Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Typerät norskit!!!

Edellisiltana kun poljin salilta kotiin aloin katselemaan ympärilleni. Lumi sulaa kohisten ja mitä sen alta paljastuukaan.. pulloja!

Siis ihmiset ovat heitelleen auton ikkunoista tyhjiä pulloja tienpenkoille! Haloo! Miksi? Jos en ymmärrä hiusmuodista mitään, enkä muotivaatteista niin sen kyllä teidän, että tällainen toiminta on "so last season"!

Mikä saa ihmiset tekemään niin? Miksi se pullo ei saa matkustaa siellä autossa perille asti? Tekisivätkö he niin myös jos edelleen limupullot olisivat lasia vai onko noita muovipulloja ja tölkkejä vaan niin kiva heitellä... Ja parasta oli, että löysimme pari avaamatontakin tölkkiä!

Eilen sitten suostuttelin pojat mukaan pulloja keräämään. Innostus ei ollut ihan hirveä (koska matka oli niin pitkä), mutta kun lupasin, että he saavat pitää pulloista saadut panttirahat ja lupasin maksaa vielä samanlaisen summan ekstraa, niin johan alkoi kiinnostamaan:)

Tuon 9 kilometrin matkalta saimme 3 isoa jätesäkillistä pulloja! Norjalaisia, suomalaisia, venäläisiä... osa rikki, osa ehjiä:) Nyt pullot odottaa lajittelua autotallissa. Ehkä se homma tehdään tänään:)


Urpå ja Turbo hommissa.
He eivät olleet ensimmäistä kertaa asialla.
Mm. meidän X-box on ostettu pullorahoilla:)

Lapset olisivat halunneet kerätä kaikki roskatkin.. mutta
jos niitä olisimme alkaneet keräämään niin säkit olisivat täyttyneet
jo niistä. Joten kaikki pullot ja tölkit talteen, rikkinäiset ja ehjät.

Saalis:)

ps. eikä riitä, että he roskaavat luontoa.
Hyvä, etteivät päälle ajaneet eilen.
Vaikka meillä oli tällaiset huomioliivit päällä niin
harva auto edes hidasti kohdallamme.
Olisikin ollut "hienoa" vielä jäädä auton alle näiden
hiton pullojen takia!

10 kommenttia:

 1. Varsinainen ekoteko! Yes! Hyvä te! Terkut pojillekin!

  VastaaPoista
 2. Hyvä, että näytätte mallia norjalaisille :)
  Ihmettelin itsekin yhtenä päivänä kävelyllä ollessani sitä roskan määrää, enimmäkseen muovia eri muodoissa, jota oli pusikossa vielä 50 metrin päässä tiestä. Luontoelämys puron vartta kävellessä ei ihan vastannut odotuksia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on kanssa kyllä niin likaista, yök!
   Pitää näyttää mallia:) Täällä kyllä tämä kierrättäminenkin on niin lapsen kengissä. Vaikka haluaisi kierrättää niin se on hankalaa täällä.. esim. biojäteastioita ei vaan ole.
   Ja nämä pullojenpalautuskoneetkin ovat niitä vanhoja (joita Suomessa oli 10v sitten).

   Poista
 3. Hienoa ! Hyvä teko todellakin ! Norja on varmasti Euroopan roskaisin maa, sillä missään en ole nähnyt sellaista roskaamista, kuin täällä. Roskaa on kaikkialla ja olen nähnyt ihmisten heittävän suklaapaperit, pullapussit yms. suoraan kadulle roskiksen viereen täällä Stavangerissakin. Lasia on kaikkialla ja varmasti koiran kanssa kulkiessa se ottaa päähän ! Norjalaiset ovat ylpeitä maansa luonnosta, mutta kakkivat omaan pesäänsä...hyi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ihmiset heittävät roskat maahan. Sen olen itsekin huomannut! Ja, että pullot ulos ikkunasta... äly hoi. Rahan arvoista tavaraa joka ei maadu kirveelläkkään!
   Nämä norskit eivät tajua miten hieno luonto heillä täällä on. Kuka oikeesti haluaa roskata tätä kaunista maisemaa?

   Poista
 4. Hienon työn olette tehneet! Me kanssa äidin kanssa kerättiin aina keväisin roskia lähimetsästä :)

  Olen parilta suomalaiselta opettajalta kuullut, että lukioikäiset oppilaat heittelevät roskia tosta noin vaan koulun käytäville ja jos pyydät nostamaan niin saat vaan tyhmän katseen, että miksi ihmeessä!

  Meidän roskiksilla on ihan kamalan näköistä, koska luukut ovat niin pieniä ja jos norjalaisen roskapussi ei mahdu luukusta sisään se jätetään luukun viereen lintujen nokittavaksi ja pian roskat ovat lentäneet tuulen mukana kauaksi metsään :(

  VastaaPoista
 5. Ai teilläkin on ollut tällainen harrastus:) ei varmaan ole sen jälkeen tullut mieleen heittää roskia luontoon? Voin kuvitella ton tilanteen koulun käytävällä:-/ ja toi roskisjuttu.. Ja kukaan ei tee mitään! Tyypillistä täällä!

  VastaaPoista
 6. Olen kyllä samaa mieltä roskaamisesta ja muutenkin energian tuhlaamisesta Norjassa, ilmeisesti kun "rahaa on kuin roskaa", luonnosta ei tarvitse välittää.. Meillä päin tosin kuskit ajavat mielestäni PALJON rauhallisemmin kuin Suomessa. Täällä Tampereella taas kiroilen kun suojatien kohdallakin autot lähinnä kiihdyttävät vauhtiaan vaikka näkevät että olen vaunujen kanssa ylittämässä tietä.

  VastaaPoista
 7. Joo tämä suhtautuminen energiankulutukseen ihmetyttää minua! Esim. valoja ei sammutella jne.
  Juuri luen Jo Nesbøn kirjaa ja siinä sanotaan mielestäni hauskasti jotenkin näin: "joka puolella paloi valot, norjalaiset eivät sammuta niitä ikinä.. no ehkä silloin kun lähtevät 2 viikoksi etelään".
  Vähän noin se on. Kaamosaikaan sen varsinkin huomaa. JOka talossa on valot, joka huoneessa + pihavaloja on paljon. Ja ne ovat päällä aina (paisti makuuhuoneissa yöllä). Toissaalta sen ymmärtää.. se pimeys on ahdistavaa ja ehkä ihmiset hoitavat itseään tolla valolla:)
  Mutta paljon olisi tehtävää tuon roskaamisen ja energian tuhlaamisen saralla täällä!

  VastaaPoista