Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Pimeys ja pitkät päivät

Viime talvena koin kaamoksen ensimmäistä kertaa. Kaikki oli uutta ja outoa ja eka kaamos menikin yllättävän hyvin. Toki lumikin tuli viime talvena paljon aikaisemmin kuin nyt eli se toi valoa ja iloa. Nyt on synkkää. Ensilumi tuli myöhään ja sekin suli nyt viikonloppuna pois. Päivät ovat pimeitä ja pitkiä. Kello 14.00 tuntuu, että on ilta eikä se ole positiivinen tunne kun ulkona on vesilammikoita ja tietää, että tätä helkatin pimeyttä on edessä sen puolivuotta! Tästä talvesta tulee raskas ja pitkä.. tunnen sen jo nyt.
Toissaalta tämä "kotoilu" on ihanaa. Ei kiire mihinkään. Tänäänkin keitin riisipuuroa ja rusinasoppaa. Mutta eikähän elämä tällaista ikuista jouluakaan voi olla:)
Tekisi mieli vetää peitto korviin ja mennä talviunille!

Tromssasta pieni kirpparilöytö Glotalle;)
Otin tahallaan vain käsimatkatavarat mukaan
matkalle, jotta ei menisi shoppailuksi.
Ja tosi vähän mitään ostinkaan. Mutta eksyimme
Oskarin kanssa paikalliselle Fretexille eli Pelastusarmeijan
kirpparille ja siellä olisi ollut vaikka mitä!!!
Nämä oli pakko ottaa matkaan:)
Kumpparit kokoa 20:) Ja hinta 2,5e!

8 kommenttia:

 1. Kuule,
  pimeää se on meillä muillakin (ainakin tässä puolivälissä Suomea). Ei lunta ja vettä sataa kaatamalla. Yhtä pimeää koko päivä ja jo kolmen aikaan (eli klo 14 norsk tid) on enemmän tai vähemmän pimeää. Ei ratkaisevaa eroa? (Aikaero saa sen kurjuuden tuntumaan vain vielä kurjemmalta! Sama "onnettomuus" se on ruotsalaisillakin, kun taas venäläisillä on pitkään valoisaa. Siis muka.)
  Ja ei "helkatin pimeyttä" kestä puolta vuotta - se nyt vaan tuntuu siltä! Tammikuussa aurinko näkyy jo siellä vähän, lumi on maassa ja muutama aste pakkasta kirkastaa ilman ja mielen. Maaliskuu on sama kuin muuallakin.

  Kotoile ihan rauhassa ja nauti hyvällä omallatunnolla! Glotta tulee ja hyppää kohta kumppareihin ja päivät ovat ääntä ja hulinaa täynnä...
  Ajattele, että talvesta tulee ihana ja ainutlaatuinen ja että huomenna on edessä uusi, ihana päivä!
  Sillä niinhän se on!
  Kiitos blogistasi, jälleen.

  VastaaPoista
 2. Itse aikoinaan menin Norjaan marraskuussa, keskelle kaamosta ja pimeyttä. Talvi oli lopulta ennätysluminen, lunta oli Lyngen-vuonon varrella pitkälle toista metriä, tiet olivat harva se päivä poikki / kiinni lumivyöryjen ja -vaarojen takia. Kyllä ahisti!!! Varsinkin kun suunnitteltiin ja odotettiin Suomen reissua niin lähtöaamuna oli tiet suljettu seuraavat kolme päivää. Silloin tuli kirottua koko Norja alimpaan he..ttiin. Mutta sitten kun aurinko alkoi niitä pieniä piteneviä säteitään pikkuhiljaa jakamaan, oih, se tunne oli mahtava. Ja kevät oli upea!
  Jaksamista kaamokseen, kynttilöitä palamaan ja leppoisaa kotona rötväilyä, nythän saat tehdä sitä "luvan" kanssa tulevaa pientä ihanuutta hoidellen :)
  Lurkin blogiasi tasaisin väliajoin, kirjoitat ja kuvaat kivasti.

  VastaaPoista
 3. Saanko esittää asiakysymyksen: kun sinulla Kalamuija oli Norjan id-tunnus jo edelliseltä Norjassa asumisajaltasi niin kelpasiko sama id-tunnus vieläkin eli nopeuttiko se yhtään verokortin saantia ym. byrokratian häslinkiä?

  Kauanko meni saada id/verokortti? Id-tunnuksellahan saa sitten puhelinliittymää, pankkitiliä ym - mutta kuinka pitkään aikaan on syytä varautua? Miten se väliaika sitten ...?

  VastaaPoista
 4. Kiitos kaikille tsempistä:) Yritän nauttia tästä rötväilyajasta:) Ja totta. Pimeää se on muuallakin. Nyt vaan kun tietää mitä on edessä niin se tuntuu vähän ahdistavalta. Ja kun kevättä (sellaista johon olen etelänihmisenä tottunut) ei ole eikä tule vaan talvea kestää sinne huhti-toukokuulle niin se vaan tuntuu pitkältä. Toki valoa tulee ennen sitä:)Kaamoshan kestää "vain" 2kk. Mutta pitkä talvi on edessä.
  Kiva Kauri kun kommentoit. Meillä onneksi ei sentään tiet ole poikki:) Eli kulkemaan pääsee jos ei nyt ihan hirmu myrsky ole. Ja totta tuokin. Se tunne kun aurinko tulee pitkän pimeyden jälkeen on upea. Ei sitä edes tajua sellainen ihminen joka ei ole täällä elänyt. Ihmettelin kun ihmiset puhuivat aurinkojuhlista jne. mutta kun niiden aika oli tajusin sen täysin:)
  Ja anonyymi: Kyllä meillä oli vanhat id-numerot voimassa. En osaa sanoa meneekö ne koskaan vanhaksi. En usko. Se nopeutti kyllä tällä kertaa. Silloin 10v sitten muistan kun oli hankalaa saada asioita hoidettua koska tota numeroa ei ollut. Se miten nopeasti sen saa vaihtelee suuresti. Meillä se taisi kestää silloin pari viikkoa. Sen jälkeen pystyi tilaamaan verokortin. Sen tuleminen ei kestänyt kauaa. Mutta esim. puhelinliittymän hankinta oli hankalaa eli esim. Prepaid liittymä on yleinen meillä jotka eivät ole norjalaisia. Kaikkeen tuollaiseen tarvitsee verotiedot ja kun niitä ei ole niin on vähän hankalaa. Mutta ei mahdotonta. Eli jos olet Norjaan lähtöä harkinnut niin tsemppiä matkaan:) Kaikki järjestyy, mutta ei yhtä tehokkaasti / nopeasti kuin Suomessa. Eli malttia ja huumoria matkaan:)T. kalamuija

  VastaaPoista
 5. Itse olen juuri muuttanut Tromssaan (vain 3kk:ksi) ja en tunne paikkoja. Missä täällä on kirpputoreja?

  VastaaPoista
 6. Ihan keskustassa. Siina kun kavelet keskustan kauppakeskukselta sinne akvaariolle pain:) Fretex niminen kirppari. Aika iso. Toiv. løydat. Oli tosi kiva tai ainakin silloin olisi ollut vaikka mita ostettavaa, mutta ei ollut tilaa laukussa:( tervetuloa Pohjois-Norjaan. T.kalamuija

  VastaaPoista
 7. Kiitos tiedosta :) En ymmärtäisi itse löytää kirpputoria täältä, vaikka kävelisin ihan edestä ohi :D Mutta yritän löytää. Nimen kanssa on huomattavasti helpompaa jo :)

  VastaaPoista
 8. Löytyi :D Olin itseasiassa kävellyt ko. paikan ohi ennenkin, mutta jotenkin ihan jättänyt sen huomiotta! :D

  VastaaPoista