Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

maanantai 18. maaliskuuta 2013

@ hospital

Musta on tullut joku ihmeen noita-akka. Nykyään aistin usein tulevaa! No en kai oikeesti, mutta monesti unessa nähdyt jutut tulevat jollain tavalla toteen jne. Eilen mies oli lähdössä pelaamaan futisti. Heillä on työporukasta koottu porukka ja he pelaavat muita yrityksiä vastaan aina sunnuntaisin. Eilen mulla oli vahvasti olo, että jotain tapahtuu. Toitotin monta kertaa, että ota puhelin mukaan, pelaa varovasti jne. En yleensä ole tuollainen.

Ja tuntia myöhemmin soi puhelin. Mies kertoi olevansa ambulanssissa matkalla kohti sairaalaa. Polvi oli sanonut poks! Ensin luulin, että se oli vitsi, koska hän naureskeli puhelimessa, että "nyt sitten ollaan matkalla sairaalaan jne.", mutta valitettavasti se ei ollut vitsi.

No eilen hän tuli sitten kotiin jossain vaiheessa ja tänään takaisin sairaalaan. Taidettiin selvitä säikähdyksellä. Mitään ei tod.näk ole rikki. Pitää seurailla tilannetta pari viikkoa ja sitten kontrolliin. (sama laulu missä ikinä sitten asutkin... tollainen perus arvauskeskus eikun terveyskeskus diagnoosi!), mutta toivotaan, että tämä ortopedin alku oli oikeassa. Huokaisin helpotuksesta....

Tämä tästä olisi vielä puuttunut. Muutto edessä ja mies leikkauksessa/jalka kipsissä! Taisin olla enemmän huolissani muutosta kuin miehestä:)


Kirkkoniemen sairaala on rakennettu käsiittääkseni 
1950-luvulla ja laajennettu 70-luvulla.
Sen jälkeen sairaalassa ei ole taidettu hirveesti 
remontteja tehdä:)
Nyt uusi sairaala on suunnitelmissa ja rakentaminen 
aloitetaan tod. näk vuoden parin sisällä.
Jo on aikakin...

tämä taisi olla lääkäreiden kahvihuone..
ainakin joku lääkäri siellä kävi vettä keittämässä:)


Kuljeskelin tänään 3 tuntia pitkin sairaalan käytäviä 
tuollaisen 1-vuotiaan perässä ja eksyimme välillä ihmeellisiinkin 
paikkoihin... talo on vanha ja sen kyllä huomaan:)

Täällä on omalääkärisysteemi. Me ei olla sairastettu 
kovinkaan paljoa joten en osaa oikein sanoa miten se toimii.
Itse juoksin raskauden aikana lääkärillä ja tapasin omalääkärini ehkä kerran...
eli ei se taida oikein toimia. Mutta aina ollaan päästy lääkärille nopeasti ilman
suurempia odotuksia. 
Iltaisin jos sairastuu pitää mennä päivystykseen sairaalaan. 
Se systeemi on toiminut hyvin. 2-3 kertaa olemme joutuneet menemään
ja aina ollaan apua saatu tosi nopeasti.
Tosin lääkäri ei ole koskaan norjalainen. Yleensä he ovat tanskalaisia.
Eilinen lääkäri oli ollut afrikkalainen.

Tämä Kirkkoniemi on kumma paikka. Kaikesta näkee, että ihmiset eivät 
ole tulleet tänne jäädääkseen. Töitä täällä on, mutta harva haluaa asua täällä.
Niin kuin ei mekään...
ei pelkkä hyvä työpaikka saa ihmistä viihtymään..
pitää olla muutakin!


16 kommenttia:

 1. Hyvä ettei pahemmin käyny :) Kyllä kehuisin noiden kuvien perusteella sairaalaa ainakin Tyksiä freesimmäksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko:) Tyksissä olen käynyt viimeksi 30v sitten eli en osaa ottaa kantaa. Eli uuden srl tarve sielläkin?

   Poista
  2. On tarvetta mutta uusi sairaala on jo melkein valmis, eli siellä asiat siis mallillaan! :) Toivottavasti pääsevät myös Helsingissa pian uutta Lastenklinikkaa rakentamaan!

   Poista
 2. Ikävä lukea tällaisia uutisia.
  Polvikorjauksia kokeneena on pakko kysyä muutama juttu vaikka varmasti niistä alan ihmisenä tiedätkin:
  - Sanoiko miehesi, että sieltä polvesta kuului poks/naks? Jos kyllä, niin sieltä voi olla eturistiside poikki. Ääni ja napsahduksen tunne on vammalle hyvin tyypillinen. Polvi yleensä turpoaa, mutta ei ole välttämättä kauhesti kipeä.
  - Otettiinko jalasta MRI? Eturistiside-, sivuside- ja kierukkavammat eivät näy röntgenissä.

  Toivottavasti selvisitte säikähdyksellä mutta jos ei, niin Helsingissä on monta huippuortopedia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mä ihmettelin kanssa suuresti, ettei MRI:tä otettu vaikka kone heillä on. Kovistelin miestäni, että et sitten suostu siihen, että sanovat, että katellaan kuukauden päästä... rtg otettiin, mutta eihän siinä tosiaan näy kuin jos luissa on rikkoutumia ja sen jo tiesinkin, ettei ole. Kertoi kyllä, että kuului poks... Tosiaan parin viikon päästä takaisin tai jos tilanne menee huonommaksi.
   Ortopedi oli tosi nuori, oli konsultoinut kokeneempaa kolleegaa per puh. En tiedä... ei toi hyvältä näytä. Ja nämä polvivammat ovat aina inhottavia, usein siellä jotain rikki on jos tollainen paukahdus kuuluu.
   Itse juuri eilen törmäsin laskettelurinteellä omaan pelikaveriin. Viimeksi olen nähnyt häntä treeneissä n. 3kk sitten ja silloin hänen polvestaan kuului poks. Pakotin hänet lääkäriin vaikka hän oli sitä mieltä että ei mene kun ei tässä nyt mitään.. nyt kertoi, että leikkaus tehty ja futista ei enää koskaan :(

   Poista
 3. Hyvä, että selvisitte säikähdyksellä.
  Fastlege on meillä ollut ihan ok ja sinne pääsee nopeasti, jos tarve vaatii. Stavangerissa ei todellakaan kannata mennä päivystykseen (ellei ole ihan pakko), sillä yleensä on monen tunnin odotus edessä ja varsinkin lasten kanssa se on ollut ihan hirveää. Kaipaan täällä eniten yksityisiä erikoislääkäreitä, joita Suomessa on paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me just mietittiin eilen, että miksi toi legevakt toimii niin hyvin, mutta syy on varmaan se, että täällä on niin vähän asukkaita. Siis 10 000 asukasta ja yksi päivystävä lääkäri... niin ei siitä tosiaan jonoa saa aikaiseksi jos 1 tai 2 sairastuu samaan aikaan:) ps. tosin toi lääkäri käy tarvittaessa osastoilla ja vanhainkodeissa eli jos on huono tuuri niin lääkäri on juuri lähtenyt jonnekin vanhainkodille käymään ja sitten joutuu odottelemaan, että hän palaa.

   Poista
 4. No, onpa huonoa tuuria, toivottavasti ei mitään valkavampaa. Polvijutut ovat inhottavia.

  Kirkkoniemen "kummallisuus" perustuu varmaankin siihen, että se on niin pohjoisessa. Pitkä, pimeä talvi ja tosi lyhyt kesä. Vaatii ihan omanlaistaan "arktista" ihmistyyppiä, että siellä pystyy asumaan. Luulen, että juuri se pitkä pimeä aika ei monellekaann sovi. Siinähän saattaa olla jotain ihan fysiologistakin taustalla, ei pelkästää sitä, että ei "tykkää" talvesta. Toisilla se vain käy enemmän psyyken päälle. Itselleni jo Oulu oli pidemmän päälle liian pohjoisessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu se on varmasti tämä sijainti joka ei sovi kaikille. Eli juuri tuo kaamos ja pitkä talvi ja ihan jo se, että tämä on kaukana kaikesta. Jos on parin päivän vapaa niin täältä et todella lähde minnekään... tai et kerkeä takaisin;) No Osloon tms. menee suoria lentoja, mutta esim autolla ei kannata lähteä minnekään.
   Jostain luin joskus, että 3. kaamos on se "pahin". Silloin tajuaa sopeudutko vai et.. mulle nimenomaan juuri tämä 3. on ollut kaikista vaikein ja on olo, että en tod. halua jäädä kokemaan sitä neljättä. Tosin tämä olo unohtuu taas kun aurinko alkaa paistamaan, mutta kyllä ahdistaisi tosiaan ens marraskuussa kun tietää mitä on edessä:)

   Poista
 5. Se vanha totuus, että urheilia ei tervettä päivää nää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Ja kuinka paljon sitten vanhana pappana harmittaa kun paikat särkee:/ Mutta urheilu on kivaa... pitäisi ymmärtää ihan käytännöntasolla, että pitäisi siirtyä vähän rauhallisempiin lajeihin. Meidän futistreeneistä ainakin yksi lähtee joka kerta sivuun kun joku paikka revähtää tai nilkka muljahtaa. Liian raju laji näin vanhoille ja kerran viikkoon pelattavaksi;)

   Poista
 6. Aargh. Ihan selkee ristisidevamma, sanoo spike, joka tasan kolme vuotta sitten kaatui rinteessä eikä suostunut menemään lääkärille koska pystyi vielä kävelemään. Lopputulos oli se, että kierukasta jouduttiin poistamaan 2/3 ja siteet tehtiin uusiksi. Ainoa onni oli se ja luulen, että se on myös sinun aviopuolisosi onni, että mulla oli jalkalihakset jostain ihmeen syystä silloin ihan järjettömässä kunnossa. Eli lihakset sitten taas piti kaiken paikallaan. Välillä polvi nuljahti ilkeästi väärään asentoon, mutta ennen leikkausta kävin vielä lenkillä ja luistelemassa kyseisellä polvella. Ei ollut huolta huomisesta silloin. Mutta koska satuin olemaan fyysisesti hyvässä kunnossa, myös leikkauksesta toipuminen kävi nopeasti. Suksien päälle en ole kuitenkaan noussut ennen kuin taas ensi viikolla....Samaan rinteeseen missä laskettiin juuri naisten MM-kisat Schladmingissa. Pakkaan polvituen ja kyynärsauvat mukaan. Ihan varmuuden vuoksi.

  Mutta noin vanhana lätkänpelaajana kyllä tiiät, että ei ketään kesken kauden leikata :)Kaks viikkoo saikulla ja fyssarilla ja sitten taas pelaamaan, eikö. Että miehelle vaan terveisiä :)

  Urheilu on kivaa, mutta hirmuisen vaarallista. varsinkin jos omaa kamalan kilpailuvietin niin silloin ei taidoilla ole mitään merkitystä... Pääasia on voittaa!!!

  Parantumisia siipalle ja voimia muuttoon! Sun miehes heittelee sohvat ja muut vempeleet vaikka kiukulla uuteen asuntoon oli sillä sitten polvet kunnossa tai ei!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ei... toivottavasti ei mitään tuollaista:( Mutta ei se jalka hyvältä vaikuta. Pitää mennä lääkärille heti kun toi turvotus laskee niin saavat kyllä magneettikuvata sen.
   Juu kesken kauden ei leikata... ainakin Pääsiäisen Levi reissu ja muutto pitää hoitaa ennen toimenpidettä;)
   Se on kyllä jännää tossa urheilussa, että vaikka järki sanoo, että rauhallisesti nyt niin joku sisäinen entinen urheilija sitten nostaa aina päätään ja täysillä pitää mennä. Ja tyrä ryskyy!
   Juu siippa on kyllä sitä lajia, että muutto hoidetaan itse eikä apua pyydetä vaikka koipi olisi kainaloon asti paketissa:) ps. mäkin kävin tänään ortopedilla ja mullakin pieni jalkaoperaatio tulossa eli toiv. ei olla kumpikin jalka paketissa kun muutto pitää tehdä.

   Poista
 7. Ah piti vielä lisätä, että toihan on kun Knummen arvauskeskus! Remontista ollaan huhuttu, mutta mitään ei ole tapahtunut sitten 80-luvun. Paitsi oranssit muovituolit odotusaulassa on vaihtuneet ruskeisiin.... Uudistus sekin! Homman pelastaa ainoastaan ihmeellisen mukavat sairaanhoitajat!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih.. ensin ajattelin, että toi Knumme sijaitsee jossain siellä keski-Euroopassa:)

   Poista
 8. No onhan se melkein :)

  VastaaPoista