Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

maanantai 31. tammikuuta 2011

Tasan vuosi sitten...

Aika lailla päivälleen vuosi sitten kävimme täällä Kirkenesissä ensimmäistä kertaa.
Muistan kun meille alkoi hahmottumaan, että mieheni on saanut töitä pohjois-Norjasta ja katselimme karttaa. Emme tienneet muuta kuin sen, että se on joku kaupunki jossa on lentokenttä. No se ei paljoa auttanut, koska täällä pohjoisessa on lentokenttiä melkein jokaisessa kaupungissa:) Mutta siis muistan kun katselimme karttaa ja sanoin: "Ok, mutta jos ei kuitenkaan tonne Kirkenesiin kun se on noin kaukana ja ihan tossa Ryssän rajalla". Elimme siis aikaa jolloin vielä luulin, että minulla on jonkin näköistä valtaa päättää tällaisista asioista tai jopa että  voisin valita mihin muutamme:)
Muutama viikko tämän kartan tutkiskelun jälkeen meille selvisi, että mahdollinen uusi kotikaupunkimme olisi juurikin tämä kyseinen Kirkenes.



Tosiaan tasan vuosi sitten kävimme täällä paikan päällä. Ja tämä paikkahan yllätti positiivisesti. Vaikka asukkaita täällä ei ole kuin se 10 000 niin tämä on ihmeen viriili ja kiva paikka. Asukkaat ovat kerääntyneet aika lailla tähän keskustan ympärille, joten tämä tuntuu ihan kaupungilta:) Ja täällä on kaikkea mitä tarvitsemme. Kun lapset ovat pieniä niin ei ihminen paljoa tarvitse. Kiva koti, hyvä koulu, työpaikka josta saa rahaa ja ruokakauppa josta saa ruokaa riittävät pitkälle:) Ja onhan täällä paljon muutakin. Esim. paljon harrastus mahdollisuuksia, kauppoja, kahviloita ja ravintoloita, iso sairaala, lentokenttä, Hurtigruten, lumihotelli (ja muitakin hotelleja), upeat maisemat ja luonto!



Jos jotain negatiivista pitää keksiä niin kyllä se ehkä on tämä sijainti. Tai ei niinkään sijainti vaan se, että täältä on pitkät välimatkat lähes minne vaan. Esim. nyt olisi akuutti tarve päästä johonkin lämpimään. Ennen asuimme Hki-Vantaa lentokentän naapurissa. Oli helppo hypätä koneeseen ja lentää mihin vain. Nyt on hirveän työn ja tuskan takana se miten täältä pääsee sellaiseen paikkaan, josta sitten taas kätevästi pääsisi eteenpäin. Matkustelu vie aikaa ja rahaa. Ja matkoja katsellessa tulee sellainen olo, että ei sitten lähdetä. Pysytään täällä! No fiksuinta tietysti olisikin matkustella nyt täällä Lapissa kun kerran täällä ollaan. Ja niin ollaan tehtykin ja tullaan tekemään. Mutta se aurinko ja lämpö.. tuntuu että se on ulottumattomissa!



Kirkenes on kaukana jopa norjalaisten mielestä. Olin muutama viikko sitten Oslossa ja siellä ääneen ihmeteltiin, että oikeestikko sinä tulit Kirkenesistä asti:) Myöhemmin luin tapahtumaa koskevia nettisivuja ja sielläkin mainittiin, että "paikalla oli paljon ihmisiä, joku oli tullut jopa Kirkenesistä asti":) Ystäväni on täällä hotellissa töissä. Hän joutuu työnsä puolesta soittelemaan muihin hotelleihin ympäri Norjaa. Hänellekin monesti kuulemma nauretaan: "Siis oikeestiko soitat Kirkenesistä asti":) 



Emme uskaltaneet ostaa taloa kun keväällä tulimme tänne vaan vuokrasimme talon ja teimme vuoden vuokrasopimuksen. Olemme salaa toivoneet, että saisimme jatkaa vuokrasopimusta vielä vuodella. Mutta nyt kuulimme huhua, että tämä perhe jolta talon vuokrasimme ovat ehkä muuttamassa takaisin tänne kesällä. Paniikki! Mitä teemme? Jotenkin emme ole vielä valmiita palaamaan Suomeen. Ulkomaille muutto on aina iso juttu. Koko perheelle niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Sopeutuminen uuteen paikkaan, käytännön asioiden hoitaminen kuntoon jne. vievät voimia. Vuosi on lyhyt aika. Emme haluaisi muuttaa jos vähänkin on sellainen olo, että voisimme jäädä. Ja meillä ei ole vähän vaan paljon sellainen olo:) Olemme viihtyneet hyvin. Lapset ovat sopeutuneet hyvin. Oppineet kieltä, sopeutuneet kouluun ja saaneet kavereita. Plaah.. miksi niiden pitää muuttaa takaisin??!! Toivon, että tuo oli vain huhupuhetta. Että oikeesti saisimme jäädä tähän ihanaan taloon ja olla vielä hetken. Oppia kieltä, nauttia vielä toisesta vuodesta täällä ihanan luonnon keskellä jne.




Mutta aika näyttää. Kesään on vielä aikaa. Mitä vain voi tapahtua. Mutta jos niin käy, että joudumme muuttamaan toivon että löydämme kodin tästä jostain läheltä jossa voisimme asua. Pojat saisivat jatkaa samaa koulua ja saisimme vielä aikaa kypsytellä ajatusta takaisin Suomeen muutamisesta. Pahinta on, että meillä ei ole kotia Suomessakaan. Ei paikkaa mihin mennä. Aika paljon ratkaisee se mistä mieheni saisi töitä ja se todennäköisesti tarkoittaa, että joudumme taas aloittamaan kaiken ihan alusta uudessa paikassa. Eli miksi lähteä kun täällä on kaikki hyvin? Jännä nähdä miten tässä käy. Jännittää ja vähän ehkä ahdistaakin:(


lauantai 29. tammikuuta 2011

Sportsspektakel

Nykyään sen tajuan. Miten ihanaa on jos saa nukuttua yöllä hyvin. Viimeyönä tapahtui vihdoin se ihme ja aamulla maailma näytti ihan erilaiselta. Ja fiilistä lisäsi se, että ulkona oli aivan ihana talvipäivä. Mieletön auringonpaiste ja tiukka -15 astetta. Hyvää oloa edesauttoi se, että tiesin päivän sisältävän mukavaa ohjelmaa. Täällä Kirkenesissä nimittäin on jokavuotinen "Sportsspektakel". Tänä viikonloppuna on mm. painikisat, käsipalloa, jääkiekko maaottelut, joogakurssi ja paljon muuta.
Mieheni pelaa jääkiekkoa ja hän oli mukana pelaamassa virallinen Norjan maajoukkuepaita päällä:) Ja me olimme tietysti kannustamassa Norjaa voittoon. Kolme maata oli mukana ja Norja luonnollisesti viimeinen:) Koska nämä 2 muuta olivat Suomi ja Venäjä!
Itse osallistuin joogakurssille. En ole ikinä joogannut ja luulin, että olemme lattialla joogamattojen kanssa toinen toistaan ihmeellisimmissä asennoissa, mutta tämä olikin jotain aivan muuta. Ensin lämmittelyä, sitten tanssia ja lopuksi muutama joogaliike ja venyttelyä. Aivan ihana puolitoista tuntinen. Ohjaaja oli tullut Puolasta ja oli tosi ihana persoona. Huomenna taas!

Parin kuukauden pimeänajan jälkeen aamuinen
auringonvalo tuntui todella hyvältä:)


Aamulenkki pikkupakkasessa:)

Norja-Venäjä 0-3

Niin tästä meidän "jäähallistahan" puuttuu
katto:)

Jääkiekko ei ole täällä SE laji,
mutta jokunen norjalainen fanikin oli
eksynyt paikalle:)

Joogakurssi.. tässä vaiheessa
lavalla oli enää nämä oikeat "joogit":)
Voi kun itsekin olisi noin taipuva ja
hallitsisi oman kropan yhtä hyvin.

Kurssin "ruokatarjonta":)
Voi kun tämä kurssi kestäisi kuukauden
päivät.. alkaisi tuloksiakin näkymään!

Kurssi järjestettiin paikallisessa teatterissa.
Ihana sisustus! Ja oli tosi kiva olla parrasvaloissa
ja tanssia.. ihan kuin olisi ollut ihan oikea
tanssija, hih;)

NIIN KUIN HUOMAATTE. TÄÄLLÄ HARJOITETAAN TERVEELLISEMPÄÄ
ELÄMÄÄ JA ODOTETAAN KESKIVIIKON PUNNITUSTA INNOLLA:)

perjantai 28. tammikuuta 2011

Oskarille oma huone:)

Kun muutimme tänne reilu puolivuotta sitten lupasimme pojille, että he saavat omat huoneet. Mutta sitten tuli ostettu SE Hästens ja tämä lupaus jäi toteuttamatta, koska SE Hästens on valloittanut tähän asti yhden huoneen. Eikä siinä siis ole nukkunut ketään.

Mutta viikko sitten päätimme, että pistetään SE Hästens lihoiksi! Samantien laitoin ilmoituksen "norjalaiseen huutonettiin" ja se meni samantien kaupaksi. Tänään kävi rekka-auto hakemassa sängyt ja ne muuttivat Kristiansandiin. Eli aivan pohjoisesta aivan etelään:) Olen kirjoittanut sen sängyn surullisen tarinan tänne joskus: http://kalamuija.blogspot.com/2010/10/paivan-puuhailut-ja-hastens.html

Mutta siis tänään Oskari sai vihdoin oman huoneen ja hän on oikein ylpeä 8-vuotias:) Huonekalukauppaan emme ole vielä ehtineet, mutta huonetta sisustettiin niillä huonekaluilla ja tavaroilla mitä meillä sattui olemaan.

Ennen:)

Jälkeen:)


torstai 27. tammikuuta 2011

Lumihotelli

Ystäväni Jaana on muuttamassa Osloon ja
tajusi eräänä päivänä, että ei ole vielä käynyt
meidän paikallisessa lumihotellissa.
Joten teimme tänään treffit sinne:)

Lumihotellin ovat rakentaneet suomalaiset
ja nämä hienot jääveistokset ym. ovat kiinalaisten käsialaa.

ja hinnat ovat norjalaisten käsialaa:)
Hekin siis ovat osallistuneet tähän hankkeeseen!

Jokainen huone oli erilainen...

...upeita <3

erilaisia teemoja:)


Ei kyllä tullut mitään hinkua jäädä yöksi tuonne!
Hrr.. ja hinta netin mukaan on n. 280e yö/hlö:)
Johon sisältyy kyllä päivällinen ja aamupala.

Uskomattoman hienoja "seinämaalauksia"!

Ihana valo ja pitkiä käytäviä.
Joillekin kuulemma tulee täällä paniikki...


Ulkoa aika mitättömän näköinen laitos,
mutta sisällä on 16 huonetta. Iso aulabaari ja
2 pitkää käytävää!
Rakentaminen oli kestänyt n. 3 vkoa.

Siellä on mahdollisuus huskysafariin (yhteensä
85 koiraa), moottorikelkkailuun,
lumikenkäkävelyyn, pilkkimiseen, saunaan.. eksoottista!
Nettisivuilla turisteja houkutellaan näin: " There you can
meet friendly reindeers, happy huskies and even walk on the
frozen lake" :) ja tietysti kokea
kaamoksen ja nähdä hyvällä tuurilla revontulia:)

Ja hotellin naapurissa on ihana ravintola Gabba.

Jossa kokki tekee ruaot avotulella asiakkaiden silmien
edessä...

Ja tämä myy. Joka päivä näin sesongin aikaan siellä käy bussilastettain
porukkaa ja hotellissa yöpyy jokunen turisti.
Tuttuni on tässä ravintolassa töissä ja kertoi, että harva
asiakas aamupalalla kehuu nukkuneensa hyvin:)


keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Life is short, eat dessert first:)

Tänään se tuli. Nimittäin tekstari postista: "Teille on saapunut paketti me&i:lta"! Endelig! Meillä on ollut tänään joulu:) Tässä vähän esimakua tulevasta:


Urpå ja Turbokin innostuivat kokeilemaan vaatteita...



Ja valitsemaan omia suosikkejaan:)



Ihania värejä ja vihdoin RAITAA, I love it!



Äiti mä haluun tän ja tän ja tän.... :)



Ihania kuoseja. Me&i ei pettänyt tälläkään kertaa:)




Äiti...näissähän on samoja kuvioita kun meidän vanhoissa vaatteissa.. niin on!

 


Tässäkin mallistossa yogahousut, yes!



Harmi, ettei meillä asu näin pientä mallia:) Aivan ihania juttuja myös pikkuväelle...

 

Eikä meillä asu tyttöäkään... ihania juttuja tytöille, mutta me&i:lla on paljon kaikkea kivaa myös pojille. Katsokaa noita housuja, voi apua :)



Melkein kaikki vaatteet ovat unisex! Laatua, väriä ja ihania materiaaleja:)



Myös äideille...
Ja vihdoin yogapantsit myös aikuisille, ihanaa!



Ja ihania totuuksia:)

ps. siitä tulikin mieleen. Life is short, eat dessert first! Tätä elämänohjetta olen noudattanut ja nyt olen viikon verran yrittänyt järkeistää tätä syömäpolitiikkaa.... ja tulos on: -800g!

pps. tässä vain murto-osa uudesta kevätmallistosta! Katso lisää http://www.meandi.no/
Jos haluat tilata / kysyä jotain niin ota rohkeasti yhteyttä. Tänne Norjaan lähetän tuotteita mielelläni.
Suomen puolella voit kääntyä oman myyjäsi puoleen, jos sinulla ei ole sellaista niin minulta voi kysyä yhteistietoja myyjälle. Hyvä ystäväni myy me&i-vaatteita Suomessa ja hän mielellään auttaa teitä siellä päässä:) Nyt kohti kesää ja valoa... väriä ei ainakaan puutu:)