Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

keskiviikko 2. lokakuuta 2013

The juttu"Heippa hei" vilkuttelevat paketoidut varpaani teille:)

Maanantaina siis poistettiin patti varpaiden välistä. Ja lääkäri kirjoitti 3 viikon sairausloman sen kunniaksi. Siis 3 vkoa!? Olin varautunut muutamaan päivään.

Mutta nyt on siis niin outo tilanne, että yhtäkkiä mulla onkin aikaa. Ei kiire mihinkään. Harmi, että olen vähän toipilas. Tekemistä olisi, mutta tämä sykkivä jalka vähän rajoittaa näitä touhuja.

Nyt siis voin hyvällä omallatunnolla rauhoittua. Katsoa telkkaria, lukea blogeja/kirjoja/lehtiä, kutoa, kirjoittaa jne. Ihanaa <3

Ja siitä tulikin mieleen, että auttaisittekohan te mua vähän?

Muuttaessamme takaisin Suomeen lupasin kirjoittaa Ruijan Kaiulle jutun kotiutumisesta tänne.
3 vuotta meni pohjois-Norjassa ja nyt olemme olleet täällä vajaan puolivuotta. En ole saanut tehtyä lupaamaani juttua. Ehkä nyt olisi sen aika!?

Eli mitä te lukijoina haluaisitte kuulla? Laittakaa kaikki vinkit, kommentit ja kysymykset tuonne kommenttiboksiin. Tehdään oikein hyvä juttu Suomeen paluusta yhdessä. Lupaan palkita teidät jollain kivalla tavalla kunhan autette minut alkuun:)

Itselläni lyö tosiaan tyhjää... kotiinhan me tultiin ja arki imaisi mukaansa ihan samantien. Ei tässä ole mitään ihmeellistä. Mutta ehkä te ulkopuolisina osaatte kiteyttää ne asiat jotka sitten kuitenkin on vähän erilailla täällä kun siellä jne:)

ps. jos kommentoiminen tuonne inboxiin ei onnistu niin laittakaa sähköpostia osoitteeseen: juhahi@netti.fi


Kiitti jo etukäteen!

18 kommenttia:

 1. Ei kotiutumisjuttua oikein aikaisemmin olisi voinut kirjoittakaan, joten nyt on varmaankin ihan oikea aika :).
  Aika paljon olet näitä blogissasi pohtinutkin. Mutta kirjoita siitä, mikä sai palaamaan, oliko jokin syy ylitse muiden? Oliko päätös helppo / yksimielinen? Kyllästyitkö enemmän Pohjoiseen (kun olette asuneet myös täällä etelämmässä) ja pieneen paikkakuntaan vai ulkomailla asumiseen yleensäkin? Minkälaisia odotuksia Suomen suhteen oli? Onko ne odotukset toteutuneet ja mikä on, mikä ehkä ei. Oliko moni asia muuttunut? Hyvään vai huonoon suuntaan? Mitä jäit kaipaamaan Norjasta? Miten käytännön asiat sujuvat Norja >< Suomi. Miten lapset ovat sopeutuneet? Kaipaavatko Norjaa tai Norjan kavereita? Voisitko vielä kuvitella muuttavasi takaisin Norjaan tai jonnekin muualle ulkomaille? Jos, niin miksi? Mikä on se asia, joka yleensäkin saa lähtemään? Tässä vähän alkuun :D.

  Mutta pikaista paranemista! Voisin ajatella, että pieni loma, vaikkakin jalkapuolena, tulee tarpeeseen, koska muuttonne ja töiden aloitus tapahtui niinkin tiukalla aikataululla. Joten leppoisia syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanne:) Sä se osaat! Tästä oli iso apu. Mutta laittakaa toki muutkin vinkkejä:)
   Kyllä pieni loma tekee hyvää. Aikamoista haipakkaa ollut tämä viimeinen 5kk:) Syysaurinkoa sinne myös!

   Poista
 2. Tää onkin kiva jobi! Mielelläni lukisin muuten sen jutunkin sitten joskus. No mua kiinnostaa nyt eka lasten sopeutuminen takaisin. Oliko helppo hypätä Suomen koulumaailmaan? Miten kieli? Entäs harrastuksiin palaaminen/uusien aloittaminen. Saivatko pojat entiset kamut takaisin vai enemmän uusia?

  Ja sitten sua ajatellen... Mikä asia Suomessa yllätti positiivisimmin? Minkä voisit jättää kokematta? Onko Suomi muuttunut?

  Entäpä miten itse olet muuttunut? Mikä on Norjan vaikutusta? Ja mitä kaipaat eniten Norjasta?

  Tässäpä alkuun!
  Toipumisia!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Nonna:) Ruijan Kaiulla on nykyään jonkinlaiset nettisivut, mutta kaikki artikkelit eivät taida tulla nettisivuille. Mutta lupaan, että ainakin kaikille teille jotka ovat mua auttaneet laitan jutun sitten vaikka sähköpostiin:) Mähän Norjassa ollessamme kirjoitin lähes joka numeroon jonkun jutun jos en kaksi. Se oli kivaa:)
   Voin tässä jo vähän vastata noihin sun kysymyksiin. Pojat sopeutuivat hyvin koska mehän palattiin vanhoihin kotiympyröihin. Eli pääsivät samoille luokille joista aikoinaan lähtivät. Samat pojat pyörivät nurkissa kuin silloin 3 v sittenkin:) Tosi hyvin kaverit ottivat vastaan. Ja futiksen aloittivat Norjassa ja kumpikin jatkoi sitä täällä. Kuviskerho ei enää valitettavasti 11v Oskaria kiinnosta vaikka silloin 3v sitten oli rakas harrastus.
   Suomesta lähdettiin koska täällä oli haastava työtilanne.. ja on edelleen eli kun lähdettiin ajateltiin, että ollaan vuosi pari ja oltiinkin tosiaan yli 3. Ja tilanne edelleen täällä yhtä surullinen. Mun mies käy edelleen Norjassa töissä.
   Suomessa yllätti hinnat (kallista palkkoihin nähden) ja muutenkin Norjaan on ikävä aina palkkapäivänä;)
   Itse en tunne muuttuneeni. 3 vuotta otetiin rennosti siellä, mutta täällä rumba alkoi heti vaikka toivoin että olisin oppinut sen lunkin elämäntyylin siellä. Täällä sitä on vaikea toteuttaa. Mutta enemmän tämä on sitä minua kuin se koossaillu siellä:)
   Norjasta kaipaan niitä rauhallisia perheiltoja, luontoa, revontulia, kevättalvella tehtyjä hiihtolenkkejä:) Ja mun marttakaveria jonka kanssa tehtiin käsitöitä ja säilöttiin kurkkuja ja mehua:) Ja meidän kivaa omaa kotia:)

   Poista
 3. Ihan ensiksi - kovast toipumisia. Ja sitten siihen itse paluumuuttoasiaan, olen niiiiin odottamassa sun tarinaa tai analyysia aiheesta. Tässä kun haaveillaan juuri siitä, ja olisi ihana lukea lisää koko kimurantista aiheesta. Tosin, tykkäsin kovasti sun kommentita, että kotiin tultiin ja arki imaisi. Toihan kuulostaa maailman parhaalta! xxx

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin siinä tosiaan kävi, että arki imaisi mukaansa ja sitten mentiin. Nyt on eka kerta kun on aikaa analysoida tai miettiä tätä kaikkea kun on sairauslomalla jalan takia. Mutta ihan niin kuin ajattelinkin niin ei tämä elämä täällä Suomessakaan pelkkää ruusuilla tanssimista ole, mutta senhän nyt jokainen järkevä aikuinen tietää:) Voi kun voisi poimia jokaisesta kivasta paikasta vain ne mukavat jutut mukaan ja tehdä ihan oman wonderlandian:) Siellä olisi Norjalaiset maisemat, luonto ja rento elämänmeno. Mutta se olisi lähellä omaisia ja ystäviä, siellä maksettaisiin kivasta työstä sellaista palkkaa jolla pärjää ja siellä puhuttaisiin omaa äidinkieltä. Lapset voisivat hyvin ja terv.huolto ja muutenkin "palvelu" pelaisi. Ja siellä olisi lämmin kesä ja luminen talvi:)

   Poista
 4. Pikaista paranemista,paketti on komia.Jos listais asioita työ,koulu,asuinalue,luonto jne ja kertois kummastakin maasta huonot ja hyvät puolet.Suomi voittoon....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Paketti on tällä hetkellä aika räjähtäneen näköinen. Huomenna sen saa avata ja jalan suihkuttaa. Sitä odotellessa:) Kiitos vinkeistä. Oikeassa olet. Suomi voittaa.. se oli syy miksi palasimme. Kovasti punnittiin hyviä ja huonoja puolia, mutta oma maa mansikka, muu maa mustikka:)

   Poista
  2. Siinä hyvä otsikko jutulle.. ;)

   Poista
 5. Ulkomailla asuessa näkee aina Suomen hyvät ja huonot puolet aivan eri valossa...olisi kiva kuulla erityisesti niistä huonoista puolista, eli mitä et kaivannut Suomesta ja kuinka siihen nyt suhtaudut kun olet muuttanut takaisin? Sulautuuko massaan vai ärsyttääkö ne asiat vielä vai näkeekö kaiken nyt eritavalla kun on tullut takaisin? Tiedän että tää on aika henkilökohtaista, mutta tätä itse ajattelen aina eniten kun mietin paluumuuttoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu suosittelen kaikille pientä irtiottoa Suomesta. Silloin tajuaa miten hyvin täällä moni asia on. Toki näkee myös sitä minkälaista muualla on ja miten asiat hoidetaan missäkin. Ettei Suomen malli ole ainut ja oikea.
   Suomessa palkka ei aina ole sitä tasoa kun pitäisi. Hinnat ovat nousseet eli eläminen tosi kallista, mutta palkat ei mielestäni ole nousseet samaan tahtiin. Kyllä sen suhteen Norjassa oli korkeampi elintaso. Ei tarvinnut valvoa öitä ja miettiä millä laskut maksaa tai onko varaa ostaa tänä kesänä pyörä lapselle jne. Suomalaiset ovat myös aika totisia ja vähän epäsosiaalisia:) Sellaisia suomalaisia:) Myös lapset... Norjassa on löysä työmoraali, Suomessa taas vähän liiankin korkea. Joku malli tosta välistä voisi olla aika toimiva:) Mutta myös näitä asioita on varmaan hyvä pohtia artikkelissa. Kiitos vinkistä:)

   Poista
 6. Ulkomailla asuessa näkee aina Suomen hyvät ja huonot puolet aivan eri valossa...olisi kiva kuulla erityisesti niistä huonoista puolista, eli mitä et kaivannut Suomesta ja kuinka siihen nyt suhtaudut kun olet muuttanut takaisin? Sulautuuko massaan vai ärsyttääkö ne asiat vielä vai näkeekö kaiken nyt eritavalla kun on tullut takaisin? Tiedän että tää on aika henkilökohtaista, mutta tätä itse ajattelen aina eniten kun mietin paluumuuttoa.

  VastaaPoista
 7. Ulkomailla asuessa näkee aina Suomen hyvät ja huonot puolet aivan eri valossa...olisi kiva kuulla erityisesti niistä huonoista puolista, eli mitä et kaivannut Suomesta ja kuinka siihen nyt suhtaudut kun olet muuttanut takaisin? Sulautuuko massaan vai ärsyttääkö ne asiat vielä vai näkeekö kaiken nyt eritavalla kun on tullut takaisin? Tiedän että tää on aika henkilökohtaista, mutta tätä itse ajattelen aina eniten kun mietin paluumuuttoa.

  VastaaPoista
 8. Hei Kalamuija ja pikaista toipumista!!! Jutun aihe kuulostaa sellaiselta, että minäkin haluaisin tuon jutun kyllä lukea! Omaa paluumuuttoa (jonka ajankohtaa tosin ei tiedä vielä kukaan) odotellessa eniten mietityttää se, miten se onnistuu jälkikasvulta. Mitä heillä on paluumuuttajina edessään, ja miten heitä voisi siihen valmistella? Tsemppiä kirjoitusprojektiin!
  t: Hanna Hong Kongista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi mä jo luulin, että olette jo muuttaneet takaisin Suomeen!
   Lapset sopeutuvat. Niin se vaan taitaa mennä. Mäkin jännitin paluumuuttoa, mutta kaikki onkin mennyt paljon paremmin kuin luulin. Toki teilläkin lapset ovat saaneet siellä uusia ystäviä ja niistä on haikea luopua ja suomalainen koulusysteemi on erilainen kuin siellä jne jne. Mutta teilläkin lapset muistavat Suomen, ovat käyneet täällä lomilla, kenties palaatte samaan paikkaan josta lähditte (se helpottaa). Ja ainahan voitte lomailla siellä Hong Kongissa:) Meillä Oskari teki jo yhden reissun iskän kanssa Norjaan ja nyt jouluna ollaan menossa koko porukka. Me ei valmisteltu lapsia muuttoon mitenkään, mutta kai sitä olisi voinut selvitellä mitä sen ikäset ovat opiskelleet täällä jne. Mutta tiesin sen, että kun äiti alkaa opettaa jotain historiaa tai kertotaulua niin siinä menee hermot kaikilla. Hyvin ovat pärjänneet suomalaisessa koulussa vaikka 3v olivatkin poissa:) Tsemppiä teille. Pitääkin käydä blogissasi... toiv. muistan salasanan:)

   Poista
 9. Hei rakas ystävä!!!!
  Ihana paketti sulla:)Ja nyt nautit"lomasta"..onhan teillä ollut aika haipakkaa...!!
  :)Pia landelta


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 sitä sun meiliä muuten ei ikinä tullut perille:( Eli laita uusi jos siinä oli jotain tärkeetä:) terkut landelle. Täällä otetaa rennosti.

   Poista
 10. Kiitos kaikille jelpistä:) Juttu laittu eteenpäin ja kun saan sen sähköisenä niin laitan halukkaille:)

  VastaaPoista