Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Sienirisotto

Me tykätään katsella kaikenlaisia kokkiohjelmia. Tai siis ohjelmia joissa tehdään ruokaa:)
Esim. MasterChef, TopChef, 4 tähden illallinen jne. ovat ihan meidän suosikkeja.

Välillä inspiroidumme itsekin kokeilemaan ohjelmassa tehtyjä ruokia. Tai leikkimään kokkisotaa tai neljän tähden illallista:)

Yksi ruokalaji joka minulle on jäänyt mieleen näistä ohjelmista on risotto. Itselleni tulee mieleen koulun kanarisotto enkä ole ikinä ajatellut, että se olisi voinut olla vaikea tehdä. Mutta näissä kokkiohjelmissa risoton teosta on tehty taidetta. Aina on riisit "ali" tai "yli" tai jotain muuta:)

Itse en ole mikään suuri sienien ystävä, mutta jos aletaan oikein miettimään parhaita "makumuistojani" niin ne yllättäen liittyvätkin sieniin. Mieheni sukulaisperheen luona saimme kerran aivan ihanaa kermaista sienikeittoa. Se oli soseutettu, joten se sienen narskuva rakenne ei tuntunut suussa.. sen kanssa paahdettua ruisleipää, jonka päällä oli itsetehtyä valkosipulivoita. Aah, se oli hyvää:)
Ja toinen aivan upea sienimuisto on ravintolasta nimeltä Sipuli. Olimme siellä työporukan kanssa jossain bileissä ja alkuruokana oli korvasienirisotto. Se oli ehkä elämäni paras makunautinto. Suosittelen jos Helsinkiin ravintola Sipuliin olette menossa. Maistakaa:) Jos se vielä listalta löytyy.

Mutta siis se risotto.
Jo kauan sitten ostin kaupasta risottoriisiä ja päätin, että joku päivä kokeilen.
Mikä siinä risoton tekemisessä voi niin haastavaa olla?! Ja eilen sitten innostuin. Uusimmassa Kodin Kuvalehdessä oli hyvän oloinen sienirisoton ohje, joten ei kun hommiin.

Kuivia sieniä piti liottaa 30min kylmässä vedessä.
Sipuli ja valkosipuli kuullotettiin runsaassa voissa,
nam mikä tuoksu...
Hyvä tuoksu tuli myös siinä vaiheessä kun
kuullotetun riisin sekaan lisättiin valkoviiniä:)


Tuore timjami ja sitruuna tekivät risottoon
hyvän maun:)

Valmis:) Aurinkokuivattu tomaatti ja timjami
antoivat annokseen vähän väriä.

Ja äijäversio... eli vähän pekonia päälle.
Eihän tuollaiset kasvisruoat ole mistään kotoisin:)

Onnistuin aika hyvin. En tiedä miltä tämän olisi pitänyt maistua,
mutta hyvää se oli:) Ei niin hyvää kuin se korvasienirisotto aikoinaan,
mutta oikein maukasta kyllä.

Eikä risoton tekeminen vaikeaa ollut. Toki ensikertalaisen piti keskittyä aika
tavalla. Lukea ohjeet moneen kertaan jne. Nestettä lisättiin vähän väliä ja
riisin kypsyyttä piti tarkkailla. Eli ruokalaji joka vaatii ainakin aloittelijalta
kaiken huomion eli toisella kädellä ei voi tehdä jotain muuta:)

Sienirisotto:

25g kuivattuja sieniä
100g voita
1 sipuli
2 valk.sipulin kynttä
2,5dl risottoriisiä
7dl kasvislientä
2dl kuivaa valkoviiniä
10 aurinkokuivattua tomaattia
3 rkl tuoretta timjamia
suolaa, must.pippuria, sitruunan mehua
100g parmesaania

 Bon appetit:)

5 kommenttia:

  1. Tätä meillä kokeillaan, onnistuisikohan pakastetuilla korvasienillä..? Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
  2. Hyvä, että uskallat kokeilla, ei se vaikeaa ole :) Kuvien perusteella sanoisin, että aavistuksen löysemmäksikin risoton voi ihan hyvin jättää. Mutta siis nämä on tietenkin ihan makuasioita, enkä minäkään todellakaan mikään ammattilainen ole.

    VastaaPoista
  3. Oi, haluaa kokkailemaan! Reissussa olon huonoja puolia on oman keittiön puute, mitä nyt välillä retkikeittimellä väännetään jotain kokoon. Onneksi Bologna-reissulla pääsi sentään pastakeittiöön... :)

    VastaaPoista
  4. En osaa sanoa Saska.. eikøhan. Kun ne ovat sulaneet niin eikø ne ole niin kuin tuoreita? Sitten vaan pannulla kuumentaa niista nesteet pois? Vai? (en tod ole mikaan sienimestari):)
    Juu Heidi: itse huomasin saman:) Ei mennyt ihan nappiin.
    Satu: Reissussa on hyva kun ei ite tarvi tehda ruokaa:) Mutta te olette kylla niin paljon tien paalla, etta uskon, etta omaa keittiøtakin tulee jo ikava:)

    VastaaPoista
  5. Teen joskus risottoa, johon laitan hiukan chorizoa ihan lopuksi, jotta koko keitos ei maistu makkaralta. Yksi miehen suosikkiruuista, mutta vähän kyllä vasemmalla kädellä olen sitä tehnyt. Pakko myöntää ;) Joskus pitäisi kyllä kokeilla tällaista vähän hienostuneempaa versiota.

    VastaaPoista