Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

maanantai 20. helmikuuta 2012

Hilsen fra ALTA

Me oltiin pienellä retkellä. Kyllä nämä välimatkat ovat.. kun autoakin pitää käydä huollattamassa 480km:n päässä.

Mistä tietää, että on asunut tarpeeksi kauan Lapissa? Kun kertoo lapsille, että lähdetään Altaan joka sijaitsee tuon matkan päässä niin he vaan toteavat, että "no eihän se ole pitkä matka":)

No matkailu avartaa, mutta on ihana olla kotona taas:)

Mieheni on käynyt ennenkin Altassa ja hän kehui Altaa oikein kaupungiksi (ehkä hänkin on asunut tarpeeksi kauan Lapissa). Myös ystäväni kertoi, että hänen mummunsa aikoinaan matkusti paljon Pohjois-Norjassa ja tykästyi Altaan. Joten minä istuin innoissani autossa tuon 7 tuntia ja odotin, että pääsen vähän kaupungille. Noh.. Alta nyt ei ensinäkemältä nostattanut mitään positiivisia tunteita. Keskusta oli ripoteltu sinne tänne ja rakennukset olivat .. no vähän niin kuin täällä Kirkenesissä:) Lauantai-ilta meni hotellilla saunoen ja kun sunnuntaiaamuna avasimme verhot niin näkymä suoraan torille oli jotensakin ankea. Ilma oli pilvinen eikä ristinsielua missään. Paikalliset taisivat olla hytteillään.


Kävelykatu oli sunnuntaina hiljainen...

.. mutta pienen miehen mielestä talot olivat isoja ja
komeita:) Taustalla kauppakeskus Amfi ja sen päädyssä
Nordlysbadet.

Lähdimme ajelulle ja totesimme, että Alta sijaitsee hienossa paikassa. Altavuonon rannalla, joten maisemat olivat upeat.

Ajelun jälkeen perheen miesväki lähti uimahalliin. Uunituore iso uimahalli (Nordlysbadet) sijaitsi aivan hotellimme kyljessä. Me Glotan kanssa katselimme kateellisina ikkunan läpi allasosastolle.  Uimahalli oli mahtava ja pojat viihtyivät siellä melkein 3 tuntia:)

Tänä aamuna verhojen lomasta paistoi aurinko ja tori oli täynnä autoja.. olihan maanantai aamu. Mies vei auton huoltoon ja päätimme lähteä viereiseen kauppakeskukseen. Siellä oli kaikki kaupat aasta ööhön, jopa H&M mikä on monen "kunnon kaupungin mittari":) En jaksanut kiertää edes kaikkia kauppoja (joka kielii siitä, että minäkin olen asunut Lapissa jo aikani). Eli onkohan Alta sittenkin kunnon kaupunki:) Onhan siellä hieno uimahalli, uusi lentokenttä, iso futishalli, mahtava kauppakeskus, korkeakoulu ja puolet enemmän asukkaita kuin meillä täällä Kirkkoniemessä.. eli turha tässä on Altaa parjata:)
Tänään on mennyt 100 000 rikki:)
Siis blogissani on käynyt vieraita ton verran.
Huippua! Kiitos kaikille jotka jaksatte lukea <3

10 kommenttia:

 1. Finnmarkissa on niin paljon sodan jälkeistä rakennusta, että se tekee monesta paikasta kauhean ankeaa. Onneksi maisemissa riittää :)
  En ole koskana käynyt Altassa, mutta moni on sitä kehunut! Ihana pieni irtiotto teillä ollut.

  VastaaPoista
 2. Miksi auton huollatus Altassa?
  Miksei Suomessa lähempänä?
  Vinkiksi korjaustarpeisiin: Kaamasessa on kuulema saksalaisen pitämä pieni autokorjaamo, jossa tehdään hyvää työtä ja edullisesti. Omistaja on kai osaeläkkeellä, mutta tykkää näprätä autojen kanssa ja niinpä hinnalla ei kai sitten ole niin kauhean väliä...

  Alta on vanha kauppapaikka, joka sijaitsee suojaisasti vuonon pohjalla. Paljon suomalaisia, edelleenkin.

  VastaaPoista
 3. Hmm... Näyttää nuo kaupunkikuvat ihan Kirkenesiltä. Mummuni reissaili siellä tosiaan kesäaikaan ja kaipa nuo maisemat oli "se juttu" Altassa.

  VastaaPoista
 4. Pohjois-Norja kiehtoo minua edelleen, kun en ole vieläkään päässyt käymään siellä. Miestä ei kiinnosta, kun on kuulemma viettänyt siellä ihan riittävästi aikaa "eikä siellä ole mitään näkemistä"...

  VastaaPoista
 5. Joo oli kiva pieni irtiotto:) Tuli vähän poistuttua täältä mökistä ja shoppailtua.
  Altassa siksi, että auto piti käyttää merkkihuollossa. Lähin Skoda olisi ollut Suomen puolella Rovaniemellä johon vähintään sama matka kuin Altaan. Ja haluttiin tehdä Altaan retki niin miksi ei:) Ei olis ehkä muuten tullut käytyä siellä(kään).
  Heli: Kyllä pohjoisessa on vaikka mitä, ainakin hienot maisemat ja kunnon talvi. Puhu se miehesi ympäri:)

  VastaaPoista
 6. Kesäaikaan kannattaa tutustua Altan kalliopiirroksiin, hieno ja kaunis reitti. Huimaa miten kauan siellä on ollut asutusta saman vuonon rannalla.

  Sanna

  VastaaPoista
 7. Hyvä, että kävitte Altassa! Ja vielä parempi, että oli mukava reissu! (Eikös takuuhuollut voi tehdä missä vain - luin/kuulin jostain. Siis että merkkihuollot ei ole mitenkään "pakollisia"?)

  Ainakin kesäaikaan kannattaa mielestäni pohjoisessa asuvien ajaa kerrankin koko Ruija läpi - siis Tromssasta Kirkkoniemeen ja takaisin. Pitkin rantaa ja sitten myös sisämaata koukkien. Ottaa aikaa ja tutustua paikkoihin, kun kerran lähellä ollaan.
  Onhan se "omituista", jos näillä seuduilla asuu ja eikä ole koskaan käynyt esim. Hammerfestissä (jossa suomalaisen kyllä "kuuluu" käydä) tai Nordkapissa tai Tromssassa!

  Moni päätyy aina lomalla Suomeen ja aika moni päätyy sinne ennen pitkää kuitenkin - ja on nähtynä vain oma asuinkunta ja vähän muuta, ja tunnetaan kaikki tiet sieltä pois.

  VastaaPoista
 8. anonyymi: itse olen huomannut, että kyllä se arki vaan arkea ulkomaillakin. Sitä voi suunnitella retkiä vaikka mihin, mutta kuinka paljon lopulta reissaat koti-Suomessa asuessasi vapailla ja lomilla.

  VastaaPoista
 9. Me päätettiin silloin kun muutettiin tänne, että nyt kolutaan nämä pohjois-Norjan kaupungit kun täällä kerran ollaan. Mutta totuus on se, ettei parin päivän vapailla ehdi minnekään näiden välimatkojen takia ja sit kun on kunnon loma niin nokka on kovasti menossa etelänsuuntaan. Mutta olen mä sentään Tromsassa ja Altassa käynyt:) Lentokoneella tietty pääsis, mutta tällä kokoonpanolla kun lähtee niin se on hintavaa puuhaa.

  VastaaPoista
 10. Saatoimme sitten olla yhtä aikaa kaupoilla. :)

  Kun lähtee käymään Altassa muualta Finnmarkista, niin kauppakeskuksessa tosiaan tuntee pienen tuulahduksen "suuresta maailmasta".

  VastaaPoista