Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

keskiviikko 19. joulukuuta 2012

* pepperkaker *

Olen tähän asti kuulunut niihin ihmisiin, jotka leipovat piparinsa kaupan pakastealtaan piparitaikinasta. Eikä siinä mitään. Mutta eilen kun istuin ruokapöydässä ja huomasin, että maitopurkin kyljessä on piparitaikinan resepti ja meillä sattuu olemaan kaikkia taikinaan tarvittavia aineksia niin innostuin kokeilemaan.

Tähän asti taikinan tekeminen on jäänyt, koska onhan tuossa taikinassa tuo kauhean vaativa vaihe: "kiehauta siirappi, sokeri ja voi":) Ja vielä toinen: "anna levätä jääkaapissa yön yli". Ei ole vaan sopinut luonteelleni... kaikki tänne heti nyt:)

Mutta suosittelen teille kaikille, jotka ovat pitäneet piparitaikinan leipomista jotenkin vaikeena... kokeilkaa! Taikinan tekeminen oli erittäin helppoa! Ja tämä tuoksu:)


Pojilla on huomenna viimeinen koulupäivä ennen joululomaa.
He saavat ottaa pikkuleipiä mukaan. Pitihän heille omat
Suomipiparit leipoa:) Aina pitää hehkuttaa Suomea kun 
tilanne tulee:)

Tänä aamuna on ehditty juhlimaan taas yhtä suomitar:ta:)
Kaveri täytti 30v ja me suomalaiset naiset kokoonnuimme
taas kahvittelemaan. Hän huokaisi heti alkuun, että
"kakku on sitten ihan kaupasta, en todella jaksanut alkaa leipomaan" 
ja samalla hetkellä marttaystäväni purjehti sisään. Ojensi itsetekemänsä lahjan
ja jakoi meille kaikille juuri purkittamansa joulusinapit... 
Siitä se avautuminen sitten alkoi. Pohdimme tätä meidän arkea.
Olemme pienten lasten kanssa kotona. Joku kutoo sukkia, toinen
leipoo, kolmas opiskelee netin kautta aina kun lapsiltaan ehtii, neljäs on 
tällä hetkellä aivan poikki ja väittää ettei tee mitään.
Itse siinä sitten kerroin, että alan olemaan kyllästynyt tähän
"leikkimiseen". Päivät kuluvat askarrellen, leipoen tai jotain muuta
tuottamatonta älliä toteuttaen.. muut olivat sitä mieltä, että minun pitäisi
arvostaa enemmän tekemisiäni. Juu arvostankin ja nautin, että 
minulla on aikaa ja mahdollisuus tehdä tätä kaikkea. Mutta vähitellen
haluaisin alkaa tekemään ajallani ja käsilläni jotain mikä myös tuottaa jotain...
Sanoin myös, että en halua pyytää mieheltäni "viikkorahaa"
niin eräs kavereistani sanoi, että herranjestas miksi et, 
tehän olette naimississa.. no juu ollaan, mutta jotenkin.
Sen verran feministi taidan olla, että mielelläni tienaan omat 
viikkorahani :)
Viime yönäkin kävin laittamassa vauvalle tuttia ja valvoin tunnin.
Tämä siksi, että keksin taas uuden liikeidean ja sitä piti sitten kello
3.00 vähän jalostaa..
Eli se on tulossa. Siis se THE idea... mutta se ei ole ihan valmis vielä:)
Kuka ties koskaan...





16 kommenttia:

  1. Monet perustavat blogin yhteyteen nettikaupan ja tekevät sinne tuotteita kausi/fiiliskohtaisesti, kiinnostaisko sellainen? Siten saisit askartelut näkyville ja myös toisten iloksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi on ollut aikaa ja mahdollisuus kokeilla tätä askartelua/vauvanhoitoa/lehtijuttujen kirjoittelua ja me&i myyntiä tässä ihan vapaasta tahdosta. Olen miettinyt jotain nettiputiikkia, mutta olen tajunnut, että niin kauan kun vauva on kotihoidossa niin tuohon en lähde. Kun istun koneella niin vauva on heti vaatimassa huomiota ja hermo menee:) Eli kotitoimisto + vauva ei toimi täällä:) Mutta ideoita on... katsotaan saanko mitään niistä ihan toiminnan tasolle. Olen elokuun loppuun asti kotona tai siis lapsella ei ole hoitopaikkaa...

      Poista
  2. Hei,
    en ole vielä koskaan kommentoinut, vaikka ilolla lukenut blogiasi jo varmaan pari vuotta välillä tiuhemmin ja sitten taas tauon jälkeen kaikki postit kerralla. :) Kivoja tunnelmia välität sieltä pohjoisesta.

    Mutta siis, ihan piparkakkutaikin kirvoitti kommentoimaan.. :) Siis just olen samaa mieltä, että juuri helpompaa taikinaa ei ole. Ehkä tuo, että sen pitää seisoa yön yli on monella se kynnys, kun hoksaa, että apua, ne ei olekaan tänään vielä valmiita. Ja tosiaan, aivan ihana se siirapissa kiehautettujen inkiväärin, pomeranssin, kanelin ja neilikan tuoksu.

    Tsemppiä liikeidean kehittämiseen ja oikein hyvää joulua!
    T. A

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kommentoit:) Ja näinkin tärkeään asiaan kun piparitaikinaan:) Hyvä, että komppaat mua. Oli niin iisi tehdä, että ihan harmittaa, että en ole aikaisemmin "uskaltanut".
      Tämä ohje oli norjalaisen maitopurkin kyljestä ja siinä oli mausteina: inkivääriä, kardemummaa, pippuria ja kanelia. Voi meillä olisi kyllä ollut neilikkaa ja pomeranssia, mutta en tiennyt, että niitäkin olisi voinut tuonne ripauttaa.
      Hyvää joulua myös sinne:)

      Poista
  3. Minä muuten en "purjehdi sisään". Koskaan. Säntäilen myöhässä ja lapsellakin saparot miten sattuu.. ;) -m

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin sä tulet karmit kaulassa:) Ja tosiaan jatkossa on ehkä parempi, että iskä hoitaa tyttöjen saparot;) ps, kiitos ihanasta sinapista. Maisteltiin eilen ja nyt on ihan paniikki, että miten saadaan purkki tuhottua ennen kuin lähdetään reissuun:) Syödään vaan kinkkua ja makkaraa;)

      Poista
  4. Lapsuudenkodissani ensimmäinen piparkakkutaikina tehtiin aina syötäväksi - tai ei sitä ehkä tehty, mutta joka kerta se syötiin taikinana eikä siitä ainakaan montaa piparia saanut paistettua :) Äiti ei asiasta huomautellut, koska taisi syödä suurimman osan itse. Muistan, miten vintin rapussa oli sellainen punakeltainen kattila ja lopulta siellä oli pieni taikinamöykky sormenjälkiä täynnä:D. Sen takia piparitaikinaa pitää siis säilyttää seuraavaan päivään. Ei siksi, että se jähmettyisi vaan siksi, että sitä ehtii maistelemaan.

    ps. mullakin olisi liikeidea valmiina ja upeat mahdollisuudet toteuttaa se, mutta rohkeutta puuttuu - ainakin vielä. Joten tsemppiä sinnekin. Joku kehoitti minua kysymään itseltäni: mikä olisi kamalinta mitä tapahtuu, jos juttu menisi mönkään? Tai toisaalta, mikä upeinta, jos se vaikka onnistuisi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai tuon takia taikinan pitää olla yön yli;) Ei ole tullut mieleenkään. Itse en syö piparitaikinaa, toki maistan. Mutta pojat varmasti söisivät jos mahdollisuus olisi:)
      Ai sullakin siellä businespää kiehuu:) Tsemppiä. Rohkeasti vain härkää sarvista. Ja kiitos kun vinkkasit noi kysymykset mulle. Sitten kun keksin mitä alan isona tekemään niin muistan nuo kysymykset:) Noihan toimii ihan missä asiassa vaan... elämän pienissäkin päätöksissä. Olen aika rohkea ottamaan uusia askeleita... mutta nyt mietin ja mietin. Jos olisin Suomessa niin;)

      Poista
  5. heippatirallaa helsingistä.

    niskakarvat nousi pystyyn tuosta "en tee mitään tuottavaa" -jutusta. juuri siltä itsekin tuntui, kun olin pienten lasten kanssa kotona. jos joku suomalaisessa yhteiskunnassa/ajattelussa mättää, niin se, ettei pientä lasta kotona hoitava muka olisi tuottava?! jos ihmiset eivät hankkisi lapsia, ei olisi uusia veronmaksajia, eikä ketään huolehtimassa sitten iäkkäämmistä ihmisistä. näin päiväkoti-ikäisten muksujen työssäkäyvänä ja opiskelevana äitinä on helppo sanoa, ettei sun todellakaan kuulu ajatella noin. mutta tosiaan, muistan miten itsekin podin hirveää syyllisyyttä siitä. mies ilmoitti tuolloin tiukkaan sävyyn, että koska lapset ovat yhteisiä, niin ovat ne rahatkin... vauvan kanssa valvomisesta ja kakkavaippojen vaihtamisesta kun ei makseta mitään raskaan työn lisää, tai yölisiä... sitä paitsi, nyky-yhteiskunnassa toisen vanhemmista on pakko käydä töissä, suomessa ainakin perheiden talous perustuu siihen että molemmat vanhemmat käyvät töissä. lenkkisaunassa naapurin (joskus pelottavakin) rouva osoittautui raudanlujaksi feministiksi toteamalla, ettei ne miehet voisi käydä töissä jos nainen ei olisi kotona. niin. (tosin se keskustelu sivusi kohtuuttomia avioehtoja, jossa kotona vuosia ollut nainen suljetaana tiukalla avioehdolla miehen työllä tienaaman omaisuuden ulkopuolelle.) tulipas vaahtoava kommentti, enkä siis missään nimessä säti sinua. vauvan kotona hoitaminen vaan on jotain todella arvokasta, ja silloin voi ihan hyvällä syyllä pyytää viikkorahaa. sitä paitsi, glotta on jo iso tyttö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippatirallaa Hki:)
      Yritin pitää tuossa postauksessa erillään tuon äitiysloman (lapsenhoidon) ja tämän kaiken muun säätämisen (leivonta, käsityöt jne). Myös täällä Norjassa ajatellaan noin. On hyvin tyypillistä, että 10kk vanha vauva viedään hoitoon ja äiti palaa palkkatyöhön. Me suomalaiset kotiäidit olemme ihan "outo ryhmä" täällä.
      En tunne huonoa omatuntoa kotona olosta, mutta niin kuin sanoit Glotta on jo iso tyttö ja ajatuksissa on työhön paluu. Minulla ei ole mielekästä työtä mihin palata ja nyt teen kovasti ajatustyötä, että mitä alkaisin tekemään kun elokuu koittaa. Olen yrittäjähenkinen (kasvanut sellaisessa ympäristössä) ja yrittäjyys kiinnostaisi. Mutta tämä paikka jossa asumme on niin erikoinen:) Täällä eletään 90-lukua ja se mikä toimisi Etelä-Suomessa ei välttämättä toimi täällä... ideoita on, mutta mitään hirveitä riskejä en haluaisi ottaa.
      Pitääkin heti tänään kun mies tulee töistä pyytää viikkorahaa;) Mulla on tosi monen viikon viikkorahat rästissä;) Ei vaan. Arvostan kotona hoitavia äitejä ja sitä tässä juuri mietin.. miten Glotta saisi olla mahd pitkään kotona ja myös äiti pysyisi tyytyväisenä:) Kiitos kommentista. On kiva kun ihmiset ottavat kantaa:)

      Poista
  6. ps. en sitten kuulu mihinkään pullantuoksuisten kotiäitien koulukuntaan, jossa äiti on ainoa oikea vanhempi, jonka tulee olla kotona aina ja ikuisesti. pistin kuopuksen päiväkotiin 1-vuotiaana, koska en olisi kestänyt kotona enää päivääkään, ja palasin opintojen pariin. :D hyvä äiti tekee niin kuin hyvältä tuntuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi täällä oli vielä jatkoa:) Minäkään en ole mikään pullantuoksuinen kotiäiti.. vaikka täällä blogissa sellaista esitänkin;) Minullakin on ollut aina vähän "kiire" takaisin töihin kun lapset ovat alkaneet tulla siihen ikään, että äitiysloma loppuu. Nyt yritän nauttia tästä kotona olosta kun tiedän, että töitä ehdin tehdä vielä kymmeniä vuosia, mutta äitiyslomia ei ole enää tulossa. Mutta, mutta.. minkäs teet kun tosiaan ihan tuo hiekkalaatikko, ruokakauppa, tiskikone kolmio ei riitä:)

      Poista
  7. Mä kanssa aikonaan hämmästyin kuinka helppoa piparitaikina olikin tehdä... Kysyin kaverilta reseptiä kun hän antoi itsetehtyjä pipareita lahjaksi, jotka oli NIIN hyviä. Hän sitten paljasti että resepti oli otettu oikein Santamaria piparkakkumauste-pussin kyljestä. Se on kyllä paras resepti ikinä!
    Tuntuu että lasten hoitoon laittamisen/ laittamatta jättämisen tekee kuitenkin jonkun mielestä väärin. Mä olen viihtynyt kotona todella hyvin vuosikymmenen, ja viihdyn edelleen, tosin nyt tässä on kaikkea säätöä ja katson kyllä tekeväni nykyään töitäkin :) Mutta kun itse on tyytyväinen niin se parasta!

    Tunnelmallista Joulua! Toivottelee Roution Heidi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ok. Pitää kokeilla ensi jouluna tota Santamarian ohjetta:)
      Juu tämä lapsen hoitoasia on vähän sama kuin imetys... vähän arka puheenaihe:) Mutta kukin tavallaan.
      Hyvää joulua myös teille. Tullaan jouluksi sinne teidän naapuriin eli Sammattiin:)

      Poista
    2. Täälläkin on niin ihanan jouluista kun on lunta maassa. Ja ei kun saunomaan :) Tunnelmallista Joulua!!

      Poista
  8. Siis nuo Suomenkarttapiprut :) Joulun hienoimmat! Mahtava blogi sinulla, en taidakkaan vielä lähteä nukkumaan, vaan lueskelen vielä ja tiirailen kuvat.
    Hyvää alkavaa vuotta 2012 ja intoa kaikki puuhiin!

    VastaaPoista