Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

tiistai 22. maaliskuuta 2011

Ihmeitä ei tapahdu, niitä tehdään....

Terkut keväisestä etelä-Suomesta. Olipa kiva käydä kotikonnuilla:) Nyt ollaan takaisin pohjoisessa ja kyllä täälläkin on jotain tapahtunut. Puut eivät ole enää lumen peitossa eikä katolla ole enää puolta metriä lunta. Asteitakin vain -1!! Jes:)

Mutta heti kun palasimme tänne kotiin arkiset huolet tulivat mieleen. Ja tällä siis tarkoitan lähinnä tätä asunto-ongelmaa. Uusi koti pitäisi löytää kesäkuun loppuun mennessä eikä kuvan palaa siitä mistä me sellainen koti löydettäisiin:(

Ennen Suomeen lähtöä hoidimme asiaa. Meillä oli lehdessä ilmoitus. Kävin paikallisessa asuntosäätiössä. Olin yhteydessä kuntaan jne.

Kunnan vastaus oli karu. "Emme voi auttaa. Asuntoja ei ole. Tilanne toivoton.. toivomme ihmettä." Just! Tämä kunta on mielestäni iso vitsi. Täällä ei vaan toimi mikään. Mm. työntekijöitä tarvitaan koko ajan, mutta oikeesti asuntoja ei ole. Yksityiset ihmiset pyörittävät vuokra-asuntomarkkinoita majoittamalla ihmisiä kellareihinsa ja vinteilleen... ja vuokrat ovat kohtuuttoman korkeat. Mm. keskustassa oli tarjolla muutama vko sitten talo. Ajelimme katsomaan. Talo oli rintamamiestalon tapainen huonokuntoinen vanha talo ja vuokra vaatimaton 15 000 kr/kk eli 1850e kuukaudessa. Ihmisiä houkutellaan tänne töihin, mutta monen haaveet tänne tulosta kaatuu siihen, että palkasta menisi ainakin puolet asumiseen. Paikallinen apteekkari (suomalainen) juuri kertoi minulle, että tilanne on mahdoton. Hän ei saa koulutettua henkilökuntaa juuri tämän ongelman takia. Surullista! Eikä kunta tee mitään. Muuta kuin "toivo ihmettä"!!! Argh!

Asuntosäätiön reaktio oli vähän samanmoinen. Väsynyt herrasmies sekaisessa toimitossaan vain nauroi, ettei näin nopealla aikataululla varmasti mitään löydy. Kävin siellä 4kk ennen kuin olisimme asuntoa tarvinneet!

Lehti-ilmoituksen perustella emme saaneet yhtään yhteydenottoa:( No voi olla, että olemme vähän liian "ajoissa" liikenteessä, mutta tilanne tuntuu ahdistavalta.

Uskon kuitenkin, että tilanne ratkeaa tavalla tai toisella. Jännä nähdä miten käy. Puskaradiot ja facebookit on otettu käyttöön ja nyt vaan toivomme sitä ihmettä.

Tilannetta ei helpota se, että lapsemme ovat nykyisen asuntoalueemme koulussa. Eli toivomme tietysti, että uusi koti löytyisi tämän koulun alueelta. Olisi kohtuutonta, että lapset joutuisivat taas vaihtamaan koulua.
Eikä se, että meillä on jo kokemusta paikallisesta talvesta:) Tämä talo on ollut meidän pelastuksemme. Talvi oli pitkä, pimeä ja kylmä. Kotona todella oltiin. 

Asuimme etelä-Norjassa n. 9 vuotta sitten ja silloin asumme "kjellerleilighetissä" eli erään ok-talon kellarissa. Se on aivan yleinen asumismuoto täällä. Ja se olikin ihan ok kun meillä ei ollut lapsia. Asunto oli pimeä, kostea ja käytimme samaa vessaa erään ruotsalaiset työmiehen kanssa:) Ja maksoimme luonnollisesti kohtuutonta vuokraa. Mutta nyt kun meitä on 4 niin jotenkin tuollainen asumismuoto on pois pyyhitty ja jostain pitäisi nyt löytää kunnollinen koti!

Tämän kunnan suurin ongelma taitaa olla sen yleinen ajattelutapa: "Ei huolta huomisesta". Asiat ovat päin puuta, mutta niille ei tehdä mitään. Ei uskoisi, että tällaisessa hyvinvointivaltiossa voi olla tällaisia kuntia. Tälla valtiolla on rahaa. Mutta tämä Sør-Varangerin kunta jossa asumme... asukkaita on n. 10 000 ja velkaa kunnalla on kuuleman mukaan miljardi kruunua!

Suomessa sanotaan: "Ihmeitä ei tapahdu niitä tehdään". Mistäköhän tänne kuntaan saisi muutaman suomalaisen päättäjän joka laittaisi vähän asioita järjestykseen?


Kevät tulee ja lumi sulaa kohisten:)

9 kommenttia:

  1. Myyjän/vuokranantajan markkinat, jep... Ymmärrän hyvin lasten kouluun liittyvät syyt asunnon sijainnista, mutta millainen on tilanne naapurikunnissa? Yhtä huono? Vai ovatko ne liian kaukana? Toivottavasti jotain löytyy!

    VastaaPoista
  2. Taalla todella on myyjan markkinat! Harmi, ettei olla siina roolissa vaan vastapuolella:)
    Lahikunnissa? Øøh... lahella ei ole mitaan paikkaa jossa asua. Jos ei nyt Naatamøøn halua muuttaa:) Ja onhan tossa Vadsø ja Vardø yli 100km paassa, mutta liian kaukana ja eivat kylla kiinnosta yhtaan. Jos taalla oli haastava talvi niin noissa paikoissa se on .. lahes mahdoton:)
    Toivotaan, etta jotain løytyy. Ostaminen on 1 vaihtoehto, mutta emme usko, etta asumme taalla enaa montaa vuotta niin sekin tuntuu riskilta/ typeralta. Ja asuntoja on tarjolla tosi niukasti ja hinnat pilvissa.
    Mutta toivotaan ihmetta;)

    VastaaPoista
  3. Siellä on tosiaan tilanne sitten muuttunut siitä kun me asuimme siellä. Silloin autettiin auliisti talon hankinnan kanssa ja siihen aikaan Kirkenes oli kuolemassa oleva kylä. Sitten kunta ryhtyi myymään niitä omistamiaan taloja, ainakin se talo missä me asuimme, on myyty. Ja talojen kuntohan Norjassa on monesti kehnompi kuin Suomessa....
    Pohjoisessa on kyllä oikeasti elämäntyylikin niin leppoisaa... ja jotenkin tutulta kuulosti tuo "ei tässä ajassa ehdi mitään löytyä..." ja silti olette olleet yhteydessä kuukausia sitten, se oli taatusti unohdettu?
    Toivottavasti asianne ratkeavat ja saisitte asua kohtuuvuokrilla siellä.

    VastaaPoista
  4. Kyllä ostaminen varmaan olisi helpoin tapa jos hinnat ovat kohdallaan.
    Perustelut: Lainanlyhennys on vain noin 3000 lisättynä sähkö ja vakuutukset ollaan alle 6000 mitää ei saa sillä hinnalla vuokrattua.
    Omaa pääomaa ei tarvitse, kuntalaina 200000 ja loput pankista on 100% rahoitus.
    Jos haluaa lähteä niin talo myyntiin tai sika vuoralle jolla maksaa talon omaksi.
    Terveisin onnellinen talollinen 0 pääomalla.

    VastaaPoista
  5. Kuntalaina, onko tämä pohjoisen erikoisuus? Täällä etelässä ei mielestäni mahdollista. Toivottavasti löydätte kämpän, on inhottavaa elää epätietoisuudessa!! Minä olen täällä nauttinut täysillä omasta huushollista, suosittelen kyllä kanssa oman ostoa :)

    VastaaPoista
  6. Kunnalla on ollut asuntoja, mutta se on myynyt ne. Ja nyt linja on se, etta kaikille vastataan "ei voi auttaa, asuntoja ei ole". Helppoa!
    Apua, pitaakø meidan nyt sitten alkaa talokaupoille:) Taytyy selvitella tota kuntalaina-asiaa. Pankista haettiin autolainaa ja se oli jo niin hankalaa (koska emme ole asuneet taalla 4 vuotta), etta tuli olo, etta turha menna isompia summia sinne vinkumaan:)
    Tuleeko taalla Norjassa paljon muita kuluja kun ostaa asunnon? Varainsiirtoveroja tms??
    Talot ovat taalla huonompilaatuisia kuin Suomessa ja sekin vahan jannittaa... no pitaa miettia:)

    VastaaPoista
  7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  8. Kuntalaina: On kunnan myötämä laina peruskorjukseen
    tai kuten minun tapauksessani se oli startti laina.
    Sen saa 18 vuodeksi ensimäiset 3v lyhennät vain korkoja,
    sen rahoittaa puoltamisen jälkeen Lindorff .
    Pankista saa myös helposti lainaa sillä panttaat
    asunnon, eri asia kuin auto jonka voi hukata.
    Leima, huuto ja panttaus maksut ovat 20-50 riipuen
    hinnasta. Eiendomstaks paperissa oleva talon pantti arvo
    suhteessa kauppa hintaan on ratkaiseva.
    Itse sain lainat 1 1/2 vuoden oleskelun jälkeen eli se
    ei ole ongelma.
    Jos haluat lisätietoja niin kommentoi Uutisade blogia
    laittamalla sinne puhelinumerosi, valvon sen kommentteja
    en julkista numeroa ainostaa pirautan.
    Jos joku lukijoista haluaa myös henkilököhtaisen
    yhteyden toimikaa samoin ;)

    VastaaPoista
  9. Kiitos Ari:) Tanaan kaytiin pankissa ja totta. Rahan saaminen ei ole mikaan ongelma. Painvastoin... tyrkyttivat sita! Ja kuntalainapaperitkin on taytetty:)
    Mies nauroi... han on toitottanut minulle vuoden, etta kannattaa ostaa ja mina pankkina, etta ei.. ja nyt "joku Ari ehdottaa sita sulle ja heti innostut". No katellaan mita tapahtuu, mutta rahan saaminen ei tosiaan nayta olevan ongelma taalla. Ja kylla me taytetaan noi starttilainan kriteeritkin eli ei senkaan kanssa pitaisi tulla ongelmia. Ja pankin seta oli oikein avulias ja kertoi paikallisista kaytannøista jne. Mutta laitan numeron jos tassa aletaan jotain oikeesti ostamaan. Varmasti sinulla on tietoja ja vinkkeja joista on meille hyøtya:) Kiitos tahan astisesta:)

    VastaaPoista