en oo näin viiteliäs, valitettavasti. Nature babycaren vaippoja ollaan käytetty aika paljon, ja se kyl pikkasen keventää omaatuntoa. Tsemppiä kestoiluun! :)
VastaaPoistaKaikilla neljällä kertakäyttövaippoja. Ja kehtaanko sanoa, vieläpä hyvällä omallatunnolla. Kokeilin, kun äitiyspakkauksessa oli, muttei ollut minun juttuni. Ei ihottumia, ei mitään. Kaikki tyytyväisiä.
VastaaPoistaMiksi äitejä pitäisi syyllistää tuolla(kin), kun isät eivät stressaa mokomilla asioilla autoja tai tekniikaakaan hankkiessaan? Saati sitten yhteiskunnan vastuu?
Jollei sovi teille,anna olla. Tavallinen perheellinen ei ehdi mahdottomiin hiilijalanjälkeään kasvattaa pohjoisen perukoilla.
Käytin etenkin silloin kun lapsukainen oli alle vuosikas. En ottanut asiasta stressiä vaan tavoitteeni oli käyttää ainakin 1-3 vaippaa päivässä (jotta pyykkiä ei tarvitsisi pestä liian pieninä koneellisinä). Ajattelin, että parempi senkin verran kuin ei ollenkaan ja laskin, että kuinka monta vaippaa vuodessa vähemmän se tekee kaatopaikalla :D Sitten kun lapsi kasvoi, alkoi pissamäärät olla sitä luokkaa, etten jaksanut alkaa kokeilemaan eri vaihtoehtoja, että millä vaipalla olisi pitänyt. Toki sitten vaippamäärä päivässä muutoinkin vähenee. Matkoilla käytettiin kertiksiä. Koin kestovaipoissa hankalana sen, että niiden kanssa joutuu säätämään paljon enemmän, että saa ne pitäviksi ja ennen kaikkea istuviksi vauvalle. Pesu- yms. huoltojuttuja en pitänyt niin pahana.
VastaaPoistaMeillä esikoinen käytti pääosin kertakäyttöisiä. SItten toista odottaessa tutustuin puistossa kestovaippavanhempiin, joilta sain kokeilla erilaisia vaippoja kunnes omalle lapselle löytyi sopiva. Köyhänä ja käsityötaitoisena innostuin sitten vielä ompelemaankin ison satsin kuoria ja imuja. Sitten kahden vaippaikäisen kanssa pyöritettiin vaipparumbaa. En kokenut mitenkään raskaana, iltaisin telkkaria katsellessa viikkailin vaipat aina valmiiksi seuraavaa päivää varten. Päiväkodissa ottivat kestot ihan lunkisti vastaan, eikä siinäkään suhteessa ollut mitään ongelmaa. Kuopus oppikin sitten vähän reilu vuoden ikäisenä täysin kuivaksi. Öisin käytettiin kertsejä, kun lapset ovat olleet niin kovia pissaamaan. ;)
VastaaPoistaIsoin työ kestoissa on varmaan se omalle lapselle oikean vaipan ja materiaalien löytäminen. Muuten mulla ei ole mitään pahaa sanottavaa kestoista.
riikka :)
Kiitos kaikille kommenteista:)
VastaaPoistaItselläni ei tosiaan ollut mitään kokemusta kestovaipoista ja ajattelinkin, että jaksanko sitä pesurumbaa jne mikä liittyy niihin.
Nyt pitkällä vuorokauden kokemuksella;).. luulen kanssa, että suurimmaksi murheenryyniksi tässä tulee se, että miten löytää juuri omalle vauvalle sopivan mallin ja itse oppii vääntämään noi harsot ja kuivikkeet niin, että en pitävät. Mutta jatketaan harjoituksia:) Olen motivoitunut ja minulla on niin iso kasa hienoja vaippoja, että en kyllä luovuta (jos ei tule ihottumaa tms). nimimerkki: kalamuija jonka sohva on kakassa:)
Olen käyttänyt, osakestoillut ja täyspäiväisesti kestoillut, joskus käytettiin jopa reissuilla kestoja, mutta ihan mukavuusyistä kannattaa niihin reissuihin ottaa kertikset niin turha stressi lähtee ja vaipat ei mene pilalle, jos joutuvat päiväkausia lojumaan pussissa likaisina.
VastaaPoistaNeljännellä kestoilin, kunnes menin töihin ja lapsi hoitoon, eli 1,5- vuotiaana. Reissussa kertsit. Tein itse paljon, etsin tietoja netistä ja tutuilta ja vähän aikaa sitten lykkäsin kaksi paperikassillista vaippakamaa eteenpäin esikoistaan odottavalle. Hoitoon olisivat ottaneet kestot, mutta päätin, että mulle riittää, en kerkee enää huoltaa. Osta käytettyjä, halpaa ja hyvät imutehot! Joko tunnet riisipaperin? Minä pidin sitä tärkeänä ja hyvänä pyllyä vasten. Kun lapsi kasvaa ja kakat myös, helpottaa huoltoa...
VastaaPoistaMoikka! Hienoa, että olet löytänyt tien kestojen ihanaan maailmaan! Viivin vauva-aikana en edes tiennyt kestovaipoista, mutta Veikalla käytinkin melkein kokonaan kestoja. Ne oli NIIN ihania, söpöjä, pehmeitä.. Siinä mun suurin motivaattori :) Reissussa ja yökylissä käytin kertiksiä, ja sujuvasti meni vaihto tyylistä toiseen. Ostin kaikki uutena (silloin ei vielä löytynyt käytettyinä), ja muutaman vuoden päästä, kun selvästi kestoista tuli suositumpia, myin kaikki pois, ja sain niistä enemmän rahaa mitä olin niistä maksanut. Veikan vaippailu jäi siis kokonaisuudessaan plussan puolelle myös rahallisesti :))
VastaaPoistaKiitos taas kaikille vinkeistä:) Juu riisipapariakin sain vaippojen mukana. Mutta en ole ihan tajunnut sen ideaa. Vauvalla on vielä niin löysä kakka, että se menee kyllä sen paperin läpi. Vai onko sen paperin idea edes estää sitä? Fleece tai noi muut kankaat tuntuvat jotenkin pehmeämmiltä eli eikö se oleparempi pyllyä vasten? Hyvä Tunja:) Harvalla varmasti vaippaillut menee taloudellisesti plussan puolelle;)
VastaaPoistaHyvä kuulla, että matkalle kannattaa varata kertakäyttövaippoja mukaan. t.kalamuija
Moikka,
VastaaPoistaMinäkin omat kokemukseni lisään. Kahdella lapsella kestot olleet käytössä. Innostuin asiasta raskausaikana ja surffailin kaikki mahdolliset infot silloin. Hyvä niin, sillä luulenpa ettei myöhemmin olisi ollut intoa enää. Käytettiin kestoja myös matkoilla jonkin verran ja myös kaupungilla liikuttaessa yms. Likavaippojen kuljettamiseen on hyvä olla jokin vedenpitävä suljettava pussi tai oikeastaan useampiakin, jos meinaa kodin ulkopuolella käyttää. Esikoinen käytti kestoja päiväkodissakin, kun päiväkoti suhtautui positiivisesti asiaan. Kestoilua helpotti ensimmäisen kanssa huomattavasti se, että lapsi oppi/opetettiin käymään potalla 1-vuotiaasta alkaen eikä kakkavahinkoja sen jälkeen tullut. Seuraava lapsi olikin sitten paljon herkkäihoisempi, jotenkin omapäisempi, ja vanhemmat työllistetymmät. Kertakäyttövaipat ovat olleet paljon enemmän käytössä, ja aina matkoilla, päiväkodissa, silloin kun äidin hermot alkaa piiputtaa yms. :) Mutta enimmäkseen kuitenkin kotona kestoilla, joita kakkoselle ei siis tarvinnut hankkia ollenkaan, joten ainakin useamman lapsen käytössä kestot tulee paljon halvemmiksi kuin kertakäyttövaipat. Kuivaksi oppimiseen en usko paljonkaan varsinaisesti vaippatyypin vaikuttavan, enemmänkin ehkä vanhempien viitseliäisyyteen potalle opettamisessa.
Meidän lapsilla fleece ihoa vasten on aiheuttanut jonkin verran ihottumaa. Aikalailla kaikenlaisia vaippavirityksiä testattu ja parhammaksi meillä todettiin pikkuvauvalla harsot + kuoret, isommalla sisätäyttövaippa + villahousut. Harsot "kasvaa" vauvan mukana ja sitten isommalla lapselle voi hankkia vaippoja jotka menevät koko loppuvaippaiän. Huonoimmat oli meillä taskuvaipat, varsinkin rimppakinttuisella esikoisella aina valui lahkeesta, vaikku muuten olisivatkin niin kätevät. Täyttövaippa+villahousut yhdistelmä on ollut myös yövaippana luotettavin, myös luotettavampi kuin kertakäyttövaippa. Me ei olla käytetty riisipaperia, mutta täyttövaipoissa on keinokuituinen kuivaliinapinta. Vähän hankalaa on tietysti löytää itselle juuri se paras ja toimiva ratkaisu. Rennolla otteella siis suosittelen menemään tässäkin asiassa.
Muutenkin syyllistää tai syyllistyä ei kyllä lapsiasioissa kannata. Kukin parhaaksi katsomallaan tavalla äitinä, ja ihmisenä tietenkin muutenkin.
Nyt tulee tyhmä kysymys: Mitä eroa on sisätäyttövaipalla ja taskuvaipalla?
VastaaPoistaNytkin vauvalla on harsovaippa,mutta hyvä tietää, että harsoja on eri kokoja. Tästäkin vaipasta tuli niin muhkea, että vauva nukkuu melkein "alamäessä" kun peppu on niin pullea:)
Onko näille vaipoille muuten jotain omaa pesuainetta vai pesittekö ihan samalla pesuaineella kuin muun pyykin? Ja 60 asteessa?
Joo syyllisyyttä en ala tuntemaan:) Saatiin nämä vaipat ilmaiseksi ja jokainen kestovaippa jonka jaksan käyttää on vähän kotia päin:) Luulen, että kotona ollessa käytetään ja kun lähdetään kaupungille tai reissuun niin otetaan kertakäyttövaipat matkaan:)
Tarkoitin taskuvaipalla sellaista kuorellista taskuvaippaa, jonka päälle ei siis tarvitse laittaa mitään kuoria tai villahousuja, ja sisätäyttövaipalla kuoretonta taskuvaippaa. Molemmat siis taskuvaippoja, mutta toiset tarvitsee jonkin kosteussuojan. En ole ehkä enää mukana termeissä... Toivottavasti ymmärsit mitä tarkoitan.
PoistaHarsoja on tosiaan olemassa eri kokojakin, mutta taittelemalla eri tavalla perusharson saa melkeimpä minkäkokoiselle lapselle tahansa. Tarvittaessa hädän tullen jopa yökastelevalle 4-vuotiaalle yövaipaksi ;)
Me on pesty 60 asteessa ja samalla pesuaineella kuin muutkin pyykit. Meidän pesuainekriteerinä on ollut löytää hajusteeton, tehokas, zeoliititön (ja ympäristösyistä myös) fosfaatiton pesuaine.
Nyt ymmärsin:) ei hätää.. en ole minäkään mestari näissä termeissä. Kiitos kun vastasit:)t.kalamuija
VastaaPoista